Українська традиційна енергетика: 04-17.01.2021

1432042560-3822

Іноземні інвестиції у видобуток вуглеводнів сприяють досягненню енергетичної незалежності
 
У Міністерстві енергетики підписано угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Варвинська, між Україною та компанією «Юкрейніан Енерджі Л.Л.С.» (Ukrainian Energy L.L.C.).
Угоду з боку держави підписав уповноважений розпорядженням Уряду заступник Міністра Юрій Бойко. 
Також Уряд  визначив Державну службу геології та надр України уповноваженим органом з питань реалізації зазначеної Угоди.
Укладення угоди про розподіл продукції із компанією Юкрейніан Енерджі, засновником якої є американський інвестор Аспект енерджи (http://www.aspectenergy.com/index.html), дає можливість залучити додаткові інвестиції в пошук і видобуток вуглеводнів в Україні, впровадити передові технології, збільшити нарощування власного видобутку природного газу та зменшити залежність України від імпорту природного газу.
 Спільними зусиллями представників Уряду та інвесторів проведено системну роботу для формування механізмів реалізації Угоди про розподіл продукції, яка укладається на 50 років.
 Американська компанія Aspect Energy зобов'язалась інвестувати на першому етапі розроблення ділянки не менше 1 млрд грн.
 Нагадаємо, розпорядженням від 05 липня 2019 р. № 507-р Уряд погодився з пропозицією Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції щодо визначення компанії “Юкрейніан Енерджі Л. Л. С.” (Ukrainian Energy L. L. C.) переможцем конкурсу на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Варвинська.
 Угоди про розподіл продукції є інструментом залучення значних інвестиційний у масштабні проекти з розвідки та розробки покладів корисних копалин, зокрема вуглеводнів. Це вже восьма угода, підписана Україною. 31 грудня 2020 року Угоди про розподіл продукції підписані  по 7 ділянках: Софіївська, Угнівська, Балаклійська, Іванівська, Зінківська, Бузівська, Берестянська.
 http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=63A2828ACFDD3FDF45D3BA1C22D86A50.app1?art_id=245506842&cat_id=35109
 
 
Після продовження терміну експлуатації на наступні 10 років та завершення ремонту до мережі підключено енергоблок N5 ЗАЕС
 
Сьогодні, 15 січня 2021 року, о 0:25 до енергомережі підключено енергоблок №5 Запорізької атомної електростанції потужністю 1000 МВт. Усі шість енергоблоків станції перебувають у роботі. Вперше в історії український гігант атомної енергетики Європи Запорізька АЕС наблизилась до повної проєктної потужності у 6000 МВт.
Можливість працювати усіма шістьма енергоблоками-мільйонниками на повну потужність станція отримала наприкінці минулого року – завдяки введенню в експлуатацію повітряної лінії електропередачі 750 кВ від ЗАЕС до підстанції «Каховська». Раніше через недостатню пропускну спроможність існуючих ліній електропередач Запорізька АЕС працювала з максимальною потужністю 5300 МВт.
Довідково
Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об'єкт в Україні зі встановленою потужністю 6000 МВт. На станції експлуатуються 6 енергоблоків типу ВВЕР-1000. Перший енергоблок був введений в експлуатацію 1984 року, другий – у 1985 році, третій – у 1986 році, четвертий – в 1987-му, п'ятий – в 1989-му, шостий – у 1995 році.
https://iclub.energy/hubnews/tpost/hfd01mbsn1-pslya-prodovzhennya-termnu-ekspluatats-n
 
  
Уряд вирішив зафіксувати ціну на газ на рік
 
На думку прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це захистить громадян від непередбачуваних зростань ціни на газ.
Уряд розробить річний газовий продукт, коли ціна на газ для споживачів фіксуватиметься на рік, повідомляє Урядовий портал.
«Державна компанія «Нафтогаз» та інші постачальники газу вирахують ціну своїх річних продуктів та запропонують українцям фіксовану ціну», — зауважив очільник уряду.
За словами прем’єр-міністра, у більшості країн Європи діє принцип, коли люди можуть обирати фіксовану ціну на рік або на місяць.
 Шмигаль також нагадав, що минулого року в Україні запрацював ринок газу і саме біржа регулює ціни. Однак на ринку, за його словами, є зловживання, у зв’язку з чим уряд обмежить граничну ціну на газ, щоб окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій із цінами в платіжках.
 «Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни газу не вище 6,99 грн за кубічний метр. Це ринок, це ціна газу на ринку, але верхня межа не може перевищувати цю цифру. Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня. Далі будемо дивитися, якою буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді ми знімемо це обмеження», — зауважив прем’єр-міністр.
Очільник уряду також додав, що було доручення Антимонопольному комітету та профільним міністерствам перевірити факти можливого зловживання на ринку газу та вжити відповідних заходів.
Крім того, як зазначив Шмигаль, Уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради працював над законодавчим врегулюванням питання щодо тарифу на розподіл газу, оскільки він встановлюється місцевими компаніями постачальними й затверджується НКРЕКП.
 «Ми хочемо, щоб тариф на розподіл був справедливим для всіх людей. Для цього є напрацьовані механізми й законодавці в Парламенті готові таку ініціативу підтримати», — підкреслив голава уряду.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/15/uryad-virishiv-zafiksuvati-cinu-na-gaz-na-rik/
 
 
Нафтогаз отримав від Газпрому понад 2 млрд доларів за транзит газу минулого року
 
НАК «Нафтогаз України» у 2020 році надала ПАТ «Газпром» (Російська Федерація) послуги з організації транспортування природного газу територією України на $2,11 млрд. Про це пише пресслужба Нафтогазу.
 За 2020 рік Газпром повністю оплатив річні потужності української газотранспортної системи (ГТС) для транспортування газу. Відповідно до Угоди від 30.12.2019 між Нафтогазом та Газпромом (далі – Угода), вартість бронювання 65 млрд куб. м річних потужностей — $2,1 млрд.
 Окрім того, у четвертому кварталі 2020 року Нафтогаз додатково надав Газпрому послуги з використання української ГТС, за які отримує більше $30 млн.
 Загальний обсяг транспортування російського газу в 2020 році склав 55,8 млрд куб. м.
Нагадаємо, відповідно до Угоди, Нафтогаз є компанією-організатором транспортування газу і на замовлення Газпрому бронює у ТОВ «Оператор ГТС України» необхідні потужності ГТС.
 Угода передбачає щорічне бронювання потужностей української ГТС для транспортування російського газу: у 2020 році — 65 млрд куб. м, у 2021-2024 роках — по 40 млрд куб. м щорічно. Мінімальна гарантована сума виручки за послуги організації транспортування газу Газпрому за п’ять років складе більше $7,1 млрд.
 Також Газпром може замовляти і оплачувати додаткові потужності, як зробив це у четвертому кварталі 2020 року.
http://oilreview.kiev.ua/2021/01/15/naftogaz-otrimav-vid-gazpromu-ponad-2-mlrd-dolariv-za-tranzit-gazu-minulogo-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами