Українська енергетична інфраструктура: 30.11-06.12.2020

renewable-NCRECP

Гарантований покупець почав оплачувати зелену електроенергію, вироблену у листопаді

25 листопада 2020 року державне підприємство «Гарантований покупець» здійснило авансовий платіж за електроенергію, яку виробники з відновлювальних джерел (ВДЕ) згенерували протягом 20 днів місяця.
Інформує ГарПок.
Підприємство перерахувало виробникам з ВДЕ 100 млн грн. Таким чином, за «зелену» енергію поточного місяця сплачено 200 млн грн, що покриває понад 12,7 % вартості товарної продукції.
http://oilreview.kiev.ua/2020/11/25/garantovanij-pokupec-pochav-oplachuvati-zelenu-elektroenergiyu-viroblenu-u-listopadi/
 
 
Уряд зменшив розмір дивідендів для «Укрінтеренерго» на наступний рік

Кабінет Міністрів України своїм рішенням зменшив розмір дивідендів, які ДП «Укрінтеренерго» сплачуватиме з 1 січня 2021 року та у період виконання функцій постачальника «останньої надії».
Про це під час засідання уряду сказав в.о. міністра енергетики Юрій Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.
 Постанова, презентована Бойком, передбачає зменшення нормативних відрахувань частини чистого прибутку з 80% до 20% з 1 січня 2021 року та у період здійснення державною компанією «Укрнінтеренерго» функції постачальника «останньої надії».
«Укрінтеренерго» було визначене єдиним постачальником електричної енергії на території України, на яке з 1 січня 2019 року по 1 січня 2020 року покладено функцію постачальника останньої надії», - сказав Бойко.
«На постачання "останньої надії" переводяться переважно споживачі, що не здатні вчасно та у повному обсязі розраховуватися за постачання електричної енергії. Законодавчо не можливо відмовити неплатоспроможному споживачу, що призвело до стрімкого накопичення дебіторської заборгованості, яка на сьогодні вже становить 2,2 млрд грн»
94% боржників ДП - підприємства державної та комунальної власності. У свою чергу, «Укрінтеренерго» заборгувало держбюджету 463 млн грн (прострочена сплата частини чистої прибутку до держбюджету).
Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", постачальник «останньої надії" визначається урядом за результатами конкурсу. У грудні 2018 року уряд призначив ДПЗД «Укрінтеренерго» постачальником "останньої надії" на період до 1 січня 2021 року.
Постачальник «останньої надії» забезпечує споживача електроенергією протягом 90 календарних днів за високими тарифами у разі відсутності договору з іншим постачальником.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3143041-urad-zmensiv-rozmir-dividendiv-dla-ukrinterenergo-na-nastupnij-rik.html
 
 
Заступника Міністра з питань європейської інтеграції Ярослава Демченкова обрано заступником Голови комітету зі сталої енергетики Європейської Енергетичної Комісії ООН

Виступаючи на сесії Комітету, Ярослав Демченков, новообраний заступник голови Комітету зазначив про важливість продовжувати дотримуватися політики, яка окреслена в Європейському зеленому курсі.
 Економіки європейських країн в середньо- та довгостроковій перспективі орієнтуються на перехід до моделі низьковуглецевого розвитку та кліматичної нейтральності. Україна прагне стати повноправним членом європейської родини та робить суттєві кроки  для зменшення обсягу викидів парникових газів, поступової відмови від викопного палива, здійснює модернізацію генерації, сприяє розвитку відновлюваних джерел енергії.
Заступник Міністра підкреслив, що важливим є забезпечення сталого розвитку енергетичної системи із забезпеченням її балансової надійності в умовах суттєвого зростання частки ВДЕ.
«Ми розуміємо: не здійснюючи зелений перехід, наша економіка у найближчій перспективі втратить конкурентоспроможність. Важливо, щоб цей перехід був ретельно підготовлений та був керованим», - наголосив Я. Демченков.
При цьому навів приклад вугільної галузі, яка досі займає значне місце у структурі генерації електроенергії та тепла в Україні та під час зеленого переходу має бути кардинально реформована.
«Здійснюючи зелений перехід, ми маємо створити нові робочі місця та нові перспективи для шахтарських міст.  Ми маємо захистити від техногенних небезпек, які нависли над окремими шахтарськими територіями, та використовувати нові прогресивні технології для запобігання негативного впливу на навколишнє середовище і робити все, щоб ці технології ставали доступнішими», - наголосив заступник Міністра. 
При цьому зауважив, що силами лише бюджету України здійснити ефективну трансформацію вугільних регіонів неможливо, тому, висловив сподівання на підтримку міжнародних партнерів у цьому процесі.  
Під час засідання було зазначено, що на місце викопним видам палива має прийти відновлювана енергетика, енергія сонця, вітру, біоенергетика й воднева енергетика, які мають значний потенціал для зростання у енергетичному балансі. 
«Я бачу значний потенціал для інтенсифікації співпраці, передусім, розвитку кооперації у сфері водневої енергетики. Наразі ми працюємо над створенням внутрішнього водневого ринку. Він має у майбутньому інтегруватися з європейський водневим ринком. Важливо, що створення водневого ринку та використання водню на транспорті та промисловості  перетворює його у дієвий інструмент «зеленого» відновлення», - наголосив Ярослав Демченков.
Довідково:
Активна участь України у комітетах ЄЕК ООН надає такі можливості:
- залучення політичної підтримки міжнародних організацій та європейських інституцій до зміцнення та посилення енергетичної стабільності України, яка  є надзвичайно важливою;
- сприятиме позитивним змінам у процесі трансформації енергетичної галузі України, зокрема здійснення ефективних реформ, що спрямовані на підвищення рівня енергетичної безпеки, розвиток конкуренції, захист прав споживачів та євроінтеграцію в частині зобов’язань, визначених Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом;
- у контексті реалізації євроінтеграційних намірів співробітництво з ЄЕК ООН зазначена співпраця сприятиме інтеграції до європейського економічного простору.
- таке співробітництво зробить свій внесок у глобальний діалог з питань сталої енергетики, стане інструментом сприяння розуміння сталої енергетики та досягнення цілей сталого розвитку ООН у майбутньому.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=AA50C084D43594813FC228EF43C735B3.app1?art_id=245493177&cat_id=35109
 
 
Укренерго запобігло можливому знеструмленню споживачів у Західному регіоні після аварійного відключення блоків Бурштинської ТЕС

 НЕК «Укренерго» запросило аварійну допомогу від угорського оператора системи передачі (ОСП) MAVIR, аби уникнути необхідності застосовувати графік аварійних відключень (ГАВ) споживачів в «енергоострові Бурштинської ТЕС». У цій частині енергосистеми виник дефіцит потужності, зумовлений позаплановим ремонтом енергоблоку №3 та аварійною зупинкою енергоблоків №6 та №11 Бурштинської ТЕС («ДТЕК Західенерго»), яка є основним джерелом живлення для енергоострова, що синхронізований з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.
Для компенсації втрачених обсягів генерації диспетчери НЕК «Укренерго» перефіксували на «енергоострів» енергоблок №12 Бурштинської ТЕС, який згідно графіка брав участь у покритті навантаження основної частини ОЕС України. Інших резервних генеруючих потужностей, які б можна було оперативно задіяти для роботи в мережі «острова Бурштинської ТЕС», не було. Блоки №1 та №2 Бурштинської ТЕС не були в роботі протягом тривалого часу (з 27.04.20 р. та з 13.03.20 р. відповідно), тому тепловий стан цих генеруючих одиниць не дозволяє включити їх в мережу вже сьогодні (тобто протягом поточної доби).
Таким чином, після того, як було вичерпано всі власні резерви для уникнення порушення планового сальдо перетоку (обсяг якого суворо обмежується договорами із суміжними ОСП), запобігання аварійного відключення споживачів та забезпечення меж операційної безпеки «острова Бурштинської ТЕС» НЕК «Укренерго» звернулась до оператора системи передачі Угорщини MAVIR із запитом щодо надання аварійної допомоги.
Після отримання погодження MAVIR, з 9:00 до 14:00 27 листопада було активовано аварійну допомогу величиною 150 МВт, а після цього з 14:00 до 17:00 — величиною 100 МВт. При цьому загальний обсяг поставок електроенергії для України складе 1050 МВт·год.
Використання ОСП аварійних поставок електроенергії (допомоги) з енергосистем сусідніх держав у випадку порушення режиму енергосистеми відповідає практиці спільної роботи в енергооб’єднанні країн континентальної Європи ENTSO-E.
Вказані заходи застосовуються для дотримання вимог щодо паралельної роботи мережі «острова Бурштинської ТЕС» з мережею континентальної Європи ENTSO-E, у відповідності до статті 33 Закону України про Ринок електричної енергії та «Кодексу системи передачі» (Розділ V, п.4.1).
Взаємна аварійна допомога НЕК «Укренерго» і MAVIR надається згідно договору «Про забезпечення аварійного взаємопостачання електроенергії для забезпечення надійності роботи системи», який був укладений між Операторами системи передачі України та Угорщини 31.08.2020р.
https://ua.energy/zagalni-novyny/ukrenergo-zapobiglo-mozhlyvomu-znestrumlennyu-spozhyvachiv-u-zahidnomu-regioni-pislya-avarijnogo-vidklyuchennya-blokiv-burshtynskoyi-tes/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами