Українська традиційна енергетика: 02-08.12.2019



У Краматорську презентували програму реструктуризації шахт Донбасу

У Краматорську, в Донецькій облдержадміністрації, презентували програму реструктуризації та консервації шахт Донбасу.
Про це повідомила Донецька облдержадміністрація.
«У Донецькій облдержадміністрації делегація організації «Центр гуманітарного діалогу» презентувала програму реструктуризації та консервації вугільних шахт Донецької та Луганської областей», - йдеться у повідомленні.
Зазначено, що участь у презентації та обговоренні програми взяли міжнародні експерти, заступник голови Донецької ОДА Денис Клюшников та керівники структурних підрозділів ОДА.
Міжнародний експерт з питань реструктуризації вугільної промисловості доктор Рольф Петрі розповів про досвід Німеччини у ліквідації вугільних шахт та подальшого поводження з шахтними водами. За його словами, промисловий регіон Рур має багато спільного з українським Донбасом - раніше у регіоні працювало понад 150 вугільних підприємств, у 2005-му залишилось сім, на даний момент не працює жодне.
«У Німеччині працюють системи відливу та очистки води навіть на копальнях, закритих ще у першій половині 20-го сторіччя. Україні також доведеться впроваджувати подібні системи, аби у подальшому уникнути екологічної катастрофи», - пояснив Петрі.
Він також розповів про технологію контрольованого затоплення шахт, яка використовується у країнах Європейського Союзу та деяких інших країнах. Петрі зазначив, що при правильному стратегічному плануванні затоплення шахт жодним чином не впливає на стан довкілля.
«Воду, яка відкачується з вугільних шахт, можна очищати декількома методами та використовувати у сільському господарстві або ж зливати до водойм. У Німеччині також існує практика використання частково очищених шахтних вод у централізованих системах опалення та виробничих процесах», - зауважив він.
Клюшников у свою чергу розповів присутнім про нагальні проблеми у регіоні, які виникли через масове неконтрольоване затоплення шахт на тимчасово окупованих територіях та наголосив, що для Донецької області дуже важливо використовувати провідний досвід європейських партнерів.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2825911-u-kramatorsku-prezentuvali-programu-restrukturizacii-saht-donbasu.html
 
 
Звільнення Недашковського не вплине на роботу атомних станцій

Вчора, 27 листопада 2019, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні звільнив Президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського. Конкурс на посаду Президента НАЕК «Енергоатом» оголосять найближчим часом. Наголошуємо, звільнення Юрія Недашковського не вплине на роботу атомних електростанцій України: всі працюватимуть у штатному режимі. 
Причини звільнення Недашковського. 
1)​ Неефективний  менеджмент:
 -​ У серпні при запуску в роботу після планового ремонту загорівся трансформатор та генератор на 1-му блоці Хмельницької АЕС (в системі охолодження забули пиж з тканини, яким чистили систему охолодження). Енергетична система Україна 1 ГВт встановленої потужності
- ​Кількість порушень в роботі атомних станцій з моменту призначення  Недашковського у 2014 році почала зростати.  За 2018 року зафіксовано 22 таких порушення. При цьому було одне порушення першого рівня за міжнародною шкалою INES (аномальна ситуація, що виходить за межі допустимого  в експлуатації) на Запорізькому 4-ому блоці. Аналогічна ситуація відбулася 11.10.2019 року на Запорізькому 1-ому блоці. Для порівняння в 2014 фіксувалося 10-ть таких порушень.
-​ Значна кількість заходів зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій не виконується в обсягах та у терміни, що були заплановані, внаслідок чого дію програми було вимушено подовжено двічі Постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2011 № 1270 до 2018 року та Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.2019 № 390 до 2023 року. 
2)​ Підозра у розкраданні державних коштів:
 - Під час головування Недашковського в Енергоатомі було відкрито кримінальне провадження №52015000000000009 від 11.12.15, у вчиненні якого обвинувачуються Мартиненко М. В., Василенков В. О. Йдеться про спричинення тяжких наслідків у вигляді витрат активів ДП “НАЕК “Енергоатом” на суму 6400000 євро. 
3)​ Факти безгосподарності при проведенні закупівель:
- Укладення договорів з постачальниками, які мають негативні репутаційні ризики. Наслідок - значні надходження бракованої продукції,  яка не відповідає технічним умовам. Наприклад, пожежа на ВП РАЕС сталася через поставку неякісних трансформаторів (всього 30 шт). Були і численні поставки іноземними посередниками - обладнання українського виробництва. Не підтверджено виконання окремих послуг. Суттєві завищення у вартості однотипних товарів для різних АЕС. 
4)​ Факти недотримання графіків проведення капітальних та поточних ремонтів енергоблоків АЕС:
- Як наслідок недовиробіток електроенергії, а також зростання вартості витрат за цим напрямком. Є і ризик порушення ліцензійних умов на право експлуатації ядерних установок.
Так, фактична тривалість ремонтів протягом 2016-І півріччя 2019 років склала 4 848,2 доби, при запланованому показнику – 4 533 доби, тривалість поза планованих ремонтів складає 315,2 діб. Недовиробництво електроенергії за 2016-І півріччя 2019 року склало 134 351,4 млрд кВт. год, у т. ч. через порушення та відхилення в роботі енергоблоків 3 927,4 млн кВт. год, за рахунок проведення планових ремонтів– 98 641 млн кВт. год, перепростою у ремонті 6 041 млн кВт. год, позапланові зупинення – 7 743 млн кВт. год, системні обмеження (пропускна спроможність ПЛ) – 2 087 млн кВт. год, балансові обмеження (відсутність попиту на е/е) 4 289 млн кВт. год, інші – 11 623 млн кВт. год. 
Наприклад, лише у 2016 році по ЗАЕС мав місце перепростій двох енергоблоків в ремонті перед продовженням терміну їх експлуатації (по ЗАЕС-1 перепростій склав 119,69 днів, по ЗАЕС-2 – 130,34 дні), що зумовлено, зокрема, відсутністю запасних частин до дизель-генераторної установки АСД-5600 РДЕС-1,3 та спричинило недовиробіток електроенергії в обсязі 6 041 млн кВт. Год. Це вплинуло на формування у 2016 році найвищого рівня недовиробітку електроенергії в цілому за останні п’ять років (40 861 млн кВт. год). У 2016-2018 роках збільшилася частка позапланових зупинень, що спричинили недовиробіток електроенергії в обсязі 3 656 млн кВт. год, 1 824 млн кВт. год та 1 725 млн кВт. год, відповідно. При цьому, у попередні 2014, 2015 роки недовиробіток за даною статтею складав лише 401 млн кВт. год та 300 млн. кВт. год, відповідно. 
5) Постійне невиконання фінансових планів,
пов’язане з необґрунтованим збільшенням собівартості (особливо адміністративних витрат, по окремим складовими у декілька разів). Фінансові коефіцієнти, у т.ч. EBITDA та рентабельність активів, погіршуються. 
6) Значне збільшення витрат на обслуговування кредитів (на 33% більше плану),
невиконання умов кредитних договорів з ЄБРР та Євроатомом (70% всіх довгострокових зобов’язань), збільшення валютних ризиків.
https://menr.gov.ua/news/34159.html
 
 
Добропільські збагачувальники переробили на концентрат чотири мільйони тон рядового вугілля

Вперше в історії фабрики збагачувальники ЦЗФ ДТЕК Добропільська менше ніж за 11 місяців переробили на концентрат чотири мільйони тон рядового вугілля. Минулого року стільки вугілля фабрика переробляла на два тижні довше. На Добропільській працювали з таким завзяттям, тому що знають: українське вугілля-концентрат – основа енергонезалежності нашої держави.
Щороку ДТЕК Добропільська ЦЗФ нарощує темпи переробки рядового вугілля. Наразі фабрика з річною проектною потужністю 2,55 мільйони тонн, вже переробляє в півтора рази більше, завдяки потужній модернізації та придбанню нової техніки.
 «Ми завжди шукаємо нові ефективні підходи до переробки вугілля на концентрат, - поділився головний інженер Євген Пелипенко. – Цього року відремонтували елеватори, стрічкові конвеєри, грохота та центрифуги. Це немалі кошти – у 2019 компанія ДТЕК інвестувала у Добропільську збагачувальну фабрику понад 41 млн грн».
Ювілейну чотирьохмільйонну тонну 25 листопада переробила технологічна зміна під керівництвом Андрія Андросенка: «Це навіть вже трохи смішно, - ділиться Андрій. – Навіть коли за планом та усіма показниками здається, що інша зміна дасть ювілейну тонну, в останню мить виявляється, що це знову ми. Цього року ми переробили останні тонни у трьох мільйонах – у першому, третьому та четвертому. Але, насправді, це не так і важливо, тому що мільйонні досягнення - результат кожного у нашій великій родині збагачувальників, від машиністів конвеєра до вантажників вугілля, від електрослюсарів до директора. Пишаюся тим, що працюю з цими людьми».
Добропільські збагачувальники випустили з 4 млн тон рядового вугілля 2,4 млн тон якісного вугілля-концентрату. Цей концентрат став паливом для Запорізької, Ладижинської, Придніпровської, Бурштинської та Добротвірської теплоелектростанцій.
https://energo.dtek.com/media-center/press/dobropilski-zbagachuvalniki-pererobili-na-kontsentrat-chotiri-milyoni-tonn-ryadovogo-vugillya/
 
 
Партнер Енергоатома – компанія Holtec досягла нових успіхів у вдосконаленні технологій поводження з ВЯП

Партнер НАЕК «Енергоатом» за проектом будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС – компанія Holtec International (США) досягла нових успіхів у вдосконаленні власних технологій транспортування та зберігання відпрацьованого ядерного палива.
Про це повідомляється в офіційному прес-релізі Holtec International.
У Holtec зазначають, що у рамках проекту «Гепард» (Cheetah – англ.), який компанія розпочала у 2004 році для підвищення безпеки в усіх аспектах поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), виконано нові етапи робіт.
 «За проектом «Гепард» вже впроваджено низку трансформаційних технологій, таких як підземне сховище каністр для ВЯП, двостінна каністра та примусова газова сушка, завдяки яким практика зберігання стала ще ефективнішою. При цьому згадані вище системи для зберігання з часом стають ще безпечнішими, забезпечуючи зникаюче мале радіоактивне випромінення. Завдяки технологіям, народженим в проекті «Cheetah», вже відзначено кілька помітних звершень, таких як можливість зберігати занурене у воду пальне з Чорнобильської АЕС за західними стандартами безпеки та будівництво сховища сухого типу на виведеній з експлуатації АЕС Гумбольдт-Бей (Humboldt Bay Power Plant, PG&E), яка не мала ані відповідної будівельної конструкції, ані обладнання.
Ще одним з досягнень в проекті «Гепард», яким можна пишатись, є винахід матеріалу «METAMIC-HT», що має виняткове поєднання тепло-механічні властивостей та здатності поглинати нейтрони. «METAMIC-HT», винайдений компанією Holtec, є продуктом нанотехнологій і використовується у численних контейнерах і каністрах Holtec», — наголошується у прес-релізі.
http://oilreview.kiev.ua/2019/12/03/partner-energoatoma-kompaniya-holtec-dosyagla-novix-uspixiv-u-vdoskonalenni-texnologij-povodzhennya-z-vyap/
 
Кабмін призначив тимчасового керівника Енергоатому

Кабінет міністрів під час засідання у середу визначився із тимчасовими виконувачами обов’язків голів Нацслужби здоров’я України, Держслужби з питань праці, Державної іпотечної установи та НАЕК "Енергоатом". Про це повідомляє пресслужба уряду, передає УНН.
 "Кабінет міністрів поклав тимчасове виконання обов’язків: голови Нацслужби здоров’я України на Оксану Мовчан; голови Держслужби України з питань праці на Ігоря Дегнера; президента ДП “НАЕК “Енергоатом” на Павла Павлишина", - йдеться у повідомленні.
Також зазначається, що Кабінет міністрів поклав тимчасове виконання обов’язків голови правління Державної іпотечної установи на В’ячеслава Фролова.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1839401-kabmin-priznachiv-timchasovogo-kerivnika-energoatomu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами