Українська енергетична інфраструктура: 27.07-02.08.2020

54

«Центренерго» заплатив шахтарям у липні 143 мільйони гривень – це на 19% більше плану


Попри фінансові труднощі, знайомі всім учасникам ринку, ПАТ «Центренерго» знаходить можливості для виконання своїх зобов’язань перед шахтарями. Понад 143 мільйони гривень станом на 21 липня перерахувала вугледобувним підприємствам України державна енергогенеруюча компанія в рамках виконання плану погашення заборгованості. Попередньо на липень було заявлене погашення шахтарям 120 мільйонів гривень. Однак, компанії вдалося залучити додаткові внутрішні ресурси для перевиконання плану. Адже підтримка вітчизняної вугільної галузі є на сьогодні одним із пріоритетних стратегічних завдань ПАТ «Центренерго».
Нагадаємо, завдяки діям державної енергогенеруючої компанії, у другій декаді липня вдалося розблокувати роботу шахт «Надія» і «Добропілля».
http://www.centrenergo.com/post/tsentrenergo-zaplativ-shakhtaryam-u-lipni-143-mil-yoni-griven-tse-na-19-bil-she-planu/


Україна продовжує участь у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля

Співпраця із Фондом дозволить отримати доступ до фінансової підтримки для реалізації проектів з підвищення енергоефективності. Участь України в попередній фазі Фонду дозволила залучити фінансування для реалізації 22 проєктів загальною вартістю понад 516 млн. євро.
В.о. Міністра енергетики України Ольга Буславець сьогодні підписала Угоду про внесок між Україною та ЄБРР щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р). З боку Європейського банку реконструкції та розвитку Угоду підписав Керуючий директор Департаменту довкілля та сталого розвитку Алістер Кларк.
Підписання Угоди дозволить Україні продовжити участі у Фонді. Таку зацікавленість висловлено під час засідання Асамблеї вкладників Фонду у 2019 року, де було прийнято рішення про продовження діяльності Фонду до 2029 року.
Угодою передбачено внесок до Фонду у сумі 10 млн. євро, що дозволить отримати доступ до фінансової підтримки у вигляді грантів та технічної допомоги для реалізації проектів з підвищення енергоефективності та поліпшення екологічної ситуації, результатом яких має стати значне скорочення споживання електроенергії, зменшення викидів вуглекислого газу та інших парникових газів.
Участь України в попередній фазі Фонду при сплаті внеску в розмірі 10 млн. євро дозволила залучити фінансування для реалізації 22 проєктів загальною вартістю понад 516 млн. євро.
«Підписання Угоди свідчить про зацікавленість України у підвищенні енергоефективності і екологізації нашої держави. Це позитивний сигнал для міжнародних фінансових організацій, таких як ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, Північний інвестиційний банк, Північна екологічна фінансова корпорація та Міжнародна Фінансова Корпорація», – зазначила Ольга Буславець.
Вона висловила подяку за підтримку зусиль України у модернізації інфраструктури, зокрема централізованого опалення та фондів громадських будівель, що матиме значний вплив на економіку країни та життя громадян.
«Сподіваюсь на подальшу продуктивну співпрацю з Фондом E5P та конкретні інвестиційні проекти, які стануть наступними кроками для України на шляху енергоефективності», – наголосила очільниця Міністерства.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=9BB119305D8CCBB4020E5427F488A71C.app1?art_id=245459370&cat_id=35109


ДТЕК першим в Україні встановлює промислову систему накопичення енергії потужністю 1 МВт і ємністю 1.5 МВт/год

ДТЕК підписав контракт з американською компанією Honeywell на поставку літій-іонної системи накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 1.5 МВт⋅год. ДТЕК і Honeywell приступили до детального проектування системи і її виготовлення, щоб вже до кінця року запустити першу найбільшу батарею України на майданчику Запорізької ТЕС (м. Енергодар).
«Компанія ДТЕК постійно впроваджує інноваційні рішення та технології для підвищення надійності, екологічності та ефективності енергетичної галузі. Майбутнє енергетики - це відмова від централізованої енергетичної системи і перехід до гнучкої децентралізованої. Багато уваги приділяється відновлюваної енергетики, для стабільної роботи якої накопичувачі енергії є життєвонеобхідними. ДТЕК - рушійна сила змін, які визначать майбутнє енергетичного сектору України. Співпраця з Honeywell це наш внесок у цілі національного масштабу», - сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.
За словами генерального директора ДТЕК Енерго Дмитра Сахарука, це буде перша в Україні СНЕ промислового масштабу, яка стане пілотним проектом ДТЕК з напрацювання оптимальних моделей роботи на різних сегментах енергетичного ринку країни.
«Для стабільної роботи енергосистеми країни важливий баланс, необхідні високоманеврові потужності й накопичувачі енергії. СНЕ дозволяє відкласти споживання і використання електроенергії до тих пір, коли це буде потрібно споживачам. Батареї будуть надавати допоміжні послуги системному оператору НЕК «Укренерго», гарантуючи надійну роботу енергосистеми країни», - сказав Дмитро Сахарук.
Промислова система накопичення електроенергії - це новий рівень якості та підтримки стабільності об’єднаної енергосистеми України. ДТЕК також розглядає можливість підключення накопичувачів до своїх відновлювальних джерел енергії, але дане питання потребує додаткового законодавчого врегулювання.
Підписавши контракт ДТЕК приєднався до програми Honeywell Experion® Energy, яка дозволяє великим замовникам розробляти і запускати масштабні промислові системи накопичення енергії.
«Наша система управління енергією Experion Energy допоможе ДТЕК стати піонером на українському ринку, дозволивши створити бізнес-модель управління активами накопичення енергії. Також вона дасть можливість збалансувати енергосистему в міру збільшення частки поновлюваних джерел енергії в Україні», - додав Ерен Ергін (Eren Ergin), генеральний директор з відновлюваної енергетики та розподіленим активам Honeywell Process Solutions.
https://dtek.com/media-center/press/dtek-becomes-first-in-ukraine-to-install-a-1mw15-mwh-industrial-energy-storage-system/


Міненерго проти відновлення імпорту електроенергії до кінця 2021 року – Буславець

Міністерство енергетики виступає за збільшення експорту електроенергії, але проти її імпорту в Україну. Про це на брифінгу заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
«Міненерго виступає за збільшення експорту електроенергії в усіх напрямках, в залежності від кон’юнктури ринку, але ми проти її імпорту в нашу країну, тому що, за нашими розрахунками, ми не бачимо потреби в імпорті в 20-21 роках», - сказала Буславець. «У нас достатньо генерації, щоб забезпечити внутрішні потреби і мати можливості для експорту», - додала вона. При цьому вона акцентувала увагу на ініціативи міністерства законодавчо тимчасово обмежити імпорт з Російської Федерації та Білорусі (урядовий законопроект №3657).
При цьому Буславець зазначила негативні наслідки імпорту з РФ і Білорусі в контексті синхронізації української енергосистеми з ENTSO-E. «Будь-які розмови про імпорт з цих країн будуть підривати нашу подальшу повну технічну синхронізацію з ENTSO-E, послаблювати нашу генерацію і робити неможливим виконання наших планів. А ми повинні працювати стратегічно», - підкреслила т.в.о. міністра.
У той же час вона відзначила як позитив початок експорту електроенергії НАЕК «Енергоатом» в Білорусь. При цьому глава міністерства заявила про збільшення частки атомної електроенергії в енергетичному балансі в міру зростання споживання ресурсу. «Після того як ми побачимо збільшення споживання електроенергії, в першу чергу будемо завантажувати нашу атомну генерацію, яка є найдешевшою за вартістю», - сказала Буславець.
https://biz.censor.net.ua/news/3210283/minenergo_protiv_vozobnovleniya_importa_elektroenergii_do_kontsa_2021_goda_buslavets_obnovleno


Ціна на електроенергію в Україні знизилася на 17%, але вона все ще вища, ніж у Європі

Станом на 27 липня середньозважена добова ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» (РСВ) в об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України знизилася на 17,3%, або на 244,22 гривні/МВт-год до 1 169,32 гривень/МВт-год порівняно з 20 липня.
Про це свідчать дані державного підприємства «Оператор ринку», передають Українські Новини.
За аналогічний період середньозважена ціна електроенергії на РСВ в межах «Бурштинського енергоострова» скоротилася на 0,1%, або на 2 гривні/МВт-год до 1 705,8 гривні/МВт-год.
Якщо порівнювати з цінами на європейській энергобирже Nord Pool, ціна в ОЕС України (36,28 євро/МВт-год) перевищує ціни в Норвегії (1,84 євро/МВт-год) у 34,4 рази, в Швеції (10,18 євро/МВт-год) - у 3,6 рази, у Данії (31,08 євро/МВт-год) - на 14,3%, у Франції (35,05 євро/МВт-год) на 3,4%, в Німеччині (32,53 євро/МВт-год) - на 10,3%, в Австрії (33,46 євро/МВт-год) на 7,8%.
Також на угорській біржі HUPX за аналогічний період середньозважена вартість електроенергії збільшилася на 6,1%, або на 2,15 євро/МВт-год до 37,12 євро/МВт-год (1 196 гривень/Мвт-год згідно з курсом НБУ на 27 липня).
https://ukranews.com/ua/news/716750-tsina-na-elektroenergiyu-znyzylasya-na-17

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами