Українська традиційна енергетика: 10-16.05.2021

23575-електроенергія_в

Центренерго та Українська енергетична біржа уклали Меморандум про співробітництво

ПАТ «Центренерго» та ТБ «Українська енергетична біржа» уклали Меморандум про взаємодію та співробітництво, що засвідчує намір ПАТ «Центренерго» реалізовувати на аукціонах ТБ «УЕБ» значний обсяг виробленої електроенергії.
Інформує Центренерго.
Меморандумом затверджено графік продажів ПАТ «Центренерго», яким передбачено у період з 14 травня по 21 липня поточного року проведення 10 аукціонів продажу електроенергії базового навантаження з різним графіком постачання, 7 з яких мають відбутися вже до кінця травня. Крім того, 17 травня відбудеться аукціон з продажу електроенергії пікового навантаження (з 8:00 до 23:00) у період червня — вересня.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/11/centrenergo-ta-ukra%d1%97nska-energetichna-birzha-uklali-memorandum-pro-spivrobitnictvo/
 

Заступник міністра енергетики пояснив основні зміни моделі ПСО

Вважаю за доцільне пояснити основні зміни моделі ПСО, причини їх ухвалення та подальші очікування.
Про це на сторінці у Фейсбук написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко.
«Для побутових споживачів  ціна на електроенергію мала б бути вже з 1.07.2019 значно вищою відносно поточної (1,68 грн/кВтгод) та диференційованою залежно від області. Так, станом на сьогодні ціна мала б становити від 2,60-2,96 грн/кВт*год по м. Києву та Дніпропетровській області, до 3,70-4 грн/кВт*год у Івано-Франківській та Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області і є втричі вищим, ніж в м. Києві)», — написав він.
На думку Бойка,нова модель ПСО є позитивним кроком, який, робить процес поставки е/е для населення максимально прозорим і зрозумілим.
«Як показує детальний аналіз ситуації, ніяких збитків від ПСО, скажімо ПрАТ «Укргідроенерго» не несе.В разі незмінності пропонованої з 1.06.21 моделі, додаткове навантаження на ПрАТ «Укргідроенерго» за результатами червень-грудень 2021 року зросте всього лише на 720 млн грн (адже обов’язку продавати 30% товарної продукції за 1 коп. вже не буде)», — написав він.
Рішення про чергові зміни до ПСО приймалось лише після максимально можливого (як для цього року) розміщення в прогнозному балансі товарної продукції обох державних виробників – учасників ПСО.
Водночас повне розв’язання питання фінансового збалансування учасників ринку електричної енергії, що несуть тягар покладених спеціальних обов’язків (в першу чергу — НАЕК «Енергоатом») можливе лише за умови, коли середньозважена ціна на електричну енергію для побутових споживачів хоча б покриватиме собівартість її виробництва державними енергогенеруючими підприємствами та середньозважену ціну «доставки» електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/12/zastupnik-ministra-energetiki-poyasniv-osnovni-zmini-modeli-pso/
 
 
На першому тижні травня видано понад 28 млн грн «теплих кредитів»

Програма «теплих кредитів» залишається затребуваною, навіть незважаючи на травневі свята та вихідні дні.
Повідомляє Держенергоефективності.
Так, минулого тижня ще близько 700 родин залучили 28,3 млн грн «теплих кредитів», а саме:
·        26,8 млн грн – на енергоефективні заходи у приватних будинках;
·        1,5 млн грн – на встановлення твердопаливних котлів.
Таким чином загальна сума отриманих домогосподарствами кредитів у банках у ц.р. вже сягнула 301,7 млн гривень.
Зі старту програми наприкінці березня і по сьогодні нею скористалися 7588 сімей.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/12/na-pershomu-tizhni-travnya-vidano-ponad-28-mln-grn-teplix-kreditiv/
 

Заборгованість перед шахтарями за поточний рік повністю погашено — Міненерго

Міністр енергетики Герман Галущенко 12 травня зібрав усіх керівників державних вугледобувних підприємств на нараду, на якій обговорили нагальні проблеми вугільної галузі.
Інформує Міненерго.
Найбільш гострою проблемою учасники наради визнали системну заборгованість із заробітної плати перед гірниками.
«Ситуація із накопиченням заборгованості повторюється з року в рік. Зараз ми проблему вирішили у терміновому порядку, проте ми маємо разом напрацювати механізми, щоб такі проблеми не повторювалися регулярно. Впевнений, що в першу чергу керівники вугледобувних підприємств мають бути відповідальними за своєчасну виплату заробітної плати працівникам», — зазначив Герман Галущенко.
Зараз заборгованість перед шахтарями за поточний рік повністю погашено. Сумарно гірникам було перераховано понад 1 млрд грн.
Міністр енергетики Герман Галущенко підписав наказ №26-к/к від 13 травня 2021 р. про звільнення  генерального директора ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» Сергія Пидика за грубе порушення законодавства про працю. Контракт, укладений із Сергієм Пидиком, припинено за порушення першочергового порядку оплати праці працівників та допущення заборгованості із заробітної плати. Станом на 1 травня 2021 року заборгованість перед працівниками підприємства склала понад 100 млн грн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/13/zaborgovanist-pered-shaxtaryami-za-potochnij-rik-povnistyu-pogasheno-minenergo/
 
 
Уряд запровадив граничні торговельні надбавки на пальне

14 травня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на пальне на період дії карантину.
Повідомляє Урядовий портал.
Продавці палива повинні враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни на пальне, що реалізується через мережу АЗС.
Гранична торговельна надбавка нараховуватиметься до середньої вартості пального, яка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.
Граничний рівень торговельної надбавки встановлено у таких розмірах:
- не більше 7 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;
- не більше 5 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.
Такі максимальні торговельні надбавки запропоновані на підставі проведеного аналізу маржинальності роздрібного продажу пального, виходячи з даних міжнародних інформаційних агентств про вартість пального на європейських біржах, відкритих статистичних даних та відкритих даних українських інформаційних агенцій щодо роздрібної вартості пального за останні 3 роки.
Інформація про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензинів автомобільних оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки щомісяця до 3, 13 і 23 числа.
Постанова вступає в силу з наступного дня після публікації, тобто з 15 травня.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/14/uryad-zaprovadiv-granichni-torgovelni-nadbavki-na-palne/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами