Українська традиційна енергетика: 17-23.06.2019



Запасів вугілля на Луганській ТЕС вистачить до 20 липня – ЛОДА


Запасів вугілля на складах «ДТЕК Луганська теплоелектростанція» (ТЕС, Щастя Луганської обл.) Вистачить до 20 липня.
Про це повідомив заступник голови Луганської облдержадміністрації з моменту їх введення з 1 червня Юрій Клименко на своїй сторінці в Facebook, нагадавши про введення Росією обмежень на експорт вугілля в Україну.
«Сьогодні на підприємство поставляється вугілля, квоти на яке узгоджені ще в травні. На червень, 10 днів якого вже пройшли, квоти ще не визначені. Крім того, на територію України не переміщаються залізничні вагони, які раніше були відправлені на адресу ЛуТЕС - це близько 300 вагонів або 20 тис. тонн вугілля. До початку місяця на складах підприємства накопичено 120 тис. тонн палива, при середньодобовому споживанні 3 тис. Тонн його вистачить до 20 липня», - написав Клименко.
Згідно з його повідомленням, Луганська облдержадміністрація і керівництво ТЕС звернулися до представника України в тристоронньої контактній групі Леоніда Кучми з проханням винести питання надання Росією дозволів для ввезення вугілля на Луганську ТЕС на розгляд і сприяти його вирішенню.
Енергохолдинг «ДТЕК», що володіє Луганською ТЕС, поки не коментує ситуацію з паливозабезпеченням станції.
Як повідомлялося, працює у відокремленому «острові» Луганська ТЕС є єдиним виробником е/е в Луганській області. За рахунок поставок е/е з об’єднаної енергосистеми можна покрити лише п’яту частину споживання регіону.
http://oilreview.kiev.ua/2019/06/11/zapasov-uglya-na-luganskoj-tes-xvatit-do-20-iyulya-loga/


Зношеність обладнання на держшахтах складає 95% - профспілка

Зношеність обладнання на шахтах державної форми власності сягає 95%, оскільки в них фактично використовується ручна праця гірників. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець в коментарі журналісту УНН.
«Обладнання на державних шахтах зношене на 95%. Там стаціонарні установки, машинні механізми, відбійні молотки. Це просто ручна праця – те саме, що лопата», - зазначив Волинець.
За його словами, оцінка уряду стосовно того, що зношеність складає 61% не відповідають дійсності, оскільки на державних шахтах ситуація із рівнем обладнання просто критична.
Нагадаємо, за оцінкою першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, на підконтрольній території Україні станом на 01.01.2019 року запаси вугілля експлуатують 33 шахти загальною виробничою потужністю 11,7 млн тонн. Шахтний фонд у галузі є вкрай застарілий. Зношеність основних фондів на 01.01.2019 року є 61%. У підпорядкуванні Міненерговугілля є тільки одна шахта, це 3%, що працює менше 30 років з початку вуглевидобутку. Термін експлуатації шести шахт – це 18,2% – становить від 30 до 50 років. 15 шахт, а це 45,5%, мають термін експлуатації 50-70 років, а 11 шахт (30,4%) – понад 70 років.
https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1806033-znoshenist-obladnannya-na-derzhshakhtakh-skladaye-95-profspilka


«Енергоатом» оголосив тендер на страхування відповідальності

Держпідприємство «НАЕК» Енергоатом «оголосило тендер на закупівлю послуг обов’язкового страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання - відокремлених підрозділів «Запорізька АЕС», «Складське господарство»- за шкоду, яку може бути заподіяно пожежами та аваріями на об’єктах підвищеної небезпеки (СПО), включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру, передає Енергореформи.
Як повідомляється в системі електронних закупівель ProZorro, тендер оголошений 11 червня. Загальна очікувана вартість 72, 715 тис. грн.
Кінцевий термін подачі заявок на участь - 1 липня.
http://reform.energy/news/energoatom-obyavil-tender-na-strakhovanie-otvetstvennosti-11659


Степан Кубів підпише угоду з ЄС про продовження фінансування ядерної безпеки в Україні

12 червня Кабінет Міністрів схвалив проект Додаткової угоди між Урядом України та Європейською Комісією про фінансування Щорічної програми дій з ядерної безпеки 2011 року.
Своїм рішенням Уряд також уповноважив Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва підписати цю Додаткову угоду.
Додаткова угода передбачає продовження терміну реалізації програми до 31 грудня 2019 року та завершення реалізації проекту U4.01/11E «Створення установки для звільнення матеріалів від регулюючого контролю на ЧАЕС», бюджет якого складає майже 2,6 млн євро.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/stepan-kubiv-pidpishe-ugodu-z-yes-pro-prodovzhennya-finansuvannya-yadernoyi-bezpeki-v-ukrayini


ДТЕК при необхідності переведе Луганську ТЕС на спалювання газу або буде імпортувати антрацит з альтернативних джерел

ДТЕК в разі подальшої відсутності підтвердження Російською Федерацією можливості відвантаження вугілля на «ДТЕК Луганська теплоелектростанція» (ТЕС, Щастя Луганської обл.) Переведе блоки на спалювання природного газу або буде імпортувати антрацит з альтернативних джерел, заявили в енергохолдингу, передає Енергореформи.
Відповідно до прес-релізу, в останньому випадку поставки будуть здійснюватися автотранспортом і в обмеженому обсязі.
У компанії уточнили, що Російська залізниця з червня 2019 року припинила підтверджувати відвантаження вугілля для Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки ресурсу. В даний час запаси на складах станції складають 125 тис. тонн, чого достатньо для стабільної роботи протягом 41 дня.
У компанії запевнили, що знаходяться в постійному діалозі з Луганської військово-цивільною адміністрацією, Міністерством енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб щодо вирішення проблеми постачання вугілля на Луганську ТЕС.
Раніше в цей день заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко заявив, що запасів вугілля на складах станції вистачить до 20 липня, а російська сторона не поспішає видавати дозволи на експорт в Україну.
Як повідомлялося, працює у відокремленому «острові» Луганська ТЕС забезпечує енерго- і теплопостачання 1 млн домогосподарств.
Поставки вугілля на ТЕС з квітня 2017 року здійснюються з активу «ДТЕК» в РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), Так як станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під’їздів до Луганської ТЕС за контрольованою українською владою території немає.
У жовтні 2018 року постала ситуація, при якій Російська залізниця перестала підтверджувати відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки. Станція змушена була перейти на спалювання газу. Дана ситуація вирішилася до середини листопада 2018 року після відновлення поставок антрациту з ШУ «Обухівська».
В даний час з об’єднаної енергосистеми України по ланцюжку повітряних ліній 110 кВт можна забезпечити для області лише 60 МВт. У разі зупинки Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності в 180-220 МВт.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://reform.energy/news/dtek-pri-neobkhodimosti-perevedet-luganskuyu-tes-na-szhiganie-gaza-ili-budet-importirovat-antratsit-iz-alternativnykh-istochnikov-11654


Енергоатом, ДНТЦ ЯРБ та Holtec International підписали Угоду про партнерство, яка передбачає створення міжнародного консорціуму

У понеділок 10 червня у штаб-квартирі Holtec International – м. Камден (штат Нью-Джерсі, США) підписано Угоду про партнерство між НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та Holtec International. Документ підписали керівники компаній – Юрій Недашковський, Ігор Шевченко та Кріс Сінгх.
Роботу над проектом партнерства було розпочато ще в жовтні минулого року, і наразі сторони узгодили всі необхідні умови для його старту.
Підписана тристороння угода передбачає створення міжнародного консорціуму, метою якого є сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160. Досягнення мети створення консорціуму планується здійснювати шляхом послідовного виконання таких завдань, як: аналіз нормативної документації, що використовується при розробці концептуального проекту енергоблоку з реактором SMR-160; аналіз концептуального проекту АЕС з енергоблоками SMR-160; підготовка вихідних даних, необхідних для розробки ТЕО; оцінка проекту SMR-160 на відповідність загальним і технічним критеріям відповідно до методології МАГАТЕ з оцінки технологій ядерних реакторів NP-T-1.10 та підготовка документів для прийняття рішення на національному рівні стосовно впровадження реакторної технології SMR-160 в Україні.
Нагадаємо, у 2017 році очільник Holtec International Кріс Сінгх звернувся до Президента України з пропозицією створити в Україні хаб з розповсюдження у Європі, Азії і Африки технології малих модульних реакторів з локалізацією виробництва обладнання для них на українських підприємствах. Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проекту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач. Загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюється приблизно в 1 трлн долл.
У 2018 році НАЕК «Енергоатом» та Holtec International підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. У тексті Меморандуму зазначається, що він має на меті не лише ліцензування в Україні технології SMR-160 та подальше будівництво цих реакторів на АЕС України, а й часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах. Таким чином, йдеться у документі, співпраця між Енергоатомом та Holtec International сприятиме становленню України, як провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій та компонентів для малих модульних реакторів.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_dntc_arb_ta_holtec_international_pidpisali_ugodu_pro_partnerstvo_aka_peredbacae_stvorenna_miznarodnogo_konsorciumu-45069

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами