Українська традиційна енергетика: 13-19.07.2020

1000_545_1463733397-3369

Працівники НАЕК «Енергоатом» отримують зарплатню вчасно та у повному обсязі

Повідомлення про невиплату заробітної платні персоналу українських АЕС, які з’явились у ЗМІ, не відповідають дійсності: всі працівники ДП «НАЕК «Енергоатом» отримують зарплатню вчасно та у повному обсязі. Тож просимо журналістів перевіряти та коректно подавати інформацію. Водночас керівництво Енергоатома неодноразово звертало увагу уряду на кризову ситуацію, що склалася на ринку електроенергії України та призвела до накопичення рекордних обсягів боргів перед Енергоатомом за відпущену ДП «Гарантований покупець» електричну енергію.
Наразі загальний обсяг заборгованості перед НАЕК «Енергоатом» за відпущену АЕС електроенергію сягає близько 20 млрд грн (з урахуванням боргу за попередній період з боку ДП «Енергоринок»). Така ситуація призвела до відсутності в Енергоатома коштів на розрахунки з підрядними організаціями, а відтак і до боргів із зарплатні перед працівниками цих підприємств. Розуміючи критичну важливість якомога швидшого погашення боргів із заробітної платні перед персоналом підприємств, які обслуговують окремі види обладнання АЕС, керівництво Енергоатома вважає за необхідне найближчим часом почати виконання пропозицій Компанії, спрямованих на вирішення цієї проблеми.
Серед пропозицій Енергоатома зі збалансування ринку електроенергії та усунення проблеми неплатежів, зокрема:
- щотижневий перегляд Прогнозного балансу та збільшення частки Енергоатома у структурі виробництва електроенергії до рівня, що відповідає фактичному споживанню у режимі «базового графіка» (як мінімум – на 1000 МВт·год);
- зміна поточної моделі ПСО (покладання спеціальних обов’язків) та виключення участі ДП «Гарантований покупець» як посередника з продажу електроенергії АЕС непобутовим споживачам;
- зменшення обов’язкової частки продажу електроенергії на ринку «на добу наперед» виробниками з 15% до 5% шляхом внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (законопроект №3657);
- збільшення частки продажу електроенергії АЕС на ринку двосторонніх договорів до 40%.
Ці та низка інших обов’язкових кроків нададуть можливість оздоровити ринок електроенергії загалом і налагодити результативну роботу Компанії зокрема.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/pracivniki_naek_energoatom_otrimuut_zarplatnu_vcasno_ta_u_povnomu_obsazi-46123
 
 
Асамблея донорів Рахунку ядерної безпеки відзначила прогрес реалізації проектів на промисловому майданчику ЧАЕС

Українська делегація під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського взяла участь в онлайн-засіданні Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки. В ході якої було заслухано інформацію про стан реалізації міжнародних проектів, які реалізуються на промисловому майданчику ЧАЕС, а саме: Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого типу» (СВЯП-2) та заводу з переробки рідких радіоактивних відходів.
Також, участь у заході взяли Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник, Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, в. о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Володимир Пєсков та інші представники урядової делегації.
Під час заходу учасники обговорили стан виконання робіт із будівництва СВЯП-2 та успішну експлуатацію заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, що побудовано за підтримки донорів Рахунку ядерної безпеки.
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський наголосив, що Україна розпочала внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. У програмі буде закладено фінансування експлуатаційних робіт до 2031 року. Проєкт Програми обов’язково пройде усі необхідні експертизи на відповідність національним критеріям ядерної безпеки згідно з європейськими нормами та стандартами.
Крім того, обговорено питання можливості створення окремого міжнародного Фонду для фінансування пріоритетних заходів, спрямованих на розвиток інфраструктури поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. Сторони домовилися повернутися до дискусії у вересні 2020 року.
Українська делегація подякувала міжнародній спільноті, Урядам країн-донорів Рахунку ядерної безпеки, Європейському банку реконструкції та розвитку за підтримку в реалізації проектів на промисловому майданчику ЧАЕС і висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю.
Донори Рахунку ядерної безпеки відмітили прогрес реалізації проєктів на промисловому майданчику ЧАЕС та висловили сподівання на успішне завершення проекту із будівництва СВЯП-2.
20 грудня 2019 року відбулася передача нового сховища від підрядника до замовника, а у січні 2020 року було отримано сертифікат відповідності закінченого будівництва ДАБІ. Пандемія із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 вплинула на початок «гарячих» випробувань, які було перенесено на кінець липня-початок серпня.
https://menr.gov.ua/news/35533.html
 
 
"Енергоатом" і народні депутати заявили про необхідність терміново вивести компанію з кризи

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» спільно з народними депутатами та представниками міст-супутників АЕС заявили про необхідність терміново вивести компанію з кризи, викликаного штучним зниженням вироблення на атомних станціях, а також зарегульованістю ринку електроенергії.
Такі заяви вони зробили під час круглого столу, присвяченого вирішенню проблем ринку електроенергії.
"Атомна галузь, як і вся енергетика, зараз перебуває в кризі. Цей криза пов'язана зі зниженням попиту на електроенергію в умовах пандемії коронавіруса, а також кризою неплатежів на енергоринку", - сказав в. о. президента "Енергоатому" Петро Котін.
За словами Котіна, зараз працюють 10 енергоблоків українських АЕС. З них 3 працюють з балансовими обмеженнями, 2 енергоблоку - у внутрішньому резерві. А загальні балансові обмеження по виробленню складають 2270 МВт.
"Нам потрібно відновити нашу генерацію до рівня базової, забезпечити рівні умови всім учасникам енергоринку. Це означає вихід на ринок двосторонніх договорів в обсязі до 40% нашої потужності. Також необхідно виключити з процесу недобросовісних посередників: "Гарантований покупець" отримує до 80% нашої електроенергії, а продає тільки 3-5%, нарощуючи заборгованість перед нами – на рівні близько 2 млрд грн у місяць", - пояснив в. о. президента компанії.
Голова "Енергоатому" повідомив, що, незважаючи на це, компанія в повному обсязі виплачує заробітну плату працівникам, але в той же час не має можливості в повному обсязі фінансувати виробничу і паливну програми.
Присутній на круглому столі голова парламентського Комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив, що через спотворену діючу модель ринку електроенергії "Енергоатом", що має найнижчу собівартість виробництва і виграє конкуренцію у інших видів генерації, штучно обмежений у виробництві і вимушено продає набагато менше ресурсу.
"Звичайно, тут є адміністративне, ручне втручання, яке спотворює конкуренцію на ринку... Відбувається дивна ситуація, коли в умовах кризи не найбагатшій країні фактично не потрібна дешева електроенергія, що є повним абсурдом", - сказав він.
Герус зазначив, що, відповідно до законодавства, затверджений Міністерством енергетики прогнозний баланс, згідно з яким були знижені потужності енергоблоків АЕС, є рекомендаційним документом, а не розпорядженням для генерацій із зазначенням, яка з них скільки електроенергії повинна виробляти. До того ж, перший місяць роботи згідно з новим прогнозного балансу показав, що фактичне споживання електроенергії було на 10% вище прогнозованого.
"Це означає, що в прогнозний баланс було закладено занижене споживання, а отже, і занижене виробництво для Енергоатому. Або це помилка глобального масштабу, або навмисні дії - це ще треба розібратися", - сказав він. Герус підкреслив, що з-за цього у компанії різко знижуються продажу електроенергії і, відповідно, погіршується фінансовий стан.
"Потенціал, який є у Енергоатому, де атомні блоки вже побудовані і терміни їх експлуатації триватимуть ще кілька десятків років, - величезний. Ми написали звернення до прем'єр-міністра, його підписали 97 народних депутатів, - про те, що не потрібно штучно зупиняти атомні енергоблоки", - зазначив депутат.
Також він повідомив, що вже подані кілька поправок до законопроектів, які дозволили б Енергоатому продавати частину електричної енергії за двосторонніми договорами та на експорт. "Хотілося б відновити повноцінне функціонування Енергоатому. Атомні блоки - це наша конкурентна перевага, якої немає в інших, сусідніх країнах. Продаж електроенергії за ринковими цінами дозволила б компанії вирішити свої проблеми", - додав Герус.
Народний депутат Сергій Нагорняк заявив, що НАЕК "Енергоатом" опинилася в ситуації, коли на енергоринку уряд більше рахується з інтересами приватних компаній, ніж державних підприємств. Тому необхідно підставити Енергоатому плече" і допомогти йому відстояти державні інтереси.
"Я сподіваюся, що ми з колегами знайдемо потрібні слова і донесемо президенту (Володимиру Зеленському - УНІАН) думка, що необхідно якомога швидше зробити так, щоб ви вийшли з цього колапсу і почали нормально розвиватися", - сказав він, звертаючись до голови "Енергоатому".
Присутні на круглому столі глави об'єднаних територіальних громад та мери міст-супутників АЕС заявили, що атомну галузь необхідно терміново вивести з кризи, оскільки з регіонів продовжується відтік кваліфікованих фахівців. У підсумку це призведе до того, що атомні станції нікому буде обслуговувати. "Скоро буде так, що ні Погоди, ні в Южноукраїнську, ні в Нетішині або Енергодарі не пройдуть комісії працівники атомних станцій – тому що не залишиться фахівців. Безпечне функціонування ядерних енергоблоків можливо тільки при наявності висококваліфікованого персоналу, який буде забезпечений гарантованою зарплатою та умовами проживання", - сказав мер Нетішина Олександр Супрунюк.
"Не потрібно соромитися, а потрібно жорстко лобіювати інтереси державної атомної компанії, оскільки саме основне - це інтелект і люди, які працюють в ній. Щоб фахівці, які у нас є, не покинули цю країну", - підтримав колегу мер Вознесенська Віталій Луків.
https://www.unian.ua/economics/energetics/energoatom-i-narodni-deputati-zayavili-pro-neobhidnist-terminovo-vivesti-kompaniyu-z-krizi-novini-sogodni-11068226.html
 
 
Шахти мають вийти із простою, а гірники повернутися до роботи — Ольга Буславець

Всі українські шахти повинні якнайшвидше вийти з вимушеного простою, а шахтарі – повернутися на роботу.
Про це заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.
«Розраховуємо, що дуже скоро усі українські шахти вийдуть з вимушеного простою, а гірники повернутися до роботи. Ми очікуємо, що «Центренерго» проявить державницьку позицію і надасть пріоритет українському вугіллю, а воно має закуповуватися пріоритетно на державних шахтах. Решту потреби «Центренерго» може купувати на вільному ринку, за конкурентними цінами і умовами, які задовольняють сторони. Міненерго вважає, що основним завданням усіх зацікавлених сторін є успішне проходження опалювального сезону, забезпечення гірників роботою, а «Центренерго» – вугіллям. Також ми сподіваємося на те, що ганебних схем з постачанням російського вугілля на «Центренерго» більше не буде», – заявила очільниця міністерства.
Нагадаємо, 7 липня у Міністерстві енергетики на виконання доручення Президента України відбулася нарада щодо сталого забезпечення енергогенеруючих підприємств вугільною продукцією вітчизняного виробництва та відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої. Черговий етап перемовин представників енергогенеруючих компаній та вугледобувних підприємств відбувся вчора.
17 червня Кабінет Міністрів, за ініціативи Міненерго, прийняв рішення щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на тепловій генерації.
http://oilreview.kiev.ua/2020/07/10/shaxti-mayut-vijti-iz-prostoyu-a-girniki-povernutisya-do-roboti-olga-buslavec/
 
 
Видобуток вугілля на державних шахтах впав за півроку ще на 28%

Вугледобувні підприємства України в січні-червні 2020 року скоротили видобуток рядового вугілля на 14,3% (на 2,! 9 млн тон) у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до 13,15 млн тон.
Про це повідомили в Міністерстві енергетики, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
У тому числі вуглевидобувні підприємства, що входять в сферу управління міністерства, за шість місяців поточного року скоротили видобуток на 27,8% (на 513,8 тис. тон) - до 1,33 млн тон.
Шахти Донецької області в першому півріччі забезпечили видобуток 4,92 млн т вугілля (-2,5% до січня-червня 2019 роки), Луганській - 95,1 тис. тон (-53,3%), Дніпропетровській - 7 млн ​​487, 4 тис. тон (-20,5%), Львівській - 634,3 тис. тон (-2,2%), Волинській - 15,9 тис. тон (-43%).
У червні 2020 року видобуток рядового вугілля знизився на 13,1% (на 331,8 тис. тон) у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року - до 2,2 млн тон.
Як повідомлялося, вуглевидобувні підприємства України в 2019 році скоротили видобуток рядового вугілля на 6,2% (на 2,06 млн т) в порівнянні 2018 роком - до 31,22 млн тон.
У тому числі вуглевидобувні підприємства, що входять в сферу управління Міненерго, за 2019 рік скоротили видобуток на 13,9% (на 574,2 тис. тон) - до 3,57 млн ​​ тон.
https://biz.censor.net.ua/news/3207400/dobycha_uglya_na_gosudarstvennyh_shahtah_upala_za_polgoda_esche_na_28
 
 
Медіація завершена: Робота вугільних об'єднань буде відновлена разом із постачанням українського вугілля на "Центренерго"

Міністерство енергетики за дорученням Президента України Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств та ПАТ «Центренерго». Результатом складних перемовин стало укладання контракту щодо відновлення постачання українського вугілля на ТЕС державної генеруючої компанії ПАТ «Центренерго». 
Задля відновлення роботи державних і приватних шахт, а також своєчасного розрахунку за вугілля з боку «Центренерго» за сприянням міністерства були залучені державні банки «Укргазбанк» та «Ощадбанк».
Сторони досягли попередніх домовленостей щодо відкриття кредитної лінії для ПАТ «Центренерго». 
Отримання кредитних коштів дозволить ПАТ «Центренерго» розширити закупівлі вітчизняного вугілля. Відповідно, шахти, що зараз перебувають у вимушеному простої, відновлять видобуток, а гірники зможуть повернутися до роботи. Гарантії відновлення роботи держшахтами були отримані від вуглевидобувних підприємств. 
«Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль до відновлення робити українськими шахтарями. Ми очікуємо запуск великих вуглевидобувних об’єднань вже з понеділка. Поточна ситуація ще раз переконала нас в необхідності комплексного та системного вирішення проблем енергетичної галузі. Подальші зусилля міністерства будуть спрямовані на доопрацювання чинної моделі ринку електроенергії, викривлення якої призвели до кризи, у тому числі, для вітчизняних гірників», - прокоментувала досягнуті угоди в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
 Нагадаємо, 7 та 8 липня у Міністерстві енергетики на виконання доручення Президента України відбулись наради щодо сталого забезпечення енергогенеруючих підприємств вугільною продукцією вітчизняного виробництва та відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої. 17 червня Кабінет Міністрів, за ініціативи Міненерго, прийняв рішення щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на тепловій генерації.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=0917F5465E6A096DAB55DCBDEC270EAA.app1?art_id=245453416&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами