Українська традиційна енергетика: 04.05-10.05.2020

LGD_6856 — копия

Укргідроенерго вживає належних заходів для підтримки оптимального рівня води в басейнах Дніпра та Дністра


Враховуючи несприятливу гідрометеорологічну ситуацію, яка склалася на сьогодні в Україні, приплив води до водосховищ Дніпровського каскаду у весняний період є значно меншим за середні багаторічні величини.
Зважаючи на низьку водність та з метою створення стратегічного запасу води, ще на початку року було прийняте відповідне рішення Міжвідомчою комісією щодо наповнення дніпровських водосховищ.
 Цьогорічне маловоддя суттєво відзначиться на роботі гідроенергетичної галузі. Проте, головною метою, як для держави в цілому, так і для Укргідроенерго зокрема, було і залишається забезпечення питною водою українців та потреб зрошення південних регіонів.
Компанія опинилася в досить складній ситуації. Втім, не дивлячись на  суттєве зменшення прибутків, Укргідроенерго вживає усіх належних заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра і для забезпечення водою користувачів, і задля того, щоб Об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності. На станціях Товариства розроблені та впроваджуються заходи щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах.
https://uhe.gov.ua/media_tsentr/novyny/ukrgidroenergo-vzhivae-nalezhnikh-zakhodiv-dlya-pidtrimki-optimalnogo-rivnya
 
 
Цеха "Турбоатома" працюють над обладнанням для атомних електростанцій України

У цехах АТ "Турбоатом" триває робота над обладнанням для НАЕК "Енергоатом".
Зокрема, вже готовий під відвантаження для блока №5 Запорізької АЄС перший корпус конденсатора (6 модулів). Також готові під остаточне контрольне збирання 2 модуля другого корпусу конденсатора. Над чотирма іншими модулями робота триває. Щодо третього корпусу конденсатора Запорізької АЄС, то зараз у цеху 72 на завершальному етапі слюсарні роботи під набивку корпуса конденсатора охолоджувальними трубками. Задача виробництва - завершити всі ці роботи у липні поточного року.
 Щодо обладнання для блоку №2 Южно-Української АЕС, то в цьому місяці завершене виготовлення ротора високого тиску, тим самим повністю виготовлене обладнання циліндру високого тиску. У цехах виробництва продовжуються роботи над обладнанням циліндру середнього тиску.
Нагадаємо, програма модернізації обладнання 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС на 5-річний період - до 2024 року була підписана між "Енергоатомом" і "Турбоатомом" 27 серпня 2019 року. Тоді ж був підписаний договір на виготовлення і постачання конденсатора "блочно-модульного" виконання для заміни конденсатора турбіни К-1000-60/1500-2 на енергоблоці №5 Запорізької АЕС. Він забезпечить підвищення надійності експлуатації енергоблока і підвищить його потужність на 25-60 МВт.
Договір на модернізацію проточної частини турбіни-мільйонника на Южно-Українській АЕС було підписано з НАЕК "Енергоатом" 25 лютого поточного року, він став першим договором "Турбоатома" на модернізацію проточної частини турбіни-мільйонника в Україні. Підприємство має позитивний досвід виконання аналогічної роботи для замовників за межами країни, в тому числі на блоці №5 АЕС "Козлодуй" (Болгарія).
http://www.turboatom.com.ua/press/news/7575

 
Загальна потужність працюючих блоків Енергоатому впала до 7300 МВт — Герус

Після спрацювання автоматики від мережі був відключений ще один атомний блок — номер три Рівненській АЕС потужністю 1000 МВт.
Про це написав у Facebook голова енергетичного комітету Верховної Ради  Андрій Герус.
Він зазначив, що загальна потужність працюючих блоків Енергоатому впала до 7300 МВт.
 «Ще кілька місяців тому в Україні працювали блоки АЕС загальною потужністю 11400 МВт, що на 56% більше, ніж зараз. Неробочі блоки «Енергоатому» будуть заміщені блоками вугільних електростанцій», — додав Герус.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/30/zagalna-potuzhnist-pracyuyuchix-blokiv-energoatomu-vpala-do-7300-mvt-gerus/ 
 
 
«Енергоатом» вважає обґрунтованим тимчасовий вивід блоків АЕС в резерв через зменшення споживання електроенергії

Т.в.о. президента Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Петро Котін назвав обґрунтованим зниження об’ємів генерації і призупинення роботи блоків АЕС, передбачених новим Прогнозним балансом електричної енергії ОЕС України.
 На першому засіданні Антикризового енергетичного штабу Петро Котін зазначив, що за попереднім енергобалансом у 2020 році АЕС мали виробити 80,3 млрд кВт/годин. Під час консультацій про перегляд енергобалансу виникли дискусії щодо того, наскільки обґрунтованою є нова цифра 73,7 млрд кВт/годин. Але, проаналізувавши ситуацію по минулому року і по цьому року, «Енергоатом» визнав, шо реально на сьогоднішній день енергетична система України може прийняти тільки такий об’єм електроенергії від АЕС.
«Ситуація, в якій у нас зупиняється три блоки по цьому балансу, – вона фізично збалансована на наш погляд і за нашою оцінкою. Тому ми припинили заперечення і перерахували той баланс, який був запропонований нам міністерством», - зазначив Котін.
Він додав, що якщо НАЕК отримає підтримку від держави і будуть прийняті закони, які дозволять погасити заборгованість перед підприємством, – це дозволить «Енергоатому» у 2020 році забезпечити фінансову стабільність компанії, у тому числі – реалізацію інвестиційних програм, ремонтну кампанію, виплату заробітної плати співробітникам тощо. Крім того, якщо ситуація з енергобалансом зміниться і буде фізична можливість збільшити виробництво електроенергії – зупинені блоки запустять протягом двох діб.
У свою чергу генеральний директор компанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота зазначив, що через аномальні погодні умови підприємство стикнулося з серйозною кризою – виробництво електроенергії значно скоротилося і може й надалі скорочуватися. Через це він попросив принаймні у 2020 році звільнити компанію від ПСО.
В.о. гендиректора «Центренерго» Володимир Потапенко зазначив, що наразі очолюване ним підприємство має певну заборгованість перед шахтами, але пообіцяв надалі повністю розраховуватися за поставки вугілля: «Я хочу не вперше підкреслити, що те вугілля, яке добувають державні шахти України – ми його повністю забираємо. Надалі ми гарантуємо забирати і розраховуватися за нього».
Під час засідання представники вугільної галузі і відновлюваної енергетики підтримали проведення професійних і системних дискусій для виходу з кризової ситуації, яка склалася  в галузі. Попяд з тим вони вважають, що наразі їхні інтереси держава враховує не повністю.
У свою чергу голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець закликав Уряд не забувати про проблему заборгованості з виплати зарплати шахтарям. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що уряд виконує домовленості з погашення заборгованості перед гірниками і буде й надалі зменшувати заборгованість. «Ми шахти обрубувати і просто закривати не збираємось», - підкреслив прем’єр-міністр.
В цілому учасники засідання підтримали проведення подальших фахових дискусій з подолання кризи в енергетичній сфері і долучення до них представників інших галузей, зокрема нафтогазової.
У свою чергу в.о. Міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець запропонувала учасникам долучатися і до інших дискусійних майданчиків, зокрема експертної ради, яка найближчим часом буде створена при міністерстві.
https://menr.gov.ua/news/35220.html


Ольга Буславець: тимчасова зупинка блоків АЕС - стала практика

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець наголошує, що блоки атомних електростанцій регулярно зупиняють на певний час для ремонту і інших заходів.
Про це вона сказала в інтерв’ю телеканалу «Інтер».
 «В Україні працюють 15 атомних блоків. Взагалі взимку здійснюються ремонти 4-5 блоків, влітку, коли зменшується сезонне споживання, ще додатково виходять блоки атомних станцій. І це зазвичай нормально, коли працюють 8, або 10 взимку блоків. Це – стала практика. Це – нормально. Тому що блоки потрібно ремонтувати, перезавантажувати паливо і таке інше», - пояснила в.о. міністра.
Буславець додала, що специфіка роботи АЕС не дозволяє використовувати їх для балансування енергетичної системи країни, бо це вкрай небезпечно і дуже складно технічно. А через значне скорочення споживання електроенергії, зараз потрібно, щоб до системи були підключені генерації, які дозволяють її балансувати.
Зазвичай систему балансують за рахунок потужностей гідроелектростанцій. Але через брак опадів взимку і навесні, цього року генерація ГЕС суттєво знизилася і не дозволяє цього робити. Тому наразі найбільш оптимальний варіант для балансування системи – це ТЕС.
Враховуючи це, «Енергоатом» підтримав зупинення кількох блоків АЕС для ремонту, що дозволить забезпечити безпеку їхньої експлуатації.
https://www.unian.ua/economics/energetics/olga-buslavec-timchasova-zupinka-blokiv-aes-stala-praktika-novini-sogodni-10981406.html
 
 
В аукціоні з продажу електроенергії Енергоатома взяла участь рекордна кількість потенційних покупців

Завдяки змінам, внесеним Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за підсумками електронного аукціону, який було проведено 4 травня 2020 року на майданчику ТБ "Українська енергетична біржа", ДП НАЕК «Енергоатом» реалізував 332 тисячі 928 МВт-год електроенергії базового навантаження з постачанням у період 8-31 травня 2020 року. Середня ціна реалізації електроенергії становила 1 223,41 грн/МВт-год (без ПДВ). Покупцями електроенергії Енергоатома стали 17 компаній, що є рекордною кількістю у порівнянні з попередніми аукціонами, які відбулись за участі Енергоатома.
Це стало можливим завдяки тому, що 30 квітня НКРЕКП внесла до власної постанови від 8 квітня 2020 року № 766 «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» низку змін, які сприяли підвищенню ефективності проведення електронних аукціонів на продаж електричної енергії.
Енергоатом висловлює вдячність НКРЕКП за своєчасне внесення змін до порядку купівлі та продажу електричної енергії ДП «Гарантований покупець» та сприймає це як перший крок на шляху досягнення фінансово-економічної стабілізації на ринку електричної енергії, а також очікує наступних кроків по стабілізації балансуючого сегменту ринку.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/v_aukcioni_z_prodazu_elektroenergii_energoatoma_vzala_ucast_rekordna_kil_kist_potencijnih_pokupciv-46000

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами