Українська традиційна енергетика: 08-14.04.2019



Уряд затвердив фінансовий план Енергоатома на цей рік


Кабінет міністрів затвердив фінансовий план ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік з прогнозним чистим прибутком 7,1 млрд грн.
Фінансовий план ДП «НАЕК «Енергоатом» було ухвалено на засіданні уряду 3 квітня. Документ є у розпорядженні Укрінформу.
Відповідно до показників фінплану «Енергоатом» на 2019 рік, чистий дохід компанії на кінець 2019 року становитиме 58,618 млрд грн, очікуваний чистий прибуток компанії становитиме 7,1 млрд грн.
Згідно з даними фінплану, компанія сплатить до державного бюджету 18,06 млрд грн.
Фінпланом передбачені капітальні інвестиції в 2019 році в розмірі 12,862 млрд гривень.
Згідно з прийнятим фінпланом, витрати Енергоатома протягом року становитимуть 52,4 млрд грн. Собівартість реалізованої продукції запланована в розмірі 40,798 млрд гривень.
При цьому, у експертному висновку компанії рекомендують знизити витрати - оскільки вони зростають порівняно з фактичними витратами за 2018 рік на 10,3 млрд грн.
«У 2019 році значно зростають витрати порівняно з прогнозними показниками на 2018 рік. Підприємству спільно з Міненерговугілля та НКРЕКП необхідно додатково опрацювати питання щодо тарифної політики у частині зменшення витрат», - зазначено у експертному висновку щодо фінплану.
Згідно з даними звіту ДП «НАЕК «Енергоатом» за 2018 рік, загальний обсяг доходів «Енергоатому» в 2018 році чистий дохід від реалізації продукції збільшився на 14,5% (порівняно з 2017 роком) - до 44,055 млрд грн, а собівартість реалізованої продукції торік збільшилась на 9%, або на 2,86 млрд грн - до 34,7 млрд грн.
НАЕК «Енергоатом» у 2018 році збільшив, в порівнянні з 2017 роком, чистий прибуток на 21,2%, або на 809,4 млн грн - до 4,632 млрд грн.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2673688-urad-zatverdiv-finansovij-plan-energoatoma-na-cej-rik.html


У Міненерговугілля засідає штаб щодо подолання заборгованості на держшахтах

У Міністерстві енергетики і вугільної промисловості наразі триває засідання по врегулюванню ситуації із заборгованістю на державних шахтах. Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець в коментарі кореспонденту УНН.
«Постійно відключають електроенергію на шахтах Львівщини, Волині, Донецької і Луганської області – в 4 областях. І зараз у зв’язку із цим проходить у Міністерстві (енергетики і вугільної промисловості – ред.) засідання надзвичайного штабу по врегулюванню цього питання», - зазначив голова профспілки.
За його словами, заборгованість за електроенергію з боку державних шахт за попередні роки досягла уже 15 млрд грн, із них майже половина – це вже пені й штрафи. У свою чергу «Укринтерэнерго» у зв’язку із наявною заборгованістю державних шахт перед гірниками має за законом повне право не підключати шахти до електропостачання.
При цьому він додав, що сьогодні уряд направив 370 млн грн на погашення заборгованості по заробітній платі, однак їх украй недостатньо для погашення заборгованості. «Вони просто розчиняться в енергоринку, і ніхто не збирається подавати струм», - додав Волинець.
https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1790749-u-minenergovugillya-zasidaye-shtab-schodo-podolannya-zaborgovanosti-na-derzhshakhtakh


На зарплати шахтарям Львівщини виділили гроші

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про виділення коштів для виплати заробітної плати шахтарям Львівщини. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Львівської обласної державної адміністрації.
«Кабінет міністрів України прийняв рішення про виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету для виплати заробітної плати шахтарям України, в тому числі гірникам ДП «Львівугілля», - йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, у лютому Кабмін планував направити 400 млн гривень для погашення боргів по зарплатах працівників вугільної галузі.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1791093-na-zarplati-shakhtaryam-lvivschini-vidilili-groshi


Президент видав указ щодо будівництва двох енергоблоків Хмельницької АЕС

Президент України Петро Порошенко видав Указ щодо підтримки розвитку ядерної енергетики та підвищення рівня безпеки у сфері її використання.
Відповідний Указ №104/2019 опублікований на сайті Глави держави.
Зокрема, згідно з документом, Порошенко доручив Кабінету міністрів України невідкладно внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 тa №4 Хмельницької атомної електростанції.
Також Президент доручив Кабміну у двомісячний термін внести до парламенту законопроекти щодо збільшення розміру субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження; про віднесення коштів від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, до джерел формування спецфонду Держбюджету для гарантованого спрямування таких коштів у вигляді субвенції відповідним місцевим бюджетам; щодо вдосконалення механізму захисту від інфляції коштів фінрезерву для зняття з експлуатації атомних блоків.
Крім того, уряду доручено вживати заходів, спрямованих на всебічну підтримку та реалізацію пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна — Європейський Союз», у тому числі опрацювати за участю Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, питання щодо використання передбаченого Законом України «Про ринок електричної енергії» механізму тимчасового покладання спеціального обов’язку з надання послуг із забезпечення розвитку генеруючих потужностей для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії.
Також уряд має сприяти впровадженню на атомних електростанціях сучасних технологій з високим ступенем надійності і безпеки (малих модульних реакторів) та забезпечити виробництво на вітчизняних підприємствах обладнання, необхідного для застосування таких технологій та забезпечити проведення необхідних консультацій з Європейським Союзом та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства щодо питань, пов’язаних із підтримкою та реалізацією проекту.
Крім того в Указі визнається необхідним забезпечення дієвої незалежності державного органу, що здійснює регулювання у сфері ядерної та радіаційної безпеки, зміцнення його інституційної та фінансової спроможності.
Координаційному центру забезпечення взаємодії з Кабінетом міністрів України доручено забезпечувати моніторинг та аналіз здійснення заходів, передбачених цим Указом, організаційне супроводження їх реалізації.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/05/prezident-vidav-ukaz-shhodo-budivnictva-dvox-energoblokiv-xmelnicko%d1%97-aes/


Ремонтна кампанія блоку №2 на рівненській «атомці»  доходить до екватора

На енергоблоці №2 Рівненської АЕС (ВВЕР-440) продовжується капітальний планово-попереджувальний ремонт (ППР), що розрахований на 63 календарні доби та наближається до свого екватора. Серед низки регламентних робіт персоналом енергоремонтного підрозділу РАЕС виконується ремонт електротехнічного устаткування.
За словами Олександра Покідова, заступника головного інженера енергоремонтного підрозділу з ремонту електротехнічного устаткування РАЕС, підчас ППР 2019 року виконується значний обсяг робіт. Здійснюється середній ремонт турбогенераторів ТГ-3 та ТГ-4, на ТГ-4 –ремонт ротора з заміною контактного кільця та перевірка стану заклиновки обмотки статора генератора. Станом на поточну добу триває збирання обладнання.
Персоналом дільниці з ремонту комплектних розподільчих пристроїв ЦРЕУ виконано ремонт лінійного обладнання повітряних ліній (ПЛ) 330 кВ «РАЕС – Грабів», «РАЕС – Рівне»: вимикачів, роз’єднувачів, високочастотних загороджувачів. На даний час в капітальному ремонті знаходяться вимикачі В-40, В-42.
Крім того, в межах головної схеми видачі потужності РАЕС продовжується поточний ремонт силових трансформаторів та трансформаторів власних потреб, що знаходяться на пристанційному вузлі енергоблоку №2. У встановлені терміни виконано ремонт резервного трансформатора власних потреб 6ТР та магістралі резервного живлення споживачів 6 кВ енергоблоку №2.
Олександр Покідов коментує: «Роботи на магістралях резервного живлення раніше проводилися у міжремонтний період. Тепер, у зв’язку з підготовкою роботи підприємства в умовах нового ринку електроенергії, для підвищення надійності живлення споживачів, виконуємо ремонт в рамках ППР на зупиненому енергоблоці».
Виконано ремонт двох каналів системи безпеки:2СБ-2, 2СБ-3. На 2СБ-2 персоналом дільниці з ремонту турбогенераторів і дизельгенераторів цеху з ремонту електротехнічного устаткування проведено капітальний ремонт генератора ДГ-22. На завершальній стадії знаходиться капітальний ремонт трьох електродвигунів головних циркуляційних насосів 2ГЦН-4,5,6.
«Загалом роботи проводяться кваліфікованим персоналом, у встановлені терміни та у повному обсязі. Якісно виконаний ремонт є запорукою безперебійного функціонування електротехнічного устаткування та безпечної експлуатації усього комплексу обладнання АЕС в цілому, забезпечення генерації електричної та виробітку теплової енергії, її подальшої видачі у мережу» – підсумовує Олександр Покідов, - повідомляє прес-служба РАЕС.
https://www.0362.ua/news/2354367/remontna-kampania-bloku-no2-na-rivnenskij-atomci-dohodit-do-ekvatora

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами