Українська енергетична інфраструктура: 22-28.06.2020

unnamed (18)

Укрзалізниця за півроку зекономила майже мільярд гривень на закупівлі електроенергії


З листопада 2019 року по квітень 2020 року АТ «Укрзалізниця» зекономила на закупівлі електроенергії майже 1 млрд грн. Суттєвої економії вдалося досягти, зокрема, завдяки зниженню її ціни.
У зазначений період компанія купувала електроенергію на 21,5% дешевше, ніж у липні-вересні минулого року, коли її вартість становила 2,04-2,34 грн за кВт⋅год. з ПДВ.
До кінцевої вартості електроенергії включено плату за її передачу, яку виставляє НЕК «Укренерго» та яка закладається в ціну для кожного споживача на території країни.
Нагадаємо, що Укрзалізниця купує всю електроенергію на майданчиках, які адмініструють державні компанії, та виключно у надійних і стабільних постачальників для нівелювання ризику кризової ситуації.
Щомісячно перевізник споживає від 250 до 450 млн кВт⋅год електроенергії.
https://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/520403/
 
 
Уряди України та Німеччини планують започаткувати енергетичне партнерство

Уряд схвалив проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Спільної заяви про наміри між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина стосовно започаткування енергетичного партнерства». 
Згідно із розпорядженням, Спільну заяву від України підписуватиме в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
 Співпраця в рамках Спільної заяви дозволить Україні перейняти досвід Німеччини в успішній трансформації вугільної галузі та разом з міжнародними партнерами активно працювати над створенням нової економіки у вугледобувних регіонах.
Спільна заява сприятиме реалізації ініціативи Європейської Комісії «Нова зелена угода» (New Green Deal). 
Підписання Спільної заяви
- створить платформу для політичного діалогу та співробітництва між Україною та Німеччиною в секторі енергетики з фокусом на розвиток «зеленої» енергетики та технологій енергоефективності;
- дозволить розширити співробітництво з німецькими енергетичними інституціями, а також продемонструє європейським партнерам наміри України розвивати чисту та якісно нову енергетику.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=256826B4CD7E4D64147232242CF8EB3E.app1?art_id=245448128&cat_id=35109
 
Укренерго відновлює аукціони з розподілу пропускної спроможності за напрямками Україна-Білорусь та Україна-Росія

НЕК «Укренерго» на виконання прийнятих змін НКРЕКП до постанови №766 від 8 квітня 2020 року «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», відновлює проведення місячних та добових аукціонів із розподілення доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів за напрямками Україна – Росія та Україна – Білорусь.
Зокрема, 18 червня буде проведений добовий аукціон за відповідними напрямками з датою поставки електроенергії 20 червня, а дата місячного аукціону з розподілення пропускної спроможності на липень – 22-23 червня. Деталі місячного аукціону на липень вже опубліковані на аукціонній платформі з урахуванням прийнятих Регулятором змін до відповідної постанови.  
Таким чином, буде відновлено можливість експорту електроенергії з торгової зони ОЕС України в країни, які не є членами Енергетичного Співтовариства (Росія та Білорусь).
Нагадаємо, з 12 квітня 2020 року Укренерго відповідно до вищезазначеної постанови НКРЕКП обмежило пропускну спроможність за напрямками Росія-Україна, Білорусь-Україна, Україна-Білорусь та Україна-Росія  до 0 МВт.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-vidnovlyuye-auktsiony-z-rozpodilu-propusknoyi-spromozhnosti-za-napryamkamy-ukrayina-bilorus-ta-ukrayina-rosiya/?fbclid=IwAR1NSiSO8Bf4cNKtPLd7JUVGQTUAcTv75pA2GsHhzElq8Zd5zk67U5-SxKs


НКРЕКП оприлюднила проект рішення про збільшення в четверо тарифу "Укренерго" з серпня

Згідно з проектом рішення Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) тариф на передачу електроенергії ПрАТ НЕК "Укренерго" з 1 серпня 2020 року має збільшиться з 155,4 грн / МВт * год до 596,48 грн / МВт * год або майже в чотири рази.
Про це йдеться в проекті постанови НКРЕКП, який публікує БізнесЦензор.
 Відповідний документ вносить зміни до постанови НКРЕКП №2668 від 10 грудня 2020 року, яким на 2020 рік був встановлений тариф на передачу "Укренерго" на рівні 155,4 грн без ПДВ.
"У пункті 1, цифри" 155,4 "змінити на" 596,48 ", - йдеться в проекті рішення.
Також, за інформацією БізнесЦензор, з 1 серпня планується збільшення тарифів для операторів систем розподілу (ВСР) - обленерго.
За розрахунками споживачів, з якими спілкувався БЦ, кінцевий тариф на електроенергію для великих промислових підприємств виростить з 1,5 до 2 грн / кВт * год.
Нагадаємо, 17 червня глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що закладені в підписаному урядом з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел (ВДЕ) меморандумі умови погашення накопиченої перед ними заборгованості можуть призвести до зростання тарифу оператора системи передачі НЕК "Укренерго" більш ніж в три рази.
10 червня Кабмін підписав меморандум з об'єднаннями підприємств ВДЕ про зниження "зеленого" тарифу для СЕС потужністю від 1 МВт на 15%. Для ВЕС зниження тарифу складе 7,5%. Серед положень меморандуму позначений перегляд тарифу НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії для компенсації по "зеленому" тарифу.
Нагадаємо, що при запуску оптового ринку електроенергії в 2019 році тариф на передачу НЕК "Укренерго" було визначено на рівні 356,4 грн / МВт. Тоді великі споживачі заявили про те, що таке зростання тарифу позбавляє їх рентабельності.
В результаті, феросплавна група компаній Ігоря Коломойського через суд заблокувала дію рішення НКРЕКП для підприємств групи. Загальна сума несплати склала 420 млн грн.
https://biz.censor.net.ua/news/3203105/nkreku_obnarodovala_proekt_resheniya_ob_uchetverenii_tarifa_ukrenergo_s_avgusta_dokument
 
 
Повне виконання рішень Антикризового штабу дозволить уникнути суттєвого зростання тарифу на передачу електроенергії НЕК Укренерго, - Ольга Буславець

Ініціатива щодо значного зростання тарифу НЕК Укренерго не є виправданою. 
Антикризовий енергетичний штаб ще на початку травня розробив перелік конкретних заходів щодо врегулювання питання фінансової незбалансованості ДП «Гарантований покупець», серед яких: 
- досягнення згоди з інвесторами щодо добровільного зменшення рівня тарифів ВДЕ;
- збільшення частки двосторонніх договорів з кінцевими споживачами у портфелі продажу «Енергоатому» та ДП «Гарантований покупець»;
- скасування торгівельних обмежень, що застосовуються Регулятором та КМУ виключно до ДП «Гарантований покупець»;
- низка нетарифних заходів фінансування ПСО з постачання електроенергії населенню та забезпечення виробництва ВДЕ. 
«Підписання Меморандуму з інвесторами ВДЕ та прийняття відповідного законопроєкту дозволить зменшити навантаження на кінцеву ціну на електроенергію. Повне виконання рішень Антикризового штабу дозволить уникнути суттєвого зростання тарифу на передачу електроенергії НЕК «Укренерго», – зазначила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець. 
Підтримка народних депутатів вкрай важлива в прийнятті ключових законопроектів, зокрема: 
- законопроекту №3658, який імплементує норми Меморандуму «Про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні»;
- законопроекту №3364-1, яким передбачено вирішення питання сертифікації системного оператора НЕК «Укренерго» та врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії;
- законопроекту №2390, який вносить зміни у Кодекс України з процедур банкрутства, що передбачає заходи з врегулювання питання боргів на ринку електричної енергії (друге читання);
- законопроектів №2389, яким пропонуються відповідні зміни щодо врегулювання боргів в секторі електроенергетики в Податковий кодекс та №2388, яким передбачені зміни у норми Бюджетного кодексу щодо джерел формування спецфонду державного бюджету та визначення джерел погашення боргів;
- законопроекту № 3657 про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії". 
 «Кризова ситуація на ринку електроенергії склалася ще з січня поточного року. На жаль, відсутність необхідних рішень протягом останніх 6 місяців з боку відповідальних органів зробила ситуацію вкрай складною. Замість низки системних, ефективних заходів нам пропонують просто підняти тариф НЕК «Укренерго» в декілька разів - це неефективне рішення. Перегляд тарифу НЕК «Укренерго» має відбуватися наостанок, коли будуть вичерпані всі інші можливості. Адже підвищення тарифу на передачу електроенергії для промислового споживача може відобразитися на вартості товарів та послуг для населення», – наголосила Ольга Буславець. 
 Надзвичайно важливі дії НКРЕКП у питанні перегляду подвійних цінових обмежень (price caps), які діють на «ринку на добу наперед» виключно для ДП «Гарантований покупець». Також Регулятор має вжити заходів щодо усунення маніпуляцій на ринку електроенергії з боку окремих його учасників. 
«Я закликаю народних депутатів якнайшвидше винести вказані проекти законів на розгляд Верховної Ради. Це необхідно зробити до початку парламентських «канікул». Також закликаю Членів НКРЕКП щодо повної негайної імплементації рішень Антикризового енергетичного штабу, які потрібні галузі, інвесторам, споживачам», - заявила Ольга Буславець.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=64659B87C76D7804A136AAE82E1CA8F7.app1?art_id=245448268&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами