Українська енергетична інфраструктура: 24-30.08.2020

5f3d1859f05c2021282216

Уряд дозволив перерозподіл бюджетних коштів, виділених для інвестпроектів НЕК «Укренерго», які фінансуються МФО

Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Міністерства фінансів дозволити перерозподіл надання кредитів з державного бюджету за інвестиційними проектами НЕК «Укренерго», які впроваджуються за підтримки міжнародних фінансових організацій.
Відповідне рішення зафіксовано у прийнятому на засіданні Уряду 19 серпня 2020 року розпорядженні.
Перерозподіл буде застосований до таких проектів як «Реконструкція трансформаторних підстанцій східної частини України», «Другий проект з передачі електроенергії», «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС - Київська», «Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)» і «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька – Каховська», що підтримуються коштами позик МБРР, ЄБРР, ЄІБ і Кредитної установи для відбудови.
«Це, передусім, технічне рішення, яке ми змушені були прийняти. Оскільки запровадження карантинних заходів у зв’язку із поширенням COVID-19 внесло корективи у графік виконання укладених НЕК «Укренерго» контрактів із підрядниками в рамках проектів за підтримки МФО», - пояснив заступник Міністра фінансів України Олександр КАВА.
В межах перерозподілу передбачено:
- збільшення річних планових призначень за бюджетною програмою 3501630 «Реконструкція трансформаторних підстанцій східної частини України» на 60 325,1 тис. грн;
- збільшення річних планових призначень за бюджетною програмою 3501640 «Підвищення надійності постачання електроенергії в Україні» на 688 054,4 тис. грн;
- збільшення річних планових призначень за бюджетною програмою 3501690 «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС - Київська» на 30 000,0 тис. грн;
- зменшення річних планових призначень за бюджетною програмою 3501670 «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька – Каховська» на 717 395,5 тис. грн;
- зменшення річних планових призначень за бюджетною програмою 3501620 «Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)» на 60 984,0 тис. гривень.
https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-dozvoliv-pererozpodil-byudzhetnih-koshtiv-vidilenih-dlya-investproektiv-nek-ukrenergo-yaki-finansuyutsya-mfo

,
Борги збанкрутілого "Київенерго" Ахметова склали 2,3 мільярда

Госпсуд Донецької області своєю ухвалою в рамках справи про банкрутство АТ "К.Енерго" (до серпня 2019 року мало назву АТ "Київенерго", кінцевий бенефіціар - Рінат Ахметов) включив до реєстру вимоги кредиторів на 2,3 млрд грн.
Про це свідчить рішення суду від 12 серпня, передає БізнесЦензор з посиланням на Finbalance.
 У тому числі до реєстру включено вимоги "Київгазу" на 286,7 млн.грн грн, "Нафтогазу" на 162,4 млн грн, "Укртрансгазу" на 674,8 млн грн, "Київводоканалу" на 73 млн грн і ТОВ "Техпремпоставка" Ріната Ахметова на 1,1 млрд грн.
Ініціатор процедури банкрутства АТ "К.Енерго" - ПрАТ "Науково-виробнича компанія" Гірничі машини "(в держреєстрі кінцевим бенефіціаром значиться Вікторія Дзюба, у компанії можуть бути партнерські зв'язки з холдингом" Гірські машини "(Corum Group) Ахметова.
Як повідомлялося, Господарський суд Донецької області своїм визначенням від 18 листопада 2019 року відкрив провадження у справі про банкрутство АТ "К.Енерго" (до серпня 2019 року мало назву АТ "Київенерго").
Нагадаємо, в жовтні 2018 року новостворене комунальне підприємство "Київтеплоенерго" підписало мирову угоду і прийняв на себе борг компанії "Київенерго" Рината Ахметова перед "Нафтогазом" на 2,4 млрд грн. В цілому, заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз" становила на той момент приблизно 3,3 млрд грн.
При цьому КП "Київтеплоенерго" відмовилося стати правонаступником штрафів, нарахованих на борги "Київенерго". Влада Києва відзначали, що питання по цих боргах будуть вирішуватися в судовому порядку.
КП "Київтеплоенерго" також викупило майно та техніку, що належали "Київенерго".
Рішення розірвати договір з "Київенерго" і повернути теплової комплекс громаді київська влада ухвалила в червні 2017 року. Теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів, 17 років перебував під управлінням "Київенерго".
https://biz.censor.net.ua/news/3214907/dolgi_obankrotivshegosya_kievenergo_ahmetova_sostavili_23_milliarda
 
 
Регулятор затвердив вартість послуг гарантованого покупця

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила розмір вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наданої державним підприємством «Гарантований покупець» у липні 2020 року. Відповідне рішення ухвалили на відкритому засіданні 19 серпня.
Так, розмір зазначеної послуги у липні склав 5,6 млрд грн. Зазначимо, що у розрахунках розміру вартості послуги враховані фактичні дані щодо різниці між доходами та витратами від діяльності підприємства з ПСО, а також ціни небалансів електричної енергії за вказаний період.
Нагадаємо, що протягом одного робочого дня після рішення Регулятора про затвердження  розміру вартості послуги, оператор системи передачі (ОСП) – ПрАТ «НЕК «Укренерго» — має здійснити оплату послуги Гарантованому покупцю. Такі терміни розрахунків визначені у Порядку купівлі електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=408
 
 
Бездіяльність НКРЕКП сприяє комерсантам експлуатувати державні енергокомпанії - Плачков

ПАТ "Центренерго" нарощує борги через збут електроенергії нижче собівартості. Цьому сприяє бездіяльність регулятора ринку - НКРЕКП. Про це у коментарі УНН розповів ексміністр палива та енергетики Іван Плачков.
 "Борги "Центренерго" можуть формуватися наступним чином: "Центренерго" знаходить хорошого клієнта і продає йому електроенергію по низькій ціні. У підсумку генеруюча компанія отримує мало грошей, бо продала електроенергію нижче собівартості, а клієнти компанії - мають прибутки. І потім виявляється, що у "Центренерго" борги, і компанії нічим розрахуватися із шахтарям. Таке собі шахрайство за рахунок державних шахт, за сприяння "Центренерго", і через бездіяльність НКРЕКП", - розповів він.
Плачков нагадав, що 1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії.
"Алгоритм ринку - хороший, сучасний і справедливий, але там стільки адміністративних втручань, що сама парадигма ринку зводиться нанівець. На додаток - НКРЕКП, яка бездіє і закриває очі на спекуляції тих, хто заробляє, поки українські шахтарі лишаються без грошей", - додав Плачков.
Покласти край схемам "Центренерго" може тільки НКРЕКП, додав фахівець.
"Ні для кого не секрет, що "Центренерго" працює в інтересах окремих фінансових груп, а хто може його зупинити? Фонд держмайна? Ні! Міністерство – ні, бо "Центренерго" йому не підпорядковане, Прем'єр? Ні, бо він не може всім займатися. Нема кому впливати на "Центренерго", тому він робить, що хоче. Я давно казав, що нам потрібен віце-прем'єр по паливно-енергетичному комплексу. У протилежному випадку всі учасники ринку будуть і далі працювати як партизанські табори", - каже Плачков.
Зазначимо, що схожа ситуація виникла в оператора національних АЕС - "Енергоатома", яке підозрюють у продажі електроенергії за заниженими цінами на догоду бізнесу, зокрема феросплавним заводам Ігоря Коломойського.
Кабмін цю схему перекрив і визначив постановою, що "Енергоатом" не може продавати електроенергію бізнесу за ціною, яка не покриває фінансово-господарських потреб державної компанії, після чого на мітинг вийшла профспілка "Енергоатому", захищаючи низькі ціни для бізнесу. 
https://www.unn.com.ua/uk/news/1886981-bezdiyalnist-nkrekp-spriyaye-komersantam-eksplutuvati-derzhavni-energokompaniyi-plachkov
 
 
Гарантований покупець готується продавати «зелену» електроенергію на біржі

Незабаром екологічно чисту електроенергію – згенеровану з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) – можна буде придбати за прямими договорами. Зміни в українському законодавстві зробили «зелену» електроенергію доступною до купівлі споживачами та наблизили нас до прогресивних енергетичних ринків.
Закон № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» набрав чинності 1 серпня 2020 року. Цей закон надав державному підприємству «Гарантований покупець» довгоочікувану можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.
«Завдяки таким змінам зацікавлені споживачі зможуть підтримати своїм вибором та придбати саме чисту електроенергію, електроенергію майбутнього», — пояснив керівник державного підприємства «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець.
Продаж «зеленої» електроенергії на електронних аукціонах – це один із заходів, покликаних підвищити фінансову ефективність механізму підтримки відновлювальної енергетики в Україні.
Зацікавленість великих корпорацій, а подекуди середнього та малого бізнесу до відновлюваної електроенергії – це всесвітній тренд до підвищення соціальної відповідальності. Таким чином бізнес може продемонструвати свою залученість до вирішення соціальних та екологічних проблем. Відповідний внесок в сталий розвиток суспільства не тільки покращує його імідж, а й посилює конкурентні переваги.
Раніше приватні компанії вже демонстрували зацікавленість у купівлі «зеленої» електроенергії майбутнього напряму у державного підприємства. Тому зараз Гарантований покупець активно готується до оголошення дебютного аукціону з продажу «зеленої» електроенергії та розраховує на високу зацікавленість з боку покупців.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=409
 
 
Еко-відповідальні компанії зможуть купувати зелену електроенергію у виробників напряму

Компанії, які зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів в атмосферу, зможуть купувати «зелену» електроенергію у українських виробників напряму, що дасть можливість компаніям говорити про виготовлення продукції чи наданні послуг з використанням лише екологічно-чистого струму.
Про це повідомляє прес-служба держпідприємства «Гарантований покупець».
«Незабаром екологічно чисту електроенергію – згенеровану з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) – можна буде придбати за прямими договорами. Зміни в українському законодавстві зробили «зелену» електроенергію доступною до купівлі споживачами та наблизили нас до прогресивних енергетичних ринків», - зазначається в повідомленні.
Закон № 810-ІХ, який набрав чинності 1 серпня, надав державному підприємству «Гарантований покупець» довгоочікувану можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах.
«Завдяки таким змінам зацікавлені споживачі зможуть підтримати своїм вибором та придбати саме чисту електроенергію, електроенергію майбутнього», — пояснив керівник підприємства «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець.
В повідомленні зазначається, що зацікавленість великих корпорацій, а подекуди середнього та малого бізнесу до відновлюваної електроенергії – це всесвітній тренд до підвищення соціальної відповідальності. Таким чином бізнес може продемонструвати свою залученість до вирішення соціальних та екологічних проблем. Відповідний внесок в сталий розвиток суспільства не тільки покращує його імідж, а й посилює конкурентні переваги.
«Зараз «Гарантований покупець» активно готується до оголошення дебютного аукціону з продажу «зеленої» електроенергії та розраховує на високу зацікавленість з боку покупців», - уточнює прес-служба.
Нагадаємо, за перше півріччя 2020 року Україна виробила 12,2% екологічної енергії (сонце, вітер, гідростанції і біостанції) проти 8,8% в аналогічному періоді 2019 року.
На думку експерта Віктора Куртєєва, розвиток "зеленої" енергетики в Україні зменшує можливості політичного шантажу з боку Росії, яка намагається зберегти свій вплив на Україну та ЄС за допомогою поставок традиційних енергоресурсів – газу, вугілля та ядерного палива.
https://znaj.ua/society/332206-eko-vidpovidalni-kompaniji-zmozhut-kupuvati-zelenu-elektroenergiyu-u-virobnikiv-napryamu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами