Українська енергетична інфраструктура: 15-21.07.2019



Укренерго спільно з Elia Grid International впроваджуватимуть європейські принципи диспетчеризації


Укренерго підписало Угоду з Elia Grid International про надання консультаційних послуг з перебудови (реінжинірингу) диспетчерської функції та успішної інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E. Фахівці Elia Grid International проведуть аналіз впливу нової ринкової моделі на енергосистему України, запропонують проект внутрішніх бізнес-процесів та дорожню карту їх впровадження відповідно до стандартів ENTSO-E.
Також передбачена консультаційна підтримка в адаптації діючих правил, кодексів та інструкцій ОЕС України до відповідних документів та регламентів ENTSO-E. В межах угоди буде проведено низку досліджень, у тому числі щодо пропускної спроможності інтерконекторів, обміну даними між ОЕС України та ENTSO-E. Це важливо для коректної роботи енергосистем у синхронному режимі енергосистем у майбутньому.
Проект є складовою реалізації Другого проекту з передачі електроенергії, що фінансується за кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Вартість проекту – майже 812 тис євро. Термін надання послуг – до кінця 2020 року.
Крім того, в межах співпраці з жовтня заплановано проведення практичних занять за участю фахівців диспетчерського напряму Укренерго у національному та регіональних диспетчерських центрах Elia Grid International та у регіональному координаційному центрі Coreso/TSCnet (Брюссель).
Впровадження європейських стандартів та принципів в управління енергосистемою дозволить вивести диспетчерську функцію Укренерго на високі стандарти ефективності та надійності роботи. В результаті це дасть можливість ефективно та безпечно інтегрувати енергосистему України до ENTSO-E.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-spilno-z-elia-grid-international-vprovadzhuvatymut-yevropejski-pryntsypy-dyspetcheryzatsiyi/


Зеленський обговорив із Санду перспективи об’єднання енергосистем країн з Європою

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Молдови Майя Санду обговорили перспективи об’єднання енергосистем двох держав з енергосистемою континентальної Європи.
Про це він розповів під час спільної з главою молдовського уряду пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Окремо ми обговорили переспективи об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи”, - зазначив Президент.
Крім того, Зеленський запевнив молдовську сторону в надійності України як постачальника електроенергії до їх країни.
Глава держави також нагадав, що у 2018 році товарообіг між Україною та Молдовою зріс на 11 % і склав майже 1 млрд доларів США. Водночас він висловив сподівання, що найближчим часом буде досягнуто такого ж показника, “тільки без слова “майже”.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2738548-zelenskij-obgovoriv-iz-sandu-perspektivi-obednanna-energosistem-krain-z-evropou.html


НКРЕКП оштрафувала «Укренерго» на 1,7 млн грн

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг оштрафувала НЕК «Укренерго» на 1,7 млн грн за порушення умов та правил здійснення діяльності з передачі електроенергії магістральними та міждержавними електричними мережами.
Відповідне рішення комісія прийняла 12 липня за підсумками проведеної 26 червня перевірки.
Так, згідно з обгрунтуванням до проекту рішення, в поданому в НКРЕКП доопрацьованому звіті про оцінку відповідності генеруючих потужностей «Укренерго» лише частково врахував зауваження регулятора, про що НЕК була проінформована, однак за станом на 26 липня не подало нову версію документа з урахуванням всіх побажань комісії.
Крім цього, перевіркою встановлено відсутність низки щотижневих звітів з боку «Укренерго», а також відсутність надання в зазначені терміни акту прийому-передачі виконаних робіт з налаштування стандартних програмних продуктів відповідно до вимог нормативно-правових актів та акту введення в промислову експлуатацію Market management system (ММS, спрямована на забезпечення роботи балансуючого ринку).
Ще одним викладеним в тексті порушенням є відсутність у НКРЕКП станом на 26 червня запиту «Укренерго» на сертифікацію оператора системи передачі.
Відповідно до прийнятого на засіданні комісії рішенням, «Укренерго» зобов’язане до 15 липня подати належним чином завірену копію акта введення в експлуатацію версії 1.0 інформаційної системи ММS і до 25 жовтня - версії 2.0, до 1 серпня - надати комісії доопрацьований з урахуванням її зауважень звіт про оцінку відповідності генеруючих потужностей.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/15/nkreku-oshtrafovala-ukrenergo-na-17-mln-grn/


Європейський Союз повністю підтримує рух до більш прозорого енергоринку, - Йоханес Бауер

Європейський Союз повністю підтримує рух України до більш прозорого ринку електроенергії. Таку думку висловив перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні Йоханнес Бауер під час круглого столу «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики» в комітеті з ПЕК Верховної Ради.
За словами єврочиновника, важливим результатом реформи є старт імпорту в Україну електроенергії.
«Ми дуже вітаємо можливість імпорту електроенергії і сподіваємося, що це вплине на питання ціноутворення», - підкреслив він.
Йоханес Бауер висловив подяку комітету з питань паливно-енергетичного комплексу за успішну роботу з реформування енергетичних ринків в останні роки.
«Без вашої та інших членів комітету відданості реформа енергетичного сектора в Україні не була б сьогодні настільки розвиненою. Комітет успішно керував процесом прийняття основних законів, пов’язаних з реформуванням ринку природного газу, електроенергії, проведенням аукціонів з поновлюваних джерел і щодо регулятора в сфері енергетики. Ці закони є ключовими кроками з реформування всього енергетичного сектора України, за умови належної імплементації вони стануть основою для інтеграції наших енергетичних ринків на користь як громадян, так і підприємств України і Європейського Союзу. Дуже вдячний вам за високий рівень співпраці», - сказав він.
ЄС фіксує деякі технічні проблеми, пов’язані з новим енергоринком, однак, за словами Бауера, вони поступово вирішуються.
«Оптовий ринок електроенергії є дещо фрагментованим, розділеним на кілька підсегментів. І така незвичайна складність ринку, включаючи існування Бурштинівського острова, може знизити його ліквідність і збільшити ринкову силу окремих гравців на цьому ринку. Також кілька технічних питань, такі як питання обліку, порядок даних обліку, повинні бути вирішені для забезпечення надійності та фінансової стійкості системи. Необхідно повністю реалізувати анбандлінг, відділення у оператора мереж системи передачі, і це повинно відбуватися на рівні регіональних компаній розподілу. Я дуже радий, що вирішуються проблеми, які з’являються на новому ринку «, - зазначив перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні.
Нагадаємо, з 1 липня в Україні стартував другий етап енергореформи, який передбачає запуск нового оптового ринку електроенергії. Реформа ринку електроенергії передбачає впровадження європейської моделі, яка буде стимулювати в Україні конкуренцію і появу нових учасників ринку. Позаштатний радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех заявив, що впровадження нової моделі ринку електроенергії вкрай важливо для української економіки.
Як повідомляли ЗМІ, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) за результатами перших 10 днів роботи оптового ринку електроенергії в Україні оцінило запуск ринку як успішний, що є ключовим моментом в проведенні структурних реформ України. За підтримки USAID та його проекту енергетичної безпеки, ринок був відкритий таким чином, щоб мінімізувати ризики і уникнути цінових шоків для споживачів.
https://ukranews.com/news/642543-evropejskij-soyuz-polnostyu-podderzhivaet-dvizhenie-k-bolee-prozrachnomu-energorynku-johanes-bauer

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами