Українська енергетична інфраструктура: 16-22.03.2020

de

«Донбасенерго» за лютий 2020 р. перерахувало до бюджетів різних рівнів майже 150 млн грн.

За лютий 2020 р. ПАТ «Донбасенерго» було перераховано до державного та місцевих бюджетів податків та інших обов’язкових платежів у сумі 144,2 млн грн, що більш ніж удвічі перевищує відповідний показник 2019 р. (65,6 млн грн компанія перерахувала у лютому 2019 р.).
Зокрема, до держбюджету, за попередніми даними, було перераховано 143,9 млн грн (ПДВ, екологічний податок, збір за спеціальне використання водних ресурсів, інші податки загальнодержавного рівня), до місцевого бюджету Донецької області – 0,3 млн грн (земельний податок, податок на нерухоме майно та ін.).
Екологічний податок, 55 % від суми якого отримує місцевий бюджет, за лютий поточного року сплачено в розмірі 52,3 млн грн. Цей податок є основним джерелом фінансування заходів, спрямованих на раціональне використання природних ресурсів, захист навколишнього природного середовища, мінімізацію негативного впливу від господарської діяльності.
Також «Донбасенерго» як виробник електричної енергії перерахувало 12,8 млн грн акцизного податку, який становить 3,2 % з кожної 1 грн/кВт*год виробленої електричної енергії.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/%c2%abdonbassenergo%c2%bb_za_fevral_2020_g._perechislilo_v_bjudzhety_raznyh_urovnej_pochti_150_mln_grn
 

Гарантований покупець оплачує «зелену» електроенергію січня

Державне підприємство «Гарантований покупець» продовжує розрахунки з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). 10 березня 2020 року за електроенергію, згенеровану у січні, сплачено 373 млн грн.
Всього за електроенергію січня Гарантований покупець сплатив відновлювальній генерації 1,9 млрд грн. Рівень розрахунків за січень 2020 року – 93%.
Зазначимо, що натепер розрахунок вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за січень 2020 року наразі не затверджено.  
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=286
 
 
Мінекоенерго фіналізує законопроект про енергоефективність – Олексій Рябчин

Мінекоенерго фіналізує роботу по доопрацюванню законопроекту про енергоефективність, щоб якомога скоріше подати законопроект до Верховної Ради України. Прийняття цього законопроекту є нашим євроінтеграційним зобов'язанням згідно вимог Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність.
Про це повідомив заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Олексій Рябчин під час панельної дискусії “Трансформація енергетики України”, що проходила в Американській торговельній палаті в Україні
 «Ставимо своїм завданням підвищення рівня енергоефективності всієї економіки. Якщо раніше уряд концентрувався на термомодернізації житлових будівель, зараз ми плануємо розширити державну підтримку для впровадження енергоефективних заходів для МСБ, стимулювати розвиток ринку енергоаудиту та впровадження систем енергоменеджменту. Окрім цього, плануємо впровадити енергоефективні публічні закупівлі, а також підвищувати енергоефективність будівель бюджетної сфери», - повідомив він.
За його словами, у планах Мінекоенерго в пілотному режимі зробити «зелені» кредити в підтримку промислових підприємств та ЕСКО компаній, яким не вистачає обігового капіталу, щоб охопити більше енергоефективних проектів. Також планується стимулювати енергоефективність у транспорті, запроваджуючи електромобільну інфраструктуру, підтримувати технології акумуляції «зеленої» енергії.
Крім того, у 2020 році важливим елементом залишається реформування податку на СО2. Викиди вуглецю, що сприяють зміні клімату - одна з найбільших глобальних загроз у світі. За даними дослідження NASA, підтвердженими Гідрометцентром, якщо взяти дані з за період 1950-1980 років  і порівняти з 2019 роком, то в Україні вже зросла середня річна температура на плюс 3 градуси,  і це ще не кінець.
«Зараз податок СО2 збирається з підприємств, які викидають більше ніж 500 тонн СО2, а  таких підприємств налічується близько 3-4 тисяч. Ми хочемо модифікувати цей податок, щоб оподатковувати викопне паливо, що імпортується та видобувається в Україні. А кошти від податку спрямовувати на енергоефективність домогосподарств та підприємств, на зелену трансформацію. І такий законопроект вже розробляється в Мінекоенерго», - підсумував заступник Міністра.
https://menr.gov.ua/news/34824.html
 
Укренерго за 10 років планує інвестувати 69 млрд грн у розвиток системи передачі

Сьогодні НКРЕКП вперше схвалила «План розвитку системи передачі на 2020-2029 роки», який визначає ключові напрями та заходи з розвитку мереж НЕК «Укренерго», орієнтовну вартість реалізації проектів та джерела фінансування.
 
10-річний План розвитку розробляється Укренерго відповідно до вимог статті 37 Закону України «Про ринок електроенергії» і затверджується Регулятором.
Відповідно до Плану розвитку упродовж 10 років передбачені:
·                     реконструкція 102 діючих підстанцій зі збільшенням на 10% їх загальної трансформаторної потужності, заміною морально та фізично застарілого обладнання та встановленням автоматизованих систем керування технологічними процесами;
·                     будівництво 8 нових підстанцій (завершення ПС 500/220 кВ «Кремінська» на Сході України, ПС 330 кВ «Західна», «Східна» у Київському регіоні, ПС 750 кВ «Приморська» на Одещині, ПС 400 кВ «Ужгород» на Закарпатті, ПС 330 кВ «Слобожанська» на Харківщині, «Тальне» на Черкащині та «Вузлова» біля м. Дніпро);
·                     реконструкція понад 1,5 тис. км ліній електропередачі 220-330 кВ та будівництво близько 3 тис. км нових ЛЕП 220-750 кВ;
·                     створення потужної телекомунікаційної інфраструктури (волоконно-оптичної лінії зв’язку) для передачі технологічної інформації від енергооб’єктів до диспетчерських центрів, що дозволить забезпечити необхідний рівень керованості енергосистемою та обміну даними, а також впровадження низки заходів з кібербезпеки.
«У пріоритеті – надійність живлення споживачів на Сході України, усунення «вузьких місць» у системі передачі, у т.ч. в частині видачі потужностей існуючої та перспективної генерації, підвищення безпеки та надійності роботи енергосистеми. Реконструкція мереж забезпечить технічну готовність та відповідність вимогам надійності системи передачі при тестовій ізольованій роботі та подальшій синхронізації з мережами ENTSO-E. Крім того, розглядається питання спорудження системи зберігання енергії (Energy Storage Systems) потужністю 200 МВт для забезпечення необхідного обсягу первинного частотного регулювання при збільшенні частки ВДЕ в структурі генерації, а також успішного проходження ізольованого режиму роботи енергосистеми», – зазначив директор з експлуатації та розвитку мережі Олексій Брехт.
За розрахунками Укренерго для реалізації таких масштабних планів необхідно 69 млрд грн. Відповідно до інвестиційної політики компанії, яка дозволяє залучити довготривалі кредити МФО з низькими відсотками (до 4%) та значно зменшити навантаження на тариф, основна частина цих інвестицій (57 млрд грн) – кредитні кошти міжнародних фінансових інституцій. 9 млрд грн – тарифні кошти Укренерго та ще 3 млрд грн – за рахунок доходів від іншої діяльності компанії.
План розвитку розроблений на основі Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей, що розроблено НЕК «Укренерго» відповідно до Кодексу системи передачі, а також враховує плани розвитку операторів систем розподілу та суміжних з Україною систем передачі.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-za-10-rokiv-planuye-investuvaty-69-mlrd-grn-u-rozvytok-systemy-peredachi/
 
 
Україна в 2020 році вдвічі збільшить імпорт е/е, незначно знизить її виробництво - прогноз Мінекоенерго

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України заклав в прогнозний баланс електроенергії об'єднаної електроенергетичної системи (ОЕС) України на 2020 рік зростання імпорту електричної енергії вдвічі в порівнянні з фактичним показником 2019 року - до 5,615 млрд кВт-год, передає енергореформи.
Згідно з оприлюдненим на сайті міністерства оновленому балансу, прогнозується також зростання експорту е/е на 30% - до 8,455 млрд кВт-год.
 У свою чергу виробництво електричної енергії зменшиться на 1,2% в порівнянні з фактичними показниками минулого року - до 152,105 млрд кВт-год. Зокрема, вироблення АЕС очікується на рівні 80,639 млрд кВт-год (-2,9% по відношенню до 2019 року), ТЕС - 42,129 млрд кВт-год (-6,2%), ТЕЦ і когенераційними установками - 11,064 млрд кВт- ч (+ 1,8%), всіма ГЕС - 5,088 млрд (-22%), ГАЕС - 1,258 млрд кВт-год (-6,6%), блок-станціями 1,643 млрд кВт-год (-7%), альтернативними джерелами енергії - 10,284 млрд кВт-год (+ 85,6%).
Таким чином, згідно з прогнозами, частка АЕС в структурі виробництва е / е в 2020 році складе 53,02% (53,91% за підсумками 2019 роки), ТЕС - 27,7% (29,17%), ТЕЦ і когенераційних установок - 7,27% (7,06%), ГЕС - 3,35% (4,24%), ГАЕС - 0,83% (0,87%), блок-станцій - 1,08% (1,15 %), ВДЕ - 6,8% (3,6%).
Електроспоживання в країні в 2020 році очікується на рівні 147,517 млрд кВт-год, що на 1,8% менше в порівнянні з фактичними показниками минулого року.
Споживання електроенергії ГАЕС у насосному режимі прогнозується в обсязі 1,752 млрд кВт-год (в 2019 році - 1,834 млрд кВт-год).
http://reform.energy/news/ukraina-v-2020-godu-vdvoe-uvelichit-import-ee-neznachitelno-snizit-ee-proizvodstvo-prognoz-minekoenergo-13884
 
 
Енергосистема України працює в штатному режимі

Мінекоенерго координує заходи для забезпечення сталої роботи енергосистеми у період карантину.
Сьогодні, 16 березня, в.о. Міністра Віталій Шубін провів селекторну нараду. У нараді взяв участь також заступник Міністра О. Рябчин.
Енергогенеруючі компанії та підприємства галузі прозвітували про вжиті заходи та організацію роботи у період карантину.
Усі диспетчерські служби будуть працювати в штатному режимі  та забезпечуватимуть енергопостачання та балансування енергосистеми.
Зокрема, максимально обмежено доступ суміжного персоналу  до диспетчерських щитів управління для запобігання інфікуванню  працівників.
Також відповідні заходи вжито для максимального обмеження контактування працівників та контролю за станом їх здоров’я, а також дезінфекції в приміщеннях.
Частину персоналу підприємств переведено на дистанційну роботу  та забезпечено відповідним програмним забезпеченням. Також переведено частину функцій в онлайн-режим, за можливості надано відпустки працівникам.
На підприємствах створено оперативні штаби, які відслідковують ситуацію та контролюють виконання тимчасових обмежувальних заходів.
Подбали підприємства і про використання автопарків для підвезення працівників та обмеження використання громадського транспорту.
На всіх підприємствах проводиться відповідна роз’яснювальна робота  з метою поінформованості про коронавірус  та  способи запобігання поширенню вірусної інфекції.
https://menr.gov.ua/news/34843.html
 
 
Регулятор знизив тарифи для виробництва тепла на ТЕЦ в 22 містах

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), змінила тарифи на виробництво теплової енергії для ліцензіатів з виробництва теплової енергії на ТЕЦ. Рішення було прийнято на засіданні 17 березня, передає кореспондент РБК-Україна.
Як наголошується в документі, підставою для зміни тарифів стало здешевлення газу. Зокрема, в лютому НАК "Нафтогаз України" продавав газ для ТЕЦ за ціною 3948,00 грн / тис. куб. м без ПДВ і без урахування тарифів на транспортування і розподіл природного газу.
Однак в тарифах на теплову енергію, що вступили в силу з 1 січня 2020 року, витрати на паливо розраховані з урахуванням ціни на природний газ на рівні 5500,00 грн за 1000 куб. м.
"Тобто вбачається зниження планованих цін на природний газ в порівнянні з цінами на природний газ, врахованими в розрахунках діючих тарифів на виробництво теплової енергії", - йдеться в документі.
Рішенням регулятора тарифи на виробництво тепла для потреб населення зниженим в більшості міст на 15-20%.
Таким чином, НКРЕКУ знизила тарифи на виробництво тепла для наступних компаній
КП БМР "Білоцерківтепломережа";
КП БМР "БРОВАРИТЕПЛОВОДОЕНЕРГІЯ";
ТОВ "ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ";
ЛКП "Залізничнетеплоенерго" м Львів;
ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго";
КП "КОМЕНЕРГОСЕРВІС" ДМР;
ТОВ "Краматорськтеплоенерго";
ЛМКП "Львівтеплоенерго";
ОКП "Миколаївоблтеплоенерго";
Ват "МИКОЛАЇВСЬКА ТЕПЛОЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛЬ";
КОНЦЕРН "МІСЬКІ ТЕПЛОВІ МЕРЕЖІ" м. Запоріжжя;
АТ "ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО" м. Чернігів;
ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго";
ТОВ "РОВНЕТЕПЛОЕНЕРГО";
ТОВ "СУМИТЕПЛОЕНЕРГО";
КП "ТЕПЛОЕНЕРГО" ДНІПРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ;
КП "ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ МІСТА ОДЕСИ";
ТОВ ФІРМА "ТЕХНОВА";
МКП "Хмельницьктеплокомуненерго";
КПТМ "Черкаситеплокомуненерго" ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ;
ПрАТ "ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО";
ТОВ "ШОСТКИНСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО" ХАРКІВЕНЕРГОРЕМОНТ
https://www.rbc.ua/rus/news/regulyator-snizil-tarify-proizvodstva-tepla-1584444458.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами