Українська енергетична інфраструктура: 27.04-03.05.2020

98

Дешева електроенергія "Енергоатому" була витіснена заради приватних "зеленої" і теплової генерації


Вироблення електроенергія НАЕК "Енергоатом" 21 квітня була обмежена на 21%. За наявної робочої потужності 10 050 МВт в роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія зеленої і теплової генерації.
Про це свідчить добовий графік виробництва / споживання електроенергії НЕК "Укренерго" за 21 квітня, передає БізнесЦензор.
Згідно з інформацією про стан енергоблоків ТЕС і АЕС, станом на 22 квітня, енергоблок №2 Запорізької АЕС знаходиться в резерві. Енергоблоки №5 запорізької АЕС та №2 Южно-Української АЕС знаходяться в короткостроковому ремонті.
Замість електроенергії "Енергоатому", 85% якої продається ДП "Гарантований покупець" за ціною 567 грн за МВт * год, споживається електроенергія з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), яка продається по "зеленому" тарифу. Середньозважений "зелений" тариф у 2020 році становить близько 4280 грн за МВт * год.
Також значно зріс обсяг вироблення теплової генерації, ціна якої прив'язана до ціни Ринку на добу вперед (РСВ). Ціна РСВ в об'єднаній енергосистемі України, згідно з даними ДП "Оператор ринку", 21 квітня зросла майже до 1300 грн за МВт * год.
https://mbiz.censor.net.ua/news/3190753/deshevaya_elektroenergiya_energoatoma_byla_vytesnena_radi_chastnyh_zelenoyi_i_teplovoyi_generatsii
 
 
"Укренерго" не зможе найближчим часом ліквідувати свої борги - т.в.о. голови правління

Рівень розрахунків за послуги системного оператора НЕК "Укренерго" складає 55-60% з спостерігається тенденцією до зменшення проплат, що не дозволить компанії найближчим часом погасити свої борги.
 "Ми працюємо в режимі покриття тільки найбільш термінових витрат - податків і зарплати. Обсяг компенсації для оплати" зеленої "генерації, закладений в тарифі НЕК, нижче потреби", - зазначив в.о. голови правління НЕК Володимир Кудрицький на онлайн-зустрічі в Європейській бізнес-асоціації в четвер.
За його словами, у зв'язку з цим "Укренерго" не може гарантувати погашення своїх боргів найближчим часом.
"Ті великі борги, які накопичилися за два-три місяці, в тому числі через неплатежі в умовах карантину, не можна ліквідувати швидко", - сказав він.
При цьому Кудрицький зазначив, що в такій ситуації особливо важливо оновити енергобаланс, щоб максимально виважено підійти до визначення тарифу НЕК на передачу.
Т.в.о. голови правління НЕК нагадав, що останній енергобаланс був разработатн ще в березні, без урахування, зокрема, карантинних обмежень.
За інформацією т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольги Буславец, яка приймала участь у зустрічі, борг НЕК перед "Гарантованим покупцем" становить близько 10 млрд грн, а заборгованість постачальників універсальних послуг перед НЕК - 5 млрд грн. У свою чергу "ГарПок", за даними глави Мінекоенерго, повинен виробникам електроенергії з ВДЕ 6 млрд грн, НАЕК "Енергоатом" - 4 млрд грн, а також ПрАТ "Укргідроенерго" 200 млн грн.
При цьому Буславец висловила підтримку законодавчої ініціативи щодо використання частини доходів "Укренерго" від розподілу міждержавного перетину на оплату виробленої операторами ВДЕ "зеленої" електроенергії. Так вона прокоментувала повідомлення була присутня на зустрічі народного депутата від фракції "Слуга народу" Людмили Буймистер про розробку нею відповідного законопроекту як одного з інструментів для подолання кризи неплатежів в енергетиці. За словами Буймистер, мова йде про розподіл 1,6 млрд грн. Вона зазначила, що підготовлений народними депутатами законопроект №3364, який також, зокрема, містив норму про використання коштів від продажу НЕК міждержавних перетинів, за результатами засідання комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 22 квітня, був відправлений на доопрацювання.
Як повідомлялося, Буславец на зустрічі в ЄБА 23 квітня нагадала, що в даний час міністерство і "Укренерго" працюють над оновленням прогнозного балансу об'єднаної електроенергетичної системи країни, який необхідний для прийняття заходів по розв'язанню кризи в енергетичній галузі. За словами глави Мінекоенерго, оновлений баланс може бути готовий наступного тижня.
В середині квітня НЕК "Укренерго" заявляла, що звернеться до НКРЕКП, з пропозицією переглянути її тариф на передачу з метою виконання зобов'язань по компенсації витрат на "зелений" тариф перед ДП "Гарантований покупець" (ГарПок), оскільки кошти в тарифі НЕК на передачу на 2020 рік, призначені для оплати "зеленого" тарифу, дозволяють в даний час компенсувати тільки близько 30% місячної потреби "ГарПока".
У ВР 21 квітня був зареєстрований законопроект №3364, авторами якого виступили чотири депутати від фракції "Слуга народу", в тому числі глава енергокомітета Андрія Геруса, що передбачає серед іншого можливість використання протягом 2020 року доходів "Укренерго" від розподілу міждержавного перетину на оплату виробленої операторами ВДЕ "зеленої" електроенергії і забезпечення поточної операційної діяльності НЕК.
https://interfax.com.ua/news/economic/657213.html
 
 
Україна помітно скоротить споживання електроенергії - Міненерговугілля

В. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець прогнозує падіння споживання електроенергії в Україні на 7% за підсумками року на 10% на період карантинних заходів.
Про це вона заявила під час онлайн-зустрічі Європейської Бізнес Асоціації "Енергетична безпека країни в умовах надзвичайної ситуації й подальший вихід з кризи".
 "За рік ми прогнозуємо падіння споживання електроенергії на 7%, а в карантинному режимі – на 10%. Це відбувається в результаті зміни структури генерації, що також відбувається на розбалансованій системі й потребує розв'язання проблеми", - сказала вона.
За словами Буславець, розробляються заходи для розв'язання проблем, з якими зіткнеться енергосистема країни в результаті падіння споживання. В першу чергу, буде складено енергобаланс країни.
https://www.unian.ua/economics/energetics/ukrajina-pomitno-skorotit-spozhivannya-elektroenergiji-minenergovugillya-novini-sogodni-10969859.html
 
Рада розгляне законопроект по сертифікації "Укренерго" і врегулювання неплатежів на ринку е/е

Верховна Рада України включила законопроект про сертифікацію НЕК "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator) і врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії (законопроект №3364) до порядку денного сесії, передає енергореформи.
 За відповідне рішення на позачерговому засіданні в п'ятницю проголосували 233 народних депутата. За вказаним законопроектом парламент скоротив терміни його підготовки до першого читання, строки внесення в Раду альтернативних законопроектів.
Як повідомляли Енергореформи, зареєстрований 21 квітня законопроект №3364 за авторством чотирьох депутатів від фракції "Слуга народу" передбачає розширення ч.3 ст.32 закону "Про ринок електроенергії", згідно з яким ОСП зможе бути не тільки власник системи передачі, а й суб'єкт господарювання , якому передано права на її управління.
Законопроект також передбачає можливість використання протягом 2020 року доходів "Укренерго" від розподілу міждержавного перетину на оплату виробленої операторами ВДЕ "зеленої" електроенергії і забезпечення поточної операційної діяльності НЕК. Зокрема, "Укренерго" можуть зобов'язати направляти 70% наявних станом на 1 квітня у компанії коштів від продажу перетину держпідприємству "Гарантований покупець", який першу половину з них направить НАЕК "Енергоатом", другу половину - "зеленим" проівзодітеля.
Однак, на думку члена правління Української вітроенергетичної асоціації, радника ЮФ Саєнко Харенко Марини Грицишин, перш, ніж приймати рішення про використання коштів "Укренерго" від продажу міждержавних перетинів, необхідно перевірити його на реальність виконання. А результат від прийняття такого рішення може не доста бажаного ефекту.
Нагадаємо: 7 жовтень 2019 року НКРЕКП прийняла попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" в якості незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (в ч.3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії. Однак до теперішнього часу зміни до закону не були внесені.
У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікації "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам по частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ISO.
http://reform.energy/news/rada-rassmotrit-zakonoproekt-po-sertifikatsii-ukrenergo-i-uregulirovaniyu-neplatezhey-na-rynke-ee-14216

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами