Українська енергетична інфраструктура: 26.08-01.09.2019



Новий міністр енергетики та захисту довкілля: Хто такий Оржель від Гончарука


Новим міністром енергетики стане Олексій Оржель. Але очолить він Міністерство енергетики та захисту довкілля.
Замість Ігоря Насалика, який обіймав посаду міністра енергетики в уряді Гройсмана, тепер працюватиме Олексій Оржель, повідомляє Depo.ua. Коаліція у складі «Слуги народу» вирішила висунути на голосування саме його в уряд Олексія Гончарука, якого призначать прем’єр-міністром.
Олексій Оржель
Експерт з енергетики Олексій Оржель є, як і майбутній прем’єр Олексій Гончарук, вихідцем з грантового Офісу ефективного регулювання (BRDO). Він працював при Кабміні за гроші ЄС.
Оржелю, як і Гончаруку, 35 років. Він - киянин, закінчив Інститут енергозбереження та енергоменеджменту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», отримав ступінь магістра за спеціальністю «Енергетичний менеджмент».
З 2006 по 2014 рік працював на різних посадах в Національному регуляторі у сфері енергетики. З 2014 року працює в приватному секторі.
Голова Української асоціації відновлюваної енергетики.
На позачергових виборах Верховної Ради 2019 року став депутатом за списком Слуги народа (№16).
Оржель є прихильником розвитку альтернативної енергетики, намагається рекламувати Україну в цьому контексті для іноземних інвесторів. Вважає цю сферу перспективною в першу чергу у промисловому плані, а не у вигляді застосування «альтернативки» у домогосподарствах. Принаймні натепер це ще не є вигідним вкладенням коштів.
В лютому цього року Оржель пояснював, що ринок електроенергії насправді - не для всіх. Бо зміни торкнуться лише великого бізнесу, а для населення він поки не працюватиме.
«По-перше, наш ринок ще тільки формується. Наразі відбувся поділ обленерго на оператора системи розподілу та постачальника електроенергії. Повторюється ситуація на ринку газу, коли облгази формально поділили на операторів мереж і постачальників, але для побутового споживача нічого не змінилося. По-друге, побутові споживачі субсидуються коштом промисловості. Ціна електрики для населення становить 0,9-1,68 грн за кВт-год, для бізнесу — 1,9-2,4 грн за кВт-год. Незалежний трейдер (не обленерго) не зможе продавати електрику людям за пільговим тарифом, бо витрати йому не компенсуються, а це 30% ринку», - писав Оржель.
І лякав, що: «У певні години, якщо ми справді відкриємо ринок, зростання тарифу може сягати 300-350%. Для малого та середнього бізнесу це за межею виживання».
І прогнозував, що попри реформу, ринок не запрацює.
Важливо, що повноваження Оржеля в Міністерстві енергетики і захисту довкілля розповсюджуватимуться на Держгеонадра. А це дозвільні документи, контроль за родовищами та інші досить «грошовиті» речі.
https://www.depo.ua/ukr/politics/noviy-ministr-energetiki-v-uryadi-goncharuka-201908291019819


Суд повернув Укренерго українську ділянку міждержавної ПЛ 750 кВ Южно-Українська АЕС – Ісакча

Господарський суд Одеської області повернув Укренерго українську ділянку міждержавної високовольтної повітряної лінії 750 кВ Южно-Українська АЕС – Ісакча (226 км ЛЕП). Раніше її було внесено як вклад у спільну діяльність за договором між Укренерго, Консорціумом «Південна енергетична компанія» (м. Одеса) та компанією «EMFESZ Kft» (Угорщина).
Повернення лінії 750 кВ Южно-Українська АЕС – Ісакча дозволить Укренерго розпочати роботи за проектом спільного інтересу з Енергетичним співтовариством ЄС (англ. Project of mutual interest — PMI) по будівництву підстанції 750/400 кВ «Приморська» з міждержавною ПЛ 400 кВ Приморська – Ісакча. Він дозволить збільшити потужність інтерконектора з Румунією до 1000-1200 МВт, підвищить надійність електропостачання півдня України та Молдови та зніме обмеження видачі потужності генерації з ВДЕ в цьому регіоні.
Доцільність відновлення ЛЕП 750 кВ Южно-Українська АЕС – Ісакча з переведенням її на клас напруги 400 кВ (напруга 750 кВ є нетиповою для мереж ENTSO-E) була підтверджена у ході досліджень процесів інтеграції електромереж та ринків електроенергії країн причорноморського регіону, що здійснювалось за підтримки Енергетичної асоціації США (USEA). Проект підтримує румунський системний оператор Transelectrica.
Орієнтовна вартість будівництва – 226 млн євро за фінансування міжнародних фінансових організацій. Очікуване завершення реалізації проекту – 2026 рік.
Раніше ЛЕП стала вкладом компанії у спільну діяльність з метою відновлення цієї міждержавної лінії для розширення можливостей експорту електроенергії. Однак, через бездіяльність Консорціуму, ЛЕП не була відновлена, а більша частина її пошкоджена.
Водночас лінія залишається у власності держави на правах господарського відання НЕК «Укренерго», і компанія має всі необхідні дозвільні документи на право користування земельними ділянками по трасі лінії.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/sud-povernuv-ukrenergo-ukrayinsku-dilyanku-mizhderzhavnoyi-pl-750-kv-yuzhno-ukrayinska-aes-isakcha/


Уряд ухвалив Постанову про покладання спеціальних обов`язків (ПСО) на ринку електроенергії

Уряд ухвалив Постанову про покладання спеціальних обов`язків (ПСО) на ринку електроенергії, яка зробить можливим пониження тарифів на 10-11% на електроенергію для всіх непобутових споживачів з 1 вересня.
Про це повідомив у Facebook представник Президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус.
«Енергоатом та Укргідроенерго будуть брати участь у спецобов’язках на 90% та 35% виробленої ними електроенергії. Внаслідок таких змін регулятор зможе понизити тарифи на передачу електроенергії (тариф Укренерго) з 32 коп. за кВт-год. до 11 коп. за кВт-год. Навіть із таким зниженням у ДП «Гарантований покупець» буде достатньо коштів для виплати «зеленій» генерації», — висловив думку Герус.
За його словами, рішення водночас врегулює питання виплати «зеленим» та усуне ризики судових рішень, які блокують такі виплати.
«Гарантований покупець» матиме достатньо коштів для таких виплат. Окрім того, зникає сенс судових позовів щодо тарифу Укренерго після того, як він буде понижений у 3 рази», — прокоментував Герус.
Він підкреслив, що відбудеться пониження тарифів для непобутових споживачів на 21 коп. за кВт-год.
«Це зниження тарифу на 10%-11%. Непобутові споживачі — це школи, дитячі садочки, лікарні, військові частини, водоканали, кафе, перукарні, малі, середні та великі заводи. Для всіх на 21 коп. Загалом таке рішення повертає в економіку близько 18 млрд грн у рік», — зазначив Герус.
Він додав, що ведеться робота, аби відповідні рішення набрали чинності уже із 1 вересня.
«Це, можливо, не ідеальне рішення, але фактично єдине, яке могло бути прийняте та ефективно реалізоване у короткі строки. Таким чином ми отримуємо трохи часу, щоб розробити та запровадити більш ефективні механізми, які можуть бути запущені в кінці цього року», — зазначив Герус.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/22/uryad-uxvaliv-postanovu-pro-pokladannya-specialnix-obovyazkiv-pso-na-rinku-elektroenergi%d1%97/


ДТЕК законтрактував 300 тисяч тон газового вугілля з Південної Америки

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на засіданні 15 серпня схвалила проект постанови про зниження тарифу на послуги з передачі електроенергії «Укренерго». Про це повідомляє УНН з посиланням на сторінку НКРЕКП у Facebook.
Нові тарифи почнуть діяти з 1 жовтня 2019 року. За 1 мегават-годину Укренерго отримуватиме 159,3 гривні.
«Також, враховуючи зазначене рішення, Регулятором прийнято рішення щодо схвалення проектів постанов НКРЕКП, згідно з якими з 01.10.2019 коригуються тарифи на послуги з розподілу електричної енергії для операторів систем розподілу», - йдеться у повідомленні.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1819144-nkrekp-zniziv-tarif-na-poslugi-ukrenergo
Про початок процедури ліквідації ДП «Держцентрякості»
19 серпня 2019 року Державна інспекція ядерного регулювання України (далі – Держатомрегулювання) видала наказ №362 «Про припинення діяльності державного підприємства «Державний центр регулювання якості поставок та послуг». Відповідний запис про перебування підприємства у стані припинення внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
За результатами аналізу фінансово-економічної діяльності підприємства та перспектив його розвитку, Колегією Держатомрегулювання та Галузевою радою по роботі із керівниками державних підприємств, визнано неефективність роботи ДП «Держцентрякості» та рекомендовано здійснити заходи щодо припинення діяльності шляхом ліквідації. Також прийнято рішення включити функції оцінки (підтвердження) відповідності у сфері використання ядерної енергії до Статуту Державного підприємства «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки».
Довідково:
ДП «Держцентрякості» створено у 1992 році у структурі Держатомнагляду України, з метою забезпечення державного нагляду за якістю обладнання, що постачається на атомні електростанції, із 1996 року отримало статус державного підприємства та увійшло до сфери управління Держатомрегулювання. У Статуті підприємства визначено основні функції із виконання:
- експертиз технічних умов на продукцію, яка важлива для безпеки, участі у приймальних випробуваннях та атестаціях технології зварювання;
- оцінки відповідності згідно із діючими технічними регламентами та галуззю акредитації органу з оцінки відповідності ДП «Держцентрякості»;
- метрологічного забезпечення діяльності Держатомрегулювання.
http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/432376


ПАТ «Донбасенерго» виступило з офіційною позицією проти можливих змін цінових обмежень на ринку електроенергії

У понеділок 19 серпня в Офісі Президента України під головуванням очільника держави відбулась нарада щодо функціонування нової моделі ринку та підготовки до осінньо-зимового періоду. Розглядали нагальні питання в енергетиці.
Однією з ініціатив, озвучених у ході наради, була зміна цінових обмежень (price caps) на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку.
Запропоновано збільшити величину цінових обмежень у нічні години доби на 10% та зменшити на 20% в денні години.
Керівництво ПАТ «Донбасенерго» висловлює офіційну позицію Компанії з цього приводу.
Комерційний директор Олег Ларіонов:
«Вважаємо неприпустимим впровадження таких цінових обмежень на ринку, адже це знизить ціну електроенергії для виробників на 14%, що поставить під сумнів подальше існування теплової генерації в Україні.
Зазначені ініціативи призведуть до повного занепаду Слов’янської ТЕС та інших теплових електростанцій України, дефіциту потужності в енергосистемі з відповідними тяжкими наслідками для всієї держави.
У разі прийняття змін до price caps виробництво електроенергії Слов’янської ТЕС стає збитковим, адже антрацит, на якому працює станція, через відсутність його видобутку на контрольованій території України повністю імпортується, а нові ціни ринку електроенергії не покриватимуть витрат на її виробництво.
Так, собівартість електроенергії Слов’янської ТЕС складає близько 1700 грн/МВт*год, а ціни на ринку після впровадження нових price caps становитимуть близько 1446 грн/МВт*год. Тобто Компанія отримуватиме близько 254 грн збитків на кожній МВт*год відпущеної електроенергії.
Більше того, взимку очікується подорожчання собівартості електроенергії за рахунок сезонного збільшення вартості вугілля на міжнародних торговельних майданчиках.
Таким чином, впровадження нових обмежень на ринку, призведе до вимушеної зупинки Слов’янської ТЕС. Це поставить під загрозу подальшу долю 2800 робітників Компанії та їхніх сімей, а також 15-тисячне населення прифронтового міста Миколаївка, яке може залишитися без опалення у зимовий період. Також зупинка ТЕС призведе до втрати 750 МВт потужності в енергосистемі України.
Вважаємо за потрібне наголосити, що неприпустимо енергетику змішувати з політикою. На енергетичному ринку мають діяти тільки економічні механізми.
За підсумками наради в Офісі Президента України ПАТ «Донбасенерго» направило до всіх компетентних органів влади звернення з проханням розібратися із зазначеною ситуацією».
https://de.com.ua/uk/news/novosti/pao_donbassenergo_vystupilo_s_oficialnoj_poziciej_protiv_vozmozhnyh_izmenenij_cenovyh_ogranichenij_na_rynke_elektroenergii


Перші аукціони з продажу об’єктів великої приватизації в Україні можуть пройти до кінця поточного року – Трубаров

Перші аукціони з продажу об’єктів великої приватизації в Україні можуть пройти до кінця поточного року, якщо Кабінет міністрів до 30 вересня затвердить інвестиційних радників на вже відібрані підприємства: Одеський припортовий завод (ОПЗ), вугільну компанію «Краснолиманська», «Індар», завод «Електроважмаш », Об’єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК).
Про це заявив в.о. глави Фонду держмайна України (ФДМ) Віталій Трубаров.
«Необхідно також і рішення Кабінету міністрів щодо оптимальних термінів приватизації обленерго з урахуванням закону« Про ринок електричної енергії », - написав він на своїй Facebook-сторінці.
За його словами, для анонсованого президентом Володимиром Зеленським прискорення великої приватизації Кабмін також своїм розпорядженням повинен передати в управління Фонду ще приблизно 20 великих підприємств для продажу, а міністерства і відомства - більше 30 підприємств, які роками «містяться» і не передаються на приватизацію.
«Також Кабмін повинен зобов’язати міністерства провести повну ревізію державного майна і передати до Фонду все те, що підлягає приватизації», - додав Трубаров.
Він нагадав, що ФДМ розробив програму дій на 5 років, протягом яких процес приватизації буде завершено в цілому, оренда державного майна отримає новий закон і ринкові механізми регулювання, а оціночна діяльність, регулятором якої є Фонд, буде якісно змінена.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/27/pervye-aukciony-po-prodazhe-obektov-bolshoj-privatizacii-v-ukraine-mogut-projti-do-konca-tekushhego-goda-trubarov/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами