Українська енергетична інфраструктура: 18-24.11.2019

35

У «Укренерго» уточнили, що проведення операцій з купівлі електроенергії у РФ більше стосується політичних рішень, а не трейдерів


Представники «Укренерго» наполягають на тому, що на сьогоднішній день відсутня законодавча заборона на імпорт електроенергії з РФ. Тому всі основні питання про застосування санкцій до країни - агресору слід задавати політикам, а не компанії - трейдеру. Керівництво компанії зайняло позицію, згідно з якою купівля електроенергії не є злочином, оскільки не заборонена, навіть незважаючи на негатив з боку свідомих громадян України та отримання прибутку країною - агресором.
При цьому фахівці «Укренерго» говорять про те, що такий непродуманий підхід, як прийняття урядом оперативних рішень щодо заборони або дозволу закупівлі енергоносіїв у тієї чи іншої держави порушує європейський принцип рівності учасників ринку.
По суті сьогоднішню ситуацію на ринку Глава «Укренерго» описав так: «Або введення режиму санкції і заборону імпорту, або рівний доступ усім учасникам міжнародного енергоринку».
Раніше представники компанії «Енергоатом» заявили, що закупівля електроенергії з РФ і Білорусі повністю витіснили підприємство з ринку «на добу вперед», оскільки заявлені даними країнами ціни на енергію значно нижче. Як наслідок НАЕК довелося виходити на балансуючий ринок.
За даними на початок листопада поточного року імпортні поставки з РФ збільшилися в 3 рази в порівнянні з середньостатистичними показниками за жовтень і склали близько 12 млн. КВт * год на добу. У той же час відповідно до коментарів трейдерів закупівля енергоносіїв в Білорусі і РФ поступово стає збитковою.
Прийняте рішення про дозвіл торгівлі з РФ було піддано істотній критиці як з боку народних депутатів, так і представників ЗМІ. Внаслідок цього компетентний комітет Верховної Ради затвердив законопроект про заборону імпортних поставок електроенергії з країни - агресора. Однак в проекті залишається можливість укладення двосторонніх договорів для поставок з Білорусі.
https://uaenergy.com.ua/post/32665/v-ukrenergo-utochnili-chto-provedenie-operaciy-po-pokupke-elektroenergii-u-rf-boljshe-kasaetsya-politicheskih-resheniy-a-ne-treyderov


Укренерго з німецьким Агентством dena розроблять рекомендації для інтеграції ВДЕ в енергосистему України

Системи точного прогнозування генерації з ВДЕ, розвинений ринок допоміжних послуг та інтерконектори – основні інструменти, що сьогодні дозволяють безпечно та ефективно інтегрувати в енергосистему швидко зростаючі потужності ВДЕ.
Ці та інші ключові теми обговорювались на засіданні керуючого комітету спільного проекту НЕК «Укренерго», Elia Grid International (EGI) та Німецького енергетичного агентства (dena) «Трансформація енергосистеми для оптимізації процесу інтеграції ВДЕ в Україні». Реалізація цього проекту передбачає аналіз технічних і нормативних проблем, пов’язаних з інтеграцією ВДЕ, та розроблення рекомендації щодо шляхів їх вирішення.
Як наголошують європейські колеги, одним з ключових інструментів для диспетчеризації та управління режимами роботи енергомережі в умовах значної частки ВДЕ є перш за все розвинений ринок допоміжних послуг. Наразі в Україні цей сегмент ринку поки що не працює. Адже порядок для проведення перевірки та випробувань обладнання для сертифікації учасників ринку допоміжних послуг, було затверджено НКРЕКП лише за 9 днів до старту нового ринку – 21 червня 2019 р. (постанова №1120 «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі»). Водночас щоб пройти ці процедури учасникам ринку потрібно щонайменше три місяці. Наразі перевірку та випробування обладнання для участі у ринку доппослуг розпочали чотири генеруючі компанії ¬– ПрАТ «Укргідроенерго», ПАТ «Центренерго», Харківська ТЕЦ-5 та «ДТЕК Східенерго». Очікується, що ринок допоміжних послуг зможе запрацювати до кінця 2019 року.
Також допомагає ефективному балансуванню середньострокове (на дві доби) і короткострокове (протягом доби) прогнозування виробництва з ВДЕ, а також наявність високоманеврової генерації. Точне прогнозування забезпечує чіткий розрахунок необхідних резервів, а високоманеврова генерація дозволяє компенсувати негарантовану потужність ВДЕ і уникнути розбалансування системи.
За результатами досліджень наша енергосистема може прийняти без негативних наслідків для стабільної роботи 4 750 МВт потужностей з ВДЕ. Однак вже до кінця цього року ця цифра становитиме 3 965 МВт. Подальше зростання частки генерації з ВДЕ без термінового законодавчого врегулювання питання їх роботи в енергетичному ринку та контрольованого їх будівництва створюють ризики розбалансування системи. І перш за все, проблема лежить у відсутності відповідальності «зеленої» генерації за небаланси, що в свою чергу не стимулює виробників до точного прогнозування виробництва. Учасники зустрічі відмітили, що наразі в Україні практично відсутні стимули для інвесторів вкладати кошти у будівництво високоманеврової генерації. Як зазначили представники Elia Grid International, такі стимули створює комбінація ринкових сигналів у поєднанні із регулярними звітами ОСП про відповідність та достатність генеруючих потужностей, на основі яких розробляються аргументовані пропозиції щодо розвитку мереж та енергетичної політики. Важливе значення у цьому також має стратегічна державна політика, зокрема, на сьогодні це цілі четвертого енергетичного пакету ЄС.
Також німецькі колеги зазначили, що збалансувати ВДЕ в енергосистемі дозволяє розвинена мережа інтерконекторів з суміжними країнами.
У ході зустрічі було представлено план подальших заходів в межах проекту. Зокрема, програмою передбачені обговорення та аналіз питань за 4 стратегічними напрямами:
- загальнодержавна стратегія та зовнішні і внутрішні комунікації;
- покращення функціонування балансуючого ринку і підвищення можливості мережі;
- «зелені» аукціони
- підтримка інвестицій у розвиток мереж, ВДЕ, інновацій.
Кожний напрямок передбачає проведення низки тематичних зустрічей і обговорень, аналізу на надання рекомендацій, які будуть враховані при формуванні ключових документів розвитку мережі – звіту про відповідність та достатність генеруючої потужності енергосистеми та 10-тирічного плану розвитку мереж.
Проект «Трансформація енергосистеми для оптимізації процесу інтеграції ВДЕ в Україні» розпочався у липні 2019 р., фінансується коштом гранту Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини і триватиме до березня 2020 р.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-z-nimetskym-agentstvom-dena-rozroblyat-rekomendatsiyi-dlya-integratsiyi-vde-v-energosystemu-ukrayiny/


Комерційні поставки електроенергії в Україні здійснюються в пілотному режимі - Інтер РАО

ПАТ «Інтер РАО» поставляє електроенергію з Росії в Україну по комерційному контракту в пілотному режимі, повідомила член правління компанії Олександра Паніна в ході телефонної конференції, передає Енергореформи.
«Здійснюємо в пілотному режимі невеликі обсяги», - сказала вона.
За словами Паніної, в перші три квартали року відповідних поставок не було.
«Я б сказала, ми» слабкі «торгові відносини з Україною почали», - сказала вона, відповідаючи на питання про обсяг поточних поставок, пояснивши, що Україна завжди була профіцитною.
«Динаміка цін поводиться нестійко», - зазначила Паніна, пояснивши, що це пов’язано з молодим енергоринком країни.
Як повідомляла компанія в останньому квартальному звіті, ПАТ «Інтер РАО» у вересні 2019 р уклало комерційні контракти на поставку електроенергії з Росії в Україну.
У звіті також відзначається, що в червні 2019 року в цілях врегулювання відхилень фактичних сальдо перетоків електроенергії (потужності) компанія уклала з ДП «НЕК» Укренерго «договори на забезпечення паралельної роботи енергосистем України і Росії.
«Інтер РАО» є оператором експорту-імпорту електроенергії в Росії.
Як повідомлялося, Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. У жовтні ТОВ «Де Трейдинг» придбало 301 МВт перетину, ТОВ «ЕРУ Трейдинг» Ярослава Мудрого і Дейла Пері - 250 МВт, ТОВ «ТАС Енергія України» - 249 МВт, ТОВ «Д.Трейдінг» (ДТЕК Ріната Ахметова) - 199 МВт , ТОВ «Юнайтед Енерджі» - 100 МВт.
Комерційний імпорт е/е в Україну з РФ в останній раз здійснювався в 2015 році за укладеним між ДПЗД «Укрінтеренерго» і ВАТ «Інтер РАО» договору для подальшої її передачі в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік поставок об’ємом до 1,5 ГВт. Надалі він не був продовжений.
Україна в 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, в 2015 році - 2 млрд 295,9 млн кВт-год.
http://reform.energy/news/kommercheskie-postavki-elektroenergii-v-ukrainu-osushchestvlyayutsya-v-pilotnom-rezhime-inter-rao-12967


В України спливає час на ухвалення закону про НКРЕКП, – Енергоспівтовариство

Часу на затвердження Україною законодавчих змін у частині діяльності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), залишається дедалі менше, рішення необхідно ухвалювати якнайшвидше.
Про це заявив директор секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Януш Копач, – повідомляє Інтерфакс-Україна.
«В України залишилося мало часу, закон необхідно ухвалювати дуже швидко, інакше з 1 січня можна залишитися без регулятора залежного або незалежного, взагалі без будь-якого регулятора», – сказав він під час 10-го Європейсько-українського енергетичного дня.
Копач зазначив, що секретаріат спільно з представниками міжнародних фінансових організацій, Європейської Комісії, Державного департаменту США в жовтні зустрічалися з головою профільного комітету Верховної Ради Андрієм Герусом з метою обговорення законопроекту про національного регулятора.
«Ми провели на зустрічі чотири-п’ять годин, і в результаті Вашингтон, Брюссель, Відень та Лондон дійшли згоди щодо спільних пропозицій стосовно покращення законопроекту про регулятора, навіть у тому разі, якщо НКРЕКП перебуватиме в підпорядкуванні уряду... Ми сформували кілька запобіжних заходів для забезпечення незалежності регулятора. Я від імені усіх нас, міжнародних партнерів, направив пану Герусу наші пропозиції. Це було три тижні тому. На якій стадії цей процес нині, я не знаю», – додав Копач.
https://zik.ua/news/2019/11/14/v_ukrainy_splyvaie_chas_na_ukhvalennia_zakonu_pro_nkrekp__pivtovarystvo_944843


В уряді обговорюють підвищення ставок на викиди

Міністр Альона Бабак розповіла на що можуть витратити кошти екологічного податку. Уряд обговорює підвищення податку на вуглекислий газ для подальших інвестицій в екологію та енергоефективність. Про це розповіла Олена Бабак, міністр розвитку громад під час 10-го Європейсько-Українського Енергетичного дня.
«Міністерство палива сьогодні обговорює в уряді можливості підвищення поступового податку на СО2, використання цих коштів в якості засобів для реінвестиції в заходи на зменшення споживання через інший фонд. Я думаю, що такі ініціативи уряду ви побачите», - розповіла міністр.
Бабак зазначила, що це питання має вирішити Міненергодовкілля.
Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували пропозицію в чотири рази підняти ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та податку за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.
Автори звертають увагу, що в останній раз ставки піднімали в 2017 році - на 11,7%. Ставка екологічного податку в Україні становить приблизно 0,3%, тоді як в країнах ЄС середня ставка ще в 2010 році становила 2,4% (найвища в Данії - 5,7%, найнижчі - Іспанія (1,6%), Литва (1,7%), Румунія (1,8%) і Латвія (1,9%)).
Депутати очікують, що нове підвищення ставок збільшить надходження до бюджету в чотири рази - з 3,5 млрд грн до 14 млрд грн.
Разом з тим автори визнають, що фактично екологічний податок платять не підприємства, а споживачі. Оскільки податок закладається в ціну продукції і переноситься на кінцевого споживача. Тобто податок «не вирішує завдання держави по дестимулювання шкідливої діяльності підприємств».
Для порівняння, в європейських країнах екологічні податки допомагають знизити забруднення навколишнього середовища і збільшити виробництво екологічно чистої продукції.
https://uaenergy.com.ua/post/32680/v-praviteljstve-obsuzhdayut-povyshenie-stavok-na-vybrosy

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами