Українська енергетична інфраструктура: 29.07-04.08.2019



АТ «Нікопольський завод феросплавів» знову намагається скасувати тариф Укренерго в суді


Згідно з даними офіційного веб-порталу Судова влада України, АТ «Нікопольський завод феросплавів» 22 липня подав новий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва (справа № 640/13543/19) про визнання протиправним рішення Регулятора та скасування дії постанови НКРЕКП, якою встановлено тариф ДП «НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії магістральними та міждержавними мережами з 1 серпня 2019 року (постанова Регулятора від 12.07.2019 № 1411).
Документом НКРЕКП передбачено, що новий тариф на передачу у розмірі 312,14 грн/МВт-год діятиме з 1 серпня 2019 року. Водночас, він на 10% нижчий попереднього, що був встановлений на ІІ півріччя і мав діяти з 1 липня. Зниження тарифу стало можливим завдяки зменшенню витрат Укренерго на придбання електроенергії для компенсації своїх технологічних втрат. Зниження цих витрат (з 3,083 до 1,162 млрд грн) пов’язано з механізмом покладання спецобов’язків на учасників ринку, що передбачає придбання Укренерго до 80% втрат на електронних аукціонах за граничними цінами в ДП «НАЕК «Енергоатом», і 20% — за середньою ціною електроенергії на «ринку на добу наперед». Водночас у тарифі збережені витрати у сумі 12,397 млрд грн на виконання спеціальних обов’язків із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з ВДЕ.
До впровадження нового ринку електроенергії ці витрати закладалися в оптову ринкову ціну (ОРЦ) електроенергії, за якою ДП «Енергоринок» продавав електроенергію всім учасникам оптового ринку. Протягом року ДП «Енергоринок» компенсовував Укренерго ці технологічні втрати в мережах.
Нагадаємо, що 27 червня Окружний адмінсуд Києва в результаті позову АТ «Нікопольський завод феросплавів» призупинив дію постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи Укренерго на передачу та диспетчерське управління з 1 липня. Зокрема, призупинена дія постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955, якими затверджено тариф на передачу електроенергії – 347,43 грн/МВт•год та тариф на диспетчерське управління – 8,9 грн/МВт-год.
Наразі компанія працює за єдиним тарифом, встановленим постановою від 12.12.2018 р. № 1905 на рівні 57,4 /МВт∙год. Цей тариф не забезпечує виконання ринкових функцій, покладених на НЕК «Укренерго», спеціальних обов’язків та через відсутність джерел фінансування призводить до накопичення фінансових зобов’язань перед учасниками ринку.
Якщо рішенням суду дію постанови НКРЕКП № 1411 буде призупинено, це унеможливить роботу НЕК «Укренерго» у новій моделі ринку, перш за все виконання спеціальних обов’язків, і призведе до банкрутства НЕК «Укренерго». В свою чергу блокування тарифів компанії, яка є одним з ключових гравців на ринку електроенергії, може стати причиною банкрутства й інших учасників ринку і як наслідок – призвести до дестабілізації роботи енергосистеми в цілому.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/at-nikopolskyj-zavod-ferosplaviv-znovu-namagayetsya-skasuvaty-taryf-ukrenergo-v-sudi/


Україна проведе переговори з ЄБРР щодо модернізації мережі електропередач

Президент України Володимир Зеленський утворив делегацію на переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку про укладення договору гарантії щодо проекту модернізації мережі електропередачі.
Відповідне розпорядження №238/2019-рп опубліковане на сайті глави держави.
“Утворити делегацію України для участі у переговорах з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо укладення Договору гарантії («Проєкт модернізації мережі електропередачі») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку”, - зазначається в документі.
Президент призначив заступника міністра фінансів Юрія Гелетія главою делегації. Крім нього, до складу делегації увійшли ще дев’ятеро посадовців.
Президент затвердив директиви делегації, але вони не опубліковані й місять гриф “для службового користування”.
Глава держави уповноважив міністра фінансів України Оксану Маркарову на підписання договору гарантії («Проект модернізації мережі електропередачі») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2747593-ukraina-provede-peregovori-z-ebrr-sodo-modernizacii-merezi-elektroperedac.html


Французький RTE International допоможе Укренерго впроваджувати інноваційні технології при експлуатації мереж

Укренерго підписало контракт з RTE International (Франція) щодо надання консультаційних послуг, які дозволять оптимізувати експлуатацію магістральних електромереж, підвищити їх надійність та привести до європейських стандартів. Загальна вартість контракту складає більше 1 млн євро. Проект триватиме до грудня 2020 року та фінансуватиметься за рахунок кредитних коштів Світового банку в межах Другого проекту з передачі електроенергії (ППЕ-2).
Відповідно до контракту фахівці RTE Internationalнададуть низку рекомендацій щодо покращення технічної політики компанії. Зокрема, будуть надані стандарти характеристик обладнання з компенсації реактивної потужності, автоматизованої системи керування технологічними процесами (АСКТП) та каналів зв’язку, стандарти та вимоги до первинного та вторинного обладнання, які використовуються в ENTSO-E.
Також будуть надані рекомендації щодо адаптації існуючого законодавства України до впровадження сучасних технології. Адже більшість діючих нормативних документів, які містять вимоги до обладнання та його експлуатації, регламенти проведення тих чи ін. робіт, розроблялись на основі устаткування та технологій, яке сьогодні вже застаріле. Тому, щоб наші інновації могли працювати у нормативному полі, необхідно внести зміни до відповідних документів.
Консультації від фахівців RTE International охоплюватимуть також питання оптимізації функцій ремонтів. Зокрема, буде розроблено дорожню карту з впровадження системи планування ремонтів відповідно до поточного стану обладнання, а також запропоновано комплекс технічних рішень для автоматизації діагностики ЛЕП.
Серед іншого, французькі колеги допоможуть у створенні R&D-офісу (Research& Developmentoffice), аналогічного тому, що діє в RTE International. Йдеться про створення центру з дослідження і розробки рішень для вирішення основних проблем в енергосистемі, оптимізації її роботи з урахуванням змін в економіці, національних та світових тенденцій тощо.
Крім того, з листопада для працівників Укренерго напрямів експлуатації, релейного захисту та ІТ будуть проведені три воркшопи в центральному офісі RTE International, а також на першій в Європі смарт-підстанції Blocaux («Блоко»).
Впровадження інноваційних технологій та європейських стандартів управління обладнанням підніме систему передачі електроенергії на якісно новий технічний рівень та дозволить досягнути найвищих стандартів експлуатаційної безпеки, що діють в ENTSO-E.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/frantsuzkyj-rte-international-dopomozhe-ukrenergo-vprovadzhuvaty-innovatsijni-tehnologiyi-pry-ekspluatatsiyi-merezh/


Суд відмовився призупиняти дію нового тарифу на передачу Укренерго з 1 серпня 2019 року

Окружний адміністративний суд Києва відмовив Нікопольському заводу феросплавів (НЗФ) у задоволенні клопотання про призупинення дії Постанови НКРЕКП від 12.07.2019 №1411, якою затверджено новий тариф на послуги з передачі електричної енергії Укренерго з 1 серпня 2019 року.
«У суду відсутні на даній стадії підстави стверджувати про очевидну протиправність зазначеного рішення суб’єкта владних повноважень (Постанови НКРЕКП від 12.07.2019 №1411 — ред.) та порушення прав або інтересів заявника таким рішенням», — сказано в ухвалі Окружного адмінсуду Києва.
Нагадаємо, що наприкінці червня тим же судом для забезпечення адміністративного позову НЗФ проти НКРЕКП було призупинено дію його Постанов від 07.06.2019 № 954 та № 955, якими встановлено тарифи Укренерго на передачу (347 грн/ МВт-год) та послуги диспетчерського управління (8,9 грн/ МВт-год) на ІІ півріччя 2019 р. Завод вважає рішення регулятора щодо встановлення тарифів Укренерго на ІІ півріччя 2019 р. протиправним і таким, що зачіпає його майнові інтереси.
Пізніше, 12 липня, Регулятор скасував свою Постанову від 07.06.2019 № 954 та затвердив новий тариф на передачу Укренерго з 1 серпня 2019 року Постановою від 12.07.2019 № 1411. Його розмір визначено на 10% менше від попереднього (312,14 грн/МВт-год). Зниження пов’язано із скороченням витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних втрат. 22 липня НЗФ подав новий позов проти НКРЕКП про скасування її Постанови від 12.07.2019 № 1411.
Через блокування судом тарифів компанії в липні 2019 р. Укренерго працює за єдиним тарифом (57,4/МВт-год), встановленим постановою від 12.12.2018 р. № 1905 ще до старту нової моделі ринку електроенергії. Цей тариф не покриває витрати «Укренерго» на виконання своїх функцій в новому ринку електроенергії. Зокрема відсутні кошти на купівлю послуг генеруючих компаній для балансування енергосистеми та компенсації витрат ДП «Гарантований покупець» на купівлю електроенергії ВДЕ за «зеленим» тарифом. Блокування тарифу компанії лише за липень призвело до дефіциту фінансування її витрат у розмірі 2,4 млрд грн.
Тому Укренерго подало апеляцію також звернулася до Апеляційного суду з вимогою відмінити призупинення дії Постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955 для забезпечення позову НЗФ.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/sud-vidmovyvsya-pryzupynyaty-diyu-novogo-taryfu-na-peredachu-ukrenergo-z-1-serpnya-2019-roku/


Мінфін завершив процес створення ПрАТ Укренерго

Міністерство фінансів затвердило створення приватного акціонерного товариства (ПрАТ) «НЕК «Укренерго». Відповідний наказ підписала Міністр фінансів України Оксана Маркарова. Випуск акцій ПрАТ буде здійснено в передбачені законодавством строки, а їх власником стане держава в особі Мінфіну. Статутний капітал ПрАТ складе 37,1 млрд грн. Голову правління компанії має обрати Наглядова рада ПрАТ під час свого першого засідання.
Державна реєстрація ПрАТ «НЕК «Укренерго» стала результатом послідовної роботи Комісії з реорганізації підприємства, що розпочала свою роботу 22 лютого 2019 року.
«За шість місяців управління Укренерго команді Мінфіну вдалось досягти найбільшого прогресу в процесі реорганізації компанії, що розпочався ще у 2017 році. Починаючи з лютого, ми активно працювали заради досягнення кінцевої мети – перетворення державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго»» в приватне акціонерне товариство. Вже сьогодні ми не просто звітуємо про виконання плану – ми показуємо результат нашої роботи», – зазначила Міністр фінансів Оксана Маркарова.
Перетворення Укренерго в ПрАТ відбувалось за планом, що, зокрема, передбачав створення інвентаризаційної комісії; проведення інвентаризації активів та зобов’язань Укренерго; складання акту оцінки майна; затвердження Мінфіном статуту ПрАТ та складу наглядової ради реорганізованого акціонерного товариства.
«Корпоратизація Укренерго важлива як для України, так і для наших міжнародних партнерів. З початку року Комісія з реорганізації крок за кроком йшла до реалізації своєї головної задачі. Сьогодні Укренерго – це зареєстроване приватне акціонерне товариство, статут якого був складений з урахуванням найкращих практик корпоративного управління. Це результат злагодженої роботи нашої команди. Ми не відхиляємось від курсу впровадження реформ та створюємо всі умови для функціонування ринку електроенергії», – наголосив заступник Міністра фінансів та Голова Комісії з реорганізації Василь Шкураков.
Результатом створення ПрАТ стане ефективне впровадження законодавства про ринок електроенергії, а також відокремлення контролю за виробництвом електроенергії та її передачею, що є однією з умов отримання кредитних коштів в рамках Меморандуму про взаєморозуміння з ЄС.
https://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-zavershyv-protses-stvorennia-prat-urenerho?category=organi-v-kompetencii-mfu


Укренерго підписало кредитну угоду ЄБРР на 149 млн євро для модернізації мереж

ПрАТ «НЕК «Укренерго» підписало кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку на суму 149 млн євро під державні гарантії, ухвалені Міністерством фінансів та НКРЕКП. Позика розрахована на 15 років із пільговим періодом погашення 4,5 роки.
Ці кошти компанія планує спрямувати для реалізації проекту «Модернізація мережі електропередачі Укренерго».
Зокрема, планується реконструювати 12 підстанцій у Західному, Північному, Центральному та Південному регіонах. А саме – буде впроваджено автоматизовану систему керування технологічним процесами на підстанціях (АСКТП). Йдеться про реконструкцію підстанцій 750 кВ «Західноукраїнська», 400 кВ «Мукачеве», 330 кВ «Яворів», 330 кВ «Львів південна», 330 кВ «Нововолинськ», 330 кВ «Грабів», 750 кВ «Донбаська», 330 кВ «Миргород», 330 кВ «Куп’янськ», 330 кВ «Миколаївська», 330 кВ «Трихати», 330 кВ «Лісова». Також планується замінити 26 трансформаторів з одночасним переходом на сучасні схеми розподільчих пристроїв.
Цей комплекс заходів значно підвищить ефективність та надійність системи передачі та дозволить керувати обладнанням підстанцій дистанційно. Орієнтовний термін завершення проекту – 2024 рік.
Міністр фінансів Оксана Маркарова подякувала Маттео Патроне за особистий внесок у те, що ЄБРР останні кілька років не тільки підтримує реформи в Україні, але й активно інвестує в проекти розвитку, такі, як модернізація електромереж. «Вчора ми завершили процес корпоратизації Укренерго, над яким інтенсивно працювали півроку з моменту передачі його в управління Мінфіну, і сьогодні тішимося, що у новій історії компанії новий старт отримує її співпраця з ЄБРР», – сказала вона.
«Автоматизація підстанцій є необхідною технічною базою для майбутньої інтеграції ОЕС України до європейської континентальної енергомережі ENTSO-E. Заміна застарілого обладнання підстанцій та перехід до використання сучасних технологічних рішень забезпечить стабільність роботи української енергосистеми та її розвиток», – зазначив керівник Укренерго Всеволод Ковальчук.
Цей проект – складова Комплексної програми автоматизації підстанцій Укренерго, яка затверджена Міненерговугілля у січні 2018 року, фінансування якої здійснюватиметься також за підтримки Європейського інвестиційного банку, Світового банку та кредитної установи для відбудови KfW.
Нагадаємо, Укренерго 29 липня зареєстровано як приватне акціонерне товариство (ПрАТ), 100% акцій якого належать державі. Наказ про перетворення ДП «НЕК «Укренерго» на акціонерне товариство Міністерство фінансів ухвалило 29 липня 2019 року. Мінфіном затверджено статут ПрАТ «НЕК «Укренерго», розмір статутного капіталу якого склав 37,2 млрд грн.
https://ua.energy/1/ukrenergo_ebrd_grid_modernization/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами