Українська традиційна енергетика: 19-25.04.2021

1510854053-2694

У "Нафтогазі" відзвітували про опалювальний сезон у Новоярівську та Новому Роздолі

Опалювальний сезон у Новоярівську та Новому Роздолі пройшов нормально, однак НАК "Нафтогаз України" чекає на перегляд тарифів для ТЕЦ цих міст та на вирішення питань з управлінням мережами.
Про це сказав генеральний директор ТОВ "Нафтогаз Тепло" Федір Шевченко під час пресконференції, присвяченій підсумкам опалювального сезону, повідомляє "Українська енергетика".
"10 квітня ми закінчили опалювальний сезон у місті Новий Розділ, 12 - у м. Новояворівськ. Я вважаю, що все пройшло більш-менш вдало", - сказав Шевченко.
За його словами, попри проблеми, з якими ТЕЦ цих міст перейшли в управління "Нафтогазу", опалювальний сезон розпочався вчасно.
"Багато хто казав, що ми не зможемо пройти низькі температури, але навіть за температури -20 кожна оселя отримала теплову енергію та гарячу воду. Підприємства вчасно розрахувалися за газ попереднього періоду, і ми отримали номінацію", - зазначив Шевченко.
"Нафтогаз" відзвітував, що з 1 жовтня 2020 року по 31 березня 2021 року сплатив 2,6 млн до бюджету Нового Роздолу та 2,9 млн грн — до бюджету Новоярівська.
Разом з тим, компанія поскаржилася на тарифи, які покривають лише 50% витрат підприємства, та на поганий стан підготовки теплових мереж до зими.
"Поточний тариф не покриває наші витрати — тариф у Новоярівську та Новому Роздолі не переглядали протягом трьох років. Питання тарифів дуже складне. Всі розуміють: щоб вчасно та якісно готуватися до опалювального сезону, а також якісно його проходити, потрібно, щоб тариф був економічно обґрунтований", - відзначив Шевченко.
Для Новороздільської ТЕЦ тариф становить 1223,17 грн за Гкал, а для Новоярівської ТЕЦ - 1244,31 грн за Гкал.
"Тариф майже вдвічі нижчий, ніж у інших теплопостачальних підприємств Львівщини", - заявили у "Нафтогазі".
Нагадаємо, у листопаді 2019 року підприємство групи Нафтогаз ТОВ "Нафтогаз Тепло" уклало договір з Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), на управління майном Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ. Перед цим АРМА розірвало договір з попереднім управителем майна ПП "Гарант Енерго М", яке не забезпечило підготовку обох станцій до початку опалювального сезону.
У серпні 2018 року Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ, фактичними власниками яких були народні депутати VIII скликання Богдан Дубневич та ІХ скликання Ярослав Дубневич, були передані за рішенням суду в управління АРМА. Причиною було кримінальне провадження Національного антикорупційного бюро щодо незаконних оборудок із газом на обох ТЕЦ, через які держава втратила понад 1,4 млрд грн. Майно ТЕЦ у власників вилучили тимчасово – на час розслідування кримінального провадження, аби причетні до злочину не мали можливості знищити докази.
 
https://ua-energy.org/uk/posts/u-naftohazi-vidzvituvaly-pro-opaliuvalnyi-sezon-u-novoiarivsku-ta-novomu-rozdoli
 
 
"Енергоатом" провів експеримент щодо можливості надання допоміжних послуг 

16 та 17 квітня на Запорізькій АЕС фахівці ДП "НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "НЕК "Укренерго" провели випробування енергоблока №2 щодо можливості надання допоміжних послуг з резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі в обсягах +/- 20 МВт.
Про це повідомляє пресслужба "Енергоатома".
"Випробування мають підтвердити відповідність другого енергоблока ЗАЕС вимогам Кодексу системи передачі, щоб отримати свідоцтво, яке надасть "Енергоатому" право вивести свій перший енергоблок на Ринок допоміжних послуг (РДП). Це – важливий етап у підготовці Об‘єднаної енергосистеми (ОЕС) України до інтеграції з об’єднаною європейською континентальною енергосистемою", - йдеться у повідомленні.
Зокрема, 17 квітня з 00:00 до 18:00 другий енергоблок Запорізької АЕС розвантажили до потужності 600 МВт. Після завершення випробувань, згідно з регламентними процедурами, блок знову повернувся до номінальної потужності та нині працює у штатному режимі.
Після обробки результатів проведених випробувань орган з оцінки відповідності підготовить технічний звіт стосовно спроможності енергоблока надавати допоміжні послуги. Наступний етап – отримання енергоблоком №2 ЗАЕС свідоцтва та внесення його до Реєстру постачальників допоміжних послуг, і після цього "Енергоатом" зможе вийти на РДП.
Раніше НЕК "Укренерго" проводила дослідження систем збудження генераторів та систем регулювання частоти й потужності енергоблоків вітчизняних АЕС. Результати тестів використовуються фахівцями для створення математичної моделі ОЕС України.
Нагадаємо, для забезпечення сталої та надійної роботи Об‘єднаної енергосистеми України оператор системи передачі (ОСП) використовує допоміжні послуги. На ринку допоміжних послуг ОСП одноосібно купує і використовує допоміжні послуги на конкурентних засадах.
Придбання або використання допоміжної послуги може здійснюватися протягом доби, тижня, місяця, кварталу та років. Для надання допоміжних послуг учасник ринку повинен зареєструватися у Оператора системи передачі як їхній постачальник. Для цього він має виконати випробування обладнання – щоб підтвердити відповідність вимогам Кодексу системи передачі щодо надання допоміжних послуг.
Наразі до надання допоміжних послуг допущені об'єкти ПрАТ "Укргідроенерго" та ряд теплових електростанцій.
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhoatom-proviv-eksperyment-shchodo-mozhlyvosti-nadannia-dopomizhnykh-posluh
 

"Слуги народу" зберуться обговорити призначення міністра енергетики

Депутати розглядають кандидатуру віцепрезидента ДП НАЕК "Енергоатом" Германа Галущенка
Фракція "Слуги Народу" завтра проведе засідання фракції, де обговорюватиме кандидатуру міністра енергетики. Про це йдеться у повідомленні пресслужби фракції.
"У четвер, 22 квітня, о 19:00 фракція "Слуги Народу" проведе засідання фракції в онлайн-режимі, у ZOOM. На порядку денному – обговорення кандидатури на посаду міністра енергетики Германа Галущенка", - йдеться у повідомленні.
Як повідомляють ЗМІ, за неофіційною інформацією, Галущенко вже дав згоду на пропозицію очолити Міненерго, його кандидатура запропонована т.в.о. президента "Енергоатому" Петром Котіним.
Галущенко був призначений віцепрезидентом “Енергоатому” в травні 2020 року. Посадовець - юрист з багаторічним стажем. Працював в прокуратурі, Міністерстві закордонних справ. До 2020 року Галущенко вже працював в “Енергоатомі”. Так, коли Андрій Деркач в 2006-2007 роках очолював “Енергоатом”, Галущенко керував юридичною службою компанії.
Як пишуть ЗМІ, і на цей раз Галущенко був призначений з ініціативи нардепа Андрія Деркача.
Наразі обов'язки міністра енергетики виконує ексвиконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. Депутати тричі виносили його кандидатуру на посаду постійного міністра, однак так і не призначили. Міністерство енергетики уже понад рік лишається без постійного керівника.
https://ua-energy.org/uk/posts/sluhy-narodu-zberutsia-shchob-obhovoryty-pryznachennia-ministra-enerhetyky
 
 
Чорнобильська АЕС отримала ліцензію  на експлуатацію СВЯП-2
unnamed (30)


Ліцензія буде безпосередньо передана станції 26 квітня.
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання схвалила рішення про видачу ліцензії ДСП "Чорнобильська АЕС" на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2). Як повідомляє "Українська енергетика", рішення схвалено колегією одноголосно.
"За результатами обговорення, Держатомрегулювання пропонує схвалити висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документа ДСП "Чорнобильська АЕС" "Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Остаточний звіт з аналізу безпеки". Доручити департаменту з питань безпеки ядерних установок організацію видачі ДСП "ЧАЕС" ліцензії Держатомрегулювання на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу "експлуатація ядерної установки - СВЯП-2", - сказав голова Держатомрегулювання Григорій Плачков під час засідання комісії.
Також ДСП "ЧАЕС" зобов'язали у погоджені з Держатомрегулювання терміни виконати ряд заходів для оперативного усунення окремих недоліків, виявлених під час державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки. Підкреслюється, що дані недоліки не впливають на можливість безпечної експлуатації сховища.
Нагадаємо, СВЯП-2 призначене для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо довгострокового зберігання (протягом 100 років) усього відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) ЧАЕС. Будівництво СВЯП-2 та переміщення в нього усього ВЯП ЧАЕС є однією з умов зняття з експлуатації ЧАЕС. Вартість проєкту з будівництва СВЯП-2 - 412,818 млн євро. Фінансування проекту будівництва СВЯП-2 здійснювалося з Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, утвореного країнами-донорами.
Проектна потужність СВЯП-1 - зберігання 21,217 тис. відпрацьованих тепловиділяючих збірок протягом 100 років. СВЯП-2 складається з двох основних частин: установка з підготовки відпрацьованого ядерного палива до зберігання та зона безпосереднього зберігання ВЯП.
Підрядником із завершення будівництва СВЯП-2 виступала компанія Holtec International відповідно до контракту від 17 вересня 2007 року. Роботи із завершення будівництва були закінчені у грудні 2019 року.
В період з 10 вересня 2020 року по 17 грудня 2020 року в рамках окремого дозволу проводилися роботи щодо введення СВЯП-2 в експлуатацію. Об'єкт успішно провів та завершив так звані "гарячі випробування" зі справжнім відпрацьованим паливом, яке перевозилося зі сховища "мокрого" типу (СВЯП-1) у нове сховище "сухого" типу (СВЯП-2).
https://ua-energy.org/uk/posts/chornobylska-aes-otrymala-litsenziiu-na-ekspluatatsiiu-svyap-2
 
 
Міненерго пропонує адаптувати до норм ЄС маркування енергоспоживчих продуктів

Вводиться електронна база даних енергоспоживчих продуктів, яка буде містити відкриту і закриту частину. У відкритій частині кожен споживач отримає всю необхідну інформацію, зокрема й про рівень енергоефективності товару
Міністерство енергетики розпочинає публічне обговорення Технічного регламенту, яким планується встановити основні вимоги щодо енергетичного маркування енергоспоживчих продуктів в Україні відповідно до оновленого законодавства ЄС. Документ оприлюднено на сайті міністерства.
Регламент передбачає маркування енергоспоживчих продуктів і надання стандартної інформації про їх енергоефективність, споживання енергії та інших ресурсів під час використання. 
Вводиться електронна база даних енергоспоживчих продуктів, яка буде містити відкриту і закриту частину. У відкритій частині кожен споживач отримає всю необхідну інформацію, зокрема й про рівень енергоефективності товару.
Постачальник вносить до відкритої частини бази даних продуктів таку інформацію:
- найменування або торговельну марку, адресу, контактні дані та інші законні засоби ідентифікації постачальника;
- ідентифікатор моделі;
- етикетку в електронному форматі;
- клас (класи) енергоефективності та інші параметри, що зазначені в етикетці;
- параметри інформаційного листа продукту в електронному форматі.
Крім того, встановлюються функціональні критерії до відкритої частини бази даних продуктів:
- інформація про кожну модель продукту повинна утримуватись, як окремий запис;
- повинен створюватися єдиний файл енергетичної етикетки кожної моделі, доступний для перегляду, завантаження та друку, а також мовні варіанти повного інформаційного листа продукту всіма офіційними мовами ЄС;
- інформація повинна бути безкоштовною та придатною для машинного зчитування, сортування та пошуку, з дотриманням відкритих стандартів для використання третіми особами;
- повинна бути створена онлайн-служба підтримки постачальника або контактний центр з відповідним посиланням на нього з офіційного порталу.
Завдяки енергомаркуванню споживачі зможуть:
- отримувати інформацію про технічні характеристики енергоспоживчих продуктів,
- обирати більш енергоефективні товари,
- зменшити споживання енергії.
- використовувати енергоефективне та екологічне обладнання протягом тривалого строку експлуатації;
Крім того, очікується зменшення загальнодержавного рівня енергетичного споживання, за рахунок збільшення кількості енергоефективних товарів на ринку. Для суб’єктів господарювання - можливість надання своєї продукції на ринок Європейського Союзу, скорочення споживання енергетичних ресурсів під час використання енергоспоживчих продуктів, та плати за них, а також поліпшення іміджу підприємства, за рахунок використання екологічного та енергоефективного обладнання (принцип «зеленої економіки").
Зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються в письмовому вигляді та на електронну пошту протягом місяця, до 22 травня 2021 року, за адресою: Міністерство енергетики України, вул. Хрещатик, 30, м. Київ, 01601, e-mail: Oksana.kolosova@mev.gov.ua.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-proponuie-adaptuvaty-markuvannia-enerhospozhyvchykh-produktiv-do-norm-yes

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами