Українська енергетична інфраструктура: 25-31.03.2019



АМКУ рекомендував «Харківобленерго» припинити перешкоджати погодженням заявок постачальників на покупку е/е в оптовому ринку


Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував АТ «Харківобленерго» припинити дії по неузгодженість електропостачальникам заявок на купівлю-продаж е/е в оптовому ринку е/е в встановлені терміни.
Як повідомило Харківське обласне теруправління АМКУ, така рекомендація надана за підсумками перевірки «Харківобленерго».
На думку АМКУ, такі дії містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем.
«Термінал» писав, з 1 січня 2019 року був запущений новий конкурентний роздрібний ринок за стандартами Третього енергопакету ЄС. Енергопостачальні компанії (обленерго) були розділені на операторів системи розподілу (ОСР) та постачальників універсальних послуг (ПУП), які обслуговують населення за встановленими державою цінами, а також непобутових споживачів приєднаною потужністю до 150 кВ. ПУП також мають право постачати е/е за вільними цінами. Ліцензії на поставку е/е отримало близько 200 приватних компаній.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/20/amku-rekomendoval-xarkovoblenergo-prekratit-prepyatstvovat-soglasovaniyu-zayavok-postavshhikov-na-pokupku-ee-v-optovom-rynke/


«Укрінтеренерго» відключить від е/е боржників незалежно від виду їхньої діяльності - Насалик

ДП «Укрінтеренерго», яке виконує в умовах нового ринку електричної енергії роль постачальника останньої надії (ПОН), відключить після 31 березня від енергопостачання боржників незалежно від виду їхньої діяльності, заявив глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час спілкування з журналістами в середу.
«Якщо хтось вважає, що електроенергія це не товар і за нього не потрібно платити, його буде відключено незалежно від того, чи є він, наприклад, водоканалом, за який відповідають органи місцевого самоврядування, або будь-яким іншим суб’єктом господарювання. Ми створили базу підприємств, які могли б бути на броні, але поки що немає жодного підприємства, яке б відповідало цим вимогам. Хто не платитиме, того просто буде відключено. Не може ринок працювати, коли на ньому не розраховуються», - сказав І.Насалик.
Він наголосив, що на «Укрінтеренерго» було покладено функції ПОН саме для того, щоб непобутові споживачі, які не змогли укласти договір (через борги за е/е або несвоєчасне проведення тендера) з постачальником до 1 січня 2019 року, протягом трьох місяців вирішили свої проблеми та змогли з квітня закуповувати е/е у постачальників за вільними цінами в умовах нового ринку.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/574045.html


Біржові торги забезпечать реалізацію принципу функціонування ринку електричної енергії на конкурентних засадах — АМКУ

На засіданні Антимонопольного комітету України 12 березня 2019 року були схвалені пропозиції до Кабінету Міністрів щодо запровадження конкурентних відносин на ринку електроенергії. Зазначені пропозиції, зокрема, стосувались запровадження в Україні біржової торгівлі електроенергією.
Про це повідомляє прес-служба АМКУ.
На сьогодні ринок генерації електроенергії є висококонцентрованим (сукупна частка п’яти компаній становить понад 90 %). За таких умов, одним із найважливіших завдань, на думку Комітету, є створення таких «правил гри» на ринку, які б спонукали цих суб’єктів господарювання до жорсткої конкуренції, у тому числі й цінової. При цьому мінімізували можливості для вчинення ними антиконкурентних узгоджених дій та/або зловживань ринковою владою шляхом встановлення необґрунтовано завищених цін на електроенергію.
Враховуючи кращі європейські практики, оптимальним механізмом, який дозволив би запровадити конкуренцію на оптовому ринку електроенергії України, є запровадження біржової торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів.
На думку Комітету, саме біржові торги забезпечать реалізацію принципу функціонування ринку електричної енергії на конкурентних засадах, що передбачено Законом України «Про ринок електричної енергії», а також не допустить можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції, насамперед з боку учасників ринку.
Варто нагадати, що АМКУ виходив із пропозиціями до Міненерговугілля щодо необхідності запровадження в Україні біржової торгівлі електроенергією ще у квітні 2018 року.
Комітет переконаний, що саме Біржова торгівля електроенергією дозволить створити оптимальний механізм по запровадженнюконкуренції на Оптовому ринку та створить умови для формування ринкової ціни на електроенергію.
Такої ж позиції дотримуються й міжнародні експерти, зокрема, представники країн, де біржова торгівля електроенергією є перевіреним інструментом формування прозорої ринкової ціни і виступає індикатором для всього рину.
Комітет планує і надалі продовжувати системну роботу, співпрацювати з іншими зацікавленими сторонами, заради створення в Україні ринкових механізмів торгівлі електроенергією та мінімізації ризиків вчинення порушень конкурентного законодавства на ринках електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/20/birzhovi-torgi-zabezpechat-realizaciyu-principu-funkcionuvannya-rinku-elektrichno%d1%97-energi%d1%97-na-konkurentnix-zasadax-amku/


«Центральна енергокомпанія» поставить 36 млн кВ-год е / е одеському філіалу Адміністрації морських портів по 2,11 грн за кВт-год

ТОВ «Центральна енергетична компанія» (ЦЕК) поставить до кінця поточного року 35,85 млн кВт-год е/е одеському філіалу держпідприємства «Адміністрація морських портів України» на суму 51,244 млн грн (без ПДВ).
Відповідний договір укладено 23 березня по підсумками аукціону, повідомляється в системі ProZorro.
У конкурсі також брало участь ТОВ «Енерджі Трейдинг Груп».
Ціна е/е, зазначена в договорі, складе 1,7603 грн за кВт-год (без ПДВ) за першим і другим класом напруги, що відповідає 2,11 грн за кВт-год з ПДВ.
Згідно з угодою, за п’ять робочих днів до початку розрахункового періоду вноситься передоплата за е/е в розмірі 30% обсягу місячного споживання, решта 70% оплачуються в перший робочий день розрахункового періоду.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/25/centralnaya-energokompaniya-postavit-36-mln-kv-ch-ee-odesskomu-filialu-administracii-morskix-portov-po-211-grn- za-kvt-ch/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами