Українська енергетична інфраструктура: 30.03-05.04.2020

elektroenergiya

УЕБ спільно з ДП "Оператор ринку" працюватимуть над розвитком строкового ринку електроенергії

23 березня Українська енергетична біржа, організатор аукціонів з купівлі-продажу електроенергії за двосторонніми договорами, спільно з державним підприємством "Оператор ринку" уклали меморандум про співпрацю. Компанії будуть разом працювати над розвитком інструментів строкового енергетичного ринку. Така співпраця буде сприяти підвищенню рівня добросовісної конкуренції та нівелюванню необґрунтованих підходів до ціноутворення на ринку електричної енергії.
В цьому документі йдеться про запровадження форвардних контрактів, ф’ючерсних та опціонних. Також обумовлюється можливість створення надійних механізмів хеджування цінових ризиків учасників та застосування цінових індикаторів майбутньої вартості електричної енергії використанням енергетичних деривативів.
"Впровадження нових інструментів, над якими ми будемо працювати спільно з ДП "Оператор ринку", буде сприяти підвищенню інтересу учасників енергоринку до трейдингу, дасть можливість хеджувати цінові ризики та зробить ринок електроенергії більш прозорим та транспарентним.
Сьогодні строковий ринок, який ми будемо розвивати, є найбільш привабливим для інвесторів, має широкі можливості ринкових інструментів, що дозволить кожному учаснику реалізовувати свої цілі", – зазначає генеральний директор ТБ "УЕБ" Олександр Коваленко. Він додає, що дуже важливо завершити повноцінний перехід до нового ринку електричної енергії, посилюючи роль біржових інструментів, і ,таким чином, доступність та відкритість для нових учасників ринку.
http://www.ueex.com.ua/presscenter/news/ueb-spilno-z-dp-operator-rinku-pratsuvatimut-nad-rozvitkom-strok/
 
 
АМКУ контролюватиме електропостачання інфраструктури для боротьби з коронавірусом

Антимонопольний комітет України ухвалив обов’язкові рекомендації Міністерству енергетики та захисту довкілля та Міжвідомчій комісії щодо спрощення надання статусу «захищеного споживача» для недопущення відключення критично важливих об’єктів від енергопостачання.
Про це йдеться у повідомленнні АМКУ.
АМКУ пояснює, що статус «захищеного споживача» електроенергії, який унеможливлює відключення від енергопостачання в звичайному порядку, отримати надзвичайно важко.
«Критично важливі в умовах боротьби з коронавірусом установи такого статусу не мають, оскільки не відповідають вимогам, встановленим для його отримання (фінансові гарантії, стала відсутність заборгованості тощо)», — йдеться у повідомленні.
Міністерству енергетики та захисту довкілля рекомандується спростити процедуру отримання статусу «захищеного споживача», привести вимоги до банків, які надають фінансові гарантії, у відповідність до банківського законодавства, скоротити терміни для отримання статусу «захищеного споживача», внести зміни до Правил про безпеку постачання електричної енергії для забезпечення безпеки постачання електричної енергії «захищеним споживачам», а також запровадити прозору процедуру прийняття рішення щодо доцільності надання статусу захищеного споживача.
Міжвідомча комісія з надання статусу захищеного споживача, у свою чергу, має оприлюднити інформацію про свою діяльність, перелік та вимоги до документів, які повинні подаватися споживачами-заявниками на розгляд Міжвідомчої комісії, інформацію про строки приймання Міжвідомчою комісією документів, що подаються споживачами-заявниками, адресу, за якою подаються такі документи, контакти, за якими надаються відповідні консультації.
«Рекомендації Антимонопольного комітету України є невідкладними та підлягають обов’язковому розгляду органами та особами, яким вони надані. Про результати розгляду рекомендацій Антимонопольний комітет України необхідно повідомити у 15-денний строк з дня їх отримання», — наголосили в АМКУ.
http://oilreview.kiev.ua/2020/03/27/amku-kontrolyuvatime-elektropostachannya-infrastrukturi-dlya-borotbi-z-koronavirusom/
 
 
ВАЖЛИВО: Фонд енергоефективності працює без змін

Державна установа «Фонд енергоефективності» офіційно повідомляє, що зміни до бюджету організації для фінансування статутної діяльності наразі не вносяться.
На сьогодні статутний капітал Фонду сформований повністю відповідно до постанови  Кабінету міністрів України №1099 від 20 грудня 2017 року (із змінами внесеними згідно з постановами Кабміну №665 від 26.07.2018, №29 від 16.01.2019, №921 від 06.11.2019) та становить 2 719 329 220,00 грн.
Інформація щодо формування статутного капіталу ДУ «Фонд енергоефективності»  включається до щорічної фінансової звітності Фонду, що підтверджується незалежним аудитором. Фінансову звітність за 2019 рік буде оприлюднено в квітні 2020 року та опубліковано на офіційному сайті установи.
Наголошуємо, що Фонд енергоефективності проводить часткове відшкодування коштів на енергоефективні заходи у звичному режимі та продовжує приймати від ОСББ заявки на участь в програмі підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».  Час їх розгляду та оцінки ніяк не змінюється.
Станом на сьогодні Фонд отримав 45 заявок на участь у програмі «Енергодім» та одну заявку на затвердження проекту та часткове відшкодування вартості розробки проектної документації та її експертизи (в тому числі обстеження об’єкту (будівлі) очікувана вартість проектів становить  228,436 млн грн, очікувана вартість грантів - 159,33 млн грн. Рівень річної економії від впровадження проектів складе 14 248,47 тис кВт·год/рік або 14,96 млн грн.
Команда Фонду енергоефективності продовжує працювати у звичному темпі та закликає засоби масової інформації та експертів, які впливають на зміни в енергоефективній сфері, використовувати цей карантинний час для вдосконалення власної роботи та не поширювати інформацію, що може посилити соціальне напруження.
https://eefund.org.ua/vazhlivo-fond-energoefektivnosti-pracyue-bez-zmin
 
 
НКРЕКП загальмувала сертифікацію «Укренерго»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує прийняти рішення про відмову ПрАТ «НЕК «Укренерго» в сертифікації.
Як передає Нова Влада, про це йдеться в обґрунтуванні до проекту рішення, підготовленого до засідання НКРЕКП 1 квітня 2020 року.
«З огляду на надані« Укренерго », іншими зацікавленими особами та організаціями документи, дані та інформацію, а також висновки НКРЕКП, освітлені в обгрунтуванні до попереднього рішення про сертифікацію« Укренерго », затвердженим постановою НКРЕКП від 7 жовтня 2019 року № 2094, висновки Секретаріату Енергетичного співтовариства від 5 лютого 2020 року № 1/20, НКРЕКП встановлено неможливість прийняття остаточного рішення про сертифікацію «Укренерго», - йдеться в повідомленні.
Таким чином 1 квітня НКРЕКП планує прийняти рішення про відмову в сертифікації ПрАТ "НЕК «Укренерго».
У своєму обґрунтуванні НКРЕКП, зокрема, посилається на висновки Секретаріату Енергетичного співтовариства.
«Розглянувши попереднє рішення НКРЕКП, Секретаріат зазначив, що  неолодіє ні активами системи передачі, ні правами, еквівалентними праву власності на активи системи передачі, а, отже, вимога щодо володіння активами системи передачі електроенергії« Укренерго »не виконано. Таким чином, сьогодні «Укренерго» не може бути сертифіковане за моделлю відділення власності (моделлю OU), з огляду на специфіку українського законодавства», - йдеться в документі.
У той же час, щоб забезпечити відповідність «Укренерго» вимогам Директиви про електроенергії, Секретаріат рекомендував внести зміни в закон, які б дозволили «Укренерго» сертифікуватися по моделі незалежного оператора системи передачі (моделі ISO).
https://novavlada.info/gosudarstvo/novosti/nkreku-zatormozila-sertifikaciyu-ukrenergo


З липня 2019 р. Україна імпортувала з Росії електроенергії майже на 2 мільярди гривень

"Імпорт продовжується, не зважаючи на критичне падіння споживання в Україні через карантин. Сьогодні знову 300 тис. кВт·годин. Знову у пікові години. Нагадаємо, що з початку імпортних поставок, з липня 2019 року, ми вже сплатили 1,95 млрд грн." - повідомляється на Facebook-сторінці Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї. 
 Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект про введення заборони на здійснення комерційного імпорту електроенергії з держав, що не є членами Європейського союзу або Енергетичного співтовариства. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" №3262 за авторством народного депутата від фракції "Слуги народу" Сергія Нагорняка.
Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується заборонити здійснення комерційного імпорту електричної енергії з держав, що не є членами (сторонами) Європейського Союзу або Енергетичного Співтовариства, тобто Росії та Білорусі.
Також передбачається тимчасово, на час переходу ОЕС України на паралельну роботу з об'єднаною енергосистемою Європейського союзу (ENTSO-E), дозволити здійснювати лише технологічне перетікання електричної енергії з цих держав.
18 березня Кабінет міністрів України затвердив спеціальне мито в розмірі 65 % на імпорт з Російської Федерації електричної енергії і вугілля всіх типів за винятком антрацитового і коксівного з 1 квітня 2020 року.
https://ecotown.com.ua/news/Z-lipnya-2019-Ukraina-importuvala-z-Rosii-elektroenergii-mayzhe-na-2-milyardi-griven/


Ціна електроенергії в останній тиждень березня виросла на 35% - заява

В останній тиждень березня в Україні зафіксовано різке зростання цін на електроенергію для промислових споживачів. Тариф зріс з 1,3 грн. за кВт-годину до безпрецедентних 1,68 грн. за кВт-годину, або на 35% по відношенню до лютого.
Підвищення ціни суперечить всім економічним індикаторам - вартість енергоносіїв (нафти, природного газу, вугілля) у всьому світі впала до рекордних позначок. Тарифи на електроенергію в усіх країнах світах істотно знизилися.
В Україні була рекордно тепла зима, промислове виробництво знизилося, а, отже, скоротилося споживання е / е. В таких умовах підвищення тарифу виглядає абсурдним. На сьогоднішній день ціна на електроенергію в Україні вдвічі вища, ніж в країнах Європи.
Спочатку НКРЕКП додала додатковий піковий час, що призвело до зростання ціни на 10%. Потім НЕК «Укренерго» обмежив імпорт електроенергії. А в кінці березня НАЕК «Енергоатом» в односторонньому порядку обмежила відпустку е / енергії, що продається по PSO-зобов'язаннями, на адресу держпідприємства «Гарантований покупець» і розпочала продаж на ринку на добу вперед (РДН) за максимальною ціною «прайс-кепа». На 30 березня ціна на е/е виросла на 35% по відношенню до лютого.
ІНТЕРПАЙП закликає прем'єр-міністра України Дениса Шмигаль і НКРЕКУ вжити необхідних регуляторних заходів для стабілізації ринку електроенергії. Уряду необхідно вжити заходів щодо недопущення підняття цін на е/е одним з ключових гравців НАЕК «Енергоатом».
https://www.interpipe.biz/media/newsone/408

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами