Українська традиційна енергетика: 01-07.02.2021

im578x383-zapor-tetz_glavcom

Укренерго надало поясненння щодо ситуації в енергосистемі після аварійного відключення Запорізької ТЕС 3 лютого 2021 року

Ввечері 03 лютого, о 19:26 дією захистів одночасно було відключено групу силових трансформаторів (АТ-1 та АТ-2) на Запорізькій ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго» та повітряну лінію (ПЛ) 150 кВ Луч – Велика Білозерка в мережі оператора системи розподілу ПАТ «Запоріжжяобленерго».
При цьому на Запорізькій ТЕС аварійно відключилися від мережі енергоблок №2 з навантаженням 255 МВт та блок №3 з навантаженням 204 МВт. Після цього, о 19:27, аварійно відключився блок №4 з навантаженням 273 МВт. В підсумку Запорізька ТЕС розвантажилася повністю – до 0 МВт з втратою живлення власних потреб.
В результаті тимчасово було знеструмлено споживачів міст Енергодар та Дніпрорудне сумарним навантаженням 24 МВт (за оперативними даними), що заживлені від мереж «Запоріжжяобленерго». При цьому всі лінії магістральної мережі та підстанції НЕК «Укренерго» в Запорізькому енерговузлі залишалися в роботі без будь-яких відключень.
Внаслідок повного розвантаження Запорізької ТЕС в ОЕС України з’явився дефіцит потужності 750 МВт, який диспетчери «Укренерго» компенсували за рахунок збільшення виробництва електроенергії на гідроелектростанціях (ГЕС та ГАЕС), які 03 лютого виробили 26,8 млн кВт·год, що на 8 млн кВт·год більше обсягів торгових графіків. Аварійна допомога з суміжних енергосистем 03 лютого не активувалася.
На Запорізькій ТЕС 03 лютого о 21:22 було відновлено енергопостачання для власних потреб, а о 03:47 04 лютого – запущено в роботу енергоблок №4, який зараз працює з навантаженням понад 200 МВт. Енергоблок №1 включено в роботу 04 лютого о 09:55. Включення в роботу енергоблоку №3, за інформацією Запорізької ТЕС, очікується протягом дня 04 лютого.
Для з’ясування обставин інциденту на Запорізькій ТЕС буде створено комісію за участю представників всіх необхідних інстанцій, зокрема і НЕК «Укренерго».
«У зв’язку з підвищеною увагою до роботи Об’єднаної енергосистеми України, яка спостерігається останнім часом, ми максимально стисло та просто пояснюємо усім, що відбувається у енергосистеми та як ми будемо проходити прогнозоване похолодання.
Одразу наголосимо: наразі введення обмеження споживання або графіків аварійних відключень будь-яких споживачів НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ.
В умовах значного зниження середньої температури повітря (за прогнозами до -10°С) в період 8-20 лютого 2021 року НЕК «Укренерго» забезпечує балансування енергосистеми та дотримання її операційної безпеки всіма доступними на сьогодні засобами.
Зокрема сьогодні відбуваються наступні зміни в роботі генеруючих компаній:
-          у разі необхідності енергоблоки теплоелектростанцій ПАТ «Центренерго» (Вуглегірська ТЕС, Трипільська ТЕС, Зміївська ТЕС) працюють на резервному паливі (газ).
-          на Запорізькій ТЕС «ДТЕК Дніпроенерго», яка 3 лютого повністю виключилася з роботи, 4 лютого відновлено роботу трьох енергоблоків: №1, №3 та №4.
-          до початку наступного тижня експлуатація ГЕС Дніпровського каскаду (Київська, Канівська, Кременчуцька, Середньодніпровська, Дніпровська, Каховська ГЕС) буде проводитися з максимальною економією гідроресурсів для забезпечення збільшення виробництва гідрогенерації при знижених температурах.
-          Наступного тижня години пікового споживання (ранок, вечір) в умовах недостатніх запасів вугілля на ТЕС планується проходити за рахунок роботи теплових енергоблоків ПАТ «Центренерго», які можуть працювати на резервному паливі (газі). А також, у разі необхідності, можна буде збільшувати обсяги генерації на ГЕС та ГАЕС.
Водночас в умовах, коли обсяги споживання зростають та в енергосистемі виникає дефіцит потужності, обмеження імпорту не планується, адже такий крок не дозволить забезпечити операційну безпеку енергосистеми.
Разом з тим звертаємо увагу, що для стабілізації проходження періоду низького температурного режиму з низьким рівнем запасів вугілля на ГК ТЕС та недостатньою кількістю працюючих блоків АЕС важливо не допускати аварійних відключень значного обсягу генерації на кшталт ситуації із Запорізькою ТЕС, яка мала місце 3 лютого».
https://ua.energy/zagalni-novyny/shhodo-sytuatsiyi-v-energosystemi-pislya-avarijnogo-vidklyuchennya-zaporizkoyi-tes-03-lyutogo-2021-roku/?fbclid=IwAR0q0HFDLrsyEpKDYXFib1RVxKA0tb6LXfQpJeIfOwpbCE1jDzI0NdZBVE4
 
 
НКРЕКП відмінила з початку березня нижній прайс-кеп на балансуючому ринку електроенергії

НКРЕКП прийняла рішення з 1 березня 2021р відмінити на балансуючому ринку електроенергії нижнє граничне обмеження ціни, яке становило 55% від ціни на ринку «на добу наперед». Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора, яке відбулося 5 лютого.
«Це рішення буде сприяти тому, що зменшиться формування обсягів uplift account (фінансової диспропорції на рахунках НЕК «Укренерго» на балансуючому ринку) для того, щоб ринкові умови запрацюють більш дієво», - прокоментував рішення член НКРЕКП Дмитро Коваленко.
Згідно обґрунтування регулятора, це рішення було прийняте з метою зменшити кількість маніпуляцій з продажем обсягів позитивного небалансу, який в значних обсягах утворюється на ринку.
За даними НКРЕКП, з березня 2020р і до сьогодні лише деякі учасники ринку формують майже весь обсяг позитивних небалансів. Згідно інформації джерел на ринку, - це НАЕК «Енергоатом» та ДП «Гарантований покупець».
Також в комісії вважають, що значна кількість небалансів викривляє режим роботи ОЕС України та вимагає залучення значного обсягу резерву. «Зазначений профіцитний режим, в якому працює система ОЕС України, спотворює ринкові відносини та може призводити до маніпуляції з продажем обсягів електричної енергії», - йдеться в обґрунтуванні регулятора.
В комісії повідомили, що протягом 2020р деякі виробники користувалися ситуацією зі значними позитивними небалансами і заявляли до продажу на ринку прямих договорів та інших сегментах обсяги, які не відповідали їх технічним можливостям.
Нагадаємо, НКРЕКП повідомила про загрозу загальносистемної аварії в об'єднаній енергосистемі і введення графіка аварійних відключень через критично низькі запаси вугілля на ТЕС.
https://elektrovesti.net/74431_nkrekp-vidminila-z-pochatku-bereznya-nizhniy-prays-kep-na-balansuyuchomu-rinku-elektroenergii
 

На Запорізькій ТЕС сталося нове аварійне відключення одного з енергоблоків

Сьогодні, 5 лютого, о 10:50 сталося аварійне відключення енергоблоку №1 ДТЕК Запорізької ТЕС в Енергодарі через несправність системи охолодження блочного трансформатора на ТГ-1.
В даний час в роботі перебувають третій і четвертий енергоблоки теплової електростанції, потужністю близько 400 МВт. На другому енергоблоці розпочато пусконалагоджувальні роботи для відшкодування графіка навантаження першого блоку, про це повідомили в прес-службі ДТЕК.
Також наголошується, що відключення блоку не вплинуло на енергопостачання та водопостачання регіону і обійшлося без постраждалих.
Нагадаємо, в Енергодарі Запорізької області на тепловій електростанції сталася аварія, в результаті якої місто і ще кілька населених пунктів залишилися без світла.
https://elektrovesti.net/74433_na-zaporizkiy-tes-stalosya-nove-avariyne-vidklyuchennya-odnogo-z-energoblokiv
 

В Укргідроенерго обговорили можливості співпраці з Credit Suisse AG

В апараті управління Укргідроенерго відбулася зустріч керівництва компанії з представниками швейцарської міжнародної фінансової групи Credit Suisse AG, на якій обговорено напрямки можливої співпраці.
Під час зустрічі генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота розповів гостям про діяльність Товариства, зупинившись  на перспективних проєктах, які мають стратегічне значення для Об’єднаної енергосистеми країни.
«Серед наших пріоритетів – реалізація перспективних проєктів, закріплених в Енергетичній стратегії України до 2035 року. Це будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, будівництво Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2. Окрім того, цьогоріч ми розпочнемо проєктні роботи для реконструкції мостового переходу через греблю Дніпровської ГЕС, аби у наступному році взятися до його відновлення. Загалом це великий обсяг робіт, який потребуватиме залучених коштів. В цьому контексті наша принципова позиція – максимальна локалізація виробництва з залученням місцевих підрядних організацій та місцевих виробників обладнання», - зазначив Ігор Сирота.
В свою чергу керівник ринку України та Центральної Азії Credit Suisse AG Лайош Фаркаш (Dr. Farkas Lajos) зазначив, що фінансова група Credit Suisse AG – другий за величиною швейцарський фінансовий конгломерат, який працює у сферах приватного та інвестиційного банкінгу у багатьох країнах світу. Серед пріоритетів компанії – кредитування масштабних індустріальних та інфраструктурних проєктів.
«Ми активно працюємо на ринках країн, які розвиваються. В Україні наше представництво існує давно, втім до сьогодні ми не надто активно кредитували український бізнес. В якості партнерів ми хочемо долучитися до розвитку вашої компанії, допомагаючи реалізовувати перспективні проєкти. Для нас це дуже важливе стратегічне рішення», - акцентував Лайош Фаркаш.
Насамкінець сторони домовилися про розроблення дорожньої карти, яка визначить напрямки подальшої співпраці.
Нагадаємо, Andritz Hydro разом з «Укргідроенерго» продовжує реконструкцію 3-х гідроагрегатів ДніпроГЕС.
https://elektrovesti.net/74436_v-ukrgidroenergo-obgovorili-mozhlivosti-spivpratsi-z-credit-suisse-ag
 

Центренерго заявляє про втрати через спалювання газу заради енергетичної безпеки

Як повідомлялося раніше, підключення додаткових блоків із використанням природного газу було необхідним для забезпечення стабільності енергосистеми.
Про це пише пресслужба Центренерго.
«На численні звернення Міненерго та ДП «Укренерго», для підтримання стабільності енергосистеми й підняття навантаження ТЕС понад комерційний графік Товариства, щодоби ТЕС ПАТ «Центренерго» спалюють до 9 млн кубометрів природного газу (у дні пікового навантаження), що неминуче призведе до колосальних збитків для державної теплової генерації», — йдеться у повідомленні.
Для уникнення створення багатомільйонних втрат і посилення дефіциту ліквідності через відсутність доступу до кредитних ресурсів, з метою збереження енергетичної безпеки України, ПАТ «Центренерго» зверталося до Уряду з проханням сприяти перегляду умови постачання газу для ПАТ Центренерго в частині ціни та відтермінування оплати державним  постачальником.
Центренерго очікує на сприяння Уряду в не здійсненні операторами ГРМ нарахування вартості перевищення замовленої потужності, оскільки компанія не планувала використання таких значних обсягів природного газу у своїй звичайній господарській діяльності й вважає цю ситуацію форс-мажором, а всі понаднормові витрати газу відбулися на виконання команд диспетчерів НЕК «Укренерго» про включення в роботу додаткового обладнання Товариства.
Раніше «Термінал» писав, Центренерго просить місцеві ради підтримати соціальну сферу. У зв’язку з підготовкою до приватизації, державна енергогенеруюча компанія ПАТ «Центренерго» реалізує стратегічні завдання з виведення підприємства на інвестиційно привабливий рівень. Нарівні з роботою із нарощування прибутків ведеться також робота зі скорочення збитків компанії.
http://oilreview.kiev.ua/2021/02/05/centrenergo-zayavlyaye-pro-vtrati-cherez-spalyuvannya-gazu-zaradi-energetichno%d1%97-bezpeki/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами