Українська енергетична інфраструктура: 29.03-04.04.2021

«Нафтогаз» встановить у Києві 50 станцій для зарядки електромобілів
777
 
У Києві встановлять щонайменше 50 нових станцій для зарядки електроавтомобілів.
Відповідний меморандум про взаємодію та співпрацю щодо створення та розвитку інфраструктури для електричних автомобілів уклали Київська міська державна адміністрація та група «Нафтогаз», передає kyivcity.gov.ua. 
Сторони домовились про об’єднання зусиль у впровадженні енергоефективних та екологічно безпечних технологій, популяризації використання електрокарів та створення відповідної інфраструктури для їх підзарядки у місті Києві. Група «Нафтогаз» планує відкрити щонайменше 50 електричних зарядних станцій у столиці, забезпечивши можливість зарядки електрокарів у всіх районах міста.
«Київ вітає ініціативи, покликані покращити екологічну безпеку міста та продовжує втілювати масштабні проєкти у цьому напрямі, – зауважив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. - Використання відновлювальних джерел енергії завдяки збільшенню кількості зарядних станцій для електрокарів сприятимуть зменшенню викидів шкідливих газів від автомобільного транспорту, а отже – поліпшенню стану атмосферного повітря у Києві, що є одним із пріоритетних напрямів розвитку міста».
Зарядна станція, яку встановили у рамках Меморандуму, вже працює на Бессарабській площі у центрі столиці. Там облаштували чотири паркомісця із зарядним комплексом типу EUA-2, що підходить для основних видів електромобілів світових брендів. Середній час зарядки одного автомобіля – до 2,5 години. Розрахуватися водії можуть банківською карткою за допомогою спеціального додатку на мобільному телефоні.
«Розвиток мережі електрозаправних станцій в українській столиці є важливої складовою стратегії Групи «Нафтогаз»: з одного боку ми збільшуємо долю проектів з альтернативної енергетики, маючи на меті досягнення вуглецевої нейтральності у 2040 році, а з іншого – робимо вагомий внесок у покращення екологічної ситуації у нашій країні, – зазначив Сергій Перелома, перший заступник голови правління Групи «Нафтогаз». - Немає сумніву, що вулиці наших міст і надалі наповнюватимуться безпечним та екологічним електротранспортом, а мережа WeEnergy допоможе підготувати необхідну для цього транспорту інфраструктуру».
Минулого року Група «Нафтогаз» розпочала створення мережі електрозаправних станцій у Києві. Перші зарядні станції для авто були встановлені на вулиці Богдана Хмельницького, Кловському узвозі та біля аеропорту «Київ». Електрична заправка на Бессарабській площі стала четвертим проектом компанії та черговим кроком до реалізації плану з масштабного виходу на ринок електрозарядних пристроїв.
https://ecotown.com.ua/news/Naftogaz-vstanovit-u-Ki-vi-50-stantsiy-dlya-zaryadki-elektromobiliv/
 

У 2021 році Україна витратить на судові процеси з «зеленою» генерацією 17,6 млн гривень

У 2021 році Україна витратить на суди з «зеленою» генерацією 17,6 млн гривень.
Збільшити витрати Державного підприємства "Гарантований покупець" на 8,89 млн гривень на обслуговування судових процесів має намір енергорегулятор (НКРЕКП), який планує розглянути відповідний проект постанови 31 березня, передає Енергореформа. 
Таким чином, витрати ДП на судові витрати цьогоріч складуть 17,6 млн грн – в два рази більше передбачених після збільшення до 8,7 млн грн в лютому.
В обґрунтуванні до прийняття постанови НКРЕКП посилається на лист "ГарПока" від 24 березня поточного року, у якому вказується на 113 справ за позовами виробників зеленої енергетики про стягнення заборгованостей і штрафних санкцій, які знаходяться у виробництві господарських судів.
У листі наголошується, що з урахуванням цієї кількості позовів, сума у 8,89 млн гривень, на яку збільшуються витрати, знадобиться ДП вже у березні, і загальна сума витрат складе 11,39 млн гривень. Спочатку планувалося у цьому місяці 2,5 млн гривень – у 4,5 рази менше.
Наприкінці лютого регулятор збільшив витрати на обслуговування судових процесів у 2021 році на 2,7 млн гривень – до 8,7 млн грн, що на 45% більше запланованих витрат.
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-Ukraina-vitratit-na-sudovi-protsesi-z-zelenoyu-generatsi-yu-17-6-mln-griven/
 

Міненергетики пропонує розробити стратегію утилізації фотоелектричних панелей

Україні необхідно сформувати цілісну політику у сфері управління відходами сонячних електростанцій.
Про це заявив заступник міністра енергетики Юрій Бойко на вебінарі, організованому Європейсько-українським енергетичним агентством (ЄУЕА) 25 березня, передає Енергореформа. 
"Час біжить швидко і обговорення дискусії про утилізацію відходів є актуальною і вимагає підходів і рішень вже сьогодні, - зауважив він. – Тільки у 2019-2020 роках в Україні побудували сонячні станції загальною потужністю 5,4 ГВт, а враховуючи, що у середньому термін експлуатації сонячних модулів становить 25-30 років, СЕС в Україні почнуть виводитися з експлуатації через 15 років».
На думку учасників вебінару, необхідність розробки стратегії управління відходами фотоелектричних панелей продиктована також можливістю пошкодження модулів у процесі транспортування і монтажу, а також знищенням СЕС внаслідок стихійних катаклізмів.
Сонячні панелі на 10% складаються зі срібла, кремнію, олова, свинцю та інших мікроелементів, які неможливо видалити без демонтажу самої панелі.
Як зауважив Юрій Бойко, представники Міненерго готові приєднатися до Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів, яке відповідає за формування державної політики у сфері поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами.
"Подальша доля відпрацьованих фотоелектричних панелей є досить невизначеною, − зазначили в ЄУЕА. - З одного боку таке завдання може відкрити можливість для економічно вигідних рішень з переробки, забезпечити нові робочі місця і сприяти розвитку кругової економіки, з іншого - відходи сонячної індустрії можуть додатися до загальних світових обсягів сміття у світі, що погіршить і без того складну екологічну ситуацію".
У 2015 році у пустелі Desert Sunlight (Каліфорнія, США) торнадо знищив 200 тисяч сонячних модулів, внаслідок чого екологічно шкідливий сміття змішався з грунтом і не був належним чином перероблений. У 2017 році схожа ситуація повторилася в Пуерто-Ріко, де ураган "Марія" знищив другу за потужністю СЕС в країні.
Згідно з інформацією Міненерго, на початок 2021 року загальна встановлена потужність об'єктів відновлюваної енергетики в Україні склала 8,4 ГВт, з яких частка промислових СЕС − 6,1 ГВт, домашніх СЕС – 0,8 ГВт. 
https://ecotown.com.ua/news/Minenergetiki-proponu-rozrobiti-strategiyu-utilizatsii-fotoelektrichnikh-paneley/
 
 
Україна постачатиме водень в Європу через відрізок газопроводу «Дружба»

Україна розглядає можливість переобладнання відрізку газопроводу «Дружба» для постачання водню в Європу.
Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю Handelsblatt, передає mind.ua. 
«Виробництво та транспортування водню до Європи є одним із головних пріоритетів для нас поряд із діджиталізацією нашої економіки, – заявив Денис Шмигаль. - Це ми інтенсивно обговорюємо з Євросоюзом, бо виробництво водню є величезним шансом та може стати важливим сектором економіки для нашої країни».
Також прем’єр зазначив, що з технічної точки зору переобладнати газопровід під транспортування водню було б можливим. «Необхідно оновити герметизацію на трубах – і такий трубопровід міг би відіграти важливу роль у «зеленій» енергетиці, – підсумував Денис Шмигаль. - На розвиток спроможності українських газосховищ до 2030 року планується спрямувати орієнтовно 14 млрд гривень внутрішніх інвестицій».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-postachatime-voden-v-vropu-cherez-vidrizok-gazoprovodu-Druzhba/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами