Українська традиційна енергетика: 08-14.02.2021

41_big

ДТЕК передав управління шахтами Добропіллявугілля новоствореному державному підприємству «Добропіллявугілля-видобуток»

25 січня, як передбачено Постановою КМУ №1215, було завершено процес повернення шахт Добропіллявугілля з оренди ДТЕК в управління державою. Відповідні акти підписали новостворене державне підприємство «Добропіллявугілля-видобуток», Фонд державного майна України та ДТЕК Добропіллявугілля. Процес повернення з оренди шахт Добропіллявугілля відбувався прозоро та з дотриманням всіх нормативно-законодавчих процедур. ДТЕК закрив всі зобов’язання перед державою, в тому числі погасив заборгованість за оренду, яка сформувалась у 2020 році через енергетичну кризу та вимушену зупинку підприємства.
Домовленість припинити договір оренди шахт Добропіллявугілля була досягнута в результаті рішення Кабінету Міністрів України про створення вертикально-інтегрованої компанії за участю ПАТ «Центренерго» і державних вугледобувних підприємств. Головна мета - стабілізація ситуації з реалізацією вугілля та забезпечення шахтарів Добропілля стабільною роботою, а державну генерацію – ресурсною базою.
Цілісний майновий комплекс «Добропіллявугілля» знаходився в оренді ДТЕК з 2010 року. За цей час у розвиток шахт та оновлення державного майна компанія інвестувала понад 400 млн доларів, що дозволило вивести підприємство на друге місце за обсягами видобутку вугілля у країні.
«В умовах кризи в енергетичній галузі України пріоритетним завданням ДТЕК, як відповідальної та надійної компанії, було забезпечення шахтарів Добропілля стабільною роботою. Інтеграція з державною тепловою генерацією є гарантією збуту вугілля, а отже – і роботи для добропільських шахтарів. Завдяки нашим інвестиціям держава отримала ефективне підприємство, яке здатне постачати на ТЕС понад 2 млн тонн вугілля на рік (товарної якості). При цьому, середньодобовий видобуток з однієї лави на шахтах Добропіллявугілля на 75% більший, ніж на державних шахтах, продуктивність праці вище майже у 6 разів, а собівартість видобутку нижче у 3-10 раз. Процес повернення підприємства відбувався прозоро та відповідно до норм чинного законодавства. Як і обіцяли, ми виконали свої зобов’язання перед державою та зробили все можливе, щоб забезпечити безперебійний видобуток вугілля під час перехідного періоду», - прокоментував Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго.
Управління цілісним майновим комплексом від ДТЕК Добропіллявугілля перейшло до новоствореного державного підприємства «Добропіллявугілля-видобуток».
ДТЕК зробив усе необхідне, щоб забезпечити безперебійність процесу видобутку вугілля підприємством у перехідний період. Видобуток вугілля та підготовка гірничих виробок у цей час не зупинялися. До того ж, ДТЕК надав можливість державному підприємству викупити за ціною нижче ринкової обладнання, яке було придбане ДТЕК під час оренди, змонтовано у виробничі комплекси під землею та використовується для видобутку вугілля. Перелік обладнання, яке необхідне для подальшої роботи шахт, визначила спеціальна комісія, до якої увійшли представники ДП «Добропіллявугілля-видобуток», Міністерства енергетики та Фонду державного майна. Вартість цього майна встановила незалежна експертна оцінка і вона є значно дешевшою альтернативою у порівнянні з придбанням нового обладнання та перервою у видобутку вугілля у випадку демонтажу працюючого обладнання ДТЕК та монтажу нового.
Персонал ДТЕК Добропіллявугілля у повному обсязі працевлаштований в ДП «Добропіллявугілля-видобуток», що дозволило держпідприємству вже з 26 січня 2021 почати видобуток вугілля.
Також компанія у повному обсязі сплатила борги за оренду шахт Добропіллявугілля (230,7 млн грн, включаючи пеню), які сформувалися з весни 2020 року, коли ДТЕК був змушений зупинити на 3,5 місяці підприємство через незатребуваність українського вугілля. До цього часу, протягом дев’яти років, ДТЕК сплачував орендну плату за шахти Добропіллявугілля вчасно та в повному обсязі.
https://dtek.com/media-center/news/dtek-peredal-upravlenie-shakhtami-dobropoleugol-vnov-sozdannomu-gosudarstvennomu-predpriyatiyu-dobropoleugol-dobycha/?fbclid=IwAR3y-rn4rDPktdhCkYKj6CW6uZGt6-sIwjWPjOMevHGfke0QVbTvPmE-Z9U
 
 
Міненерго готує експеримент із енергосистемою

В Україні планують у рамках експерименту на тиждень відключити енергосистему країни від енергосистем Росії та Білорусі. Про це в четвер, 11 лютого, заявив в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко.
Повідомляє Корреспондент.
«Уже наступної зими ми повинні продемонструвати можливість автономної роботи принаймні протягом тижня. Спочатку взимку, потім влітку», — сказав він під час зустрічі з Європейською бізнес асоціацією.
Це робиться в рамках реалізації планів з повного від’єднання від енергосистем Білорусі і Росії в 2023 році і приєднання до європейської ENTSO-E.
http://oilreview.kiev.ua/2021/02/11/minenergo-gotuye-eksperiment-iz-energosistemoyu/
 
 
Укренерго: У січні споживання електроенергії зросло на 6%

За оперативними даними споживання електроенергії у січні 2021 року зросло на 5,8% порівняно з січнем 2020 року і склало 11,662 млрд кВт∙год, досягнувши рівня споживання 2019 року.
Про це пише пресслужба Укренерго.
Ключовим чинником зростання споживання була типова для зимового періоду низька температура повітря, зміна якої відразу позначається на споживанні електроенергії. Зокрема, середньомісячна температура січня 2021 року становила -1,4⁰С з найнижчим показником -14⁰С, на відміну від січня 2020 року з середньомісячною температурою +0,7⁰С (найнижча лише -3⁰С).
 
Споживання електроенергії у січні відбувалось в умовах карантину та жорсткого локдауну, що тривав з 8 по 24 січня. Тому, порівнюючи з попереднім періодом, слід враховувати цей чинник, який міг вплинути на споживання в сторону його незначного зменшення. Однак, спостерігаючи за динамікою споживання електроенергії різними групами споживачів, можна зазначити, що економіка країни вже пристосувалась до роботи в карантинних умовах, вийшовши на характерні графіки свого споживання.
Зокрема, у січні всі групи споживачів, окрім транспорту, збільшили своє споживання порівняно з січнем 2020 року. У п’ятірці лідерів сільськогосподарські споживачі – на +11% (з 299 до 333 млн кВт∙год ), будівництво – на +10% (з 97 до 107 млн кВт∙год), населення – на +8% (з 3649 до 3954 млн кВт∙год), промисловість – на +5(з 4187 до 4403 млн кВт∙год) та комунально-побутові споживачі –  на 5% (з 1444 до 1517 млн кВт∙год). Найбільше зростання у промисловій групі демонстрували галузь будівельних матеріалів – на 26% (з споживання електроенергії зафіксовано у сфері виробництва будівельних матеріалів – на 26% (зі 151 до 191 млн кВт∙год), машинобудівна – на 14% (з 307 до 350 млн кВт∙год), хімічна та нафтохімічна галузі – на 14% (з 332 до 380 млн кВт∙год). Решта споживачів збільшили своє споживання в межах 1-9 %.
Транспортна галузь, до якої відносяться переш за все магістральні трубопроводи і залізниця, стала єдиною, споживання електроенергії якої у січні 2021 р. зменшилось на 5% (з 604 до 572 млн кВт∙год) порівняно з січнем 2020 р. Така тенденція зниження прослідковується вже з 2017 р. – за три роки річне споживання транспортної галузі зменшилось майже на 19%.
Читайте в «Терміналі», НЕК «Укренерго» не передбачає обмежень споживання або відключення споживачів електроенергії у зв’язку зі зростанням споживання 8-10 лютого (на фоні зниження температури повітря) та дефіцитом генерації в енергосистемі.
http://oilreview.kiev.ua/2021/02/12/ukrenergo-u-sichni-spozhivannya-elektroenergi%d1%97-zroslo-na-6/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами