Українська традиційна енергетика: 12-18.08.2019



Всеукраїнська Енергетична Асамблея просить Гройсмана перенести терміни Нацплану по скороченню викидів


Всеукраїнська Енергетична Асамблея на чолі з главою ВЕА Іваном Плачковим звернулася з відкритим листом до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, в якому просить підписати розпорядження Кабміну від 24 липня 2019 року щодо перенесення термінів проведення заходів в рамках Національного плану зі скорочення викидів великих спалювальних установок.
У відкритому листі представники ВЕА пояснили, що перенесення термінів виконання Нацплану не відіб’ється на зобов’язаннях України перед Енергетичним Співтовариством.
«З метою недопущення дестабілізації сталої енергетичної системи України, Громадська спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» звертається до Вас, шановний Володимире Борисовичу, з проханням підписати розпорядження Кабінету Міністрів України« Про внесення змін до додатка 1-4 до Національного плану по скороченню викидів великих спалювальних установок »з метою набуття ним чинності, що було прийнято на засіданні Уряду 24 липня 2019», - зазначено в листі Асамблеї.
Соціально-економічні зміни, зумовлені військовими діями на сході України, призвели до скорочення видобутку вугілля, що призвело до падіння виробництва електроенергії на ТЕС на 39,43%», - відзначають експерти ЗЕА в листі Володимиру Гройсману.
У документі нагадали, що основна мета Нацплану - поступове щорічне скорочення в Україні викидів забруднюючих речовин за рахунок установки на ТЕС і ТЕЦ сіро і азотоочисних, пилових фільтрів.
Установка такого газоочисного устаткування вимагає інвестицій в сумі близько 6,5 млн. євро. «З моменту прийняття НПСВ, при Міненерговугілля створено тимчасову робочу групу, яка за цей час повинна була розробити механізм державної фінансової підтримки реалізації екологічних заходів.
Однак на сьогоднішній день зазначені механізми не визначені. Відсутність механізмів фінансування заходів НПСВ, з огляду на необхідність реалізації перших екологічних заходів вже в 2020-2021 роках, зумовило звернення енергогенеруючих компаній і Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» до Тимчасової робочої групи Міненерговугілля з розробки механізму впровадження НПСВ з ініціативою коригування та адаптації НПСВ під поточні економічні умови», - йдеться в листі Асамблеї.
Експерти Асамблеї наголосили, що невизначеність джерел фінансування Нацплану при новій моделі ринку призведе до втрати конкурентних переваг в умовах вільного ринку електроенергії і, відповідно, загрозу стійкої роботи ОЕС України. «Дія Нацплану в поточній редакції без внесення змін призведе до вимушеної зупинки роботи 22 енергоблоків в період з 2020 по 2025 роки, викличе дефіцит генеруючих потужностей для покриття попиту на електричну енергію і створить загрозу енергетичній безпеці країни. Вже з 1 січня 2020 р. перші 1250 МВт енергетичних потужностей ПАТ «Центренерго» і ВАТ «Донбасенерго» повинні бути виведені з експлуатації. Це ставить під загрозу стабільне функціонування ОЕС України і може призвести до нестачі потужностей і віялових відключень електроенергії», - зазначає в листі до Гройсману Всеукраїнська Енергетична Асамблея.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/07/vseukrainskaya-energeticheskaya-assambleya-prosit-grojsmana-perenesti-sroki-nacplana-po-sokrashheniyu-vybrosov/


На енергоблоці №3 Рівненської АЕС успішно випробувано обладнання Holtec International

В рамках впровадження модифікованої технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) американської корпорації «Holtec International» на енергоблоці №3 (ВВЕР-1000), який знаходиться в планово-попереджувальному ремонті (ППР), успішно проведені функціональні і комплексні випробування транспортерів HI-TRAC 190 і HI-STAR 190, які призначені для поводження з ВЯП, а також пусконалагоджувальні роботи з обладнанням централізованого сховища ВЯП (ЦСВЯП).
Функціональні випробування проводилися за участю фахівців відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом»: «Атомпроектінжиніринг» (АПІ), «Складське господарство», «Південно-Українська АЕС», ТОВ «Холтек Україна» і ТОВ «ЮТЕМ-інжиніринг».
В ході випробувань, які тривали з 28 червня по 5 серпня, перевірено відповідність характеристик обладнання та систем ЦСВЯП вимогам якості та безпеки, можливості взаємодії обладнання ЦСВЯП з технологічним обладнанням реакторного відділення РАЕС, відповідність функціонального призначення систем і устаткування вимогам і критеріям проекту. Також під час випробувань відпрацьовані транспортно-технологічні операції обслуговування контейнерів HI-STAR 190, HI-TRAC 190 і стикувального пристрою в транспортному коридорі реакторного відділення енергоблоку №3, можливість обслуговування контейнера HI-TRAC 190 машиною перевантажувальної та інші операції.
6 серпня поточного року під керівництвом начальника енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС Павла Сидоренко на відеоконференції фахівців структурних підрозділів електростанції, які задіяні в цих роботах (ЕРП, ВЯБ, ЦДтаРАВ), фахівців АПИ і майданчиків АЕС України було обговорено хід реалізації та результати проведення функціональних випробувань.
«У нинішній ППР, відповідно до «Робочої програми проведення індивідуальних, функціональних і комплексних випробувань устаткування ЦСВЯП на енергоблоці №3 РАЕС» перевірялася сумісність обладнання. Успішні комплексні випробування обладнання і систем дозволили визначити готовність систем (підсистем і окремих вузлів) до виконання робіт з поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Ми отримали позитивний досвід роботи з цим обладнанням. Комплексні випробування дозволили виявити незначні невідповідності з метою їх усунення для подальшого виконання технологічних операцій безпечним і надійним способом», - зазначив Павло Сидоренко.
За результатами проведення пусконалагоджувальних робіт на енергоблоці №3 підготовлені звіти про проведену роботу, а також рекомендації з доопрацювання (модифікації) технологічного обладнання і систем реакторного відділення і обладнання компанії «Holtec International».
Як підсумував генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, функціональні випробування проводяться після ряду робіт по реконструкції транспортних коридорів реакторних відділень, де буде проходити шлях транспортування обладнання Holtec.
«Всі роботи по змінам під’їзних шляхів відбуваються згідно з проектом КІЕП. У жовтні під час ППР будуть проводитися аналогічні функціональні випробування на енергоблоці №4, а в листопаді - на енергоблоках №№1,2 РАЕС. У наступному році ми будемо готові вивозити відпрацьоване паливо до нового централізованого сховища ВЯП, що дозволить Компанії не витрачати значні кошти на транспортування відпрацьованого ядерного палива в Російську Федерацію», - підкреслив Павло Павлишин.
Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива - об’єкт, експлуатація якого дозволить змінити існуючу схему поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій, дозволить припинити його вивезення на переробку в РФ і створить належні умови для тривалого і безпечного зберігання на території України.
https://elektrovesti.net/66972_na-energobloke-3-rivnenskoy-aes-uspeshno-ispytano-oborudovanie-holtec-international


Енергоблок №4 Рівненської АЕС відключено від енергомережі для проведення планово-попереджувального ремонту

Відповідно до графіку ремонтів діючих енергоблоків АЕС України та згідно з узгодженою заявкою 9 серпня 2019 року о 00:01 енергоблок №4 Рівненської АЕС (ВВЕР-1000) відключено від енергомережі для проведення середнього планово-попереджувального ремонту, розрахованого на 84 календарні доби.
Розроблено та затверджено мережний графік виконання ремонтних робіт, призначено відповідальних осіб, визначено матеріально-технічні ресурси. Персонал експлуатаційних цехів та енергоремонтного підрозділу РАЕС готовий до виконання запланованих завдань.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах діючих норм.
Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області в м. Вараш. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoblok_no4_rivnens_koi_aes_vidkluceno_vid_energomerezi_dla_provedenna_planovo_poperedzuval_nogo_remontu-45252


«Житомир Коммунсервіс» реконструює ГЕС на 200 кВт в Житомирській області

ТОВ «Житоміркомунсервіс» (Житомир) має намір реконструювати гідроелектростанцію (ГЕС) потужністю 200 кВт в руслі річки Уж (с. Сарновичі, Коростенський р-н Житомирської обл.), Передає Енергореформи.
Як повідомила компанія в реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище, генерація е/е буде здійснюватися за рахунок місцевого поновлюваного джерела енергії - води.
В рамках реалізації проекту планується встановити дві пропелерних вертикальних гідротурбіни ПР-ВО-90-КЗ потужністю по 100 кВт.
Очікується, що щорічно станція буде виробляти 1,1 млн кВт-год е/е.
ТОВ «Житоміркомунсервіс» належить Анатолію Мелашенко.
http://reform.energy/news/zhitomirkomunservis-rekonstruiruet-ges-na-200-kvt-v-zhitomerskoy-oblasti-12200


На Донбасі знову страйкують шахтарі - Волинець

Гірники державних шахт вийшли на вулиці з вимогою погасити заборгованість з зарплат. 12 серпня до протестів долучилися працівники шахти «Україна». Про це написав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook.
“Сьогодні протестують гірники шахти «Курахівська». Вони перекривають дорогу в районі села Новоселидівка. До учасників акції приєдналися гірники шахти «Україна», які відмовилися їхати в шахту голодними», - написав він. Гірникам не виплатили зарплату за кілька місяців, зокрема з шахтарями «Курахівської» розрахувалися на 80% лише за травень, зарплату за червень і липень вони не отримали.
Ситуація в шахтарському регіоні загострюється. Напротязі 2016 - 2018 років в Україні діяла методика «Роттердам+», згідно якої вартість вугілля визначалася на основі імпортного паритету (базисом був індекс API2 європейського вугільного хаба «Амстердам-Роттердам-Антверпен»).
Застосування формули «Роттердам+» наблизило ціни вугілля, видобутого держшахтами, до реального ринкового рівня. Згідно інформації М. Волинця, за 2016-2018 роки завдяки формулі «Роттердам+», додаткові доходи держшахт становили близько 10 млрд грн. Дія «Роттердам+» припинилося 1 липня 2019 року, коли в Україні був введений вільний ринок електроенергії.
Нагадаємо, 9 серпня в Донецькій області працівники шахти «Курахівська» перекривали дорогу між містами Курахове та Селідове в районі населеного пункту Новоселидівка і вимагали погашення заборгованості з заробітної плати. 8 серпня шахтарі заблокували автодорогу у Запоріжжя і Маріуполь.
5 серпня гірники шахти «Курахівська» пішим маршем дійшли до будівлі ДП «Селидіввугілля» та зустрілися з гендиректором підприємства, який повідомив, що гроші для виплати заборгованості з заробітної плати з’являться лише після 25 серпня, оскільки це питання вирішує Прем’єр-міністр, який зараз перебуває у відпустці. Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець повідомив, що 25 серпня шахтарі планують провести масштабну акцію протесту в центрі Києва.
https://www.unian.ua/society/10650066-na-donbasi-znovu-straykuyut-shahtari-volinec.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами