Українська традиційна енергетика: 17-23.02.2020

RAES

РАЕС продовжує співпрацю з Норвегією


Рівненські атомники з робочим візитом відвідали Кіберцентр «Інституту енергетичних технологій» (IFE) (м. Халден, Норвегія). Метою відвідин норвезьких партнерів стала участь фахівців РАЕС у нараді щодо можливості створення та впровадження нових проєктів технічної допомоги в галузі інформаційних технологій.
 У ході робочої зустрічі заступник генерального директора РАЕС з якості та управління Віктор Кравець, начальник служби інформаційних технологій Олег Килюх, заступник начальника з систем контролю та управління цеху теплової автоматики та вимірювань Олександр Пузирніков обговорили зі спеціалістами IFE можливості створення та впровадження на електростанції нових проєктів технічної допомоги інституту в галузі інформаційних технологій.
За результатами зустрічі було визначено ряд першочергових заходів, які необхідно виконати для налагодження подальшої співпраці, призначено відповідальних осіб за їх виконання. «Фахівцями норвезького інституту було запропоновано провести на Рівненській АЕС місію підтримки з оцінки ризиків (аудит), пов’язаних із кібербезпекою у відповідності до встановлених (діючих) стандартів та надати дієві рекомендації в частині застосування процедур й тренінгів з оцінки ризиків кібербезпеки», – розповідає заступник начальника з систем контролю та управління цеху теплової автоматики та вимірювань Олександр Пузирніков. Планується також проведення інтерв’ювання персоналу РАЕС за чинними стандартами ISO, МАГАТЕ, НІСТ (Національного інституту стандартів та технологій, США), проведення оцінки поточного стану кібербезпеки на підприємстві, визначення напрямків подальшої співпраці.
Крім того, норвезькими колегами було озвучено наміри стосовно надання підтримки Рівненській АЕС в частині програмного та технічного (апаратного) забезпечення, відповідно до проєкту специфікації, яка була надана спеціалістами РАЕС під час робочої зустрічі. «У планах фахівців інституту — проведення навчання з метою отримання відповідними спеціалістам РАЕС необхідних навичок для виконання налагодження, усунення несправностей і моніторингу мережевих пристроїв Cisco, розвитку інфраструктури безпеки, з`ясування вразливих місць в мережі і усунення загроз безпеці», – коментує начальник служби інформаційних технологій Олег Килюх.
За словами, заступника генерального директора РАЕС з якості та управління Віктора Кравця, уряд Норвегії співпрацює з Україною у різних напрямках вже кілька років поспіль. Надзвичайно важливою є співпраця скандинавських та українських партнерів у галузі атомної енергетики, адже атомна енергетична галузь в Україні є основним джерелом електроенергії для розвитку промисловості. Уряд Норвегії зацікавлений налагодити міцні зв’язки з Україною щодо всіх аспектів, які стосуються ядерної безпеки на основі довготривалих урядових програм. Такі програми реалізовуються урядом Норвегії на міжнародній арені у 20 країнах світу.
https://www.rnpp.rv.ua/raes-prodovzhu%D1%94-spivpraczyu-z-norvegi%D1%94yu.html
 
 
На Запорізькій АЕС проводиться планова інспекція МАГАТЕ
З 12 по 15 лютого 2020 року на Запорізькій АЕС інспекторами Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) проводиться чергова планова інспекція енергоблока №6, який в даний момент знаходиться в плановому середньому ремонті. Інспекція проходить в рамках міжнародної Угоди між Україною та МАГАТЕ про нерозповсюдження ядерної зброї.
Інспектори МАГАТЕ проведуть фізичну інвентаризацію ядерних матеріалів, технічне обслуговування систем спостереження і збереження МАГАТЕ. Також перевірять ведення облікової та звітної документації.
 МАГАТЕ – єдиний в світі міжнародний інспектор з питань ядерних гарантій та контролю в області цивільних ядерних програм. Мета контролю – не допустити передачі ядерних матеріалів, використовуваних в ядерних установках, розташованих в 70 країнах світу, на військові цілі.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_zaporiz_kij_aes_provodit_sa_planova_inspekcia_magate-45769
 
 
В Івано-Франківській області мають намір побудувати міні-ГЕС потужністю 500 кВт

ТОВ "Екоенергетика" планує будівництво міні гідроелектростанції (міні-ГЕС) потужністю до 500 кВт на середній течії р. Свічка (територія Виготського ОТГ, Долинський р-н Івано-Франківської обл.), Передає Енергореформи.
 Як повідомляється на сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), в рамках проекту планується будівництво будівлі міні-ГЕС з одним гідроагрегатом компанії Cink Hydro-Energy k.s, водоприймача, водовідвідного каналу, рибоходи, а також капітальний ремонт існуючої греблі.
Очікується, що щорічно станція буде генерувати більше 2,4 млн кВт е / е. Генерація буде здійснюватися за рахунок поновлюваного джерела енергії - води. Орієнтовний термін експлуатації міні-ГЕС 50 років.
Згідно з даними ЕГРЮ, "Екоенергетика" належить АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд" Комфорт Інвест "І ТОВ" Уніплит ". Кінцевими бенефіціарами є Володимир Гурко, Олег Кисельов і Павло Манасьян.
http://reform.energy/news/v-ivano-frankovskoy-oblasti-namereny-postroit-mini-ges-moshchnostyu-500-kvt-13680
 
 
Енергоблок №1 Рівненської АЕС підключено до енергомережі після завершення планового ремонту

14 лютого 2020 року о 07:40 енергоблок №1 (ВВЕР-440) Рівненської АЕС підключено до енергомережі після завершення планово-попереджувального ремонту. Проводиться планове підвищення потужності енергоблока.
 Станом на 8 годину 14 лютого в роботі перебувають усі чотири енергоблоки Рівненської АЕС. Минулої доби на Рівненській АЕС у роботі перебували три енергоблоки із сумарним навантаженням 2 429 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
За минулу добу енергоблоками РАЕС вироблено 58,3 млн кВт-г електроенергії, з початку місяця – 732,2 млн кВт-г електроенергії та з початку року – 2 млрд 568,2 млн кВт-г електроенергії.
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoblok_no1_rivnens_koi_aes_pidkluceno_do_energomerezi_pisla_zaversenna_planovogo_remontu-45780
 
 
"ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" повністю відновив енергопостачання ш/у "Південнодонбаське №1"

"ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" відновив енергопостачання держпідприємства "Шахтоуправління" Південнодонбаське № 1 "в повному обсязі після погашення його заборгованості за електроенергію за січень, передає Енергореформи.
Про це "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля", що є оператором системи розподілу (ВСР), повідомив 14 лютого.
Як зазначено в повідомленні, повна зупинка електропостачання 13 лютого була викликана порушенням графіка погашення заборгованості ш/у за електроенергію.
У той же час оператор системи розподілу звертає увагу керівництва шахти і Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, що ситуація із заборгованістю шахти до кінця не вирішена.
"Борг шахти за розподіл електроенергії становить 123 млн грн", - відзначило "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля".
Крім того, за його інформацією, постачальник електричної енергії ЕК "Укренерговугілля" надіслав ВСР заявку на знеструмлення шахти 28 лютого.
"ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" звернувся до Мінекоенерго і профільним відомствам з проханням знайти системне вирішення вирішення проблем заборгованості за електроенергію державних шахт, а також тримати на особливому контролі питання платіжної дисципліни за електроенергію ш/у "Південнодонбаське № 1".
Як повідомляла енергореформи, ш/у "Південнодонбаське №1" загрожує знеструмлення і затоплення через борги за електроенергію.
До цього оператор системи розподілу (ВСР) "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" повідомляв, що "Укренерговугілля" планує з 13 лютого відключити від енергопостачання ш/у "Південнодонбаське №1" через борги
13 лютого голова незалежних профспілок Михайло Волинець повідомив, що на "ДП" Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" відключений вентилятор головного провітрювання, також йде відключення агрегатів головного водовідливу. За його словами, це призведе до затоплення камери центрального водовідливу нижнього горизонту, що, в свою чергу, може спричинити за собою затоплення сусідньої з ш / у "Південнодонбаська № 1" шахти ім.Сургая.
На його думку, критична ситуація у вуглевидобувній галузі країни виникла в тому числі через імпорт електроенергії і вугілля з РФ, що спричинило за собою обмеження використання вітчизняної продукції.
http://reform.energy/news/dtek-pes-energougol-polnostyu-vozobnovil-energosnabzhenie-shu-yuzhnodonbasskoe-1-13700
 
  
«Діти шахтарів не повинні боятися, що вони не побачать увечері батька», - Олексій Оржель

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель розповів про масштабну  програму професійної переорієнтації шахтарів у рамках трансформації вугледобувної промисловості України, яку готує Уряд.
Водночас Міністр нагадав, що спалювання вугілля негативно впливає на довкілля, оскільки вугільна галузь продукує багато викидів та відходів.
«У країні повинна розвиватися відновлювана енергетика, акумулюючі потужності, тому що це прогрес – це майбутнє, а вугілля і його спалювання – минуле. Ми маємо врятувати Україну  від екологічного лиха», - наголосив Олексій Оржель.
«Ми стаємо більш ефективними – а це означає, що нашим людям, які працюють в енергетиці – треба пропонувати нове майбутнє. Треба шукати для них нові робочі місця: Уряд, поважаючи роботу шахтарів, шукає, як реалізувати задумане, - розповів очільник Міністерства. - Ми хочемо, щоб ці люди знайшли нову роботу, а не були змушені лізти в шахти, наражатися на небезпеку. Ми хочемо, щоб діти шахтарів не боялися, що вони не побачать увечері батька. Ми повинні зберегти дітям батьків».
Олексій Оржель додав, що в сучасних реаліях Україна змушена купувати антрацитове вугілля для українських ТЕС, якого не видобуває жодна шахта на підконтрольній території.
«До того ж ми авансом сплачуємо за вугілля на складах наших ТЕС більше, ніж ми спалюємо, тому що  змінився клімат. Будьмо відверті, видобуток вугілля в нових умовах  є не рентабельним», - підсумував Міністр енергетики та захисту довкілля.
https://menr.gov.ua/news/34631.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами