Українська традиційна енергетика: 11-17.05.2020

body0_10 (1)

"Укргідроенерго" може скоротити виробництво електроенергії на 50%


Виробництво електричної енергії ПрАТ "Укргідроенерго" з-за маловодні українських річок за підсумками 2020 року може знизитися майже на 50% в порівнянні з середнім показником по попереднім рокам.
Про це генеральний директор компанії Ігор Сирота заявив у вівторок під час "круглого столу", присвяченого проблемам в електроенергетиці, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
 "Сьогодні в Україні склалася історична ситуація з малозаводненням в наших річках. За 140 років такої ситуації у нас не було. Це звичайно впливає на роботу нашої компанії - среднестатистичго в попередні роки ми виробляли 10,5 млрд кВт-год, на цей рік у нас буде максимум 5,2 млрд кВт-год", - сказав Сирота.
Глава компанії підкреслив, що мова йде про виробництво електроенергії для балансуючихпотужностей, необхідних при регулюванні енергосистеми.
Сирота також заявив, що оскільки дане зниження виробництва негативно відіб'ється на фінансових показниках компанії, яка в даний час реалізує проект будівництва гідроагрегату №4 Дністровської ГАЕС, необхідно змінити для "Укргідроенерго" механізм ПСО знизивши частку продажу по спецзобов'язанням виробленої підприємством електроенергії з 35% до 20 %.
Як повідомлялося, ПрАТ "Укргідроенерго" в 2019 році зменшило чистий прибуток на 12,2% (на 445,7 млн ​​грн) у порівнянні з 2018 роком - до 3,22 млрд грн.
"Укргідроенерго" експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена ​​електрична потужність гідроелектростанцій компанії (103 гідроагрегату) становить 5849 МВт. Держава володіє 100% акцій товариства.
https://biz.censor.net.ua/n3193719
 
 
ДАЗВ затвердило проект будівництва сховища для високоактивних радіоактивних відходів, які повертатимуться з РФ

Державне агентство України з управління зоною відчуження своїм наказом затвердило проєкт будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повернуться з Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.
Відповідно до генерального плану сховище буде побудовано на комплексі виробництв «Вектор». Воно гарантуватиме радіаційну безпеку та надійне проміжне зберігання високоактивних радіоактивних відходів протягом усього терміну його експлуатації терміном до 100 років.
За словами керівництва ДСП «ЦППРВ», зараз готується документація для оголошення тендеру.
Довідково. Українська сторона повинна прийняти на зберігання високоактивні радіоактивні відходи, що повертаються з Російської Федерації після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво в галузі атомної енергетики від 14 січня 1993 року.
http://dazv.gov.ua/novini-ta-media/vsi-novyny/dazv-zatverdilo-proekt-budivnitstva-skhovishcha-dlya-visokoaktivnikh-radioaktivnikh-vidkhodiv-yaki-povertatimutsya-z-rf.html
 
 
«Донбасенерго» за квітень поточного року, незважаючи на карантин, вчасно перерахувало до бюджетів різних рівнів майже 64 млн грн

За квітень 2020 р. ПАТ «Донбасенерго», незважаючи на карантин, вчасно розрахувалося з усіма контролюючими органами. Так, до державного та місцевих бюджетів було перераховано податків та інших обов’язкових платежів у сумі 63,9 млн грн, що на 27,9 млн грн, або 77,7 % перевищує відповідний показник 2019 р.
До державного бюджету перераховано 54,8 млн грн (ПДВ, авансові платежі з екологічного податку, а також збору за спеціальне використання водних ресурсів, інші податки загальнодержавного рівня), до місцевого бюджету Донецької області – 0,3 млн грн (земельний податок, податок на нерухоме майно та ін.).
Також «Донбасенерго» як виробник електричної енергії перерахувало 8,8 млн грн акцизного податку, який становить 3,2 % з кожної 1 грн/кВт*год виробленої електричної енергії.
ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.
Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/%c2%abdonbassenergo%c2%bb_za_aprel_tekuschego_goda_nesmotrja_na_karantin_svoevremenno_perechislilo_v_bjudzhety_raznyh_urovnej_pochti_64_mln_grn_
 
 
Мінекоенерго пропонує знизити частку продажу «Енергоатомом» електроенергії за ПСО до 80%

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища пропонує знизити для «Енергоатому» частку продажу в рамках публічних спеціальних зобов’язань виробленої компанією електроенергії до 80% з діючих 85%.
Про це під час селекторної наради у Мінекоенерго сказав заступник міністра Юрій Бойко.
Частку електричної енергії, яку по ПСО реалізує ПрАТ «Укргідроенерго», пропонується залишити на рівні 35%, однак планується виключити із зобов’язань гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС).
 Також пропонується дозволити держпідприємству «Гарантований покупець» продавати нереалізовані для потреб населення обсяги електричної енергії за двосторонніми договорами.
Раніше т.в.о. гендиректора ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін сказав, що підприємство підтримує антикризові заходи уряду щодо врегулювання ситуації на ринку електричної енергії й готовий виконати прогнозний енергобаланс.
http://oilreview.kiev.ua/2020/05/08/minekoenergo-proponuye-zniziti-chastku-prodazhu-energoatomom-elektroenergi%d1%97-za-pso-do-80/
 
 
Кабмін створив координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів

Кабінет міністрів України проголосував за створення координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів на чолі з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, передає кореспондент УНН.
 Так, Кабмін підтримав створення координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів. Його очолив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, а заступником призначили міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1868989-kabmin-stvoriv-koordinatsiyniy-tsentr-z-pitan-transformatsiyi-vugilnikh-regioniv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами