Українська енергетична інфраструктура: 20-26.07.2020

69

Президент підписав закон щодо механізмів погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії
 
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» № 719-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 червня 2020 року.
Метою закону є повне погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електроенергії.
Згідно з документом, погашення заборгованості здійснюється шляхом застосування процедури взаєморозрахунків, переведення боргу та відступлення права вимоги, погашення (списання) заборгованості за рахунок коштів державного бюджету.
Імплементація закону сприятиме завершенню відповідного етапу впровадження нового ринку електричної енергії та розв'язанню проблем фінансового стану підприємств – учасників ринку електроенергії.
https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-mehanizmiv-pogashennya-zaborg-62273
 
 
За ініціативи Ольги Буславець в Україні розпочала роботу місія Світового банку з вивчення ситуації в енергетиці

Спеціальна місія фахівців Світового банку вивчає ситуацію в енергетиці України з метою знаходження найоптимальніших механізмів підтримки галузі.
Роботу місії, яку Світовий банк сформував на прохання в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець і яка днями розпочала свою діяльність, обговорили під час зустрічі очільниці Міністерства з представниками фінансової інституції.
 «Ми раді вітати рішення щодо організації окремої місії фахівців банку. Сподіваюсь, що під час роботи місії з фахівцями Міненерго, інших міністерств та регулятора, підприємств, буде знайдено оптимальний механізм підтримки енергетичної галузі. Буду всіляко сприяти роботі місії і надавати всю необхідну інформацію», – наголосила Ольга Буславець.
Місія охоплює ключові системні питання, включаючи:
- вирішення проблем відновлюваної енергетики в контексті нової законодавчої бази для реструктуризації «зеленого тарифу»;
- раціоналізацію споживчих тарифів;
- комплексний план фінансового оздоровлення НЕК «Укренерго»;
- підтримку Світовим банком НЕК «Укренерго» в роботі над об’єднанням і синхронізацією з європейською енергосистемою;
- підтримку Світовим банком Оператора газотранспортної системи України в роботі над модернізацією інфраструктури Оператора ГТС.
У ході зустрічі в.о Міністра поінформувала представників Світового банку про ситуацію на ринку електроенергії, стан проходження у парламенті законопроєкту щодо нової моделі підтримки «зеленої» енергетики (проєкт закону «Про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» № 3658).
 «Законопроєкт було прийнято у першому читанні. Також парламент проголосував за скорочення термінів подання поправок та альтернативних проєктів. Народні депутати подали велику кількість поправок, які зараз опрацьовують у секретаріаті профільного комітету Верховної Ради. Але Міністерство представило свою позицію, і ми будемо наголошувати на необхідності прийняття законопроєкту у тому варіанті, в якому він імплементує умови Меморандуму між Урядом та виробниками «зеленої» електроенергії», - зазначила Ольга Буславець.
Очільниця міністерства розповіла про наступні кроки зі стабілізації ситуації, що виникла на ринку через борги, та потенційний позитивний вплив від застосування нетарифних методів їх часткового покриття. Вона також додала, що Президент підписав рамковий закон, що дає можливість погасити борги, які виникли у попередній моделі ринку електроенергії, що існувала до липня 2019 року (Закон України «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» набув чинності 16 липня 2020 р.).
Сторони обговорили можливі механізми фінансової та експертної підтримки Світовим банком енергетичної галузі України та домовилися про подальшу спільну роботу в рамках місії Світового банку.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=D4606A707D07133E3462DEDB3CA4C28D.app1?art_id=245456925&cat_id=35109
 
 
Держенергоефективності та Німецьке енергетичне агентство DENA окреслили пріоритетні напрями продовження партнерства

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура разом із представниками Міненерго провів переговори із експертами Німецького енергетичного агентства DENA щодо продовження співпраці та визначення найбільш актуальних для України та Німеччини напрямів роботи.
 Зокрема, К. Гура наголосив: «Ми цінуємо плідне та результативне партнерство із однією із провідних країн ЄС - Німеччиною. З огляду на виклики сьогодення та світові тренди сталого розвитку ми зацікавлені продовжити взаємозв’язки, обмін досвідом та сприяти практичним результатам, щоб вирішити нагальні питання:
·                 розвиток потенціалу України щодо використання водню;
·                 впровадження систем акумулювання енергії для балансування енергосистеми;
·                 імплементація директив ЄС у сфері енергоефективності;
·                 підвищення енергоефективності, у т.ч. в університетах та інші".
У свою чергу, представники DENA підтвердили необхідність посилити взаємодію у зазначених питаннях та звернули увагу, зокрема,  на плани Німеччини щодо використання водню.  DENA готова ділитися своїми дослідженнями у цій темі.
Експерти також підкреслили, що DENA обрано одним з партнерів у реалізації майбутнього енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною. Нещодавно у червні ц.р. схвалено розпорядження Уряду України «Про підписання Спільної заяви про наміри між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина стосовно започаткування енергетичного партнерства». У рамках цього очікується тісний діалог двох країн у т. ч. в питаннях енергоефективності, "чистої" енергетики (http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245448128&cat_id=35109).
http://saee.gov.ua/uk/news/3408
 
 
НКРЕКП відмовилася від планів скасовувати нічний прайс-кеп на РСВ і ВДР і має намір визначити його на рівні 60% денного

Енергорегулятор (НКРЕКП), має намір визначити максимальне обмеження ціни електроенергії на ринку "на добу вперед" (РСВ) і внутрісуточних ринку (ВСР) в нічні години на рівні 60% обмежень ціни ресурсу в денний час (з 959 до 1228 грн / МВт-год . - ЕР), відмовившись від заявлених раніше планів зрівняти нічний і денний прайс-кепи.
Відповідне рішення про внесення змін до постанови регулятора №766 від 8 квітня 2020 року "Про дії учасників ринку електричної енергії в період карантину і обмежувальні заходи, пов'язаних з поширенням коронавирусной хвороби COVID-19" включено до порядку денного засідання НКРЕКП 22 липня, передає енергореформи.
Згідно з ним, учасники ринку РСВ і ВСР в своїх заявках на торги в торговельній зоні "ОЕС України" зобов'язані вказувати ціни на електричну енергію не вище ціни, визначеної оператором ринку, що відповідає в години мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 24:00) 60% ціни в години максимального навантаження, визначеної відповідно до абз.3 гл.5.1 р.V Правил РСВ / ВСР, зазначено в оприлюдненому до утвердження оновленому проекті постанови.
В обґрунтуванні проекту постанови сказано, що дане рішення комісія має намір прийняти, виходячи з листа USAID з рекомендаціями переглянути початковий намір про зрівняння нічних і денних прайс-кепів.
"Відповідно до аналізу USAID найкращим рішенням було визначено використання цінового обмеження в години мінімального навантаження на рівні 60% від цінового обмеження в години максимального наргузкі", - йдеться в обґрунтуванні до проекту постанови.
Цим проектом постанови також планується зобов'язати учасників внутрісуточних ринку (ВСР) в своїх заявках на торги на ВСР позначати ціну е / е на рівні не нижче ціни на РСВ на відповідний розрахунковий період.
Відзначається також, що відповідне рішення приймається з метою стабілізації торгівлі електричної енергії на РСВ і ВСР і зменшення перепродажу ресурсу на ВСР.
Як повідомляла енергореформи, НКРЕКУ 15 липня перенесла ухвалення рішення про скасування нічних прайс-кепів на ринку "на добу вперед" (РСВ) і внутрісуточних ринку (ВСР) до проведення консультацій з Антимонопольним комітетом України (АМКУ). Крім того, комісія отримала лист від USAID, в результаті чого проект постанови підлягає коригуванню.
Регулятор також відклав прийняття ще одного рішення, згідно з яким планувалося зобов'язати учасників в своїх заявках на торги на ВСР позначати ціну е / е на рівні не нижче ціни на РСВ на відповідний розрахунковий період у зв'язку з необхідністю проведення консультацій з учасниками ринку.
Разом з тим Федерація роботодавців України (ФРУ) закликала НКРЕКУ не допустити підвищення нічного прайс-кепа на електроенергію на РСВ і ВСР до рівня денного.
Відповідно до постанови НКРЕКУ №517 від 28 лютого граничні максимальні ціни на РСВ і внутрісуточних ринку в ОЕС України і зоні "Бурштинського острова" встановлені в години мінімального навантаження в розмірі 959,12 грн / МВт-год, в години максимального навантаження - 2048, 23 грн / МВт-год.
http://reform.energy/news/nkreku-otkazalas-ot-planov-otmenyat-nochnoy-prays-kep-na-rsv-i-vdr-i-namerena-opredelit-ego-na-urovne-60-dnevnogo-14962
 
 
"Нафтогаз" буде поставляти електроенергію в Білорусь

Відокремлений підрозділ "Енергоатом-Трейдинг" на аукціоні 17 липня продало весь запропонований обсяг електроенергії ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз України.
За умовами аукціону, що проводився на Українській енергетичній біржі (УЕБ), продаж електроенергії на ньому здійснювалася виключно для експорту.
Зокрема, ЦПК "Нафтогаз України" придбала 12 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження з періодом поставки 22-31 липня по ціні 948 грн / МВт-год, що на 37% менше стартовою, складовою 1500 грн / МВт-год.
За даними УЕБ, вартість продажу ресурсу склала 11,376 млн грн.
Глава ЦПК "Нафтогаз" Максим Рабинович уточнив, що куплену електроенергію планується експортувати в напрямку Білорусі.
http://uaprom.info/news/175420-naftogaz-postavlyat-elektroenergiyu-belarus.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами