Українська традиційна енергетика: 06-12.04.2020



ДТЕК Енерго виводить в простій шахти ДТЕК Добропіллявугілля, шахту «Білозерська» і ЦЗФ Октябрська, в зв'язку з системною кризою в енергетичній галузі України

У зв'язку з системною кризою в енергетичній галузі України, що продовжується імпортом електроенергії та вугілля, регулярним втручанням в роботу ринку з боку політиків, що сукупно призвело до відсутності попиту на українське вугілля, шахти ДТЕК Добропіллявугілля, шахта «Білозерська» і ЦЗФ Октябрська припиняють роботи з видобутку та підготовки гірничих виробок, а також збагачення вугілля з 1 квітня 2020 року. Персонал виводиться в простій з оплатою, згідно з колективним договором. Під час простою буде тривати технічне обслуговування шахт і фабрики, що дозволить оперативно відновити роботу підприємств.
Системна криза в енергетичній галузі України, спровокована ручним регулюванням енергоринку, безконтрольним імпортом електроенергії з Росії та Білорусі, а також відсутністю координації роботи галузі з боку Мінекоенерго, призвела до розбалансування енергосистеми України та неможливості стабільної роботи вугільних підприємств.
ДТЕК Енерго неодноразово звертався до системного оператора НЕК Укренерго, з вимогою припинити практику примусової зупинки енергоблоків ТЕС. Незважаючи на наявність контрактів на виробництво електроенергії, НЕК Укренерго систематично знижує обсяг виробництва електроенергії ТЕС ДТЕК Енерго до одного енергоблоку, що загрожує стабільній роботі ТЕС і значно знижує обсяг споживаного вугілля.
У зв'язку з неможливістю подальшого відвантаження вугілля на ТЕС, з 1 квітня 2020 року майже 6 500 співробітників ДТЕК Добропіллявугілля, шахти «Білозерська» і ЦЗФ Октябрська будуть виведені в простий. Інші співробітники будуть забезпечувати технічне обслуговування підприємств - провітрювання гірських виробок і відкачування води. Це дозволить оперативно відновити роботу шахт і фабрики, коли ситуація в галузі зміниться.
Відповідно до Галузевої угоди і колективних договорів, за всіма співробітниками, виведеними в простий, зберігається оклад. Під час простою шахтарі продовжать отримувати дохід в розмірі тарифної ставки, зі збереженням трудового стажу. Всього на підприємствах ДТЕК Добропіллявугілля, шахти «Білозерська» і ЦЗФ Октябрська працює близько 8 тис. співробітників.
ДТЕК Енерго робить все можливе, щоб підприємства змогли відновити роботу в штатному режимі.
https://energo.dtek.com/media-center/press/dtek-energo-vyvodit-v-prostoy-shakhty-dtek-dobropoleugol-shakhtu-belozerskaya-i-tsof-oktyabrskaya-v-svyazi-s-sistemnym-krizisom-v-energeticheskoy-otrasli-ukrainy/
 
 
Енергоатом позбавляє Гарантованого покупця можливості належного виконання спецобов’язків на ринку електроенергії

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» обмежило відпуск електричної енергії державному підприємству «Гарантований покупець». Такі дії Енергоатома призводять до унеможливлення належного виконання спеціальних обов’язків, покладених на підприємство.
Так, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (Закон) та Положення про покладення спеціальних обов’язків  на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (Положення), Енергоатом зобов’язаний продавати Гарантованому покупцю весь прогнозний обсяг електричної енергії, крім обов’язкового для продажу на ринку «на добу наперед» (РДН). Гарантований покупець продає цю електроенергію за визначеною ціною постачальникам універсальних послуг (ПУП) в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів. Дотримання вимог законодавства всіма виконавцями спеціальних обов’язків є запорукою стабільного забезпечення населення України доступною електроенергією. 
З 29 березня Енергоатом зменшив відпуск електроенергії Гарантованому покупцю на 40% від обсягів, передбачених Законом та Положенням. Як повідомлялося, аналогічні дії Енергоатома у лютому – зменшення продажу електроенергії на 25% – вже призвелидо значного перевищення витрат над доходами та накопичення заборгованостей держпідприємства. 
Наразі через значне збільшення обмежень з боку Енергоатома Гарантований покупець не матиме достатніх фізичних обсягів електроенергії для належного виконання спецобов’язків із забезпечення потреб побутових споживачів в окремі години доби. Як наслідок – виникне необхідність купувати додаткові обсяги електроенергії для покриття графіку споживання у години пікового навантаження. А коштів, які підприємство отримає від продажу незначних вільних обсягів у нічні години, буде недостатньо для купівлі «денної» електроенергії для населення в об’єднаній енергосистемі України та для забезпечення доступною електроенергією побутових споживачів на території постачання «острова Бурштинської ТЕС», не кажучи вже про розрахунки з виробниками електроенергії.
Фахівці підприємства провели детальний аналіз існуючої ситуації, а відповідні висновки направили до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Недостатність обсягів електроенергії призведе до збільшення негативної різниці між доходами та витратами на суму понад 1,5 млрд грн та суттєвого зниження платоспроможності підприємства, накопичення заборгованостей, експоненціального зростання штрафних санкцій, ще більшої дестабілізації розрахунків на ринку. Крім того, різниця між доходами та витратами, яка згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії» включається до вартості послуги, що надається НЕК «Укренерго», збільшує тариф на передачу, додатково навантажує непобутового споживача, і напряму впливає на економіку країни в цілому. 
Відзначимо також позицію Регулятора з цього приводу. На думку НКРЕКП, такі дії Енергоатома призводять до порушення законодавства у частині виконання спеціальних обов’язків. Це, у свою чергу, є порушенням ліцензійних умов провадження господарської діяльності та може призвести до застосування заходів державного контролю з боку Регулятора.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=300
 
 
На черговому успішному аукціоні Енергоатом-Трейдинг реалізував 163 тис. Мвт-год. електроенергії

Сьогодні, 6 квітня, на електронному майданчику Української енергетичної біржі Енергоатом-Трейдинг вдруге реалізував електроенергію за вільними цінами. Так, загальний обсяг продажу компанії склав 163 296 Мвт-год.
На аукціон було виставлено 252 тис. Мвт-год. базового навантаження з постачанням 10-30 квітня. Можливість закупівлі електроенергії в Енергоатом-Трейдинг вже традиційно викликає підвищену зацікавленість учасників ринку – на торги заявлялись 29 компаній, а переможцями стали 17 компаній.
Середньозважена ціна знизилась на 24% від стартової та склала 1 205,86 грн./Мвт-год. У порівнянні з попереднім аукціоном Енергоатом-Трейдинг ціна реалізації знизилась на 4%.
"Часткове вивільнення обсягів реалізації електроенергії базового навантаження з-під регульованого сегменту закладає основи дійсно конкурентного ринку в Україні. І підвищений інтерес учасників до даних лотів підтверджує необхідність наявності атомної електроенергії на ринку двосторонніх договорів. Продажі Енергоатом-Трейдинг на УЕБ ведуть до зростання збалансованості ринку електроенергії та формуванню умов для вільного ціноутворення. Наступний аукціон з продажу електроенергії Енергоатом-Трейдинг запланований на 8 квітня 2020 року. Запрошуємо всіх бажаючих придбати електричну енергію у найбільшого її виробника в Україні." - зазначив Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/na-chergovomu-uspishnomu-auktsioni-energoatom-trejding-realizuva/
 
 
Енергоатом призначив нового керівника Запорізької АЕС

ДП «НАЕК «Енергоатом» призначило тимчасовим виконувачем обов’язків генерального директора Запорізької АЕС Юрія Кульбу.
Про це повідомляє пресслужба ЗАЕС.
«Наказом ДП «НАЕК «Енергоатом» від 02 квітня 2020 року на Кульбу Юрія Васильовича покладено тимчасове виконання обов’язків генерального директора ВП «Запорізька АЕС», — йдеться в повідомленні.
Кульба закінчив Московське вище технічне училище ім.Баумана за спеціальністю «Енергетичні машини й установки». Після закінчення навчання в 1984 році був прийнятий на посаду оператора реакторного відділення реакторного цеху Запорізької АЕС. Пройшов усі щаблі оперативного управління — від начальника зміни реакторного цеху до заступника технічного директора з експлуатації — керівника експлуатаційного підрозділу.
З вересня 2011 року призначений на посаду заступника головного інженера з експлуатації ВП «Запорізька АЕС».
У 2016 році тимчасово виконував обов’язки головного інженера (першого заступника генерального директора) і генерального директора ВП «Запорізька АЕС».
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/07/energoatom-priznachiv-novogo-kerivnika-zaporizko%d1%97-aes/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами