Українська традиційна енергетика: 14-20.12.2020

1bfa2b9c-3b7a-47b5-be7d-090dc2d73ddd

В Україні зупинилися шахти з видобутку урану: чому є загроза екологічного лиха

Від понеділка, 7 грудня, зупинились усі українські шахти з видобутку урану.
Про це розповіли у ТСН.14:00.
Таких копалень три. Усі вони розташовані у Кіровоградській області та входять до складу одного державного підприємства.
На шахтах твердять, що єдиний покупець урану - це компанія "Енергоатом", але розраховується невчасно. Нині її борг становить 137 мільйонів гривень. Через це на копальнях постійні затримки зарплатні, брак спецодягу, запчастин для техніки та навіть вибухівки, щоби підривати пласти руди. Саме через це майже п'ять тисяч працівників відправили у вимушений простій.
Нині в копальні спускаються лише для того, щоби відкачати воду. Але через борги енергетики погрожують відімкнути шахти від електропостачання. Якщо зупиняться помпи з відкачування води, то радіаційно заражена рідина може затопити копальні й потрапити у водоносний горизонт.
"Це буде затоплення шахт, по-перше. А для всієї Кіровоградської області та й для всієї центральної України є загроза екологічного лиха. Так наші шахтні води піднімуться до рівня ґрунтових вод і буде екологічна катастрофа", - розповів представник профспілки гірників Дмитро Бондарєв.
https://tsn.ua/ukrayina/v-ukrayini-zupinilisya-shahti-z-vidobutku-uranu-chomu-ye-zagroza-ekologichnogo-liha-1682731.html
 
 
Всі збиткові шахти в Україні будуть закриті протягом 10 років – Буславець

Згідно з проектом концепції трансформації вугільної галузі, всі збиткові шахти будуть закриті протягом 10 років, також у найближчі роки буде мінімізовано дотування вугільних підприємств з бюджету.
«За концепцією вже завершуються всі процедури узгодження. Вона передбачає, що збиткові шахти будуть закриті протягом 10 років, мінімізація дотування галузі з держбюджету відбудеться в найближчі роки», - сказала перший заступник міністра енергетики Ольга Буславець в ході Першого німецько-українського енергетичного 8 грудня.
За її словами, до 2070 року Україна має намір повністю відмовитися від викопних видів палива.
При цьому, посилаючись на European Green Deal, Буславець зазначила, що відмова від копалин повинен відбуватися поступово, без негативного впливу на економіку і зайнятих в галузі людей.
«Необхідно потурбуватися, щоб ніхто не залишився позаду - такий девіз справедливої ​​трансформації вугільної галузі, закладений в Європейському зеленому курсі. Також має відбутися і у нас», - зазначила Буславець, звернувши увагу на необхідність« залучення реальної матеріальної і технічної допомоги партнерів України », а також створення стимулів для розвитку нових бізнесів в вугільних регіонах.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/09/vse-ubytochnye-shaxty-v-ukraine-budut-zakryty-na-protyazhenii-10-let-buslavec/
 
У 2020 році кількість порушень та відхилень в роботі АЕС скоротилася

За підсумками 11 місяців поточного року кількість порушень і відхилень у роботі АЕС України суттєво скоротилася. Про це йшлося на засіданні Колегії Держатомрегулювання, яке відбулося 10 грудня.
За підсумками 11 місяців поточного року кількість порушень і відхилень в роботі атомних електростанцій України суттєво скоротилася. Такого висновку дійшли на засіданні Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), яке відбулося 10 грудня.
Під час презентації результатів праці персоналу АЕС начальник відділу досвіду експлуатації НАЕК «Енергоатом» Віктор Тарасенко зазначив, що протягом 2020 року кількість відхилень і технологічних порушень у роботі АЕС становить 23, і це на 7 менше, ніж у 2019-му. Він наголосив: цього року значущих подій у роботі АЕС загалом поменшало, а кількість порушень, що оцінюються за міжнародною шкалою ядерних подій INES на рівні 1, третій рік поспіль є незмінним – одна подія на рік.
«Такий результат є логічним наслідком змістовної та системної роботи з безпеки праці та належної експлуатації енергоблоків», – переконаний пан Віктор.
Крім того, позитивні висновки Колегії отримав і звіт з періодичної переоцінки безпеки (ППБ) енергоблока №1 Рівненської АЕС. Визнано, що Енергоатом своєчасно та належним чином виконав усі заходи, визначені Держінспекцією ядерного регулювання як необхідні для подальшої безпечної експлуатації енергоблока.
Водночас представники ДІЯРУ під час колегії висловили побажання стосовно більш ефективного використання фахівцями Енергоатома досвіду, набутого за результатами розслідування порушень і відхилень на атомних станціях та розрахунку показників безпеки. Ці зауваження фахівці Компанії неодмінно врахують. Енергоатом завжди з максимальною увагою ставиться до приписів, зауважень і рекомендацій ДІЯРУ, адже дотримання вимог ядерної безпеки є найвищим пріоритетом для Компанії.  
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/kil_kist_porusen_ta_vidhilen_u_roboti_aes_u_2020_roci_skorotilas-46477
 
 
В Україні теплова генерація зменшила використання вугілля на 32%

У січні-жовтні 2020 року українські теплові електростанції і теплоелектроцентралі зменшили споживання вугілля (газового та антрациту) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 32%.
Як свідчать дані Міністерства енергетики України, за 10 місяців ТЕС і ТЕЦ спалили 14,1 млн тон вугілля, передає ecotown.com.ua
Підприємства теплової енергетики збільшили споживання природного газу на 31% — до 3,9 млрд куб м
 Протягом січня-жовтня 2020 року теплова енергетика зменшила споживання вугілля газової групи у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року на 29% — до 12,1 млн тон, а також скоротила споживання антрациту на 52% — до 2 млн тон.
У жовтні 2020 року споживання вугілля газової групи тепловою енергетикою у порівнянні із жовтнем 2019 року майже не змінилося і становило 3,7 млн тон, а споживання газу зросло на 1,2% — до 2,3 млрд куб м, споживання мазуту залишилося на сталому рівні — 2 млн тон.
Найбільшими споживачами газу протягом січня-жовтня 2020 року залишалися Київські ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, Харківська ТЕЦ-5, Слов’янська, Вуглегірська, Трипільська, Зміївська та Луганська ТЕС.
Також зазначається, що споживання мазуту тепловою генерацією за 10 місяць 2020 року збільшилося на 36% — до 43,8 тис. тон.
https://cikavosti.com/v-ykraini-teplova-generaciia-zmenshila-vikoristannia-vygillia-na-32/#hcq=5Vxqajs

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами