Українська традиційна енергетика: 19-25.08.2019



Газ на Луганську ТЕС постачає «Нафтогаз»


НАК «Нафтогаз України» поставляє природний газ для Луганської ТЕС («ДТЕК Східенерго»). Про це повідомили в «ДТЕК Енерго» Ріната Ахметова.
Як раніше повідомили в компанії, станція перейшла на спалення природного газу через спрацювання вугільних складів і відсутність нових поставок палива з Росії.
«З червня поточного року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки вугілля», - уточнили в компанії.
За інформацією «Наші гроші», міністр Ігор Насалік пропонував зобов’язати «Нафтогаз» поставляти на станцію газ по 2895 грн за 1000 куб. м (без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл), що 1,6 рази менше за низький тариф компанії для промисловості (4640 грн без ПДВ, транспортування і розподілу). Така ціна нижче а й ціни газу для населення в серпні - 4653,54 грн за 1000 куб. м.
Луганська ТЕС з початку війни знаходиться в енергоострові і є єдиним джерелом електроенергії для півночі Луганської області. Однак поки налагоджена схема альтернативного енергопостачання через мережі обленерго.
З 2017 року станція отримує вугілля тільки з російських шахт ДТЕК в Ростовській області (РФ). У жовтні 2018 року станція не отримала квот на перевезення вугілля, залишилася без регулярних поставок вугілля і через спрацьовування складських запасів, в листопаді 2018 року тимчасово перейшла на спалювання природного газу. З 12 листопада 2018 року станція знову почала отримувати російське вугілля.
Для підключення Луганській ТЕС до єдиної енергосистеми України НЕК «Укренерго» розпочато будівництво спеціальної підстанції «Кремінська». Будівництво мають завершити 31 травня 2020. Будівництво веде «Київська енергетична будівельна компанія».
Нагадаємо, що на прес-конференції 13 серпня Володимир Кудрицький, операційний директор НЕК «Укренерго», розповів про хід будівництва ПС 500/220 кВ «Кремінська», а також озвучив позицію компанії по «звинуваченнями», які прозвучали в деяких ЗМІ.
https://elektrovesti.net/67063_gaz-na-luganskuyu-tes-postavlyaet-naftogaz


Постачання газу Луганській ТЕС за півціни приведе до збитків державного бюджету України

Сьогодні на своєму засіданні Кабінет Міністрів України вирішив зобов’язати НАК «Нафтогаз України» постачати газ на Луганську ТЕС, яка входить до холдингу ДТЕК, за ціною 2,895 тис. грн за тис. куб. м. Це майже на 40% дешевше за поточну ціну газу за ПСО.
Ця постанова є спробою здійснити приховане субсидіювання приватної компанії з державного бюджету. В цьому році 90% прибутку Нафтогазу за 2018 рік згідно урядового розпорядження були перераховані до державного бюджету. Змушуючи Нафтогаз постачати газ приватній структурі за штучно заниженою ціною, уряд позбавляє доходів державний бюджет 2020 року.
Крім того, зважаючи на вимоги ст. 11 Закону України «Про ринок природного газу», Нафтогаз зобов’язаний вимагати від держави компенсації збитків, понесених внаслідок виконання спеціальних обов’язків, накладених КМУ. Виконання урядового рішення лише у серпні спричинить збитки для Нафтогазу у розмірі понад 100 млн грн на місяць. При продовженні ситуації у зимовий період із зростанням ринкових цін та обсягів споживання сума збитків буде сягати 250-300 млн гривень щомісячно.
Сьогоднішнє рішення уряду дискримінує інші, у тому числі державні, ТЕС України, які не мають подібних преференцій. Воно створює небезпечний прецедент прямого втручання держави у відносини між суб’єктами господарювання та підриває ринкові засади функціонування енергетичного ринку України.
У 2018 році Луганська ТЕС вже мала аналогічні проблеми, пов’язані з припиненням постачання вугілля. Тоді за рекомендацією уряду НКРЕКП встановила додатковий платіж на користь ТОВ «ДТЕК Східенерго» для покриття додаткових витрат Луганської ТЕС, пов’язаних з виробництвом електроенергії з використанням газу. При цьому Луганська ТЕС отримувала газ на тих саме умовах, які діяли для інших підприємств, що мають право купувати газ Нафтогазу на пільгових умовах (ПСО) за рішенням КМУ.
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/CF194F767CF57CF5C2258456005E4702?OpenDocument&year=2019&month=08&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&


Зниження ціни газу для Луганської ТЕС збереже стабільне енергопостачання Луганській області, - директор енергопрограм Центру Разумкова

Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні прийняв розпорядження про зниження ціни на газ для Луганської ТЕС. Це дозволить зберегти стабільні постачання електроенергії споживачам Луганської області. Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.
«Зупиняти Луганську ТЕС неможливо. Це може спричинити серйозні політичні наслідки, не можна допустити, щоб жителі прифронтової зони опинилися без електрики на підконтрольній території України. Важливо вживати заходів, знижувати ціну на газ, немає іншого способу, як субсидувати Луганську ТЕС, крім як через більш низьку вартість газу», - підкреслив Володимир Омельченко.
Енергоексперт пояснив, що в Луганській області склалася складна ситуація, пов’язана із заблокованими РФ поставками вугілля на цю станцію. Тому станція перейшла на газ.
«Дійсно, ситуація там - дуже складна, тому що ТЕС забезпечує фактично регіон, і по суті інших можливостей отримувати послуги з постачання електроенергії, крім Луганської ТЕС, не існує. Отже, необхідно виходити із ситуації, оскільки РФ з 1 червня цього року припинила давати можливість постачати вугілля на станцію. В результаті склалася ситуація, коли єдиний спосіб задіяти ТЕС - це перехід з вугілля на газ. Так як встановлена ціна на електричну енергію добу наперед 1,64 грн. за кВт, то за тією ціною, яка зараз існує 3,5 грн. за 1 Квт – фактично Луганська ТЕС не може вписатися в цей ліміт (через високу собівартість у зв’язку з використанням газу, - ред.)», - пояснив Володимир Омельченко.
https://www.unian.ua/economics/energetics/10651488-znizhennya-cini-gazu-dlya-luganskoji-tes-zberezhe-stabilne-energopostachannya-luganskiy-oblasti-direktor-energoprogram-centru-razumkova.html


Спеціальних цін на енергоносії для Луганщини не буде - Урядовий портал

Про це йшлося під час спеціальної урядової наради, яку ініціював Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман після обговорення ситуації на урядовому засіданні 14 серпня, повідомляє Урядовий портал.
«Кабінет Міністрів ініціює ухвалення рішення про забезпечення суб’єктів генерації Луганщини енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни та прискорення робіт з будівництва альтернативних ліній енергопостачання в регіон», - ідеться в повідомленні.
Зазначається, що участь у нараді взяли, зокрема, керівництво Міністерства енергетики та вугільної промисловості і представник Президента в уряді Андрій Герус.
«Під час наради прийнято рішення про забезпечення суб’єктів генерації енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни. Відповідне рішення буде ухвалено на черговому засіданні уряду. Одночасно НЕК «Укренерго» доручено прискорити реалізацію проєкту будівництва альтернативної лінії енергозабезпечення», - сказано у повідомленні.
Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня представник Президента в уряді Андрій Герус заявив, що Кабмін схвалив рішення, відповідно до якого НАК «Нафтогаз України» мусить продавати газ компанії «ДТЕК Східенерго» (до якої входить Луганська ТЕС) за ціною 2 895 грн за 1 тис. кубометрів - на 40% дешевше, ніж отримує газ населення.
Герус назвав таке рішення безпрецедентним, адже вперше за всю історію Нафтогаз зобов’язали продавати газ за зниженою ціною приватній компанії.
У Нафтогазі заявили, що через субсидіювання Луганської ТЕС недоотримуватимуть 100-300 млн грн щомісяця, і запропонували покласти спецобов’язки з постачання газу цьому підприємству на ДТЕК Нафтогаз.
За інформацією голови Луганської обласної державної адміністрації — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Віталія Комарницького, 29 липня Луганську теплову електростанцію перевели на споживання природного газу.
Раніше було оприлюднено дані про те, що в разі переходу ТЕС на природний газ зростання собівартості виробництва електроенергії завдаватиме підприємству 4 млн грн збитків на добу. Обладміністрація готувала звернення до Кабінету міністрів щодо зниження ціни на газ для ТЕС.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2761023-specialnih-cin-na-energonosii-dla-lugansini-ne-bude-uradovij-portal.html


Ціна вугілля для теплових електростанцій має бути не дорожче, ніж ціна в Роттердамі — Герус

Ціни на вугілля та електроенергію в Україні мають бути не дорожчими за європейські.
Про це у інтерв’ю сайту «Главком» сказав представник Президента в уряді Андрій Герус.
«Ціна вугілля для теплових електростанцій має бути не дорожче, ніж ціна в Роттердамі. Ціна електроенергії має бути не дорожче, ніж ціна в сусідній країні – в Словаччині чи Білорусі. В Україні ж сьогодні електроенергія на ринку на добу дорожча, ніж в Словаччині. Вугілля набагато дорожче, ніж в Роттердамі», — сказав Герус.
На його думку, така ситуація склалася через те, що локальний ринок монополізований і не має конкуренції.
«Відповідно на монополізованому ринку дуже легко задирати ціни і цим зловживати», — відзначив Герус.
Разом з тим, за його словами, особливо напружених відносин з Ахметовим немає.
«Схеми, які я критикував, були прийняті певними державними органами. Ахметов не міг сам прийняти ті схеми, тому що він не є в цій державі офіційною владою чи регулятором. Але навіть якщо говорити про їхню енергетичну компанію (ДТЕК ), то вся історія почалася через наявність об’єктивних фактів», — зазначив Герус.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/16/cina-vugillya-dlya-teplovix-elektrostancij-maye-buti-ne-dorozhche-nizh-cina-v-rotterdami-gerus/


АМКУ розпочав розслідування за ознаками ймовірних антиконкурентних узгоджених дій при визначенні цін на енергетичне вугілля для потреб ТЕС та ТЕЦ

Комітетом встановлено, що протягом 2017-2018 років Міністерством енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля) за участі ДП «Держвуглепостач», ПАТ «Донбасенерго», ТОВ «ДТЕК Енерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ Фірма «Технова», проводились наради задля досягнення домовленостей щодо цін на вугільну продукцію державних підприємств для генеруючих компаній ТЕС та ТЕЦ, що підтверджено протоколами цих нарад.
ДП «Держвуглепостач», ТОВ «ДТЕК Енерго», ПАТ «Донбасенерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ Фірма «Технова», а також суб’єкти господарювання, які пов’язані з ними відносинами контролю, здійснюють діяльність на ринках електричної енергії та енергетичного вугілля, та є між собою потенційними конкурентами. Підтримання зазначеними компаніями пропозицій щодо підняття цін вугільної продукції для генеруючих компаній ТЕС та ТЕЦ до узгодженого рівня, могло призвести до спотворення конкуренції на відповідних ринках.
Враховуючи зазначене, Комітетом розпочато розгляд:
- справи за ознаками вчинення ДП «Держвуглепостач», ПАТ «Донбасенерго», ТОВ «ДТЕК Енерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ Фірма «Технова» антиконкурентних узгоджених дій, які могли призвести до спотворення конкуренції на ринках;
- справи за ознаками вчинення Міненерговугілля порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді схилення суб’єктів господарювання до вчинення антиконкурентих узгоджених дій та створення умов для вчинення таких порушень.
За результатами розгляду справ Комітетом будуть прийняті відповідні рішення.
http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/151238?fbclid=IwAR3sYxxldNrxs6nX67-TAOl8YDdm7X2HjS-wtKGYOGRtZxtM6rJeoWio

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами