Українська традиційна енергетика: 08-14.03.2021

IMG_5468-scaled

Активісти провели урок з ядерної безпеки для Зеленського та народних депутатів


З нагоди десятих роковин аварії на японській атомній станції Фукусіма 11 березня екологічні активісти та активістки провели перед Верховною Радою України відкритий вуличний урок для української влади. Під час заходу активісти розповіли про причини та наслідки аварії, а також про ризики та недоліки проєкту добудови Хмельницької АЕС, реалізація якого може призвести до чергової катастрофи. Вони також “перевірили домашнє завдання і виправили помилки” Президента.
«Ми переконані, що історія показала нам достатньо прикладів того, що навіть найтехнологічніші країни можуть постраждати від помилок атомної енергетики. Ми і самі відчули їх 35 років тому після Чорнобильської трагедії. Проєкт добудови ХАЕС загрожує нам повторенням катастроф, адже він не просто несе потенційні ризики, а вже зараз має реальні проблеми зі станом конструкцій, відповідністю сучасним нормам безпеки, забезпеченістю водою для охолодження тощо. Наполягати на його відновленні, та ще й квапити цей процес, розуміючи ці ризики – безвідповідально з боку нашої влади. Тим паче, вже зараз ми можемо інвестувати ті колосальні кошти, які доведеться витратити на добудову нових потужностей, у дешевші, чистіші та безпечніші технології – відновлювану енергетику та енергоефективність», – відзначила Олександра Заїка, фахівчиня з енергетичної політики ГО "Екодія". 
11 березня 2011 року внаслідок землетрусу та спричиненого ним цунамі біля східного узбережжя Японії загальне електропостачання було порушено, а на Фукусімській АЕС вийшли з ладу резервні дизельні генератори, які мали забезпечувати живлення насосів для охолодження реакторів в надзвичайній ситуації. В результаті протягом наступних днів сталося кілька вибухів, відбулося розплавлення реакторів, а в навколишнє середовище потрапили неймовірні кількості радіоактивних речовин. Згодом із прилеглих територій переселили 160 тисяч людей, а проблему із радіоактивним забрудненням води та ґрунтів вирішують досі. Одна з причин такої події – недосконала конструкція атомної станції. Адже резервні генератори, які мали би підтримувати систему охолодження у випадку нестандартної ситуації, були розташовані занадто низько, тож під час цунамі їх просто затопило.
«Недосконале проєктування станції погіршило наслідки стихії, що порушила роботу Фукусімської АЕС – і ця історія може багато чому нас навчити. Але в Україні зараз знов активно заговорили про добудову двох блоків на Хмельницькій АЕС. Попри те, що вже наявні конструкції були спроєктовані та частково зведені майже чотири десятиліття тому, коли стандарти безпеки були значно нижчими. Старий радянський проєкт не враховує сучасних норм безпеки, надійність та безпечність конструкцій, що простояли незаконсервованими майже 40 років офіційно не підтверджена. Ні влада, ні атомна галузь не мають підтверджень, що добудовувати цей проєкт безпечно для українців та українок», – пояснюють активісти "Екодії" .
Зараз українська влада планує добудувати два енергоблоки на Хмельницькій атомній станції, яких будівництво розпочалося ще у 1980-х рр. Президент Володимир Зеленський офіційно підтримує добудову двох блоків на Хмельницькій АЕС. Запрошені політики на урок не з’явилися, однак активісти планують і надалі працювати із владою та доносити інформацію про потенційні ризики від атомної енергетики.
https://ecotown.com.ua/news/Aktivisti-proveli-urok-z-yadernoi-bezpeki-dlya-Zelenskogo-ta-narodnikh-deputativ/
 
 
Укргідроенерго представило проєкт будівництва акумуляторів і сонячних батарей на ГЕС

Укргідроенерго в рамках проєкту «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго» провело онлайн-консультації.
Про це пише пресслужба ПрАТ.
«Укргідроенерго має на меті інформувати суспільство про загальний «дизайн» проєкту, його цілі, переваги та очікувані результати. На даному етапі проєкт перебуває на стадії попередніх консультацій із зацікавленими сторонами, тому компанія очікує на коментарі й зворотний зв’язок», — йдеться у повідомленні.У пресслужбі повідомили, що презентовано майбутній проєкт «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго», який планується впровадити на п’яти філіях компанії.
«На територіях станцій Укргідроенерго буде встановлено 197 МВт літій – іонних систем накопичення енергії, які планується залучити для надання допоміжних послуг регулювання частоти та активної потужності, зокрема резерву підтримки частоти та резерву відновлення частоти. Окрім того, для живлення власних потреб ГЕС і ГАЕС та для зарядження систем накопичення буде встановлено 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій», — повідомила пресслужба.Загалом встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії на основі батарейних накопичувачів дасть можливість Товариству забезпечити оператора системи передачі резервом підтримки частоти та розширить регулюючий діапазон автоматичного резерву відновлення частоти.
«Використання об’єктів сонячної генерації забезпечуватиме альтернативне джерело енергії для власних потреб станцій і заряджання батарей, а також для підвищення пропозицій компанії на ринку електроенергії», — йдеться у повідомленні.
Також в рамках проєкту надаватиметься підтримка автономній роботі та сприятиме приєднанню української енергетичної системи до ENTSO-E, а також процесу інтеграції відновлюваних джерел в українську енергетичну систему.
 
 http://oilreview.kiev.ua/2021/03/10/ukrgidroenergo-predstavilo-proyekt-budivnictva-akumulyatoriv-i-sonyachnix-batarej-na-ges/
 
 
Запаси вугілля на складах ТЕС продовжують зростати

Протягом минулого тижня продовжують зростати запаси вугілля на складах ТЕС.
Про це повідомила пресслужба Укренерго.
«В середньому за останні 10 днів поставки склали 66,9 тис. тонн, а витрати — 60,1 тис. тонн», — йдеться у повідомленні.
Станом на 8 березня, в порівнянні з початком минулого тижня запаси вугілля на складах ТЕС (всіх марок) збільшилися на 6,5% до 453,3 тис тонн (+27,7 тис. тонн), із них газового вугілля — на 7,2% до 325,3 тис. тонн (+21,9 тис тонн), антрацитового — на 6% до 128 тис тонн (+5,9 тис. тонн).
У пресслужбі також додали, що вугілля на складах ТЕС складає лише 68% від мінімально.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/10/zapasi-vugillya-na-skladax-tes-prodovzhuyut-zrostati/
 
 
Газ в Європі за першу декаду березня подорожчав на 10%

Ціна газу на головному спотовому хабі Європи — нідерландському TTF — зросла до $ 220 за тисячу кубометрів з постачанням в четвер з мінімуму за 2021 рік у $ 198 в останні дні лютого.
Про це повідомляє «Interfax».
З початку року середня ціна контракту «на день вперед» на TTF склала $ 234 за тисячу кубометрів.
Bloomberg відзначає, що спекулянти роблять ставку на те, що європейські політики будуть форсувати досягнення кліматичних цілей. Крім промислових підприємств до ралі на ринку підключилися хедж-фонди, і трейдери відзначають ризик формування спекулятивної бульбашки на вуглецевому ринку. Зростання ціни на квоти CO2 також б’є по економіці головного конкурента газу в енергетичному балансі — вугільної генерації.
Тим часом рівень запасів в підземних сховищах Європи знизився до  однієї третини від максимальної місткості. На ранок вівторка він опустився до 33,27%.  За даними порталу Gas Infrastructure Europe, запаси газу в Німеччині (на головному газовому ринку Європи) знизилися до 27,65%, в Австрії — до 33,47%, Чехії — 32,51%, Польщі — 42,70%, Франції — до 18,98% (мінімальний рівень серед країн регіону), на Україні — до 41,48%.
http://oilreview.kiev.ua/2021/03/11/gaz-v-yevropi-za-pershu-dekadu-bereznya-podorozhchav-na-10/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами