Українська енергетична інфраструктура: 17-23.06.2019



ТБ «Українська енергетична біржа» запропонувала ProZorro провести в тестовому режимі торги по електроенергії


У відповідь на критику з боку заступника міністра економрозвитку Максима Нефьодова, Українська енергетична біржа запропонувала ProZorro провести тестові аукціони з продажу е/е.
Критика стосувалась призначення Української енергетичної біржі Міненерговугілля єдиним тимчасовим майданчиком для проведення онлайн аукціонів з продажу електроенергії, як того вимагають норми ринку, який має запрацювати вже з 1 липня цього року.
«Ми маємо технології та системи для проведення аукціону в трьох формах, як це передбачено Порядком: односторонній, двосторонній зустрічний та спеціалізований. До речі, Порядок проведення аукціонів мав розробити МЕРТ, але за 1,5 років так і не спромігся цього зробити і переклав цей обов’язок на Міненерговугілля», - зазначають в УЕБ.
В свою чергу міністр економрозвитку визнає, що програмне забезпечення ProZorro.Продажі не готове до проведення аукціонів з продажу е/е через те, що «постанову опублікували 14/06, по ній має бути створений окремий Аукціонний комітет, який має потім погодити Регламент аукціонів та вказані в Регламенті основні фінансові умови аукціонів. Тільки після цього можна зробити ТЗ на розробку софта, написати його, відтестувати та запустити. Запустити треба до 01/07».
Зі свого боку УЕБ обґрунтовує свою підготовку та відповідність вимогам Міненерговугілля багаторічним вивченням міжнародного досвіду та доведеним визнанням у роботі з організації аукціонів з продажу нафтопродуктів, природного газу та ін. Щоб порівняти актуальні можливості систем на цей час УЕБ і запропонувала провести тестові аукціони на двох системах.
https://enerhodzherela.com.ua/novyny/


АМКУ підтвердив, що у них є все для захисту конкуренції у новому енергоринку

На круглому столі USAID «Впровадження в Україні нового ринку електричної енергії. Виклики та шляхи вирішення» обговорювали своєчасний запуск ринку.
АМКУ підтвердив, що у них є всі механізми і повноваження для того, щоб на ринку не було антиконкурентних зловживань.
«Ми маємо всі необхідні інструменти, щоб зупинити порушення конкурентного законодавства - як механізм рекомендацій, так і механізм штрафів. Ми розуміємо які потенційно можуть бути відповідачами з точки зору АМКУ. Ми вітаємо перший крок щодо лібералізації ринку», - заявила Тетяна Кулешова, директор департаменту АМКУ з досліджень та розслідування ринків ПЕК і ЖКГ.
На думку представниці антимонопольного відомства, новий ринок електроенергії має переваги порівняно з чинною моделлю.
«У чинної моделі ринку негативу значно більше, ніж навіть у частково відкритому ринку електричної енергії», - наголосила вона.
Як повідомлялося, за якнайшвидший запуск ринку електричної енергії виступив представник USAID Крассимир Канів: «Той, хто говорить, що ринок потрібно відкласти - глибоко помиляються. Ринок потрібно вводити якомога швидше».
Нагадаємо, новий ринок електричної енергії, який буде функціонувати у відповідності зі стандартами Європейського Союзу (ЄС), має бути введений 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії». Введення ринку є умовою програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом, згідно з якою Україна отримає в поточному році $2,5 млрд кредиту.
На засіданні Кабінету Міністрів України 5 червня були прийняті постанови, необхідні для запуску нового ринку електроенергії - «Про порядок накладення спеціальних зобов’язань учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів» та «Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами».
Прем’єр-Міністр В. Гройсман заявив, що ринок має бути запущено вчасно.
За оцінками експертів, зараз ведеться технічна дискусія щодо остаточних умов і положень нового ринку, що готуються Кабінетом Міністрів.
https://ukranews.com/ua/news/635957-amku-pidtverdyv-shho-u-nyh-ye-vse-dlya-zahystu-konkurentsiyi-u-novomu-energorynku


Кабмін оприлюднив Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії

Уряд оприлюднив Положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії.
Відповідна постанова розміщена на Урядовому порталі.
Положення визначає обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків суб’єктами ринку електричної енергії у процесі функціонування ринку електроенергії, зокрема, для забезпечення стабільності, належної якості та доступності електричної енергії.
Спеціальні обов’язки покладаються на ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго».
Згідно з документом, виробники електричної енергії зобов’язані:
1) здійснювати продаж на електронних аукціонах визначеного Комісією обсягу електричної енергії постачальникам універсальних послуг (ПУП), операторам систем розподілу електричної енергії та оператору системи передачі електричної енергії, але не більш як 60% обсягу відпуску електричної енергії, виробленої на атомних електростанціях, та не більш як 20% обсягу відпуску електричної енергії, виробленої на гідроелектростанціях;
2) укласти за результатами проведення електронного аукціону двосторонні договори купівлі-продажу електричної енергії з ПУП, операторами систем розподілу та оператором системи передачі електричної енергії за визначеною на електронному аукціоні ціною, але не вище граничної ціни;
3) забезпечувати виконання умов укладених з ПУП, операторами систем розподілу та оператором системи передачі електричної енергії двосторонніх договорів купівлі-продажу електричної енергії.
http://oilreview.kiev.ua/2019/06/12/kabmin-oprilyudniv-polozhennya-pro-pokladennya-specialnix-obovyazkiv-na-uchasnikiv-rinku-elektrichno%d1%97-energi%d1%97/


Гройсман - про ринок електроенергії: Уряд підтримає будь-яке рішення Ради

Прем’єр-міністр упевнений, що запуск ринку електроенергії має відбутися 1 липня 2019 року, але якщо Верховна Рада ухвалить рішення про відтермінування, уряд його підтримає.
Про це Володимир Гройсман сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Уряд діє в умовах чинного законодавства, і законодавством передбачено, що з 1 липня ми маємо запустити закон («Про ринок електричної енергії» - ред.) в дію. Якщо будуть інші рішення, то ми виконаємо будь-які рішення парламенту», - зазначив прем’єр.
Він додав, що завдання уряду полягає в тому,, щоб від упровадження ринку електроенергії не постраждали ні люди, ні бізнес.
«Ми в принципі ухвалили всі необхідні рішення, щоб уберегти від здорожчання електроенергії», - наголосив керівник Кабміну.
Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до закону має запрацювати з 1 липня 2019 року.
Водночас у ДП НЕК «Укренерго» не виключають відстрочки з введенням ринку електроенергії на 2-3 місяці - або перенесення на 2020 рік.
10 червня стало відомо, що Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про відтермінування запуску ринку електроенергії на рік.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2719454-grojsman-pro-rinok-elektroenergii-urad-pidtrimae-budake-risenna-radi.html


Уряд зобов’язав «Енергоатом» продавати електроенергію по фіксованій ціні

Уряд зобов’язав компанію «Енергоатом» продавати 90% виробленої електроенергії по фіксованій ціні, фактично позбавивши компанію ДТЕК конкурента на українському ринку. Про це повідомив представник Президента в Кабміні Андрій Герус під час засідання уряду, передає кореспондент УНН.
«Сьогодні Кабінет міністрів знову вносить зміни в постанову про ПСО. Я хочу звернути увагу, що згідно з тією постановою, яка сьогодні пропонується, 90% від «Енергоатому» буде продаватися по фіксованій ціні гарантованому покупцю. Фактично ринок – це означає ринкова конкуренція, коли дві найбільші компанії («Енергоатом» і ДТЕК – ред.) в умовах відсутності імпорту ці дві компанії хоч якусь би конкуренцію забезпечували. Але якщо на 1 компанію покладається обов’язки 90% своєї електроенергії продавати по фіксованій ціні і не брати участь у конкурентному ринку, то для другої компанії не залишається ніякого конкурента і це просто вільний лібералізований ринок для однієї компанії», - зазначив Герус.
За його словами, забезпечення конкуренції у таких умовах неможливе, причому зрозуміло, заради інтересів якої компанії ухвалюються подібні рішення уряду.
На це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відповів, що таке рішення необхідне для того, щоб не допустити зростання цін на електроенергію.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1806613-uryad-zobovyazav-energoatom-prodavati-elektroenergiyu-po-fiksovaniy-tsini


Секретаріат ЕC наполягає на зміні механізму PSO на ринку е/е і підвищенні цін для населення з 2020 р. протягом 2 років

Постанову Кабінету міністрів від 5 червня 2019 року №483 про покладання публічних спецобов’язань (PSO, Public Service Obligation) з постачання е / е для потреб населення не відповідає вимогам закону «Про ринок е/е» та Директиві ЄС 2009/72 / ЄС, тому має бути змінено.
Про це йдеться в листі директора Секретаріату Енергоспівтовариства (ЕС) Януша Копача на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана від 11 червня, написала «Енергореформи».
Зокрема, в листі наголошується, що всупереч вимозі українського закону постанова про PSO на ринку е/е не враховує думку Секретаріату, а сам процес його прийняття був «дуже заплутаним і не прозорим», тому піддався критиці учасників ринку.
Документ також суперечить критеріям зобов’язань по комунальним послугам, встановленим Директивою 2009/72 / ЄС. Він, зокрема, забезпечує вільний доступ домогосподарств до ринку.
Секретаріат ЕС, зі свого боку, просить уряд внести зміни в прийняту постанову і привести її у відповідність із зобов’язаннями України по договору про Енергетичне співтовариство. Зокрема, Секретаріат ЕС пропонує надати постачальникам універсальних послуг право укладати фінансові контракти для покупки е/е у «Енергоатома» і подальшої її поставки населенню, а також встановити для них єдину ціну покупки е/е.
Секретаріат також пропонує закріпити в постанові графік підвищення цін для побутових споживачів з 1 січня 2020 роки (на 25% щорічно протягом двох років), щоб на 1 липня 2021 року довести їх рівень до тарифів для непобутових споживачів.
http://oilreview.kiev.ua/2019/06/13/sekretariat-ec-nastaivaet-na-izmenenii-mexanizma-pso-na-rynke-ee-i-povyshenii-cen-dlya-naseleniya-s- 2020g-v-techenie-2-let/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами