Українська традиційна енергетика: 05-11.10.2020

08e467f------------2

Проект розпорядження Уряду про передачу функцій з управління НАЕК «Енергоатом» передано на розгляд КМУ


З метою належного виконання Указу Президента України № 406 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики» від 22 вересня 2020 року (пункту 3 статті 1) Енергоатом направив на розгляд Кабінету Міністрів проєкт розпорядження «Про передачу функцій з управління ДП «НАЕК «Енергоатом».
Документ передбачає, що функції з управління державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» будуть передані безпосередньо Кабінету Міністрів України, який надалі буде виконувати весь обсяг повноважень уповноваженого органу управління, визначений Законом України «Про управління об’єктами державної власності».  Сукупність стратегічних завдань, що стоять перед атомною промисловістю в цілому і перед ядерною генерацією зокрема, потребують такого рішення. Сподіваємося на швидкий розгляд та затвердження проекту розпорядження.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/proekt_rozporadzenna_uradu_pro_peredacu_funkcij_z_upravlinna_naek_energoatom_peredano_na_rozglad_kmu-46290
 
Енергоатом вперше поставив електроенергію до Молдови

Сьогодні, 1 жовтня 2020 року, ДП «НАЕК «Енергоатом» вперше здійснило експортну поставку виробленої українськими АЕС електричної енергії до Молдови. До цієї країни протягом жовтня буде експортовано 14,9 тис. МВт·г електричної енергії.
Молдова стала для підприємства новим та перспективним напрямком експортних поставок електричної енергії. Цей перший крок буде слугувати налагодженню довгострокового співробітництва, що сприятиме надійному енергозабезпеченню суміжних з Україною країн у південно-західному напрямку.
Водночас, ДП «НАЕК «Енергоатом» опрацьовує додаткові можливості експорту власної продукції до країн північної Європи та Прибалтики.
25 вересня 2020 року Енергоатом-Трейдинг реалізував на ТБ «Українська енергетична біржа» 14,9 тис. МВт·г електроенергії базового навантаження за середньозваженою ціною 1017 грн/МВт·г (без ПДВ).
Період відпуску/відбору електричної енергії: 1– 31 жовтня 2020 року.
Відповідно до контракту, ця електроенергія призначена для подальшого продажу та/або постачання за межі України. При цьому, покупець повинен самостійно забезпечити доступ до міждержавних перетинів.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_vperse_postaviv_elektroenergiu_do_moldovi-46295
 
Міненерго наступного тижня покаже концепцію реформи вугільної галузі

Міненерго завершує і готується наступного тижня презентувати Концепцію реформування вугільної галузі.
Про це повідомляє пресслужба Міненерго.
 «Реформа вугільної галузі необхідна для максимально ефективного використання державних коштів, що виділяються із держбюджету на підтримку вугледобувних підприємств, та залучення ресурсів приватних інвесторів. Міністерство підготувало низку пропозицій для реформування, що мають на меті покращити нинішній стан галузі та дати поштовх для подальшого її розвитку відповідно до стратегічних цілей держави», — йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, за планом Міненерго, шахти поділять на три категорії:
- вугледобувні підприємства, що стануть ресурсною базою для ПАТ «Центренерго» та забезпечуватимуть генеруючу компанію необхідними обсягами вугілля вітчизняного виробництва. Вугледобувні підприємства, в свою чергу, будуть забезпечені стабільним збутом продукції. Розглядається питання створення вертикально інтегрованої компанії на базі виробничих потужностей шахт та ПАТ «Центренерго»;
- шахти «подвійного» призначення, які видобувають енергетичне і коксівне вугілля, та будуть пропонуватися до приватизації як вугледобувні підприємства, що мають перспективи подальшого розвитку;
- шахти, що потребують додаткових інвестицій або перепрофілювання, будуть пропонуватися до приватизації як цілісні майнові комплекси, що можна використовувати як для вуглевидобування, так і для іншої господарської діяльності.
Міненерго додає, що процес трансформації має включати в себе комплексне вирішення соціальних, економічних, екологічних питань; забезпечення соціального захисту населення цих регіонів.
http://oilreview.kiev.ua/2020/10/02/minenergo-nastupnogo-tizhnya-pokazhe-koncepciyu-reformi-vugilno%d1%97-galuzi/
 
 
ДАЗВ та Корейський інститут досліджень атомної енергії співпрацюватимуть у галузі виведення енергоблоків із експлуатації

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Калашник та Президент Корейського інституту досліджень атомної енергії (KAERI) Парк Вон-Сок підписали Меморандум про технічне співробітництво у галузі досліджень та розробок щодо мирного використання ядерної енергії.
Зокрема, у рамках співробітництва на Чорнобильській АЕС заплановано створення експериментальної установки та проведення випробування технології поводження з радіоактивним бетоном та технології пінної дезактивації металу, що були розроблені KAERI для застосування під час зняття з експлуатації атомних електростанцій.
«Агентство постійно та всебічно підтримує міжнародне співробітництво із партнерськими організаціями, адже об’єднавши найкращі світові технології та практики з досвідом і вміннями персоналу наших підприємств ми зможемо ефективніше реалізувати ті завдання, які стоять перед нами. Зокрема, це зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему», - наголосив Голова ДАЗВ Сергій Калашник.
За словами в.о. Генерального директора ЧАЕС Володимира Пєскова, для ЧАЕС це - можливість випробувати технології, які у майбутньому, можливо, можна буде використати для потреб станції з дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів, що утворюються під час зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
Це сприятиме зменшенню обсягів радіоактивних відходів для захоронення і поверненню в господарський обіг цінних матеріалів.
Подальші кроки щодо співпраці передбачають обов'язкове складання програми безпечного виконання робіт, з урахуванням усіх необхідних правил, норм і вимог безпеки та укладення технічних контрактів.
Поштовхом для створення такого проекту та розроблення програми підготовки технологій зняття атомних станцій з експлуатації стало ухвалення Республікою Корея 5 років тому рішення про зупинку власних АЕС, у яких спливає термін експлуатації.
http://dazv.gov.ua/novini-ta-media/vsi-novyny/dazv-ta-korejskij-institut-doslidzhen-atomnoji-energiji-spivpratsyuvatimut-u-galuzi-vivedennya-energoblokiv-iz-ekspluatatsiji.html
 
 
На ЮУАЕС завершено повірку АСКРО

1 жовтня на Южно-Української АЕС завершено другий етап робіт з щорічної планової повірки* блоків детектування гамма-випромінювання автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО), встановлених на проммайданчику і в населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС.
Повірку проводив ДП «Київський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації». Для її виконання блоки детектування було демонтовано, доставлено на майданчик атомної станції, повірено і повернуто на штатні місця.
Всі блоки детектування успішно пройшли процедуру повірки, про що ВП ЮУАЕС видано Свідоцтво встановленого зразка.
Нагадуємо, що в рамках першого етапу в липні проведено повірку блоків детектування, встановлених у населених пунктах: м. Южноукраїнськ (спорткомплекс «Олімп»), с. Новоселівка, смт Олександрівка, с. Акмечетські ставки, с. Кузнецово, смт Костянтинівка, с. Іванівка та с. Бузьке.
У рамках другого етапу проведено повірку блоків детектування, розташованих в м. Южноукраїнськ (лабораторія зовнішньої дозиметрії ЮУАЕС), на ремонтно-механічному заводі ВП «Атоменергомаш», в смт Арбузинка, с. Благодатне, с. Агрономія, м. Вознесенськ, смт Доманівка.
 Успішно завершена також планова Держповірка вимірювачів радіаційного фону ІРФ-02, встановлених в населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС: Костянтинівка, Благодатне, Новокрасне, Арбузинка, Полянка, Агрономія, Жовтневе та Доманівка.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_uuaes_zaverseno_povirku_askro-46300
 
 
Потужна гідрогенерація забезпечить максимальне виробництво на атомних електростанціях і стабільну роботу енергосистеми, - Ольга Буславець

Добудова нових блоків Дністровської гідроакумулюючої станції дозволить покрити дефіцит маневрових потужностей, максимально завантажити атомну енергетику та забезпечити замовлення для вітчизняних промислових компаній.
На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час візиту у складі делегації Президента України Володимира Зеленського на Дністровську ГАЕС.
«Добудова нових потужностей Дністровської ГАЕС, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії – під час режиму закачування води у верхню водойму. Це дозволить завантажити атомні електростанції. А у години пік ГАЕС працюють у турбінному режимі, виробляючи електроенергію у якості маневрових потужностей та збалансовуючи енергосистему», – пояснила Ольга Буславець.
Водночас, будівництво нових блоків ГАЕС дозволить завантажити потужності промислових гігантів України – АТ «Турбоатом» і ДП Завод «Електроважмаш», які виготовляють відповідне обладнання для електростанцій.
«У перспективі Дністровська ГАЕС має стати найбільшою за потужністю гідроакумулюючою станцією Європи і шостою у світі. Крім того, ця станція є одним з найпривабливіших об’єктів індустріального туризму в Україні», – наголосила очільниця Міненерго.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=01D95BF9BF3B997E2E86748DF259931F.app1?art_id=245476622&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами