Українська енергетична інфраструктура: 22-28.04.2019



Кабмін схвалив реорганізацію ДП «Енергоринок»


В рамках запуску ринку електроенергії Кабмін схвалив рішення про реорганізацію ДП «Енергоринок», повідомляє УНН.
Кабмін схвалив рішення, яким дві філії ДП «Енергоринок» мають бути виокремлені у самостійні держпідприємства.
Мова йде про філії «Гарантований покупець» та «Оператор ринку».
Державне підприємство «Оператор ринку» повинно виконувати функції оператора ринку електроенергії. З часом це підприємство буде перетворене в акціонерне товариство 100 акцій якого належатиме державі без права приватизації або відчуження.
Майбутні держпідприємства є правонаступниками філій, за виключенням кредиторської та дебіторської заборгованості за електричну енергію.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1794048-kabmin-skhvaliv-reorganizatsiyu-dp-energorinok


Київ залучить кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію теплоенергетичного комплексу

До кінця квітня поточного року Київ планує підготувати та підписати «Угоду про підготовку кредитного фінансування». Робота здійснюється у рамках рішення Київської міської ради «Про залучення кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) комунальним підприємством «Київтеплоенерго», що було прийняте 11 квітня 2019 року.
Залучені кредитні кошти будуть спрямовані на технічне переоснащення київських ТЕЦ та модернізацію теплових мереж, що покращить інфраструктуру централізованого теплопостачання Києва.
«Це надзвичайно важливий крок для надійного енергопостачання міста: ми залучаємо кошти міжнародних фінансових організацій у модернізацію теплових мереж, обладнання ТЕЦ, оновлення програмного забезпечення тощо. Адже нам необхідно поступово долати критичний технічний стан теплового господарства, належним ремонтом якого не займались десятиліттями. Лише протягом опалювального сезону ми мали понад 6 тисяч аварійних ситуацій на теплових мереж, приріст аварійності яких щороку складає не менше 15%», – говорить заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.
Саме тому місто націлене на комплексний підхід у процесі фінансування ремонтних програм комунального підприємства «Київтеплоенерго».
«За оцінками міжнародних експертів модернізація теплоенергетичного комплексу потребує близько 30 млрд грн. Для бюджету міста – це колосальні кошти, і ми залучаємо кредитні кошти надійних міжнародних партнерів», – пояснює Петро Пантелеєв.
Концепція першочергових інвестиційних проектів була попередньо ухвалена Кредитним Комітетом ЄБРР. Проектом Угоди передбачені умови кредитування на суму до 140 млн євро на термін до 13 років за ставкою не вище 6% річних за умови надання містом фінансових гарантій. Крім того, Угода передбачає проведення фахівцями ЄБРР аудиту та експертизи діючого обладнання КП «Київтеплоенерго».
А отримання першочергових інвестицій можливе вже у найближчі 2-3 роки.
Перша черга інвестиційної програми включає п’ять проектів на загальну суму 140 млн євро. Це, зокрема:
• комплексна заміна мереж, заміна малоефективних котелень та перепідключення споживачів до інших джерел теплопостачання, модернізація 8-ми великих котелень;
• модернізація частини обладнання ТЕЦ-6 та впровадження газотурбінної установки;
• модернізація частини обладнання ТЕЦ-5, встановлення теплоутилізатора на енергоблоці № 1;
• впровадження програмного комплексу SCADA для можливості автоматизованого управління роботою теплового обладнання та мереж у реальному часі.
Нагадаємо, у квітні 2018 року завершилась угода міста з ПАТ «Київенерго».
Виконавцем послуг гарячого водопостачання та централізованого опалення стало комунальне підприємство «Київтеплоенерго».
27 грудня 2018 року КП «Київтеплоенерго» та КМДА підписали Меморандум із Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародною фінансовою корпорацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) про надання фінансової допомоги КП «Київтеплоенерго» на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці. У рамках виконання умов Меморандуму КП «Київтеплоенерго» представило на розгляд ЄБРР розроблений перелік інвестиційних проектів на загальну суму 270 млн євро.
https://kyivcity.gov.ua/news/kiv_zaluchit_kreditni_koshti_yevropeyskogo_banku_rekonstruktsi_ta_rozvitku_na_modernizatsiyu_teploenergetichnogo_kompleksu.html


«Нафтогаз» постачатиме електроенергію

«Донька» НАК «Нафтогаз України» — ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» — виграла перші тендери на постачання електроенергії, і продаватиме не лише газ, а й інші енергетичні продукти.
«Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» днями виграла перші тендери на постачання електроенергії», — повідомила НАК у Twitter.
За даними компанії, йдеться про порівняно невеликі обсяги, але дуже важливий досвід конкурентної боротьби на новому для компанії ринку.
«Надалі клієнти зможуть купувати у «Нафтогазу» не лише газ, а й інші енергетичні продукти – на привабливих умовах та з якісним сервісом», — наголосили у НАК.
За даними з ProZorro, замовником у тендері на електроенергію є комунальне некомерційне підприємство «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер». Переможцем на торгах стало ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Воно запропонувало електроенергію за 879 999,00 грн — найдешевше.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/22/naftogaz-postachatime-elektroenergiyu/


НКРЕКП оприлюднила проект змін до Кодексу системи передачі, що стосуються постачальників допоміжних послуг

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і ринку комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила проект постанови про зміни в Кодекс системи передачі, пов’язаних з регулюванням діяльності постачальників допоміжних послуг (ПВУ).
Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 22 квітня, передає енергореформи.
НКРЕКП нагадує, що НЕК «Укренерго» розробила проекти документів, що стосуються порядку перевірки і проведення випробувань електроустановок ПВУ, а також проекти типових положення про оперативно-технологічних відносин.
Крім цього, Антимонопольний комітет України листом від 27 грудня 2018 року також ще направив свої зауваження з приводу регулювання ПВУ. З урахуванням цих документів НКРЕКП розробила відповідні зміни до Кодексу системи передачі.
http://reform.energy/news/nkreku-obnarodovala-proekt-izmeneniy-v-kodeks-sistemy-peredachi-kasayushchikhsya-postavshchikov-vspomogatelnykh-uslug-11096


Фінплан Укренерго на цей рік передбачає 7,55 мільярда доходів

Фінансовий план державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» на 2019 рік передбачає доходи у сумі 7,55 млрд грн та витрати — у сумі 5,19 млрд грн.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
«27 березня Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» на 2019 рік, розроблений з урахуванням прогнозних макропоказників економічного розвитку країни та цілей Енергетичної стратегії України до 2035 року. План передбачає: доходи у сумі 7 552, 3 млн грн, витрати у сумі 5 193,6 млн грн, виплати на користь держави у розмірі 2 044,9 млн грн, реалізацію пріоритетних проектів на суму 3 912,8 млн грн (без ПДВ)», — ідеться в повідомленні.
У Мінфіні зазначають, що документ дозволяє створити належні умови для виконання ключових статутних завдань Укренерго та стабілізації його фінансового стану, а також створює умови для подальшого розвитку підприємства.
http://oilreview.kiev.ua/2019/04/23/finplan-ukrenergo-na-cej-rik-peredbachaye-755-milyarda-doxodiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами