Українська традиційна енергетика: 11-17.02.2019



На Рівненській АЕС продовжуються роботи із впровадження технології Holtec


Відбулася чергова нарада НАЕК «Енергоатом» з питання впровадження модифікованої технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом за технологією компанії «Holtec International» із США. В нараді, що проходила у форматі відеоконференції, взяли участь представники відокремлених підрозділів Компанії – РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС. Робочу групу спеціалістів Рівненської АЕС очолює генеральний директор енергогенеруючого підприємства Павло Павлишин.
Павло Павлишин відзначив, що на сьогоднішній день на РАЕС ведуться роботи з модернізації перевантажувальної машини енергоблоків №№1-4. Одночасно розпочалися підготовчі роботи до модернізації вантажних кранів, планується укласти договори на комплектацію обладнання і вже цього року розпочати його поставку на майданчик електростанції. На РАЕС поставлено перевантажувальний багатоцільовий контейнер HI-TRAC та транспортний контейнер HI-STAR №1. Учасниками наради зазначено, що вже завершені заводські приймальні випробування контейнера HI-STAR №2, а також динамічні випробування вагонів-транспортерів.
До слова, у поточному році на Рівненській АЕС для впровадження технології Holtec передбачено виконати ремонтні роботи транспортного коридору енергоблоків №1 та №2, комплектацію та монтаж обладнання допоміжних систем, заплановано завершення будівництва майданчика для розміщення великовагового обладнання та майданчика з розміщення контейнерів.
http://www.rivnenews.com.ua/2019/02/05/na-rivnenskii-aes-pr odovzhuiutsia-roboty-iz-vprovadzhennia-tekhnolohii-holtec/


Проектна група ENTSO-E Україна-Молдова схвалила перші результати випробувань енергоблоків українських ТЕС і ТЕЦ

Вчора Проектна група ENTSO-E Україна-Молдова обговорила результати випробувань систем автоматичного регулювання швидкості та порушення на Харківській ТЕЦ-5 в січні 2019 г. Вони проводяться з метою дослідження синхронної роботи енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.
Учасники Проектної групи визнали отримані результати достатніми для складання математичної моделі енергоблоків ТЕЦ і подальшого використання в дослідженні динамічної та статичної стійкості ОЕС України. Це дослідження покликане виявити кращу технічну модель для об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.
Наступний етап випробувань системи автоматичного регулювання швидкості розпочнеться 5 лютого 2019 на одному з енергоблоків Трипільської ТЕС.
До кінця квітня 2019 заплановано провести випробування систем автоматичного регулювання швидкості та порушення на одинадцяти енергоблоках восьми електростанцій.
Нагадаємо, 8 червня 2017 р Укренерго підписало «Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи». Вона складається з каталогу вимог, переліку необхідних досліджень і дорожньої карти. Приєднання об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України в мережі ENTSO-E передбачено в рамках єдиного блоку регулювання з енергосистемою Молдови. Тестування блоків ТЕС і ТЕЦ передбачено дорожньою картою Угоди. Випробування проводяться по консалтингової підтримки і фінансуються USAID, а в якості консультанта виступає Енергетична асоціація США (USEA).
Раніше повідомлялося, що «Укренерго» почало випробування енергоблоків ТЕС, ТЕЦ і ГЕС з регулювання частоти та порушення для дослідження можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.
За словами Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, приєднання України до ENTSO-E дозволить отримати «електроенергетичний безвіз».
https://elektrovesti.net/64439_proektnaya-gruppa-entso-e-ukraina-moldova-odobrila-pervye-rezultaty-ispytaniy-energoblokov-ukrainskikh-tes-i-tets


Огляд енергетичної галузі за 2018 рік

1. ПОКАЗНИКИ БАЛАНСУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ, ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД
• Кліматична особливість ОЗМ 2018/19 рр – ранній початок. Вже з 12 листопада 2018 року почалося стрімке зниження температури навколишнього середовища до мінус 12 градусів. Споживання електроенергії у порівнянні з 2017 роком у пікові години зросло на 1,5 – 2 ГВт і такий стан з невеликими коливаннями триває до цього часу. Зростання попиту на електроенергію компенсовано вугільною тепловою генерацією – інших джерел покриття в ОЕС не було. З цього часу припинилося накопичення та почалося спрацювання вугілля зі складів ТЕС.
• Пікові навантаження ОЕС України в період жовтень 2018 – січень 2019 років подолані успішно. Натомість, режимні критерії надійності ОЕС підтримання «гарячого» та «холодного резерву» в 1000 МВт на ТЕС, що мали би гарантувати заміщення можливого аварійного відключення одного атомного блоку періодично перестали виконуватися – все вже було включено для поточного споживання. Приклад, як відбувалося покриття максимальних та мінімальних навантажень в січні 2019 р. ви можете ознайомитис.я на Слайдах 4-5.
• Споживання та виробництво електроенергії у 2018 році у порівнянні з попереднім роком зросло на 3,9 млрд кВт·г, або на 2,5%. Як змінився рівень споживання по окремим групам споживачів та які виробники відреагували на зростання попиту на електроенергію дивіться на Слайді 6. Основні чинники – економічне зростання та похолодання у березні та листопаді – грудні 2018 року.
2. ЗАПАСИ ВУГІЛЛЯ НА СКЛАДАХ ТЕС
• Запаси вугілля на складах ТЕС станом на 01.01.19 знизилися до історичного та небезпечно низького рівня – 770 тис. т, адже попереду ще два потенційно холодних місяці (Слайд 7).
• За 2018 ТЕС використали на 1,3 млн т вугілля більше ніж у 2017 році, у тому числі, газових марок – на 2 млн т. Використання вугілля марок АШ у 2018 році на ТЕС знизилося на 700 тис. т.
• На спалювання газового вугілля замість антрациту переведено: 4 енергоблоки по 150 МВт Придніпровської ТЕС, 3 енергоблоки по 200 МВт Зміївської ТЕС, 2 енергоблоки по 300 МВт Трипільскої ТЕС.
• Не реконструйовані для спалювання вугілля газових марок енергоблоки Зміївської, Придніпровської та Трипільскої ТЕС майже постійно простоюють за ознакою відсутності палива – близько 3000 МВт теплової генерації стали недоступними для потреб маневрування та резервування ОЕС.
• Електростанції, які постійно використовують імпортоване вугілля марок АШ та П (Криворізька ТЕС, Слов’янська ТЕС, Луганська ТЕС) практично весь рік працюють «з коліс».
• Показники видобутку енергетичного вугілля в Україні та імпорту вугілля для потреб ТЕС приведені на Слайді 8. Основні тренди такі: шахти ДТЕК нарощують видобуток вугілля, на державних шахтах продовжується стійка тенденція останніх років – видобуток зменшується.
https://uaea.com.ua/review20190128uaea-2

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами