Українська енергетична інфраструктура: 21-27.10.2019



Мінекоенерго опрацьовує сучасні підходи до моделювання електроенергетичних систем синхронної зони ENTSO-E


З метою вивчення практичного міжнародного досвіду в Мінекоенерго відбувся дводенний робочий семінар фахівців у сфері моделювання енергетичних ринків та планування розвитку електроенергетичних систем операторів систем передачі, що входять до синхронної зони ENTSO-E, зокрема – Польщі, Сербії, Румунії, Італії, Франції, Німеччини, Данії, Іспанії, Австрії, Чехії, Угорщини, Нідерландів, Португалії, Бельгії.
Семінар було організовано Ольгою Буславець, Генеральним директором Директорату енергетичних ринків за сприяння ENTSO-E.
Учасники заходу обмінялись напрацюваннями щодо симуляції різних сценаріїв розвитку електричних мереж синхронної зони ENTSO-E, ознайомили представників Міністерства з сучасними підходами до моделювання електроенергетичних систем, методиками визначення доцільності реалізації тих чи інших інфраструктурних проектів енергетичної галузі.
Проведення таких заходів є важливим з огляду на заплановане приєднання ОЕС України до синхронної зони енергетичної системи ENTSO-E, що створить технічну можливість для інтеграції українського і європейського енергетичних ринків і сприятиме підвищенню конкуренції. А прийняті на підставі попереднього моделювання зважені рішення в майбутньому дозволять забезпечити стійкість режимів об’єднаних електроенергетичних систем України та суміжних країн ЄС та сприятимуть безпеці постачання електричної енергії нашим споживачам.
Наступні зустрічі з представниками ENTSO-E плануються 17-18 жовтня в рамках засідання Регіональної Групи Континентальний Південний Схід ENTSO-E та проекту SECI TSP. Зокрема, 18.10.2019 на розширеному семінарі Мінекоенерго за участі запрошених представників НКРЕКП, ПрАТ «НЕК «Укренерго», енергогенеруючих компаній, профільних наукових інститутів будуть представлені результати дослідження впливу приєднання енергосистем України та Молдови до ENTSO-E на Континентальний Південний Схід ENTSO-E.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=01F8011AC9F4B952B96D60BCF6915064.app1?art_id=245404937&cat_id=35109


Енергостратегія України до 2035 може бути переглянута для інтеграції кліматичного та енергетичного планів дій до 2030 року - Ірина Ставчук

10 жовтня 2019 року у Міністерстві енергетики та захисту довкілля відбулася спільна нарада між департаментом клімату, енергетичними департаментами, Мінрегіоном, ДАЕЕ та експертами щодо подальших кроків розробки сценаріїв для визначення національного внеску скорочення викидів парникових газів до Паризької Угоди та розробки інтегрованого кліматичного та енергетичного планів дій до 2030 року.
“Є загальна згода, що кліматичний та енергетичний плани дій мають бути узгодженими між собою процесами. Напрацювання стануть основою для можливого перегляду Енергостратегії України до 2035 року”. – зазначила Ірина Ставчук, заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля.
Найближчим часом планується відновлення роботи відповідних робочих груп, щоб усі зацікавлені сторони мали можливість надавати свої коментарі і пропозиції до процесу і моделей.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245404875&cat_id=35109


У Раді зареєстрували чотири законопроєкти про зміни на ринку електроенергії

Верховна Рада 15 жовтня зареєструвала чотири законопроєкти про внесення зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії».
Про це повідомляється у Twitter Верховної Ради.
Номери законопроектів — 2233-1 (автор — Вікторія Гриб), 2233-2 (автори — Михайло Бондар та ін.), 2236-1 (автори — Олексій Кучеренко та ін.), 2236-2 (автори — голова комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус та ін.). Усі проєкти законів зареєстровані без текстів.
Реєстрацію такої кількості альтернативних проєктів законів прокоментувала експерт Проєкту енергетичної безпеки USAID Світлана Голікова.
«Дивна історія з проєктами законів, що пропонують зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії». Спочатку їх було два: №2233 про регулювання прайс-кепів до 2023 року і №2236 про скасування т.з. «8ї поправки» стосовно імпорту електроенергії. Текст першого чекали ледь не тиждень, звинувачуючи обмежені технічні можливості секретаріату Ради.
Тепер маємо по два альтернативних проекти 2233 (1-2) та 2236 (1-2). Текстів немає», — написала Голікова.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/16/u-radi-zareyestruvali-chotiri-zakonoproyekti-pro-zmini-na-rinku-elektroenergi%d1%97/


ДТЕК став членом Всесвітнього економічного форуму

Енергохолдинг «ДТЕК» став членом Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ, World Economic Forum), міжнародної неурядової організації, діяльність якої спрямована на розвиток міжнародного співробітництва, передає Енергореформи.
«Тепер нарівні зі світовими лідерами енергетичної галузі, такими як General Electric, ENGIE, Schneider Electric, Vattenfall, «ДТЕК» буде брати участь у стратегічному розвитку енергетичного сектора», - йдеться в повідомленні холдингу на сторінці в «Фейсбук».
Крім цього, «ДТЕК» також братиме участь в платформі формування енергетичного майбутнього по залученню різних стейкхолдерів для пошуку інноваційних рішень в енергетиці.
Платформа, зокрема, об’єднує лідерів з урядових кіл, громадянського суспільства, компаній, що працюють в сфері енергетичних технологій, приватних інвесторів для розробки рекомендацій з регулювання і політик, а також інноваційних моделей для інвестицій в інфраструктуру і розвиток галузі.
«ДТЕК» створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем кепітал менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
http://reform.energy/news/dtek-stal-chlenom-vsemirnogo-ekonomicheskogo-foruma-12746


У Мінекоенерго представлені попередні результати з моделювання приєднання ОЕС України та Молдови до синхронної зони ENTSO-E

Презентовані попередні результати свідчать про позитивну ринкову динаміку та зниження усереднених цін на електроенергію в Південно Східному Регіоні ENTSO-E у разі синхронізації енергосистем України, Молдови з країнами синхронної зони ENTSO-E. У підсумку це сприятиме збільшенню обсягу торгівлі електроенергією між українською та європейськими енергосистемами.
Відповідний робочий семінар було проведено 18.10.19 спільно з регіональною групою Континентальний південний схід ENTSO-E.
У рамках семінару учасників було ознайомлено із методологією та результатами дослідження впливу енергосистем України та Молдови до ENTSO-E на Континентальний південний схід ENTSO-E, що проводилось зазначеною регіональною групою.
Подібні дослідження є дуже важливими з огляду на прийнятий Україною стратегічний курс на приєднання ОЕС України до синхронної зони ENTSO-E. Така синхронізація створить технічну можливість для подальшої інтеграції енергетичних ринків України та ЄС, що сприятиме підвищенню конкуренції, а також - забезпеченню операційної безпеки режимів енергосистем та безпеки постачання електричної енергії споживачам.
Головуючи на семінарі, Генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець відзначила, що ряд технічних та організаційних завдань, передбачених затвердженим Урядом планом синхронізації та угодою з ENTSO-E, вже успішно виконано. І підкреслила важливість проведення модельних розрахунків, які дозволяють прорахувати наслідки тих чи інших рішень і обрати найбільш ефективні з них.
У заході взяли учать представники системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E: EMS (Сербія), Transelectrica (Румунія), Terna (Італія), ELES (Словенія), MEPSO (Македонія), HOPS (Хорватія), IPTO (Греція), NOSBIH (Боснія та Герцеговина), ESO-EAD (Болгарія), DSM (Кіпр), CGES (Чорногорія), MAVIR (Угорщина), OST (Албанія), TEIAS (Туреччина) Smartwires, ENTSO-E, Energy Institute Hrvoje Pozar, EKC, НКРЕКП, ПрАТ «НЕК «Укренерго», енергогенеруючих компаній України, операторів систем розподілу, профільних наукових інститутів, тощо.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=10F94B0DB296F344D64D911B48155098.app1?art_id=245406956&cat_id=35109


Кабмін запровадив 2% мито на імпорт електроенергії з РФ — Герус

Кабінет міністрів встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії, повідомив глава парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.
Про це він сказав в інтерв’ю для Інтерфакс-Україна.
«Це вже сьогодні діє - таке мито на імпорт з РФ встановлено в розмірі 2%», - сказав Герус.
За його словами, українська влада продовжить моніторинг імпортованої електроенергії в країну, і втрутиться в разі перевищення 5% порогу загального обсягу споживання з одного джерела.
Також Герус зазначив, що наразі імпорт електроенергії з РФ становить менше 1% загального обсягу споживання, і це не несе будь-якої загрози енергобезпеці України.
«Цей обсяг ніякої загрози нам не несе, він в межах похибки. Якщо згадати 2015 рік, то там комерційний імпорт російської електроенергії був більше 1000 МВт. Це в 10 разів більше, ніж зараз. Питання моніторингу - виставити якісь маркери, вище яких ми не допускаємо імпорт, і виставити механізми, які будуть працювати», - сказав голова профільного комітету парламенту.
https://www.epravda.com.ua/ws/2019/10/22/652839/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами