Українська енергетична інфраструктура: 31.08-06.09.2020

c259005-news-image-1200-1585899488629

В Україні найдорожча біржова ціна на електроенергію - звіт Єврокомісії


За перший квартал 2020 року середня ціна електроенергії на спотовому ринку України (територія Бурштинського енергоострова) була найвищою в Європі.
Про це йдеться в квартальному звіті Єврокомісії щодо ринків електроенергії.
Середня ціна для енергоострова в першому кварталі року становила 52,9 євро за МВт-год. Для всієї решти України (Об'єднана енергетична система) ціна становила 46,9 євро - це третій показник в Європі.
На другому місці опинилася Греція з ціною 50,4 за МВт-год.
Середня ціна по ЄС становила 33,5 євро за МВт-год.
Найнижчі ціни на електроенергію з базової навантаженням спостерігалися в Північному регіоні, де свою роль зіграли великі запаси енергії гідростанцій, зростаюча вітрогенерацію і тепла зимова погода. Найнижча ціна була в Норвегії (15 євро / МВт-година) і Швеції (17 євро).
https://gazeta.ua/ru/articles/life/_v-ukraine-samaya-dorogaya-birzhevaya-cena-na-elektroenergiyu-otchet-evrokomissii/980834
 
 
Розпочався дводенний робочий візит в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець до Німеччини

Очільниця Міністерства енергетики України Ольга Буславець провела перші зустрічі в рамках офіційного візиту до Німеччини. 
 Зокрема, відбулась зустріч із Статс-секретарем Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини Андреасом Файхтом, Парламентським статс-секретарем міністерства Томасом Барайсом та іншими представниками міністерства. У вузькому колі обговорено питання інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E, ефективності енергосистем, стратегічного планування подальшого розвитку енергетичного комплексу в контексті досягнення кліматичної нейтральності європейського континенту.
Сьогодні ж очільниця Міністерства зустрілась з представниками різних федеральних відомств Німеччини, бізнесових, громадських та експертних організацій енергетичного сектору.
Під час зустрічей обговорювалися перспективи українсько-німецького партнерства, виклики енергетичного переходу, з якими стикаються обидві держави.
Ольга Буславець запевнила, що Україна послідовно реалізує політику сталого розвитку енергетики.
«Енергетичний перехід – це кропітка комплексна перебудова всієї економіки країни. Вона полягає не лише у зменшенні викидів вуглецю та ощадливому енергоспоживанні, але й провадженні стратегії сталого економічного розвитку, зміні філософії життя. Для нас важливо зберігати підхід щодо розумного використання природних ресурсів, що не завдаватиме шкоди навколишньому середовищу. Європейська Зелена угода говорить про Європу в цілому, як перший «кліматично нейтральний» континент до 2050 року. І Україна, як країна Європейського континенту, прагне долучитися до Зеленої угоди. Водночас ми змушені дотримуватися зваженої політики з урахуванням реальних економічних і фінансових можливостей країни», – заявила Ольга Буславець.
Сторони обговорили найбільш актуальні та важливі напрямки розвитку української енергетики: трансформацію вугільних регіонів, розвиток «зеленої» енергетики, впровадження водневих технологій, підвищення енергоефективності у всіх сферах.
Ольга Буславець також провела робочі зустріч із представниками Німецької водневої асоціації та іншими.
В рамках візиту заступник Міністра енергетики України Ярослав Демченков провів зустріч з представниками Федерального міністерства навколишнього середовища Німеччини, під час якої було обговорено стан виконання спільних проектів технічної допомоги та започаткування нового міжвідомчого співробітництва.
Більш докладно про візит української делегації – згодом.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245466713&cat_id=35109
 
 
«Центренерго» розрахувався з державними шахтами – у серпні сплачено понад 600 мільйонів гривень

ПАТ «Центренерго» виконує свої зобов’язання перед державними вуглевидобувними підприємствами. Відтак, державна енергогенеруюча компанія наразі розрахувалася із шахтарями, сплативши їм у серпні 610 мільйонів 46 тисяч гривень.
 Нагадаємо, з метою підтримки державних шахт ПАТ «Центренерго» продав на аукціоні електроенергію на період до кінця року. Отримане з продажу гарантійне забезпечення дозволило розрахуватися із державними шахтами.
Водночас, як ми повідомляли раніше, компанія звернулася до уряду щодо зниження цін на вугілля до ринкового рівня. Адже без такого кроку збитковість генерації електроенергії на державному підприємстві неминуче призведе до ланцюжкової реакції щодо державних шахт.
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-rozrakhuvavsya-z-derzhavnimi-shakhtami-u-serpni-splacheno-ponad-600-mil-yoniv-griven/
 
 
Гарантований покупець сплатив півмільярда гривень за «зеленим» тарифом

31 серпня 2020 року державне підприємство «Гарантований покупець» здійснило виплати виробникам електричної енергії. Платежі виконані за електроенергію, яку підприємство придбало у серпні поточного року.
 Зокрема, виробникам електроенергії за «зеленим» тарифом Гарантований покупець перерахував 495 млн грн. Джерелом коштів для платежів стали: погашення заборгованості за врегулювання небалансів та дохід підприємства від торговельної діяльності – 195 млн грн, а також кошти, отримані від ПрАТ «НЕК «Укренерго» як оплата за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії — 300 млн грн.
Таким чином товарна продукція ВДЕ за 20 днів серпня оплачена на 83%. 
Загалом у серпні відновлювальна генерація отримала від державного підприємства ≈2,8 млрд грн.
Крім того, Гарантований покупець повністю розрахувався за електроенергію, придбану для забезпечення потреб побутових споживачів у серпні. ПрАТ «Укргідроенерго» та ДП «НАЕК «Енергоатом» отримали 100% оплати за товарну продукцію минулого місяця. Додатково повністю сплачено аванс за атомну та гідро електроенергію вересня.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=415
 
Прем'єр доручив оперативно відпрацювати питання об'єднання з "Центренерго" переданих в оренду держшахт

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив оперативно відпрацювати питання об'єднання ПАТ "Центренерго" з державними вуглевидобувними підприємствами, зокрема тими, які перебувають нині в оренді ("ДТЕК Добропіллявугілля" - ІФ).
"Ми ухвалили рішення про створення міжвідомчої робочої групи з відпрацювання питання визначення моделі об'єднання за участю державних вуглевидобувних підприємств і ПАТ "Центренерго". Прохання Міністерству енергетики, Фонду держмайна - в найкоротші терміни, дуже оперативно відпрацювати моделі об'єднання "Центренерго" з держпідприємствами, зокрема тими, що перебувають сьогодні в оренді, які можуть бути або мають бути повернені в управління держави", - сказав він під час засідання Кабміну в середу.
https://ua.interfax.com.ua/news/political/684932.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами