Українська енергетична інфраструктура: 28.09-04.10.2020

image004

Міненерго і UkraineInvest підписали Меморандум про співробітництво в енергетичному секторі


В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець провела зустріч з Виконавчим директором державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» Сергієм Цівкачем.
Під час зустрічі сторони обговорили перспективи та напрямки подальшого партнерства для реалізації нових інвестиційних проєктів, стратегічно важливих для посилення енергетичної безпеки України, та підписали Меморандум про співробітництво.
«В умовах реформування енергетичного сектору та трансформації його у «чистий», «зелений», декарбонізований сектор економіки, зважаючи на розвиток відновлюваних джерел енергії, одним з головних викликів на сьогодні є необхідність залучення значних обсягів інвестицій», – наголосила Ольга Буславець.
Вона зазначила, що енергосистема України потребує будівництва нових генеруючих потужностей, та окреслила можливі ключові напрямки подальшого співробітництва.
Це, зокрема:
- залучення інвестицій в сегменті технологій високоманеврової генерації та систем акумулювання енергії, зокрема реалізація проєктів «energy storage», які є важливими для інноваційного розвитку енергетики України та вирішення проблемних питань балансування об’єднаної енергетичної системи в умовах стрімкого зростання енергії з ВДЕ;
- розвиток водневої енергетики в Україні, залучення інвестицій у цю сферу, що включатиме реалізацію пілотних проєктів та розробку водневої концепції; вітчизняні і закордонні інвестори вже виявляють інтерес до новітнього тренду;
- реструктуризація неприбуткових вугільних шахт та трансформація вугільних регіонів України, в тому числі, з залученням закордонних партнерів.
В.о. Міністра наголосила, що Україна дотримується високих стандартів прозорості прийняття рішень та виконання міжнародних зобов’язань навіть у таких непростих умовах. Прикладом цього є вирішення кризової ситуації у сфері відновлюваної енергетики, коли у результаті тривалих переговорів вдалося досягти компромісу із інвесторами у ВДЕ та укласти Меморандум про взаєморозуміння.
Міністерство у межах своєї компетенції вживає всі необхідні кроки для виконання зобов’язань держави щодо своєчасної оплати за відпущену «зелену» енергію, погашення заборгованості та запуску аукціонів.
Сторони обговорили можливості співпраці у сфері розвитку регуляторної політики, зокрема щодо поліпшення інвестиційного клімату в України, і дійшли згоди, що співробітництво щодо залучення інвестицій дозволить перетворити часи кризи на часи нових можливостей в енергетичному секторі.
Сергій Цвікач подякував очільниці Міністерства за чітку позицію в відстоюванні інтересів зеленої енергетики та презентував UkraineInvest Guide, довідник для іноземних інвесторів, які розглядають інвестиційну діяльність в Україні.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245473255&cat_id=35109
 
Україна ризикує втратити єдине управління енергетичною сферою - Кістіон

Передаючи "Енергоатом" в управління Кабміну, Україна ризикує втратити єдине управління енергетичною сферою. Таку думку у коментарі УНН висловив колишній віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.
За його словами вітчизняна енергетична система повинна управлятися одним центральним органом виконавчої влади, який формує політику і відслідковує, як вона реалізовується.
"Якщо ми розмиваємо це шляхом передачі "Енергоатому" в управління КМУ, то у нас втрачається загальне бачення управління енергетичною системою і відповідно енергетичною безпекою нашої держави. Тому, як на мене абсолютно зрозуміло, що "Енергоатом" має координуватися Міненерго", - сказав він.
Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський доручив розглянути можливість передачі "Укргідроенерго" та "Енергоатому" у підпорядкування Кабміну, проти чого виступили галузеві фахівці та народні обранці.
Останні нагадали, що це порушує низку міжнародних зобов’язань. Та водночас вбачають у таких рішеннях Президента підготовку до приватизації стратегічних об’єктів України.
https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1893440-ukrayina-rizikuye-vtratiti-yedine-upravlinnya-energetichnoyu-sferoyu-kistion

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами