Українська енергетична інфраструктура: 29.06-05.07.2020

466063-energetyka-prad-slupy-fot

Звіт Міненерго про виконання рішень Антикризового штабу


У Міністерстві енергетики відзвітували про виконання рішень Антикризового енергетичного штабу.
- Удосконалено механізми ПСО і прийнято зміни до постанов Кабінету Міністрів, які регламентують проведення аукціону на електричну енергію, що виробляється атомними станціями.
- Для НАЕК «Енергоатом» було вивільнено 5% для можливості продавати на спеціальних аукціонах.
- Прийнято розпорядження Кабінету Міністрів для забезпечення пріоритетного використання вітчизняного вугілля тепловою генерацією.
- Підписано Меморандум про порозуміння з виробниками та інвесторами ВДЕ.
Виконання умов документу дасть можливість заощадити енергосистемі в цілому близько 6,5 млрд. грн. щорічно і понад 2 млрд. євро за весь період підтримки.
- Підготовлено два законопроекти.
Перший – імплементує положення Меморандуму, удосконалює аукціонну модель, яка вже передбачена чинним законодавством, про підтримку альтернативних джерел енергії.
Другий законопроект вносить зміни до Закону "Про ринок електричної енергії».
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=8D29613390B1BA2347786470373B6E5F.app1?art_id=245448856&cat_id=244895180&fbclid=IwAR3OjXShrkuD-LAVmivn5KT7pr2ai7rdtLwHYnJA6zXH7Owfp3toIWC0U6c


«Центренерго» обіцяє розрахуватися з шахтарями

Донедавна прибуткове «Центренерго» почало стрімко нарощувати борги. Фінстан підприємства знаходиться у критичному стані.
Про це у своєму Facebook написав голова Фонду Держмайна України Дмитро Сенниченко.
Він розповів, що чистий збиток підприємства за 2019 рік складає 1,9 млрд гривень, тоді як у 2018 році підприємство показало півмільярда гривень прибутку. Ситуація на «Центренерго» критична: шахтарі недоотримують зарплати, а саме підприємство — на межі катастрофи, заявив Сенниченко.
«Новий керівник Центренерго Олександр Корчинський запевнив мене, що із заборгованістю державним шахтам проблема вирішується вже зараз: Центренерго вже запустив перші платежі, щоб люди могли отримати зароблені гроші. Вже перераховано 15 млн гривень, і лише до кінця червня буде перераховано ще 38,5 млн гривень. У липні теж буде погашатись такими ж темпами.
Враховуючи, що уся кредиторська заборгованість Центренерго перед державними шахтами складає 350,7 млн гривень, ці темпи вражають», — додає він.
Сенниченко каже, що оцінку попередньому періоду роботи «Центренерго» дадуть правоохоронці, з якими тісно співпрацюють ФДМУ та урядовці.
«Зараз надважливо узгодити з урядом збалансовану стратегію та розуміти плани Міненерго по виводу українських державних шахт з багаторічної кризи», — вважає він.
http://oilreview.kiev.ua/2020/06/24/centrenergo-obicyaye-rozraxuvatisya-z-shaxtaryami/
 
 
Сертифікація "Укренерго" найближчим часом нездійсненна – Копач

Сертифікація НЕК "Укренерго" в якості незалежного оператора системи передачі електричної енергії в найближчим часом не представляється можливим, вважає директор Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Януш Копач.
 У його презентації від 22 червня, оприлюдненою на сайті Секретаріату, нагадується, що компанія не відповідає вимогам анбандлінга по моделі ownership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі і здійснює управління активами на правах господарського відання. Дана модель в країні є політично неприйнятною, зазначено в документі.
У той же час анбандлінг по моделі Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін до низки законів. При цьому процес законодавчих змін має хаотичний характер - в даний час в Раді налічується чотири відповідні законопроекти.
Також Копач акцентує увагу на питанні реальної незалежності НЕК від державних органів, зокрема від Кабінету міністрів, який повинен узгоджувати кредити "Укренерго", а також від Міністерства енергетики. Останнє раніше неодноразово підкреслювало необхідність збереження за ним можливості впливати на інвестиційні плани компанії шляхом узгодження відповідних документів, що затверджуються Нацкомісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Крім того, міністерство втручається в діяльність оператора системи передачі, віддаючи компанії розпорядження щодо забезпечення пріоритетного диспетчеризації ТЕС, що використовують вугілля в якості основного виду палива.
У документі наголошується ряд інших негативних явищ на ринку електроенергії, які також не сприяють сертифікації оператора: зарегульованість, невдала модель ПСО, незавершений анбандлінг системи розподілу електроенергії, цінове регулювання для кінцевих споживачів, нефункціонірующіх ринок допоміжних послуг, проблеми на балансує ринку.
"Сертифікація" Укренерго "в найближчому майбутньому нездійсненна", - підсумовується в презентації.
Як повідомлялося, НКРЕКП 7 жовтня 2019 прийняла попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" в якості незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е / е" (в ч.3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.
У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікації "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling в частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ISO.
"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК знаходиться в підпорядкуванні Міністерства фінансів.
https://interfax.com.ua/news/economic/670814.html
 
 
“Центренерго” виплатило мільйонні борги шахтарям після їх зустрічі з Зеленським

ПАТ “Центренерго”, підпорядковане Фонду держмайна, розрахувалося з гірниками шахти “Надія”.
Про це повідомив голова ФДМУ Дмитро Сенниченко на сторінці у Facebook.
Зазначимо, що “Центренерго” погасило багатомільйонну заборгованість перед гірниками лише після їх зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася днями.
“Повідомляю, що поточний борг державної компанії Центренерго перед шахтою „Надія“ за підписаними актами вчора виплачено у повному обсязі. Таким же чином, відповідно до плану та графіку виплат, будуть закриті борги перед іншими державними шахтами”, — відзвітував голова Фонду держмайна Сенниченко.
Водночас він здивований тим, що шахтарі приїхали в Київ під Офіс Президента через двомісячну невиплату зарплати. Раніше, каже Сенниченко, гірники були більш витримані і вирушали на Київ лише після накопичення “дійсно солідної заборгованості”.
http://oilreview.kiev.ua/2020/06/26/centrenergo-viplatilo-miljonni-borgi-shaxtaryam-pislya-%d1%97x-zustrichi-z-zelenskim/
 
Безліч ініціаторів аукціонів використовували блочні позиції — УЕБ

Стартові ціни позицій з продажу електроенергії коливались від 1200 грн. до 1520 грн. на базове навантаження, від 1500 до 2355 грн. на пікове навантаження. Протягом аукціону, як правило, ціна знижувалась.
Безліч ініціаторів аукціонів використовували блочні позиції, як у комерційних секціях, так і відповідно до ст. 66 закону «Про ринок електричної енергії», пише пресслужба УЕБ.
Так, вперше Калуська ТЕЦ-Нова виставила та реалізувала блочну позицію (від 1 до 7 години з постачанням у липні) на території Бурштинського енергоострова.
25 червня Енергоатом-Трейдинг вперше реалізував електроенергію пакетами лотів. Аукціон проходив у формі спеціальної сесії. Торгова сесія неодноразово продовжувалась та тривала 6 годин. Протягом аукціону стартова ціна була знижена. Таким чином, середньозважена ціна продажу склала 1064,50 грн./Мвт.год. Енергоатом-Трейдинг вдалося реалізувати весь стартовий обсяг з постачанням з 1 липня до 31 грудня, а це 1,325 млн. Мвт-год. Також 26 червня Гарантований покупець в черговий раз реалізував електроенергію за використання коефіцієнту від ціни РДН, який склав 0,99. Цього ж дня Центренерго реалізував майже 3 млн. Мвт-год електроенергії з постачанням у серпні-вересні. Покупцями на аукціоні були 11 учасників.
За два останні тижні реалізовано електроенергію у обох торгових зонах. На торгах були представлені всі типи навантаження, запропоновані УЕБ, включно з блочними позиціями. Протягом даного періоду середня ціна реалізації базового навантаження в ОЕС України склала 1258 грн., пікового – 1206 грн., позапікового – 956 грн. за Мвт-год. без ПДВ.
http://oilreview.kiev.ua/2020/06/30/bezlich-iniciatoriv-aukcioniv-vikoristovuvali-blochni-pozici%d1%97-ueb/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами