Українська енергетична інфраструктура: 24-30.05.2021



Українські вугільні ТЕС забруднюють повітря більше ніж вся енергетика Європи

Бурштинська ТЕС є найбруднішою електростанцією Європи, а Україна викидає отруйного пилу з вмістом важких металів більше, ніж всі країни ЄС, Туреччина та Західні Балкани разом узяті.
Про це повідомляє громадська організація «Екодія» посилаючись на нове дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER. Згідно з їх розрахунками, Україна продукує 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту. 
«Бути найбільшим забруднювачем Європи – сумнівне досягнення. Використання вугілля є не лише економічним тягарем для держави, але й створює величезні ризики для здоров’я та життя наших громадян», – коментує Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО «Екодія».
Серед топ-10 електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать 8 електростанцій. Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.  В топ-30 по цим викидам входить 18 українських ТЕС. Водночас зазначається, що мікрочастки пилу PM10 у забрудненому повітрі є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій у Європі.
https://ecotown.com.ua/news/Ukrainski-vugilni-TES-zabrudnyuyut-povitrya-bilshe-nizh-vsya-energetika-vropi-/
 
 
На полігоні «Івано-Франківськгазу» випробують газові суміші із концентрацією водню до 50%

На спеціальному полігоні ПАТ «Івано-Франківськгаз» розпочали випробування газових сумішей із концентрацією водню від 5% до 50%. 
Другий етап газовики проводять спільно з вченими Інституту газу Національної академії наук. 
«Проводяться експерименти для вивчення впливу газових сумішей із концентрацією водню від 5% до 50% на газові прилади: котли, колонки та плити різних моделей,  - зазначають у компанії. – Відтворюємо реальні умови експлуатації у лабораторних умовах». 
Газовики спільно із вченими досліджуватимуть, як змінюється ефективність роботи газових приладів при додаванні водню, як зменшуються викиди в атмосферу та як підтримується рівень безпечної роботи системи.
«Сьогодні ми проводимо вогневі експерименти на газових приладах, які найчастіше використовуються у помешканнях українців: котел, колонка, плита та конвектор, - пояснює технічний директор «Івано-Франківськгазу» Ігор Височанський. - Під час досліджень концентрація водню буде покроково підвищуватися – від 5% до 50%».  
На першому етапі водневого проекту, який був розпочатий у серпні минулого року, Регіональна газова компанія на спеціально переобладнаному полігоні, який моделює існуючі газорозподільчі мережі області, провела випробування газорозподільної системи воднем.
Аналогічні випробування уже проведено на Житомирщині, на черзі Волинська, Дніпропетровська та Харківська області.
https://ecotown.com.ua/news/Na-poligoni-Ivano-Frankivskgazu-viprobuyut-gazovi-sumishi-iz-kontsentratsi-yu-vodnyu-do-50/
 
 
В Україні візьмуть під контроль виконання плану зі скорочення викидів вугільними станціями

В Україні контролюватимуть виконання плану зі скорочення викидів теплоелектростанцій, теплоелектроцентралей та великих котелень, які працюють на вугіллі.
Про це йдеться у проекті постанови про своєчасне впровадження плану зі скорочення викидів, який підтримав парламентський Комітет з питань енергетики та житлово-комунального господарства, передає Енергореформа. 
Документ пропонує зобов'язати уряд забезпечити своєчасне виконання Національного плану зі скорочення викидів вугільних ТЕЦ/ТЕС і великих котелень.
Разом з тим до кінця 2021 року Кабмін зобов'язаний прописати чіткий механізм фінансування Нацплану, пояснити населенню і бізнесу особливості фінансування установки фільтрів і обладнання для моніторингу кількості викидів, а також затвердити енергетичну стратегію України до 2050 року на рівні закону.
"Українці хочуть і мають право дихати чистим повітрям, а не токсичними викидами ТЕС/ТЕЦ, - каже автор проекту постанови, народний депутат Леся Василенко (фракція "Голос"). – Парламент як голос народу повинен нагадати уряду про його прямі зобов'язання: вже чотири роки, як нацплан повинен виконуватися, але досі немає ні механізмів його фінансування, ні чіткої стратегії щодо майбутнього вугільної галузі".
Парламентарій також звернула увагу, що, згідно з підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна втрачає до 6% ВВП на боротьбу із захворюваністю і передчасною смертністю від забрудненого повітря і є четвертою у світі країною за втратами. Українці платять 13 млрд грн на лікування захворювань, пов'язаних із забрудненим повітря. За статистикою, в країні 40% смертей наступає від ішемічної хвороби серця, 7% - пневмонії, 8% - інсульту, 6% - хронічного обструктивного захворювання легенів, 7% – раку легенів.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-vizmut-pid-kontrol-vikonannya-planu-zi-skorochennya-vikidiv-vugilnimi-stantsiyami/
 
 
ЄС виступив проти зниження Україною мети зі скорочення викидів СО2

Європейський Союз виступає проти зниження Україною мети щодо скорочення викидів СО2 з 65% до 45% у другому національно визначеному внеску (НОВ2) у Паризьку угоду з клімату.
Про це стало відомо у ході перших переговорів української та європейської сторін, присвячених реалізації стратегії Green Deal, передає interfax.com.ua. 
«ЄС підтримує запропоновану мету зі скорочення викидів парникових газів на 65% до 2030 року у порівнянні з 1990 роком і проти її ослаблення, – йдеться у повідомленні Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів. - Україна має потенціал для збільшення амбітності у плані декарбонізації, оскільки ряд заходів щодо швидкого і дешевого скорочення викидів ще не реалізовані».
При цьому в ЄС розуміють всі поточні економічні та військові виклики та обмеження України.
«Документи, які стосуються НОВ2, зокрема, Національний план з енергетики та клімату та енергетична стратегія України, повинні узгоджуватися між собою», - наголошують у ЄС.
Згідно з повідомленням, європейська сторона висловила побоювання щодо потенційного зростання викидів у транспортному та промисловому секторах, відкладання основних інвестицій в екомодернізацію промисловості на наступні десятиліття, відсутності планів щодо збільшення ціни за викиди. "Забруднювачі повинні платити за викиди шляхом податку або створення системи торгівлі викидами, - йдеться у повідомленні. - Введення плати за викиди допоможе досягти трансформацій».
Також ЄС стурбований відсутністю у НОВ2 тез щодо відмови від субсидування вугільної промисловості.
https://ecotown.com.ua/news/S-vistupiv-proti-znizhennya-Ukrainoyu-meti-zi-skorochennya-vikidiv-SO2/
 

В Україні запустили першу промислову систему накопичення енергії

ДТЕК запустив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. Батарея встановлена в місті Енергодар, на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України. Це пілотний проєкт ДТЕК для пошуку оптимальних моделей роботи системах на різних сегментах енергетичного ринку країни, пише Главком.
За словами генерального директора ДТЕК Максима Тімченка, впроваджуючи нові технології, компанія трансформує бізнес і будує нову енергетику – це внесок ДТЕК в майбутнє України як європейської держави, в декарбонізацію, відновлення національної економіки та в забезпечення зайнятості в галузі.
«Цей проєкт став можливим завдяки міжнародному партнерству і співробітництву ДТЕК із провідними світовими компаніями, які займаються виробництвом систем накопичення енергії, – Honeywell і SunGrid. Перша промислова система накопичення енергії дасть старт для виведення енергетики України на новий технологічний рівень і наблизить синхронізацію нашої країни з європейською енергетичною системою ENTSO-E», – підкреслив М. Тімченко.
Він також зазначив, що сьогодні ДТЕК виступає в ролі першовідкривача на ринку систем накопичення енергії в Україні.
Уже найближчим часом ДТЕК проведе сертифікацію системи для отримання статусу постачальника послуг із забезпечення резервів потужності для системного оператора. Це буде перша літій-іонна батарея в Україні, що забезпечує системну надійність енергосистеми країни.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zapustili-pershu-promislovu-sistemu-nakopichennya-energii-/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами