Українська традиційна енергетика: 15-21.04.2019



Акцент на безпеку: на шахтах ДТЕК представили новий проект з охорони праці


Вугільні підприємства ДТЕК Енерго посилять систему безпеки на виробництві. У минулому році в охорону праці компанія вклала майже півмільярда гривень. А в цьому, додатково, запускають проект з новою системою навчання і мотивацією. Вони повинні змінити ставлення кожного співробітника до збереження своїх життя і здоров’я, - планують в департаменті з охорони праці та промислової безпеки.
Проект складається з шести модулів. Служби охорони праці продовжить контролювати дотримання техніки безпеки і навчати співробітників. Тільки навчанням опікуватиметься окремий спеціально підготовлений фахівець, що допоможе поліпшити якість знань працівників. Також на кожному шахтоуправлінні додається фахівець з охорони праці від компанії. Таким чином, посилюється зовнішній контроль на підприємстві працівником, який не залежить від виробничих показників і керівників. Планується підвищити залученість і лідерство в питаннях безпеки керівників всієї виробничої лінійки управління до ланкових на ділянках. Особиста участь і приклад для наслідування керівників - це дуже важливий фактор у розвитку культури безпеки.
«Люди, які безпечно працюють і можуть завдяки цьому вести здоровий і активний спосіб життя - наш головний пріоритет. Тому наше завдання зробити так, щоб кожен, від робітника до директора бізнес-блоку, був залучений, знайомий з завданням, вірив в неї, і заражав своєю вірою інших людей. Простими словами - щоб безпеку починалася з кожного», - говорить директор з видобутку вугілля ДТЕК Енерго Михайло Барабаш.
Мета проекту - змінити ставлення до безпеки праці. Зараз на підприємствах можна почути, що захисні окуляри, рукавички і повне дотримання паспорта виконуваних робіт - примха компанії, а не її турбота. Колеги часто забувають, що це захищає не інтереси компанії, а їх, співробітників, життя і здоров’я.
У другому півріччі на Шахтоуправління ім. Героїв космосу і Добропільске стартують інші модулі проекту. Це будуть пілотні програми. Після яких їх допрацюють і впровадять на інших підприємствах.
«Зараз в пріоритеті «не батогом, а пряником». Співробітників не караємо, а винагороджуємо за безпечну працю. Будемо розвивати навички лідерства в галузі безпеки у старших робітників, майстрів і керівників. На робочих місцях і у виробничих процесах будемо застосовувати нові методи оцінки ризиків і вчити цьому кожного працівника. Кожен джерело небезпеки повинен бути ідентифікований і ризик знижений », - ділиться планами керівник департаменту з охорони праці та промислової безпеки Вадим Берло.
Охорона праці для вугільних підприємств завжди важлива, тому в компанії постійно контролюють, щоб умови для роботи були безпечні. У минулому році ДТЕК Енерго вклав в це 455 млн грн.
Але домогтися нульового травматизму, - коли жоден працівник не поранитися, можна тільки якщо об’єднати зусилля компанії і працівників. Завдання нового проекту з розвитку культури безпеки праці на підприємствах вугільного блоку ДТЕК Енерго - переконати кожного співробітника, що він - перший відповідає за своє життя і здоров’я.
«Немає якогось одного чарівного інструменту, або «чарівної кнопки», натиснувши яку вдасться підвищити культуру безпеки, змінити менталітет і знизити травматизм. Потрібен комплексний, системний підхід і що найголовніше - активне залучення всієї виробничої вертикалі, - упевнений провідний експерт в області безпечної праці Сергій Рябов, який допомагає компанії ДТЕК Енерго впроваджувати новий підхід до безпеки.
https://energo.dtek.com/media-center/press/aktsent-na-bezopasnost-na-shakhtakh-dtek-predstavili-novyy-proekt-po-okhrane-truda/


Енергоатом: впровадження нової моделі енергоринку в Україні піджене роботу над підвищенням потужності енергоблоків

Впровадження в Україні нової моделі ринку електроенергії з липня 2019 року стимулює Національну атомну енергогенеруючу компанію «Енергоатом» прискорити роботу над підвищенням теплової та електричної потужності енергоблоків.
Про це в ході IX Міжнародної науково-практичної конференції з культури безпеки на АЕС повідомив президент «Енергоатому» Юрій Недашковський.
«Прискорити роботу над підвищенням номінальної теплової та електричної потужності, впровадженням нормованого первинного регулювання частоти та активної потужності, добовим маневруванням і так далі нас мотивує не в останню чергу впровадження нової моделі ринку електроенергії, яка для «Енергоатому» має розпочатися з липня 2019 року», - сказав він.
За словами Недашковського, одним з головних пріоритетів як для поточної діяльності, так і для стратегічного розвитку компанії, є завдання формування сильної культури безпеки експлуатації атомних електростанцій.
«Варто зазначити, що останні 5 років у нас значно збільшилася кількість завдань і проектів, пов’язаних з підвищенням безпеки, підвищенням потужності та збільшенням вироблення електроенергії», - сказав він.
При цьому Недашковський підкреслив, що у своїх стратегічних, але реальних планах компанія ставить завдання, зокрема, добудувати третій і четвертий блоки на Хмельницькій АЕС та реалізувати проект «Енергетичний міст «Україна – ЄС».
Президент НАЕК також нагадав, що в рамках реалізації проектів, нерозривно пов’язаних з підвищенням рівня культури безпеки АЕС, «Енергоатом» працює над модифікацією обладнання для поводження з відпрацьованим ядерним паливом згідно з технологією Holtec International на трьох атомних станціях компанії, паралельно з будівництвом сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС.
Присутній на конференції генеральний інспектор - директор з безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом» Данко Білей повідомив, що за підсумками реалізації програми, спрямованої на становлення і розвиток культури безпеки в компанії за минулі два роки, 83% її заходів виконано, а 17% заходів знаходяться на стадії виконання.
«Радою з культури безпеки компанії на засіданні, що відбувся 20 лютого 2019 року, за підсумками обговорення визнана задовільною реалізація «Програми конкретних дій, спрямованих на становлення і розвиток культури безпеки в ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2017-2018 роки», - сказав він.
Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, народного депутата Лева Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.
Для запуску нової моделі ринку в середині березня 2018 році НКРЕКП прийняла пакет вторинного законодавства.
На початку червня 2017 року Кабмін затвердив проект будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). У цьому сховищі із застосуванням передової технології поверхневого «сухого» зберігання компанії Holtec International буде протягом 100 років безпечно зберігатися ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС. (На Запорізькій АЕС з 2001 року експлуатується пристанційне Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива.) Через відсутність власного сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива на території Росії.
https://www.unian.ua/economics/energetics/10510722-energoatom-vprovadzhennya-novoji-modeli-energorinku-v-ukrajini-pidzhene-robotu-nad-pidvishchennyam-potuzhnosti-energoblokiv.html


Україна припиняє роботи з будівництва ГЕС на Дністрі

В результаті зусиль уряду Республіки Молдова українська сторона прийняла рішення про припинення будь-яких робіт з будівництва каскадних гідроелектростанцій на річці Дністер, до проведення оцінки впливу екологічної стратегії в транскордонному контексті.
Про це повідомила прес-служба уряду Молдови.
«На всіх зустрічах, які ми провели з українськими офіційними особами, в тому числі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, ми говорили про річку Дністер як про спільну цінність і про нашу дуже велику зацікавленість в збереженні екосистеми цієї річки. Дякую колегам, які брали участь в переговорах, а також українській стороні, яка проявила відкритість і розуміння», — сказав прем’єр-міністр Молдови Павло Філіп.
Влітку 2017 року, в результаті переговорів, Україна ратифікувала Римську угоду 2012 року про співробітництво в галузі захисту Дністра. Ця угода передбачала, в тому числі, створення спільної комісії зі сталого користування та захисту басейну річки Дністер.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/15/ukra%d1%97na-pripinyaye-roboti-z-budivnictva-ges-na-dnistri/


Потужність енергоблока №3 Рівненської АЕС зменшено до 67%

15 квітня 2019 року о 12:22 відбулось зниження потужності енергоблока №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС до 67% від номінальної через відключення головного циркуляційного насосу ГЦН-4.
Подію кваліфіковано рівнем «нуль - поза шкалою» за шкалою оцінки ядерних подій INES.
Проводиться пошук та усунення причин даної події.
Станом на 14:35 годину 15 квітня у роботі перебувають три енергоблоки Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 1845 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався та перебуває у межах діючих норм.
Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області в м. Вараш. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/potuznist_energobloka_no3_rivnens_koi_aes_zmenseno_do_67-44914


Україна скоротила видобуток вугілля на 7%

Вугледобувні підприємства України в січні-березні 2019 року скоротили видобуток рядового вугілля на 7,1% (594,5 тис. тон) у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до 7 млн 764,5 тис. тон.
Про це повідомляє БізнесЦензор.
Як повідомили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, видобуток коксівного вугілля скоротився на 24% (387,4 тис. тон) - до 1 млн 227,4 тис. тон, енергетичного - на 3,1% (207,1 тис. тон) , до 6 млн 537,1 тис. тон.
У той же час ТОВ «Краснолиманское», підконтрольне Віталію Кропачовим, продовжило практику укриття даних про свою діяльність від міністерства, що почалася з початку вересня 2018 року.
Згідно з даними міністерства, в березні-2019 видобуток рядового вугілля знизився на 11,9% (360,4 тис. тон) у порівнянні з аналогічним місяцем 2018 року - до 2,664 млн т.
Вугледобувні підприємства, що входять в сферу управління Міненерговугілля, за три місяці поточного року скоротили видобуток на 19,5% (230,9 тис. тон) - до 955,5 тис. тон, в т.ч. видобуток коксівного вугілля збільшився на 10,1% (15,2 тис. тон) - 165,8 тис. тон, тоді як енергетичного - впала на 23,8% (246,1 тис. тон), до 789,7 тис. тон.
Шахти Донецької області в першому кварталі 2019 року забезпечили видобуток 2 млн 524,2 тис. тон вугілля (-14% до січня-березня-2018), Луганській - 111,7 тис. тон (-23,7%), Дніпропетровській - 4 млн 739,9 тис. тон (-2%), Львівській - 374,3 тис. тон (-8,6%), Волинській - 14,3 тис. тон (-52,2%).
Як повідомлялося, Україна в 2018 році скоротила видобуток рядового вугілля на 4,7% (на 1 млн 629,8 тис. тон) у порівнянні з 2017 роком - до 33 млн 286,4 тис. тон. В т.ч. видобуток коксівного вугілля скоротився на 14,7% (998,2 тис. тон) - до 5 млн 809,1 тис. тон, енергетичного - на 2,2% (631,5 тис. тон), до 27 млн 477,3 тис. тон.
http://uaenergy.com.ua/post/32135/ukraina-sokratila-dobychu-uglya-na/


Рівненська АЕС проводить поступове підвищення потужності енергоблока №3

15 квітня 2019 року о 22:28 після усунення дефекту ввімкнено головний циркуляційний насос ГЦН-4 енергоблока №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС та розпочато відповідно до Регламенту поступове підвищення потужності блоку до номінальних показників.
Станом на 8 годину 16 квітня у роботі перебувають три енергоблоки Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 2200 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
На енергоблоці №2 (ВВЕР-440) триває 42 доба капітального планово-попереджувального ремонту. Виконується ремонт обладнання першого каналу системи безпеки. Проводиться завантаження ядерного палива в активну зону реактора. Усі роботи виконуються згідно з графіком.
За минулу добу енергоблоками РАЕС вироблено 51,9 млн кВт год електроенергії, з початку місяця –859,2 млн кВт-г електроенергії та з початку року – 6 млрд 147,1 млн кВт-г електроенергії.
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
Нагадаємо, 15 квітня 2019 року о 12:22 відбулось зниження потужності енергоблока №3 Рівненської АЕС до 67% від номінальної через відключення головного циркуляційного насосу ГЦН-4.
Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області в м. Вараш. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/rivnens_ka_aes_provodit_postupove_pidvisenna_potuznosti_energobloka_no3-44917

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами