Українська енергетична інфраструктура: 20-26.01.2020

photo_originals

Нафтогаз, Укрзалізниця, Енергоатом: Кабмін озвучив об’єкти, які не підлягають приватизації


Кабінет міністрів на засіданні 15 січня затвердив перелік стратегічних підприємств, які заборонено віддавати під приватизацію.
Перелік підприємств, які не підлягають приватизації, оприлюднив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук оприлюднив у Telegram-каналі.
Так, перелік розрізняє два списки підприємств – тих акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж 50% +1 акція та не підлягає приватизації, а також тих акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100%, державних унітарних та казенних підприємств, що не підлягають приватизації.
До першої категорії належить, зокрема, НАК «Нафтогаз України», «Укртрансгаз», «Укртранснафта», «Укрнафта», «Укрзалізниця», «Укрпошта», «Магістральні газопроводи України» та інші.
До другої – «Енергоатом», «Укргідроенерго», «Укренерго», «Спецоборонмаш», ДП «Антонов», ДП «Адміністрація морських портів України», «Чорнобильська АЕС», ДП «Укркосмос» та інші.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/15/naftogaz-ukrzaliznicya-energoatom-kabmin-ozvuchiv-obyekti-yaki-ne-pidlyagayut-privatizaci%d1%97/


За ключовими показниками діяльності 2019 рік став найкращим у торгівлі енергоресурсами — УЕБ

За ключовими показниками діяльності 2019 рік став найкращим у торгівлі енергоресурсами. Протягом року було реалізовано енергоресурсів на суму більше 58 млрд. грн. (з урахуванням обсягів торгівлі з використанням диференціалів), що у 2,5 рази більше, ніж минулого року.
Про це повідомила пресслужба УЕБ.
Всього було проведено 758 торгових сесій, за результатами яких укладено 10295 біржових угод. Рекордними за кількістю торгових сесій виявилися листопад та грудень, а середньорічне значення склало 63 торгові сесії на місяць.
Таким чином, у 2019 році кількість торгових сесій зросла на 12%, кількість укладених угод – на 4%, кількість учасників – на 59% порівняно з показником рік назад.
Знаковою подією у 2019 році став запуск біржових аукціонів з купівлі-продажу електроенергії. Перший аукціон відбувся 27 червня. Відтоді УЕБ проводить аукціони з продажу електроенергії для цілей ПСО, аукціони з продажу електричної енергії державних підприємств та купівлі-продажу типів графіків навантаження для інших учасників ринку. Так, 2019 року близько половини обсягу торгів у грошовому вираженні припадало на електроенергію, переважна частина з якої – обсяги, передбачені для потреб населення відповідно до ПСО.
Важливим досягненням УЕБ минулого року було залучення до біржових торгів природним газом компанії із структури Нафтогаз України. В результаті, Нафтогаз Трейдинг реалізувала на біржових торгах 123 млн. куб. м. природного газу.
У системі Прозорро.Продажі УЕБ зберігала лідерські позиції. Успішні аукціони дозволяють наповнювати бюджети різних рівнів. У 2017-2018 рр. збільшення мінімальної ціни в середньому сягало 16 % — у гривневому еквіваленті це близько 155 мільйонів гривень. А вже у 2019-му досягло 54%. Тобто організатори аукціонів додатково поверх оголошеної ціни отримали більше 232 мільйонів гривень.
«2019 рік був наднасиченим трансформаційними процесами на ринках, але ми зуміли впоратися з усіма викликами і створили потужну основу для функціювання лібералізованих ринків електроенергії та енергоресурсів в державі. УЕБ, в рамках реформи ринку, запустила торгівлю електроенергією на ринку двосторонніх договорів, нам вдалося створити високу ліквідність на ринку природного газу та залучити до торгів найбільшу державну газову компанію. В рамках реформи газового ринку, УЕБ повністю була розроблена та впроваджена модель роботи короткострокового ринку природного газу для торгівлі стандартизованими продуктами в режимі добового балансування. А досягнута в 2019 році цифра в 1000 учасників, говорить про визнання біржі, довіру учасників, підтверджує рівновідаленість та транспарентність УЕБ.» — прокоментував результати минулого року Голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/17/za-klyuchovimi-pokaznikami-diyalnosti-2019-rik-stav-najkrashhim-u-torgivli-energoresursami-ueb/


На Всесвітньому економічному форумі ДТЕК проводить круглий стіл на підтримку «Європейської зеленої угоди»

23 січня під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі ДТЕК проводить круглий стіл «Європейська зелена угода – який внесок може зробити енергетичний сектор України?». «Європейська зелена угода» (Green Deal), яку було прийнято Єврокомісією 11 грудня 2019 року, покликана змінити існуючу економічну модель заради збереження довкілля. Одне із пріоритетних завдань цієї угоди – досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.
«Сьогодні про Україну багато говорять в світі. Ми хочемо і можемо розповісти світу власні історії успіхів, які побудовані на європейських цінностях та є прикладами відповідального ведення бізнесу. Мета нашого круглого столу – із європейськими партнерами обговорити внесок та можливості енергореформи України для синхронізації із Green Deal», – зазначив генеральнийдиректор ДТЕК Максим Тімченко.
Україна через збільшення в енергобалансі частки відновлюваної енергії для заміщення інших генеруючих потужностей, розвиток відповідального споживання та побудову клієнтоорієнтованої енергетики може зробити значний внесок у досягнення цілей Green Deal.
2020 року Всесвітній економічний форум у Давосі збере лідерів з усього світу на ювілейну 50 зустріч. ДТЕК став єдиною енергетичною компанією, що представляє українській бізнес-сектор на форумі.
https://dtek.com/media-center/press/dtek-will-lead-a-roundtable-discussion-in-support-of-eu-green-deal-at-the-world-economic-forum/


Кабмін оголосив новий конкурс на посаду держсекретаря Мінекоенерго

Кабінет міністрів оголосив повторний конкурс на посаду державного секретаря Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.
Про це свідчить розпорядження №3 від 15 січня, оприлюднене на урядовому порталі.
У документі уточняється, що посадовий оклад становить 33,660 тис. нрн, також передбачається надбавка за ранг та інші надбавки, доплати і премії відповідно до закону про державну службу.
Згідно з умовами конкурсу, кандидат на посаду повинен мати не менше семи років загального стажу роботи, а також досвід роботи на посадах державної служби категорії «А» або «Б», або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, або досвід на керівних посадах, які відносяться до енергетики і / або екологічної сфери.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/22/kabmin-obyavil-novyj-konkurs-na-dolzhnost-gossekretarya-minekoenergo/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами