Українська енергетична інфраструктура: 17-23.05.2021

0_main
«Чернігівобленерго» та «Вінницяобленерго» направили 100% прибутку від РАБ-стимулювання на інвестпрограми

Оператори систем розподілу (ОСР) АТ «Чернігівобленерго» та АТ «Вінницяобленерго» за результатами першого кварталу 2021р направили 100% прибутку від РАБ-стимулювання на інвестиційні програми.
Про це 21 травня повідомила Ольга Бабій - членкиня НКРЕКП, під час Ukrainian Gas and Electricity Markets Conference 2021.
«Щоквартально, ми моніторимо їх виконання (інвестиційної програми ОСР – ред). Для нас було повним сюрпризом, що два обленерго - «Чернігівобленерго» та «Вінницяобленерго», буквально два тижні тому, увесь додатковий дохід від встановленого стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) спрямували на інвестиційні програми у повному обсязі. І вони гарантують, що ці забов'язання виконають до кінця року», - розповіла членкиня Регулятора.
Раніше ElektroVesti писали, що «Черкасиобленерго» збільшить інвестиції в модернізацію мереж і устаткування в 2,4 рази.
https://elektrovesti.net/75730_chernigivoblenergo-ta-vinnitsyaoblenergo-napravili-100-pributku-vid-rab-stimulyuvannya-na-investprogrami
 

90% електроенергії "Центренерго" буде продавати на Українській енергетичній біржі

Решта - 10% електроенергії, компанія буде виставляти на ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку
Відповідно до оновленої стратегії торгів компанії ПАТ "Центренерго" планує продавати до 90% електроенергії на аукціонах "Української енергетичної біржі". Попит потенційних продавців вже перевищує вдвічі пропозицію компанії. Про це повідомив член Дирекції компанії Володимир Галущак.
За словами Галущака, після зміни менеджменту компанії в березні 2021 року та розробки нової стратегії торгів, основним майданчиком для "Центренерго" стала Українська енергетична біржа.
"Основним майданчиком для торгів стала Українська енергетична біржа. Якраз в лютому 2021 року УЕБ прийняла зміни до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії. Був обмежений максимальний обсяг продажу лотів по одній позиції від загального обсягу електроенергії, який заявлявся на аукціон – не більше 20% від загального обсягу або 50 МВт. Завдяки цьому покупці отримали можливість купити навіть 1 МВт, запропонувавши за лот максимальну ціну", – повідомив Галущак.
За його словами, це дозволило залучити до торгів велику кількість учасників, серед яких багато кінцевих споживачів – невеликих виробничих підприємств, які купують електрику для покриття власних витрат, а не перепродажу.
"Попит (потенційних покупців, - ред.) перевищує пропозицію ("Центренерго", - ред.) майже у два рази", - наголосив Галущак.
Компанія планує продовжувати практику роботи на біржі й поглибити співпрацю з УЕБ, оскільки обраний шлях торгівлі себе виправдав.
"Таким чином на ринку двосторонніх договорів ми плануємо продавати до 90% виробленої електроенергії, а решта 10% виставляти на ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку. Короткостроковими продажами ми тільки коригуємо свою виробничу місячну програму", – зазначив директор "Центренерго".
У період з 14 травня до 21 липня компанія планує провести 11 аукціонів з продажу електроенергії з періодом поставки в червні-вересні цього року.
Раніше повідомлялося, що «Центренерго» повністю реалізувало на УЕБ обсяги електроенергії на квітень на 543 млн грн.
https://elektrovesti.net/75734_90-elektroenergii-tsentrenergo-bude-prodavati-na-ukrainskiy-energetichniy-birzhi
 
 
Уряд призначив ще двох заступників міністра енергетики

На засіданні 21 травня Кабмін за поданням міністра енергетики Германа Галущенка призначив Юрія Власенка та Олексія Куракова заступниками глави Міненерго.
Про це повідомляє прес-служба відомства.
Зазначається, що Юрій Власенко обійме посаду першого заступника міністра енергетики. 
"Наша основна мета, як неодноразово зазначав міністр, - перехід від кризового реагування на нагальні проблеми до планових, прогнозованих стратегічних змін у галузі.
Однією з моїх ключових задач буде поглиблення діалогу із учасниками ринку та міжнародними партнерами", - заявив він.
Водночас Олексій Кураков опікуватиметься питаннями вугільної галузі та її реформування.
"Найголовніше моє завдання - це комплексне вирішення проблем, що накопичувалися у галузі роками", - сказав Кураков.
Юрій Власенко з 2015 року працював в апараті НКРЕКП, спеціалізувався на електроенергетиці.
"Олексій Кураков має понад 15 років досвіду роботи на управлінських посадах у підприємствах вугільної галузі, а також підприємствах теплової генерації.
Раніше повідомлялося, що 19 травня уряд затвердив кандидатуру Підкоморної Юлії Анатоліївни на посаду заступниці міністра енергетики. Юлія Підкоморна працювала у Міністерстві енергетики з 2015 року. З 2016 року виконувала обов’язки державного секретаря Міністерства, у 2018-2019 обіймала посаду заступника міністра", - додали у відомстві.
https://elektrovesti.net/75735_uryad-priznachiv-shche-dvokh-zastupnikiv-ministra-energetiki
 
 
Глава "Укрэнерго" Кудрицкий: "Синхронизация украинской энергосистемы с европейской в 2023 году состоится. Точка"

Синхронизация украинской энергосистемы с европейской неизбежно состоится в 2023 году, уверен глава правления НЭК "Укрэнерго" Владимир Кудрицкий.
"Синхронизация украинской энергосистемы с европейской в 2023 году состоится. Точка", – сказал он во время круглого стола First Energy Storage Day в Киеве 20 мая, посвященного открытию системы накопления энергии (СНЭ) ДТЭК 1 МВт.
При этом он отметил, что вопрос внедрения СНЭ напрямую влияет на работу энергосистемы после синхронизации.
"Вопрос в том, как мы будем жить после синхронизации. Если наша система будет иметь дополнительную гибкость, это будет означать, что мы в большей степени будем раскрывать потенциал объединения украинской и европейской энергосистем, сможем выработать и экспортировать больше электроэнергии, предложить потребителю более гибкий график потребления и конкурентоспособные цены", – разъяснил он необходимость развития рынка СНЭ.       По словам главы правления НЭК "Укрэнерго", после синхронизации вопрос "технологий СНЭ и этого вида участников рынка" будет решающим.
Ранее сообщалось, что "Энергоатом" надеется на синхронизацию с энергорынками ЕС и получение таким образом возможностей для экспорта уже в 2022 году
https://elektrovesti.net/75719_glava-ukrenergo-kudritskiy-sinkhronizatsiya-ukrainskoy-energosistemy-s-evropeyskoy-v-2023-godu-sostoitsya-tochka
 
 
Асоціація «Укртеплокомуненерго» звернулась до Уряду з проханням терміново внести зміни до чинного законодавства

У зв’язку з надзвичайним фінансово-економічним станом підприємств теплокомуненерго Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» звернулась до Прем’єр-міністра України. Асоціація наголошує на необхідності нагального внесення змін до чинних нормативно-правових актів. В іншому випадку — наступний опалювальний сезон 2021/2022 в українських містах може і не розпочатися.
Повідомляє Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго».
Основна проблема — постійно зростаюча заборгованість перед постачальником природного газу та операторами газорозподільних мереж (далі – оператори ГРМ). Причиною її утворення є економічно необґрунтовані тарифи на теплову енергію, які протягом останніх років встановлювалися підприємствам теплопостачання НКРЕКП та окремими ОМС, недоліки законодавства та низька платоспроможність населення, спричинена недостатнім рівнем доходів.
При цьому погіршують ситуацію нарахування астрономічних штрафних санкцій на заборгованість за газ. Станом на 01.05.2021 р. сума виставлених підприємствам ТКЕ, збоку постачальників газу та операторів ГРМ за його розподіл, штрафних санкцій перевищила 10 млрд грн.
Асоціація наголошує, щодДля виведення підприємств ТКЕ з найгострішої фінансово-економічної кризи за останнє десятиріччя, необхідне термінове прийняття Верховною Радою зареєстрованих у ВРУ законопроєктів № 3508 або № 3800-1 щодо питання реструктуризації або списання заборгованості підприємствам ТКЕ за спожитий газ. Потребує розгляду питання віднесення підприємств теплопостачання до окремого переліку підприємств, для яких передбачити встановлення окремого порядку визначення ціни на газ та внести відповідні зміни до Постанови КМУ від 19.10.2018р. № 867. Необхідно терміново, з метою здешевлення вартості теплової енергії, вирішити питання постачання підприємствам ТКЕ українського газу, власного видобутку, ціна якого суттєво нижча, ніж пропонується сьогодні НАК «Нафтогаз України».
З метою недопущення зриву підготовки і початку нового опалювального сезону 2021/2022  створено Організаційний комітет з підготовки та проведення мирних акцій протесту виробників тепла.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/19/asociaciya-ukrteplokomunenergo-zvernulas-do-uryadu-z-proxannyam-terminovo-vnesti-zmini-do-chinnogo-zakonodavstva/
 
 
УЕБ: Центренерго не погодив жодної пропозиції покупців через низькі ціни заявок

ПАТ «Центренерго» вийшов на ТБ «Українська енергетична біржа» з пропозицією 100 МВт  базового графіка загальним обсягом 292 800 МВт.г з періодом поставки з 01 червня по 30 вересня 2021 року.
Про це пишуть пресслужби компаній.
Крім того будо запропоновано до реалізації 50 МВт загальним обсягом 14 400 МВт.г із періодом відпуску з 20 по 31травня 2021 року.
В результаті торгів продаж запланованих обсягів електроенергії не відбулася через те, що заявлені потенційними Покупцями ціни були набагато нижче мінімальної ціни, запропонованої ПАТ «Центренерго».
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/19/ueb-centrenergo-ne-pogodiv-zhodno%d1%97-propozici%d1%97-pokupciv-cherez-nizki-cini-zayavok/
 
 
Міністр Галущенко звернувся до НКРЕКП щодо заборони імпорту електроенергії з Росії та Білорусі

Міністр енергетики України Герман Галущенко направив звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо обмеження імпорту електричної енергії з держав, які не є членами Енергетичного Співтовариства.
Про це повідомляє пресслужба Міненерго.
«Це суперечить стратегічним цілям України у сфері енергетики (зокрема, синхронізації Об’єднаної енергетичної системи України з ENTSO-E) та потенційно загрожує енергетичній безпеці», – зазначено в листі очільника Міненерго.
Ключовою вимогою під час приєднання енергосистеми України до ENTSO-E є забезпечення достатності власних генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію.
Залучення імпорту електроенергії погіршує фінансово-економічний стан виробників електричної енергії й, відповідно, якість та повноту виконання затверджених Міненерго графіків ремонтів генеруючого обладнання електростанцій та теплоелектроцентралей. 15 травня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі». Відповідно до його положень, «тимчасово, до 31 грудня 2021 року, Регулятор (НКРЕКП) має повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах на 2021 рік, у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства.
Відповідно до Плану заходів щодо синхронізації об’єднаної енергетичної системи України з об’єднанням енергетичних систем держав — членів Європейського Союзу, триває процес підготовки до відокремлення ОЕС України від паралельної роботи з енергосистемами Республіки Білорусь та Російської Федерації з подальшим приєднанням до європейської мережі системних операторів передачі електричної енергії ENTSO-E.
«Термінал» писав, зростання трансформаторної потужності підстанцій на 12,5 тис. МВА, комплексна реконструкція 61 підстанції, понад 3,2 тис. км нових ліній електропередачі напругою 220—750 кВ та реконструкція 1 547 км ПЛ 220-330 кВ — масштаби робіт, визначені проєктом Плану розвитку системи передачі на 2022-2031 роки).
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/18/ministr-galushhenko-zvernuvsya-do-nkrekp-shhodo-zaboroni-importu-elektroenergi%d1%97-z-rosi%d1%97-ta-bilorusi/
 
 
Гарантований покупець повністю оплатив «зелену» електроенергію за першу декаду травня

14 травня 2021 року державне підприємство «Гарантований покупець» здійснило перший авансовий платіж за електроенергію, яку виробники з відновлювальних джерел згенерували у поточному місяці.
Повідомляє ГарПок.
Підприємство перерахувало виробникам за «зеленим» тарифом 1,7 млрд грн. Таким чином товарна продукція, вироблена протягом 10 днів травня, оплачена на 100 %.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/14/garantovanij-pokupec-povnistyu-oplativ-zelenu-elektroenergiyu-za-pershu-dekadu-travnya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами