Українська традиційна енергетика: 10-16.08.2020

ea01original

Енергоатом чекає на затвердження Кабінетом міністрів перехідної моделі ПСО

На цьому у своєму блозі, присвяченому виводу з фінансової кризи енергоринку в цілому та компанії зокрема, наголосив в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
Затвердження так званої перехідної моделі ПСО – це один з кроків в рамках системної стратегії вдосконалення правил роботи ринку електроенергії для всіх її учасників. Його було запропоновано ще в травні цього року, коли прем’єр-міністр доручив Міністерству енергетики разом з керівництвом Енергоатома подати пропозиції щодо виходу з енергетичної кризи.
Цей крок, на думку Петра Котіна, конче потрібний для того, аби «ринок нарешті став ринком – місцем з однаковими правилами, рівною участю і чесною конкуренцією для усіх гравців». По-перше тому, що поточні механізми ПСО разом із невдалою моделлю ринку електроенергії не забезпечують фінансової стабільності компанії. Посередник у цій моделі – ДП «Гарантований Покупець», який отримує 80% виробленої українськими АЕС електроенергії, - не здатний її продавати та вчасно за неї розраховуватися, що вже призвело до заборгованості ГарПока перед Енергоатомом у розмірі 8,7 млрд грн.
По-друге, на тих сегментах ринку, де Енергоатом наразі зобов’язаний продавати свою електроенергію (ВДР та РДН - внутрішньодобовому і ринку на добу наперед), достатнього попиту на неї немає, через що близько 35% її продається на балансуючому ринку зі значним дисконтом і затримкою платежів на півтора-три місяці. Як результат, Енергоатом не отримує обігових коштів для своєчасних розрахунків за ядерне паливо, на виконання виробничої програми, сплату податків та обслуговування кредитів.
Нова ж модель ПСО дозволить Енергоатому продавати ГарПоку стільки електроенергії, скільки фактично споживає населення, а решту, до 40% – реалізовувати на ринку двосторонніх договорів (РДД). Її вже опрацьовано на засіданнях робочої групи під головуванням заступника міністра енергетики Юрія Бойка разом з представниками НКРЕКП та Укренерго. Лишилося дочекатися, аби Кабінет міністрів підтримав цю пропозицію.
Таким чином, нова модель ПСО забезпечить вільний та конкурентний доступ Енергоатома на РДД, дозволить компанії отримати обігові кошти та оздоровити й стабілізувати ринок електренергії, припинивши взаємне нарощування боргів між учасниками ринку.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_cekae_na_zatverdzenna_kabinetom_ministriv_perehidnoi_modeli_pso-46174
 
 
В ціну вугілля ДТЕК повинні включатися транспортні витрати між шахтою і ТЕС, а не вартість фрахту з Нідерландів - глава "Центренерго"

В ціну закуповуваного ПАТ "Центренерго" вугілля "ДТЕК Добропіллявугілля" повинні включатися транспортні витрати між українською шахтою і ТЕС, а не вартість фрахту з Нідерландів, переконаний виконуючий обов'язки генерального директора ПАТ "Центренерго" Олександр Корчинський.
"Не змінилася також наша позиція щодо ціноутворення: до імпортного біржового паритету повинні додаватися реальні транспортні витрати між українською шахтою і української ТЕС, а не вартість фрахту з Нідерландів. Позиція ця принципова, і ми будемо наполягати на ній під час обговорення подальшого стратегічного контракту", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, укладений раніше "оперативний" контракт між генкомпанією і ДТЕК передбачає закупівлю вугілля за ціною 1,65 тис. грн / тонна на умовах відстрочення платежу.
Корчинський уточнив, що станом на 30 липня ДТЕК відвантажив "Центренерго" тільки 30,8 тис. тон вугілля, хоча в рамках контракту в липні вони повинні були направити 100 тис. Тонн.
При цьому "Центренерго" викуповує 100% виробленого державними шахтами вугілля, і відмовилося від закупівлі російського вугілля, як це раніше було при минулому керівника компанії.
"У нас дійсно стоїть завдання купувати вугілля у державних шахт. І ми викуповуємо його на 100%. Раніше було багато заяв, що склади у них забиті. Але на сьогодні ситуація з видобутком і запасами у держшахт змінилася: не вистачає вугілля, причому багато не вистачає ", - сказав він.
Глава "Центренерго" також повідомив, що компанія продовжує використовувати природний газ, оскільки це позитивно впливає на економіку підприємства через меншу собівартість електроенергії, що відпускається.
"Якщо комбінувати вугілля і газ, то собівартість у нас буде приблизно 1,4 грн / кВт-год, а якби ми чисто на газі працювали, то було б приблизно 1,2 грн / кВт-год, хоча зараз вже трошки більше, тому що присутня тенденція до зростання цін на газ ", - уточнив Корчинський.
"Центренерго" експлуатує 23 блоку (18 - пиловугільні і 5 - газомазутні) на Вуглегірської, Зміївської та Трипільської ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.
https://interfax.com.ua/news/economic/679097.html
 
 
Уряд удосконалив механізм ПСО: "Енергоатом" та "Укргідроенерго" отримали змогу продавати більше електроенергії за вигідними умовами

Частку електроенергії, яку НАЕК «Енергоатом» продаватиме за механізмом ПСО, зменшили з 80% до 50-55%. Для «Укргідроенерго» цю частку зменшено з 35% до 30%. Відповідно, збільшується частка електроенергії, яку компанії зможуть продавати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку на конкурентних умовах. Це дозволить покращити фінансову ситуацію зазначених державних підприємств, а також ДП «Гарантований покупець».
Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Положення  про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Відповідний проект розробили у Міністерстві енергетики спільно з НКРЕКП.
«Документ дозволить вдосконалити механізм ПСО, сприятиме покращенню фінансової ситуації учасників ринку, на яких покладено спеціальні обов’язки, підвищити рівень розрахунків між усіма учасниками ринку. Завдяки реалізації цих змін буде збільшено обсяг електроенергії, який державна компанія «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго» зможуть реалізовувати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку. Також реалізація документу дозволить зменшити профіцит на ринку «на добу наперед», зменшити обсяги небалансів електричної енергії та покращити фінансовий стан ДП «Гарантований покупець»», - наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Кабміну.
Ключові зміни:
 - зменшено обов’язкову частку продажу електроенергії ДП НАЕК «Енергоатом» (частка продажу в рамках механізму ПСО на сьогодні складає 80%). Продаж здійснюватиметься в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів в торговій зоні «ОЕС України» (близько 50-55% від прогнозного обсягу відпуску електроенергії ДП «НАЕК «Енергоатом»). Решту електричної енергії ДП «НАЕК «Енергоатом» зможе продавати на різних сегментах ринку на конкурентних умовах.
- зменшено обов’язкову частку продажу ПрАТ «Укргідроенерго» в рамках механізму ПСО з 35% до 30%. Решту електричної енергії підприємство також зможе продавати на різних сегментах ринку на конкурентних умовах. 
Отже, буде збільшено обсяг електричної енергії, який НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» зможе реалізувати за двосторонніми договорами та на інших сегментах ринку, що в свою чергу дозволить покращити фінансову ситуацію зазначених державних підприємств.
Представники НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» раніше надали підтвердження Міненерго, що підприємства будуть фінансово збалансовані під час реалізації проєкту постанови та надали відповідні фінансово-економічні розрахунки.
Як зазначала раніше в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець, документ передбачає, що НАЕК «Енергоатом» отримає можливість продавати на ринку двосторонніх договорів до 40% електроенергії.
Нагадаємо, за результатами аукціонів, проведених у червні 1,855 млн МВтгод (5% електроенергії) НАЕК «Енергоатом» було продано майже за 2 млрд грн.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=3023121F81D7A715EC4068C9314AE6B9.app1?art_id=245463360&cat_id=35109
 
 
"Енергоатом" на торгах за двосторонніми договорами продав менше 10% запропонованого обсягу е/е зі зниженням ціни близько 20%

Відокремлений підрозділ "Енергоатом-Трейдинг" на аукціоні за короткостроковими двосторонніми угодами, що проводився на Українській енергетичній біржі 7 серпня, продав 45,6 тис. МВт-год е / е базового навантаження, що становить менше 10% запропонованого обсягу (484,8 тис. МВт-год.).
 Згідно з інформацією "Енергоатом-трейдинг" на сторінці в Facebook, за ціною 1200 грн / МВт-год продано 960 МВт-год, за ціною 1195,84 грн / МВт-год продано 44,6 тис. МВт-год. Стартова ціна в обох випадках становила 1500 грн / МВт-год, період поставки відповідно - 12-31 серпня 2020 року і 1-30 вересня 2020 року.
Згідно з інформацією УЕБ, покупцями електроенергії "Енергоатому" стали ТОВ "Дніпросталь-Енерго", ТОВ "Газ-Ойл Груп", ТОВ "Електро Прайм", ТОВ "Південь Енерго Збут".
Загальна сума продажу склала 54,8 млн грн.
Як повідомляла енергореформи, "Енергоатом-Трейдинг" на аукціоні за короткостроковими двосторонніми угодами, що проводилися на УЕБ 24 липня, продало весь запропонований обсяг електроенергії - 1 564,1 тис. МВт-год, на торгах 30 липня - 34,8 тис. МВт- ч придбало ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз України "для її подальшого експорту.
За словами т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславец, завдяки раніше прийнятою постановою про надання НАЕК можливості продавати 5% обсягу електроенергії на ринку двосторонніх договорів на спеціальних аукціонах, "Енергоатом" в червні продав електроенергії на цьому сегменті на 2 млрд грн.
Кабмін 5 серпня затвердив з триденною доопрацюванням постанову про модель ПСО, яка передбачає продаж "Енергоатомом" близько 40% ресурсу на ринку двосторонніх договорів.
http://reform.energy/news/energoatom-na-torgakh-po-dvustoronnim-dogovoram-prodal-menee-10-predlozhennogo-obema-ee-so-snizheniem-tseny-okolo-20-15166
 
 
Україна спільно з міжнародними партнерами реформуватиме вугільну галузь

Європейські держави та міжнародні фінансові організації можуть взяти участь у проєктах, що будуть реалізовані в рамках реформи вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України.
Про це йшлося під час зустрічі представників Міністерства енергетики, Міністерства розвитку громад та територій і Верховної Ради із міжнародними партнерами, що відбулася у Міненерго.
Сторони обговорили напрями та перспективи співпраці у проведенні реформи вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України.
Ольга Буславець повідомила, що зараз команда Міністерства завершує підготовку Концепції та плану заходів стосовно реформування державних підприємств вугільної промисловості.
Вона наголосила, що обов’язково буде передбачено заходи із розв'язання невідкладних економічних та соціальних проблем галузі, які виникнуть у процесі трансформації.
«Пом’якшити наслідки можливо через комплексний підхід до питання, зокрема, використовуючи модель справедливої трансформації вугільних регіонів», – зазначила в.о. Міністра, додавши що для України є дуже важливим досвід європейських країн, які успішно провели реформу.
Зараз Міненерго досліджує потреби ринку в енергетичному вугіллі та завершує розробку методології, за якою шахти будуть розділено на декілька категорій. В залежності від цього будуть оцінені перспективи подальшої долі вугледобувних підприємств. 
Водночас в Міністерстві працюють над підготовкою пілотного проекту трансформації двох мономіст – на сході і на заході України. Міжнародні партнери висловили зацікавленість у цьому проекті і очікують від української сторони конкретні пропозиції щодо міст та критерії, за якими вони будуть відібрані.
«Я вважаю, що поєднання міжнародної технічної допомоги з інвестиціями та бюджетним фінансуванням є найкращим варіантом нашого співробітництва», – підсумувала Ольга Буславець.
Нагадаємо, очільниця Міністерства неодноразово наголошувала на необхідності комплексного підходу до трансформації вугільних регіонів України, з урахуванням економічних, екологічних та соціальних аспектів. Трансформація передбачатиме можливість розвитку іншого виробництва, створення нових робочих місць та перепрофілювання працівників вугледобувних підприємств тощо.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=D6D97CDD462F14B2DC72605BDF353F6A.app1?art_id=245463865&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами