Українська традиційна енергетика: 16-22.12.2019



СБУ провела обшуки в Енергоатомі у справі про закупівлі для АЕС

Працівники Служби безпеки провели обшуки на держпідприємстві “Енергоатом” у справі про закупівлю обладнання за завищеними цінами.
Про це інформує пресслужба Генпрокуратури у Facebook.
 “11 грудня 2019 року слідчі Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України провели ряд обшуків у ДП НАЕК «Енергоатом», за місцем роботи та проживання посадовців держпідприємства, які можуть бути причетними до закупівлі обладнання та монтажних робіт для деяких АЕС України за завищеними цінами”, — йдеться у повідомленні.
За версією слідства, у 2017-2018 роках окремі комерційні структури поставили спеціалізовані клапани на загальну суму майже 40 млн грн, попередньо придбавши їх у виробників за ціною, що в чотири рази менша. З метою штучного завищення вартості продукції було виготовлено псевдодоговори купівлі-продажу, бухгалтерську та податкову звітність, використано ланцюг підприємств «транзитерів».
У ГПУ поінформували, що вживаються невідкладні заходи для якнайшвидшого притягнення винних до відповідальності та відшкодування збитків державі. Досудове розслідування триває.
http://oilreview.kiev.ua/2019/12/12/sbu-provela-obshuki-v-energoatomi-u-spravi-pro-zakupivli-dlya-aes/
 
 
ЧАЕС отримала сертифікат готовності до експлуатації ПК-1 нового конфайнмента

Чорнобильська АЕС отримала сертифікат готовності до експлуатації першого пускового комплексу (ПК-1) нового безпечного конфайнмента (НБК).
Про це повідомляє пресслужба ЧАЕС.
«5 грудня ЧАЕС отримала сертифікат готовності до експлуатації ПК-1 НБК. Це означає, що обсяг робіт з ПК-1 повністю завершено. Він включає проєктування і будівництво постійних фундаментів НБК, основної конструкції Арки разом з оболонкою і системою основних кранів, загального внутрішнього компонування НБК, твердого ізоляційного покриття ділянок усередині НБК, майданчиків, а також проєктування, виготовлення, будівництво (монтаж) і введення в експлуатацію технологічних систем життєзабезпечення і контролю стану НБК та зовнішніх інженерних комунікацій для підключення систем життєзабезпечення НБК до систем ЧАЕС», — йдеться у повідомленні.
Крім того, в рамках ПК-1 було виконано роботи з будівництва та введення в експлуатацію нової вентиляційної труби другої черги ЧАЕС та демонтажу старої вентиляційної труби до насування Арки в проєктне положення.
У повному обсязі виконано індивідуальні та комплексні випробування систем та обладнання НБК, проведено 72-годинну пробну експлуатацію об’єкта.
У пресслужбі ЧАЕС наголосили, що отримання сертифіката готовності є ключовим для виконання подальших процедур для завершення процесу введення НБК в експлуатацію.
http://oilreview.kiev.ua/2019/12/10/chaes-otrimala-sertifikat-gotovnosti-do-ekspluataci%d1%97-pk-1-novogo-konfajnmenta/


На РАЕС створили унікальний макет-тренажер за принципом «STAR»

На Рівненській АЕС введено в дослідну експлуатацію унікальну в своєму роді розробку підприємства – макет-тренажер для практичного відпрацювання принципу «STAR» – принципу самоконтролю.
 Розробка допомагатиме підтримати і розвинути функції концентрації та розподілу уваги, самоконтролю, зосередженості, координації рухів. Призначений він для тих категорій працівників АЕС, робота яких без достатнього самоконтролю може приводити до значних помилок, що суттєво впливають на безпеку та роботу обладнання та часто мають незворотний характер. Це оперативний персонал, ремонтний, персонал технічної підтримки, який здійснює перемикання обладнання та інші технологічні операції, що потребують високого рівня самоконтролю.
Як зазначила начальник відділу розвитку персоналу (ВРП) РАЕС Галина Синиця ідея розробки проєкту макет-тренажера для тренування самоконтролю у працівників Рівненської АЕС була ініційована фахівцями ВРП, внаслідок аналізу та роботи з різними типами помилок персоналу. «Це практичний інструмент попередження помилок персоналу через тренування та закріплення навичок самоконтролю, а одним із ключових методів попередження помилок персоналу є саме самоконтроль. На макет-тренажері будуть тренуватися як оперативний персонал, так і ремонтний та персонал інженерно-технічної підтримки, ціна помилки якого є значною, а наслідки часто бувають незворотними. Тренажер призначений для підтримання і розвитку концентрації уваги, координації рухів, розподілу уваги, зосередженості, загалом – самоконтролю», – коментує Галина Синиця.
Унікальність макет-тренажера «STAR» полягає в можливості контролю та аналізу виконуваних працівником дій через спеціально розроблене програмне забезпечення, яке є частиною тренажера. Також передбачене виконання різнопланових дій, створені умови, наближені до реальних, коли можуть траплятися відволікання працівника, інші сторонні фактори, що знижують рівень самоконтролю при виконанні певних операцій. Важливість розробки полягає у тому, що передбачене використання кількох алгоритмів з різними ступенями складності, а також закладена можливість створення нових завдань та алгоритмів.
«На виході – після навчання на тренажері – ми отримаємо працівника зі значно вищим рівнем самоконтролю, отже ймовірність здійснення ним помилки буде значно нижчою. Нині макет приймається в дослідну експлуатацію, що триватиме до одного календарного року. Далі, за умов успішного проходження цього етапу, макет-тренажер приймуть в промислову експлуатацію. Плануємо поділитися нашим досвідом і з іншими АЕС», – наголосила Г. Синиця.
У ході приймання в дослідну експлуатацію тренажеру заступник генерального директора з персоналу Ігор Вітковський відзначив ефективність алгоритмів його функціоналу. «Це передовий досвід, адже такий тренажер поки єдиний в нашій галузі. Тренуватися на макеті-тренажері корисно усьому персоналу стратегічно важливого підприємства як Рівненська АЕС. Важливість розробки в тому, що вона одразу демонструє небезпечність будь-якого відволікання, спонукає більш відповідально ставитися до своїх обов’язків, обдумувати кожну свою дію. У ході роботи за тренажером ефективно тренується фіксація уваги, адже необхідно паралельно виконувати декілька різновекторних завдань. Доводиться щоразу все більше напружуватися та концентруватися. Роботу розробників оцінюю схвально»,–  зауважив Ігор Вітковський.
Над розробкою алгоритму макет-тренажеру працювали психологи ВРП Наталія Федіна та Наталія Тищенко. Зокрема, за словами Наталії Тищенко, у ході реалізації програми проєкту психологи керувалися цілою низкою методологічної документації: вимоги з культури безпеки всесвітньої асоціації ВАО АЕС, МАГАТЕ, затверджені на Рівненській АЕС принципи самоконтролю «STAR», положення про використання методів попередження помилок на РАЕС. «Тренажер призначений для практичного відпрацювання принципу самоконтролю «STAR». Покликаний навчити працівника ефективно користуватися у роботі цим принципом, який дозволяє уникнути значної кількості помилок. Навчання на макет-тренажері дозволить працівнику довести використання принципу «STAR» до звички. Алгоритмом задіяні різні інтелектуальні процеси працівника: пам'ять, увага, тактильні відчуття, одночасність дій. Особа яка навчається, повинна уважно слідкувати за своїми діями, вміти не відволікатися на сторонні чинники (шум, світло), тримати в полі зору безліч показників (табло, шкала, ключ, кнопка, звукова сигналізація), слідкувати за ходом алгоритму. Ми намагалися максимально наблизитись до умов виконання складних виробничих завдань. Коли є безліч відволікаючих моментів, і необхідно концентрувати свою увагу, абстрагуватися від неважливого. Пам’ятати, що усі кроки важливі, але та дія, яку ти зараз виконуєш – найважливіша», – розповіла Наталія Тищенко.
Психолог зазначила, що, тренажер дозволяє напрацювати навички поетапної концентрації уваги на цілій сукупності завдань. Навчає персонал, що кожна робота має виконуватися методично, поетапно, уважно, не пропускаючи жодного кроку та елементу для максимально успішного результату. Розробка є ефективним інструментом для досягнення цілей і завдань з культури безпеки на виробництві.
Макет-тренажер для відпрацювання принципу «STAR сконструйований як програмно-технічний комплекс, що імітує виконання операцій щодо переключень органів керування за заданим алгоритмом. Тренажер має вигляд пульта з набором активних та неактивних робочих елементів: кнопок, ключів, табло сигналізації та світлодіодної арматури, звукової сигналізації, шкальних приладів. Програмне забезпечення макет-тренажера включає ряд цілісних алгоритмів роботи різного рівня складності.
За коментарем Світлани Полєщук, начальника відділу технічного обслуговування та ремонту технічних засобів навчання навчально-тренувального центру РАЕС, тренажер було створено саме очолюваним нею відділом спільно з фахівцями цеху з ремонту загальностанційних систем ЕРП. «Інженерами-електроніками нашого відділу здійснювався монтаж електричної частини обладнання, а інженер-програміст Юлія П’ятенко розробила програмне забезпечення, яке реалізує алгоритм роботи макет-тренажера. Фахівцями НТЦ спільно з ВРП було розроблено технічне рішення та технічне завдання, яке регламентувало роботи щодо створення макет-тренажеру. Тренажер виконано з використанням так званих плат Arduino та саме під їх функціонал було розроблено програмне забезпечення», – підкреслила Світлана Полєщук.
Безпосередньо, один з провідних розробників макет-тренажеру, інженер-електронік Павло Рижков відзначив економічність та ергономічність розробки, завдяки використанню сучасних плат Arduino. «Це невелика плата з власним процесором і пам'яттю. На ній є пара десятків контактів, до яких можна підключати різні компоненти: лампочки, датчики, мотори, роутери, магнітні дверні замки і взагалі все, що працює від електрики. Для процесору Arduino ми розробили програмне забезпечення, яке буде керувати всіма цими пристроями за заданими алгоритмами. Таким чином, ми створили унікальний макет-тренажер зроблений за власним задумом, узгодженим з ВРП дизайном»,– прокоментував Павло Рижков.
Розробники додали, що намагалися створити ергономічно незручні умови, для максимального тренування усіх характеристик. Зокрема, у ході виконання завдань працівником йде перемикання його уваги з фізичного елементу на інструкцію, з інструкції на табло чи шкалу, відволікають звукові та світлові елементи. Відтак, людина має навчитися розставляти пріоритети, вміти концентруватися на дрібницях, не забуваючи про складні речі.
Культура безпеки, як фундаментальний принцип безпеки, є пріоритетним у діяльності Рівненської АЕС. Важливість цього напрямку усвідомлюється та цілеспрямовано підтримується колективом рівненських атомників. Про що свідчить систематичне впровадження заходів на РАЕС, спрямованих на підвищення рівня культури безпеки.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_raes_stvorili_unikal_nij_maket_trenazer_za_principom_star-45629

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами