Українська традиційна енергетика: 10-16.02.2020

Qpu4SoCBEvdkE1VpDsFQlvi4WHjvWoIaf97V2pU2

Уряд пропонує ВР повністю заборонити приватизацію «Енергоатома», «Укренерго», «Укргідроенерго» і МГУ

Перелік енергетичних об'єктів, 100% частки корпоративних прав у яких повинно, згідно із законопроектом №2831, зберігатися за державою, включає в себе НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго», а також АТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ).
Відповідний список оприлюднений на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.
У список повністю заборонених до приватизації об'єктів також пропонується включити ДП «Оператор ринку» і ДП «Гарантований покупець», які в 2019 році були створені Кабінетом міністрів з метою забезпечення роботи нового ринку електричної енергії. Крім того, до переліку увійшли підприємства, пов'язані з атомною енергетикою і поводженням з радіоактивними відходами: ДСП «Об'єднання «Радон», ДСП «Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами», ДСП« Чорнобильська АЕС», ДП «Державний науково-технічний центр по ядерної та радіаційної безпеки» і ін.
Як зазначається на сайті Міністерства розвитку економіки, урядовий законопроект передбачає три групи заборонених до приватизації об'єктів. У першій - акціонерні товариства, в статутному капіталі яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути менше 50% + 1 акція і не підлягає приватизації. У другій - акціонерні товариства, в яких частка належать державі корпоративних прав становить 100%, в третій - об'єкти культури і спорту.
При цьому ПАТ «Укрнафта», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта», АТ «Укртрансгаз», АТ «Чорноморнафтогаз» ні в одному з позначених переліків не фігурують.
https://bin.ua/companies/245954-pravitelstvo-predlagaet-vr-polnostyu-zapretit.html
 
 
У ПрАТ "Укргідроенерго" достроково звільнено члена Наглядової ради

Сьогодні 3 лютого 2020 року наказом Міністра енергетики та захисту довкілля України було достроково припинено повноваження  члена Наглядової ради ПрАТ “Укргідроенерго” Гвоздія Валентина та оголошено конкурсний відбір на зазначену посаду.
Відповідно до чинного законодавства Мінекоенерго, як єдиний акціонер ПрАТ “Укргідроенерго”,  може приймати рішення про дострокове припинення повноважень будь-якого члена Наглядової ради.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=1E074BBF4DA940C6F4D26D936EC402F1.app1?art_id=245437175&cat_id=35109
 
 
ПАТ «Донбасенерго» заявляє про прийняття рішення щодо перегляду тарифу на виробництво теплової енергії Слов’янською ТЕС

ПАТ «Донбасенерго» інформує про необхідність перегляду тарифу на виробництво теплової енергії, що виробляється Слов’янською ТЕС. Теплоелектростанція виконала розрахунок тарифу на виробництво теплоенергії згідно з Методикою формування, розрахунку та встановлення тарифів на електричну та (або) теплову енергію, що виробляється на теплоелектроцентралях, теплових електростанціях та когенераційних установках, затвердженою постановою НКРЕКП від 01.08.2017 р. № 991.
За час дії встановленого постановою НКРЕКП від 15.02.2019 р. № 218 тарифу на виробництво теплової енергії (впродовж 2019 р.) його складові перестали відповідати їх фактичному рівню, структурі та потребують актуалізації.
Однією з вагомих підстав для перегляду тарифу є обсяг виробництва теплової енергії, який у прогнозованому плані склав 66,889 тис. Гкал на рік, тобто порівняно з показником 76,236 тис. Гкал на рік базового плану зменшився з низки причин. З детальнішою інформацією про намір ТЕС змінити тариф можна ознайомитися за посиланням.
Відкрите обговорення питання щодо перегляду тарифу на виробництво теплової енергії відбудеться 12.02.2020 р. о 14:00 за адресою: 84181, м. Миколаївка, Донецька область, каб. 5-13.
Довідково: станом на 01.02.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України, 14,14 % – іншим міноритарним акціонерам.
ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у звітність «Донбасенерго» через призупинення управління.
Установлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/pao_%c2%abdonbassenergo%c2%bb_zajavljaet_o_prinjatii_reshenija_otnositelno_peresmotra_tarifa_na_proizvodstvo_teplovoj_energii_slavjanskoj_tes
 
Президент: Реформування вугільної галузі обговорюватимемо з шахтарями

Під час робочої поїздки до Львівської області Президент України Володимир Зеленський відвідав шахту «Межирічанська» Державного підприємства «Львіввугілля» у м. Червонограді. Глава держави ознайомився з роботою пункту керування шахтою та оглянув промисловий майданчик.
У спілкуванні з Володимиром Зеленським шахтарі скаржилися на наявність заборгованості перед ними із заробітної плати.
Глава держави наголосив, що до кінця лютого мають бути виплачені поточні заборгованості на цій шахті.
«До кінця лютого ми повинні закрити понад 22 мільйони (гривень. – Ред.) на цій шахті», – сказав Володимир Зеленський.
Крім того, Президент зазначив, що будь-які ініціативи уряду щодо подальшого реформування вугільної галузі обговорюватимуться з шахтарями.
«Якщо в уряду є трансформація вугільної промисловості в цілому, спочатку будуть плани, потім обговорюватимемо їх із суспільством, потім говоритимемо з шахтарями», – зазначив він.
Глава держави зауважив, що під час узгодження плану реформи вугільної галузі потрібно буде вирішувати, які державні шахти підлягатимуть модернізації. Якщо неможливо буде вдосконалити процеси виробництва на окремих шахтах, держава зобов'язана запропонувати працівникам іншу роботу з рівнозначною зарплатою.
«Якщо ми, держава, не дамо вам альтернативи, ніхто нічого не закриватиме», – заявив Президент.
Зі свого боку керівник Офісу Президента Андрій Богдан наголосив, що наразі влада працює над формуванням такого законодавства, яке допомогло б заохотити іноземних інвесторів відкривати нові підприємства у регіонах нашої держави.
«Коли в нас будуть нормальні економічні умови, тоді тут відкриватимуться підприємства. Ми зараз якраз реформуємо умови праці інвестора в державі, щоб вони могли відкриватися. Тут хороші, кваліфіковані робітники», – додав Андрій Богдан.
https://www.president.gov.ua/news/prezident-reformuvannya-vugilnoyi-galuzi-obgovoryuvatimemo-z-59649

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами