Українська енергетична інфраструктура: 30.09-06.10.2019



НЕК «Укренерго» планує інвестувати майже 6,6 млрд грн для розвитку мереж у 2020 році

НЕК «Укренерго» представила на громадських обговореннях проєкт інвестиційної програми на 2020 рік. Компанія планує подвоїти обсяг капітальних інвестицій — до майже 6,6 млрд грн. З них у реконструкцію мереж передбачено інвестувати понад 5 млрд грн, у нове будівництво – 1,6 млрд грн.
Інвестиційна політика Укренерго передбачає, що будівництво великих об’єктів проводяться переважно за рахунок кредитних коштів. Так, у 2020 році частка інвестицій за рахунок кредитних коштів міжнародних фінансових інституцій становитиме 5,1 млрд грн, а за рахунок прибутку, амортизації та інших джерел — близько 1,5 млрд грн.
«Укренерго планує якнайбільше використовувати для інвестицій кредитні кошти, адже така стратегія не потребує різкого збільшення тарифів для фінансування будівництва чи ремонтів. Відповідно, споживачі не будуть страждати від різкого зростання тарифу компанії, адже виплата кредитів розтягується на багато років», — сказав перший заступник голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.
Разом з тим Укренерго має великий кредитний портфель і співпрацює з потужними міжнародними фінансовими установами, такими, як Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку тощо. Вони мають можливість надавати великі позики на тривалий період під низький відсоток.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/nek-ukrenergo-planuye-investuvaty-majzhe-6-6-mlrd-grn-dlya-rozvytku-merezh-u-2020-rots/


90 мільйонів інвестицій: ДТЕК Київські електромережі модернізує підстанцію «Вулкан»

Майже 90 млн грн упродовж двох років інвестує ДТЕК Київські електромережі у модернізацію підстанції «Вулкан». Відтак, на Лівому березі столиці з’явиться сучасний енергетичний вузол потужністю 80 МВА. Його обладнання буде на 60% ефективнішим за існуюче. В результаті зросте надійність електропостачання та будуть створені додаткові можливості для розвитку Дніпровського району Києва.
На підстанції, замість двох морально та технічно застарілих силових трансформаторів потужністю 25 МВА кожен, встановлять нові потужністю 40 МВА кожен. За підрахунками спеціалістів ДТЕК Київські електромережі такі зміни дозволять підключити до живлення щонайменше дві тисячі сучасних квартир до 2022 року.
ДТЕК розвиває українську енергетику та інвестує у розвиток столиці. Реконструкція ПС «Вулкан» - це частина цієї роботи. Сьогодні обладнання підстанції забезпечує електрикою 545 приватних будинків, 244 багатоповерхівки, 13 шкіл та 21 дитячий садок.
«Після закінчення робіт, ми зможемо приєднати в півтора рази більше об’єктів. Це вкрай важливо для 300 тисяч киян, що мешкають у Дніпровському районі. Щорічно тут збільшується попит на електрику і ми його маємо задовольнити», - підкреслив Маріс Куніцкіс, генеральний директор ДТЕК Київські електромережі.
Окрім основного силового обладнання, оновлять й інші системи підстанції. Повністю замінять комірки розподільчих пристроїв напругою 10 кВ, замість масляних вимикачів встановлять сучасні вакуумні, маслонаповнені прохідні вводи 110 кВ замінять на сухі, прокладуть нові контрольні та силові кабелі.
Реконструюють і допоміжні системи електропідстанції: освітлення, пожежну та охоронну сигналізацію, вентиляцію, водопостачання, опалення тощо. Відтак «Вулкан» стане сучасним, екологічно безпечним та енергоефективним об’єктом, що зможе гарантувати надійне електропостачання сотням тисяч киян Дніпровського району Києва.
Реконструкція ПС «Вулкан» - частина інвестиційної програми ДТЕК Київські електромережі на 2019 рік. Роботи на підстанції розраховані на два роки. Загальний бюджет проекту за два роки складе 88 млн грн. Завершити реконструкцію планують у листопаді 2020 року.
https://dtek-kem.com.ua/news/720


Укренерго публікує роз’яснення щодо завантаження даних по графікам до програмного комплексу MMS в зв’язку з переходом на зимовий час

В останню неділю жовтня Україна переходить на зимовий час, а саме 27 жовтня о 4:00 стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад. В зв’язку з цим в програмному комплексі оператора системи передачі ММS, згідно з вимогами “Правил ринку”, з’явиться ще один рядок для подачі обсягів електроенергії.
Перехід на зимовий час регламентовано постановою Кабінету Міністрів “Про порядок обчислення часу на території України”.
У звичайному режимі платформа MMS вимагає наявності у кожному часовому ряді 24 точки, відповідно до кількості годин у добі, а при переході із літнього на зимовий час у часовому ряді має бути зазначено саме 25 точок. Хоча в усіх видах документів в MMS, включно з документами планових (торгових) та фізичних (ресурсних) графіків, використовується локальний (київський) час, при підготовці документів для MMS потрібно звертати увагу на коректність та відповідність зазначених інтервалів часу в заголовку документу та для кожного часового ряду.
Так, для літнього часу початок кожної нової доби завжди відлічується від 21:00 години за київським часом:
2019-10-12T21:00Z
2019-10-13T21:00Z
Водночас для зимового часу початок кожної нової доби завжди відлічується від 22:00 години за київським часом:
2019-10-30T22:00Z
2019-10-31T22:00Z
При переході із літнього на зимовий час для дати, яка припадає на літній час, границя часового інтервалу — 21:00, а для дати, яка припадає на зимовий час — 22:00.
Приклад визначення інтервалу при переході із на літнього на зимовий час:
2019-10-26T21:00Z
2019-10-27T22:00Z
Звертаємось з проханням до учасників ринку використовувати вищезазначену інформацію при поданні торгових та фізичних графіків. які завантажуються до програмного комплексу MMS.
http://oilreview.kiev.ua/2019/09/30/ukrenergo-publikuye-rozyasnennya-shhodo-zavantazhennya-danix-po-grafikam-do-progranogo-kompleksu-mms-v-zvyazku-z-perexodom-na-zimovij-chas/


Оржель: НКРЕКП не стала знижувати максимальні ціни на ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не підтримала зниження лімітів максимальних цін на ринку електроенергії. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, передає УНН.
«Члени комісії... не підтримали зниження лімітів максимальних цін на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку (price caps), так як не бачать для цього підстав», - написав Оржель.
При цьому міністр зауважив, що середня ціна вугілля знизилась на 30%, а курс долара знизився на 13%. При цьому, курс гривні повинен враховуватися при формуванні прогнозної оптової ціни електричної енергії.
«Ігнорування НКРЕКП чинників, які могли зменшити ціну на електроенергію, впливає не лише на промисловість, а й на кінцеву вартість товарів та послуг, що виробляються (та зокрема купуються населенням) в Україні та конкурентоздатність українських виробників на світових ринках», - додав Оржель.
Міністр зазначив, що ціни мають бути зважено переглянуті та змінені відповідно до ринкових умов, а регулятор повинен моніторити ситуацію на ринку і мати розрахунки цінових параметрів. Причиною такої ситуації на ринку електричної енергії назвав передчасний запуск нового ринку.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1827233-orzhel-nkrekp-ne-stala-znizhuvati-maksimalni-tsini-na-rinku-elektroenergiyi


Мінекоенерго визнало постачальника «останньої надії» банкрутом

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища визнало, що ДПЗД «Укрінтеренерго», на яке з початку цього року було покладено обов’язки постачальника «останньої надії», сьогодні є банкрутом у зв’язку з наявністю значної непогашеної дебіторської заборгованості. Таку заяву 1 жовтня у час наради з державними вугільними підприємствами зробив глава відомства Олексій Оржель.
«Укрінтеренерго» - вже банкрут, який генерує тільки збитки», - сказав міністр, відповідаючи на пропозицію представника «Первомайськвугілля» зафіксувати мінімальну ціну на електроенергію для державних шахт і ввести мораторій на відключення вугледобувних підприємств до виходу цих компаній на рівень беззбитковості.
У грудні минулого року Кабмін визначив «Укрінтеренерго» в якості постачальника «останньої надії» (ПОН), в результаті чого протягом січня-березня 2019 року підприємство було змушене здійснювати постачання електроенергії ряду компаній з низькою платіжною дисципліною. За період січня-березня, споживачі ПОН в повному обсязі розраховувалися за використану електроенергію і накопичували борги.
23 квітня заступник директора з питань функціонування ПОН «Укрінтеренерго» Олександр Мануйленко, повідомив, що заборгованість споживачів ПОН склала 1,39 млрд. грн, в свою чергу, заборгованість «Укрінтеренерго» перед операторами систем розподілу становила 149 млн грн, перед «Енергоринком» - 661 млн грн, також підприємство за час виконання обов’язків ПОН накопичило 385 млн грн податкового боргу.
В середині червня 2019 року керівництво «Укрінтеренерго» адресувало в Міненерговугілля і НКРЕКП лист, в якому заявило, що підприємство не зможе виконувати функції ПОН з 1 липня через скрутний фінансовий стан, втрату платоспроможності та арешти рахунків. За інформацією «Укрінтеренерго», станом на 3 червня 2019 року, заборгованість споживачів перед ПОН склала 1056,21 млн грн, прострочені фінансові зобов’язання «Укрінтеренерго» на цю ж дату склали 894,37 млн грн.
https://elektrovesti.net/67769_minekoenergo-priznalo-postavshchika-posledney-nadezhdy-bankrotom


«Юнайтед Енерджі» імпортує електроенергію з Російської Федерації

Завдяки новим принципам ведення українського ринку енергетики, став можливим її імпорт. Уже в липні 2019 року ввезення енергії на територію України склало майже 275 мільйонів кВт / год. Так, українська компанія «Юнайтед Енерджі» почала імпорт електроенергії з Російської Федерації. Раніше підприємство спеціалізувалося на постачанні газу. Компанію заснував і керує досі Андрій Короткевич-Лещенко.
Перша поставка відбулася 1-го жовтня 2019 року відповідно до двосторонніх договорів між Росією і Україною. Організатором виявилася приватна компанія «Юнайтед Енерджі». Потужність цієї імпортної поставки дорівнює 100 МВт.
Нагадаємо, що перед цим, 18-го вересня Верховна Рада внесла деякі зміни в закон України «Про ринок електроенергії». Полягають ці зміни в дозволі імпорту електроенергії в об’єднану енергосистему України з Білорусі та Російської Федерації. Запропонував внести правки голова комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.
У зв’язку з новим, виправленим законом і першим вдалим імпортним постачанням, ще одна українська компанія вирішила імпортувати електроенергію з Росії - «ТАС Енергія Країни».
https://uaenergy.com.ua/post/32555/yunayted-enerdzhi-importiruet-elektroenergiyu-iz-rossiyskoy-federacii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами