Українська традиційна енергетика: 04.-10.11.2019



ЄБРР продовжить співпрацю щодо реалізації проектів на майданчику Чорнобильської АЕС

Міністр Олексій Оржель  обговорив з Директором департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером  низку питань реалізації проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС. Йшлося про новий безпечний конфайнмент, сховище відпрацьованого ядерного палива на майданчику Чорнобильської АЕСта інші питання співробітництва.
 Олексій Оржель подякував ЄБРР за небайдужість до проблем виконання проектів, які здійснюються в рамках Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки, і конструктивну допомогу з боку фахівців ЄБРР  щодо їх аналізу ефективності та рекомендацій стосовно їх вирішення. Обговорення стратегічних питань та обмін думками щодо стану впровадження реформ та перспектив подальшого співробітництва України та ЄБРР в енергетичній сфері, осорбливо актуальне напередодні підготовки до Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки у листопаді цього року у Лондоні.
«На сьогодні ми разом підходимо до завершальних кроків  та у строк щодо введення в експлуатацію нового безпечного конфаймента (НБК) та сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), що будуються за кошти фондів, адміністратором яких виступає ЄБРР», - повідомив О. Оржель. -  Ми зацікавлені в отриманні в найкоротший термін ядерно безпечних та функціональних об'єктів, діяльність яких спрямована на зняття з експлуатації  Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».
Однак наразі залишаються невизначеними в частині фінансування такі важливі роботи, як демонтаж нестабільних конструкцій та поводження з паливовмісними матеріалами на об’єкті «Укриття», створення комплексної системи поводження з радіоактивними матеріалами із будівництвом нових установок поводження з РАВ та інші.
Мінекоенерго зацікавлене у формуванні спільної робочої групи за участю міжнародних експертів та української сторони щодо «дорожньої карти» співробітництва між Україною та міжнародними організаціями, створення якої було запропоновано на Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» у липні цього року та підтримано ЄБРР.
Міністр висловив сподівання на подальшу співпрацю щодо успішного завершення будівництва та введення в експлуатацію основних об'єктів на майданчику Чорнобильської АЕС, та розвиток майбутніх ділових відносин з ЄБРР, спрямованих  на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Сторони обговорили також продовження  функціонування Команди підтримки реформ у Мінекоенерго та співпрацю  як у галузі енергетики, так і в екології. «Сподіваємось на продовження нашої роботи, зокрема після фінальної структурованості Групи підтримки реформ відповідно до визначених пріоритетів Уряду», - зазначив Міністр.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245410133&cat_id=35109&fbclid=IwAR3bCp_-l4LjMz2HDjWrneiU8ggMcJJDpzB-iaKLSFkeJquNrC9U7GN9wF0
 
 
Приватизація Енергоатома не планується — Оржель

Приватизація підприємства “Енергоатом” не планується.
 Про це сказав народний депутат України, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус в ефірі ток-шоу “Свобода слова”.
“Приватизація атомних електростанцій зараз не розглядається”, — сказав Герус.
За його словами в листопаді працювало 11 з 15 блоків.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/05/privatizaciya-energoatoma-ne-planuyetsya-orzhel/
 
 
Міністр енергетики виключив об'єднання держшахт в один холдинг

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель виключив об'єднання державних вугільних підприємств в рамках одного холдингу.
«Ми не підтримали логіку створення" Національної вугільної компанії". Скажемо відверто, коли ми об'єднуємо щось прибуткове з чимось збитковим - воно стає більш неефективним і там важко розібратися, що необхідно побудувати, модернізувати або ліквідувати», - сказав він в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.
За словами Олексія Оржеля, нове керівництво міністерства розуміє проблему зловживань і непрозорості в закупівлях держшахтами, що призводить до їх збитковості та завищення собівартості видобутку вугілля.
У грудні 2017 року Кабінет міністрів створив державне підприємство «Національна вугільна компанія», яке повинно було об'єднати більшість державних активів галузі.
В уряді Володимира Гройсмана заявляли, що створення нового ДП дозволить оптимізувати структуру вугледобувних підприємств шляхом створення єдиної юридичної особи, сконцентрувати трудові та матеріальні ресурси, досягнувши їх високої ефективності і забезпечивши публічність і прозорість роботи вугледобувних підприємств.
Однак «Національна вугільна компанія» так і не почала повноцінно функціонувати.
http://novosti.dn.ua/news/296537-mynystr-ehnergetyky-ysklyuchyl-obedynenye-gosshakht-v-odyn-kholdyng

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами