Українська традиційна енергетика: 15-21.07.2019



Уряд вніс зміни до фінансового плану ПрАТ «Укргідроенерго» на 2019 рік


5 липня 2019 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 479-р «Про внесення змін до фінансового плану ПрАТ «Укргідроенерго» на 2019 рік».
Зміни до фінансового плану ПрАТ «Укргідроенерго» на 2019 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. № 1071-р, внесено у зв’язку із запровадженням з 01.07.2019 р. ринку електричної енергії відповідно до Закону України від 13.04.2017 р. № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії» та у зв’язку з закінченням 01.07.2019 р. терміну дії постанови НКРЕКП від 12.12.2019 р. № 1902 «Про встановлення тарифів на відпуск електричної енергії ПрАТ «Укргідроенерго» на 2019 рік».
Скоригованим фінансовим планом передбачено збільшення чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на 1,6 млрд грн з 5,99 млрд грн до 7,6 млрд гривень.
Виконання фінансового плану забезпечить отримання Товариством чистого прибутку у розмірі 2,6 млрд грн, що на 0,8 млрд грн більше від показника, передбаченого затвердженим фінансовим планом.
Зазначеним фінансовим планом передбачено збільшення загальної суми надходжень податків та зборів до державного та місцевих бюджетів України до 2,8 млрд гривень, що на 0,4 млрд грн або на 15 % більше від попередньо затвердженого обсягу на 2019 рік (2,4 млрд гривень).
Затвердження скоригованого фінансового плану дозволить вести господарську діяльність ПрАТ «Укргідроенерго» в нових умовах ринку електричної енергії, забезпечуючи стабільну прибуткову діяльність Товариства.
https://uhe.gov.ua/media_tsentr/novyny/uryad-vnis-zmini-do-finansovogo-planu-prat-ukrgidroenergo-na-2019-rik


Енергоблок №1 Запорізької АЕС виведено в поточний ремонт

10 липня 2019 року о 14 годині 30 хвилині відповідно до поданої заявки енергоблок №1 Запорізької АЕС відключено від мережі для проведення поточного ремонту, який триватиме до 15 липня 2019 року.
В даний момент на Запорізькій АЕС в роботі знаходяться 3 енергоблока. Сумарна потужність генераторів становить 2 915 МВт. Зауважень до роботи основного обладнання працюючих енергоблоків та персоналу немає.
Радіаційний фон на проммайданчику і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) – 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону в місці розташування Запорізької АЕС.
За минулу добу енергоблоками Запорізької АЕС вироблено 93,4 млн кВтг електроенергії, з початку місяця – 837,0 млн кВтг електроенергії та з початку року – 19 млрд 277,0 млн кВтг електроенергії.
https://www.npp.zp.ua/uk/node/1313


У новому ринку доходи АЕС і ГЕС виростуть, доходи теплової генерації знизяться – USAID

«Проект енергетичної безпеки» USAID 10 липня представив ринку свої рекомендації по впровадженню безпечного режиму на основі фінансового аналізу для ВДЕ, оптового ринку і тарифів для споживачів.
У презентації USAID, зокрема, сказано, що компенсація «зеленого» тарифу в новому енергоринку може йти через тариф ОСП (тарифу на передачу).
У цьому випадку дохід теплової генерації знижується на 9%, тоді як гарантований покупець отримує 13 млрд. Грн. прибутку від продажу електроенергії. Тариф для непобутових споживачів зростає на 7,4%. «Утримання зростання тарифу менше 10% для всіх непобутових споживачів вимагає зниження граничних РДН, що негативно впливає на теплову генерацію», - відзначають експерти USAID.
На думку фахівців USAID, також у другому сценарії можлива компенсація «зеленого» тарифу через прибуток гарантованого покупця. У цьому випадку 75% електроенергії АЕС продається гарантованого покупця (в рамках ПСО), і буде мінімальний вплив на тарифи для споживачів. В USAID пояснили, що доходи атомної генерації (Енергоатом) і гідроелектростанцій (Укргідроенерго) виростуть внаслідок відкритого ринку при будь-якому із сценаріїв.
«У всіх випадках (сценаріях) доходи АЕС і ГЕС будуть вище, доходи ГЕС зростуть удвічі», - йдеться в презентації USAID «Проект енергетичної безпеки».
https://elektrovesti.net/66551_v-novom-rynke-dokhody-aes-i-ges-vyrastut-dokhody-teplovoy-generatsii-snizyatsya-usaid


Степан Кубів: завдяки реалізації державного інвестпроекту Новокостянтинівська шахта зможе забезпечити ураном близько 28% атомної енергетики країни

15 липня Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів в рамках робочої поїздки до Кіровоградської області відвідав Новокостянтинівську шахту у селі Олексіївка Маловисківського району, що входить до складу ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, на якій видобувають уран.
29 травня 2019 року Міжвідомча комісія з питань державних інвестиційних проектів розглянула та ухвалила інвестиційний проект щодо розвитку виробничих потужностей Новокостянтинівської шахти.
“Це дійсно великий і надважливий проект державного значення, що відповідає завданням ухваленої у 2016 році цільової програми Уряду із розвитку атомно-промислового комплексу. Метою програми є збільшення річного виробництва уранового оксидного концентрату до 2480 тонн, що у свою чергу становить річну потребу всієї атомної енергогенерації України. Атомні електростанції становлять найбільшу частку у виробництві електроенергії нашої країни, а відтак, забезпеченість власною сировиною для виробництва атомної енергії - великий крок до енергетичної незалежності країни та її безпеки”, - прокоментував значення державного інвестиційного проекту із розвитку Новокостянтинівської шахти Перший віце-прем’єр Степан Кубів.
Загальна вартість реалізації проекту становить 2,9 млрд грн. Станом на 1 січня 2019 року Новокостянтинівська шахта власним коштом профінансувала проект на майже 344 млн. Відтак, необхідна для завершення реалізації проекту сума фінансових ресурсів наразі становить близько 2,6 млрд грн: 1,38 млрд грн власним коштом підприємства і близько 1,21 млрд грн коштом держави.
Очікується, що в результаті реалізації цього інвестиційного проекту вже у 2021 році шахта зможе збільшити видобуток урану до 701 тонни на рік (у 2018 році видобуток становив 336 тон). Проект створить 200 нових робочих місць. Надходження до місцевого бюджету складуть близько 29,8 млн грн, тоді як надходження до державного бюджету сягнуть майже 8,5 млрд грн.
http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=315bcccc-c697-4722-aec00b9def30a2e1&title=StepanKubiv-ZavdiakiRealizatsiiDerzhavnogoInvestproektuNovokostiantinivskaShakhtazhepechitiUranomBlizko28-AtomnoiEnergetikiKraini?xlgtkufumixsbmfb


Освоєння потужностей заводу з переробки рідких радіоактивних відходів

8 липня відновлено промислову експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (далі: ЗПРРВ). За тиждень роботи у даному режимі на заводі підготовлено 34 упаковки готового продукту. Після 28 діб витримки упаковки з РАВ будуть вивезені на захоронення до спеціально облаштованого приповерхневого сховища твердих радіоактивних відходів.
Початок виробництва готового продукту став можливим після того, як ЗПРРВ отримав цемент потрібної марки, виготовлений українським підприємством «Дніпроцемент». Він пройшов попередні випробування і повністю задовольняє необхідні технологічні умови.
4 липня першу партію цементу (50 тонн) було доставлено на промисловий майданчик ЧАЕС. Партія пройшла вхідний контроль і вже 8 липня на ЗПРРВ було запущено технологічну лінію та розпочато іммобілізацію кубового залишку.
Як зазначив заступник директора технічного з поводження з РАВ Олександр Скомарохов, до початку іммобілізації було підготовлено програму підтримки кваліфікації, щоб мінімізувати можливі помилки персоналу і перевірити працездатність всього обладнання заводу. За його словами, тиждень роботи у режимі дослідно-промислової експлуатації довів — і техніка, і персонал працюють добре.
Протягом першого півріччя промислової експлуатації ЗПРРВ планується освоєння проектної потужності в обсязі до 10 упаковок з РАВ на добу.
https://chnpp.gov.ua/ua/infotsentr/novyny/5363-osvoennya-potuzhnostej-zavodu-z-pererobki-ridkikh-radioaktivnikh-vidkhodiv%20


На Київській ГАЕС після реконструкції запустили другу турбіну

На Київській ГАЕС після реконструкції ввели у дослідну експлуатацію гідроагрегат № 2. Роботи проводилися за коштом ЄІБ та ЄБРР.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Сьогодні ми послідовно продовжуємо взятий раніше курс на реконструкцію гідросилового та гідромеханічного обладнання в рамках широкомасштабної програми з реабілітації діючих ГЕС. Так, зараз триває другий етап проекту «ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. ІІ черга», розрахованого до 2024 року», - наголосив під час урочистого пуску агрегату генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.
Гідроагрегат був виведений з промислової експлуатації у червні 2018 року. Роботи проводилися АТ «Турбоатом» спільно з ДП «Завод «Електроважмаш».
Головною ціллю реконструкції є підвищення потужності та продовження експлуатації на 40 років.
Після реконструкції потужність гідроагрегату №2 зросла до 46,8 МВт. Нове робоче колесо має більший коефіцієнт корисної дії, що забезпечить продуктивніше використання водних ресурсів.
«Це перший проект, фінансований Європейським інвестиційним банком в Україні, який сприяє збільшенню частки генерації електроенергії з відновлюваних джерел. Проект матиме суттєвий вплив на екологію: він сприятиме зменшенню споживання альтернативних, видобувних видів палива, що означатиме суттєве скорочення викидів СО2 та допоможе Україні виконати свої зобов’язання в сфері протидії змінам клімату», - зазначив керівник Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон.
За його словами, особливо важливим є те, що проект поліпшить експлуатаційну працездатність енергетичної системи України та допоможе в її синхронізації у середньостроковій перспективі з європейською системою передачі електроенергії.
У промислову експлуатацію гідроагрегат № 2 буде введений 1 жовтня 2019 року.
До вересня триватиме дослідний етап експлуатації.
Програма реабілітації гідроелектростанцій Укргідроенерго започаткована 1996 року і складається з двох етапів. Перший етап був реалізований у 1996-2005 роках. Другий етап триватиме до 2024 року.
Цілями проекту є реконструкція 71 гідроагрегату із встановленням нових складових, зокрема, реконструкція гідромеханічного обладнання та гідротехнічних споруд, впровадження систем автоматичного моніторингу безпеки гребель, покращення екологічної ситуації на Дніпрі й Дністрі, створення інформаційної системи управління ПрАТ «Укргідроенерго» та умов роботи персоналу.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2741253-na-kiivskij-gaes-pisla-rekonstrukcii-zapustili-drugu-turbinu.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами