Українська енергетична інфраструктура: 15-21.06.2020

4042f1404b69e1870093029c427a3eb8-87290f0f1e84b3d621855f0de5d064c1

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ підтримав рішення Антикризового енергетичного штабу при КМУ


Під час засідання обговорювалися питання виходу з енергетичної кризи, запропоновані Антикризовим енергетичним штабом на чолі з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. 
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у вівторок, 12 травня, з обговорення Протоколу №1 засідання Антикризового енергетичного штабу.
Прем’єр-міністр повідомив членам Комітету, що розроблений Міністерством енергетики та захисту довкілля енергобаланс країни є надійним, відповідає усім вимогам і був затверджений у присутності Президента України Володимира Зеленського.
Очільник Уряду також зазначив, що до роботи Антикризового енергетичного штабу запрошені всі члени Комітету. І рішення, які були прийняті на його засіданнях, оформлені в Протокол. По кожному з цих рішень є стислі терміни для їх виконання.
«Загалом буду просити підтримати роботу Міністерства енергетики, роботу Антикризового енергетичного штабу. Ми всі розуміємо, що галузь знаходиться у скрутному становищі», – зазначив Денис Шмигаль.
Він також наголосив, що Уряд не змінюватиме вартість електроенергії для побутових споживачів цього року. Вона була і залишається на рівні 1,68 грн. За його словами, це принципове рішення.
«Це важливий індикатор. Він погоджений з Президентом», – зауважив Прем'єр-міністр.   
«Що стосується вартості електроенергії для непобутових споживачів. Нам треба зробити ряд кроків. Дати можливість виходити на прямі договори. Внести відповідні зміни в закони», – сказав Денис Шмигаль.
Після детального обговорення запропонованих рішень, 14 членів Комітету з питань енергетики та ЖКГ підтримали цей документ, а 7 взяли до відома.
https://www.kmu.gov.ua/news/komitet-verhovnoyi-radi-z-pitan-energetiki-ta-zhkg-pidtrimav-rishennya-antikrizovogo-energetichnogo-shtabu-pri-kmu
 
 
«Оператор ринку» розпочинає процес корпоратизації

На виконання рішення Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 року № 534-р, ДП «Оператор ринку» розпочинає процес корпоратизації. Державне підприємство буде перетворено в акціонерне товариство «Оператор ринку», 100% акцій у статутному капіталі якого належить державі та не підлягає приватизації або відчуженню в інший спосіб. Зазначена вимога відповідає положенням пункту 8 статті 51 Закону України «Про ринок електричної енергії» та пункту 2.4 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності зі здійснення функцій оператора ринку.
«Корпоратизація відкриває багато нових можливостей перед «Оператором ринку» - нова політика власності та корпоративного управління, подальший сталий розвиток компанії в інтересах держави, інтеграція з європейським ринком електричної енергії. Вдячні Уряду за це рішення та сподіваємося вже до кінця року завершити процес корпоратизації «Оператора ринку», - коментує директор підприємства Володимир Євдокімов.
За його словами, у «Оператора ринку» багато амбітних планів. Вони базуються на кращому європейському досвіді та сприятимуть подальшому ефективному розвитку ринку електричної енергії в Україні.
https://www.oree.com.ua/index.php/newsctr/n/3883
 
 
Мінекенерго і USAID обговорили реалізацію проекту «Енергетична безпека»

Заступник міністра енергетики та захисту довкілля Олексій Рябчин обговорив з представниками  USAID та команди проєкту «Енергетична безпека» поточні та перспективні напрями співробітництва.
 Олексій Рябчин розповів про заходи, які вживає Міністерство і Уряд для стабілізації енергетичного сектору України. Він наголосив, що крім питань енергетичної безпеки, яка є складовою економічної безпеки держави в цілому, останнім часом все більш важливою стає кібернетична безпека.
Виконуюча обов’язки Директора місії USAID в Україні Сюзан Кутор зазначила, що уряд США приділяє значну увагу питанням кібербезпеки, що може стати ще одним напрямом співробітництва Мінекоенерго та USAID.
Заступник міністра також запевнив, що питання екологізації і декарбонізації енергетики й надалі будуть у фокусі Мінекоенерго. Учасники зустрічі домовились і надалі підтримувати діалог з існуючих і перспективних програм співробітництва.
https://menr.gov.ua/news/35313.html
 
 
Завершено будівництво ПС 500 кВ «Кремінська»: на підстанцію подано робочу напругу

Обладнання підстанції 500 кВ «Кремінська» включено під навантаження. Це фінальний етап будівництва, під час якого упродовж 72 годин відбувається комплексне випробування обладнання всіх класів напруги – від 500 до 0,4 кВ, у т.ч. автотрансформатора 500 кВ та лінійної частини об’єкту.
Після успішного завершення випробувань під навантаженням підстанція може працювати у штатному режимі у складі ОЕС України. Відтоді регіон отримає додаткові 500 МВт потужності. Це перш за все підвищить надійність енергозабезпечення споживачів півночі Луганщини, зніме обмеження для роботи промисловості на повну потужність (зокрема, Сєвєродонецького «Азот» та Лисичанського нафтопереробного заводу) та дасть можливості для розвитку регіону.
«Трансформаторна потужність підстанції дозволить зняти ризики відключення півночі Луганської області від електропостачання у випадку втрати потужності на Луганській ТЕС, зважаючи на те, що практично весь опалювальний період 2019-2020 рр. станція працювала на імпортованому природному газі одним блоком. Наразі потреби регіону становлять близько 280 МВт, а у зимовий період – 350 МВт. За умови роботи на повну потужність промисловості Луганського енерговузла сумарне навантаження становитиме близько 500 МВт потужності. Отже, нова підстанція забезпечуватиме абсолютну більшість потреб півночі Луганщини і, за проектом передбачає можливості для розширення», – прокоментував в.о. голови правління НЕК  «Укренерго» Володимир Кудрицький.
Кінцева вартість будівництва складе 1,281 млрд грн з ПДВ, що на 25,5% менше початкової – 1,719 млрд грн (розпорядження Кабінету Міністрів від 04.07.2017 р. № 446-р). Будівництво, розпочате у жовтні 2018 р., за проектом мало тривати 12 місяців. Однак, через тривалі зволікання органів влади у затвердженні документів проекту та землевідведення термін завершення будівництва переносився двічі.
Загальна трансформаторна потужність підстанції становить 501 МВА – автотратнсформатор 500/220/35 кВ (4 фази по 167 МВА, одна резервна) українського виробництва ПрАТ «Запоріжтрансформатор».
Основною особливістю підстанції є унікальні для України комплектні розподільчі пристрої з елегазовою ізоляцією (КРПЕ) 500 кВ і 220 кВ (виробництво «Hyosung», Корея), що мають високу експлуатаційну надійність (перший капітальний ремонт після 25 років експлуатації) та не вимагають постійної присутності експлуатаційного персоналу на підстанції. Крім того, завдяки компактності  КРПЕ площа ділянки підстанції становить 3,3 га – що у 7 разів менше, ніж якби ми будували традиційні розподільчі пристрої.
Підстанція буде повністю автоматизованою – на ній впроваджено автоматизовану систему керування технологічним процесом (АСКТП), що забезпечить повний контроль роботи та керування обладнанням підстанції диспетчером у віддаленому режимі. Повномасштабно АСКТП буде працювати після спорудження волоконно-оптичної лінії зв’язку на ЛЕП 500 кВ Донбаська – Кремінська. Наразі на об’єкті працюватиме 7 осіб експлуатаційного персоналу.
Також на підстанції встановлено трансформатор власних потреб 35 кВ у вигляді гібридного модуля Т-PASS 220/0,22 кВ з функціями трансформатора напруги та ТВП виробництва АВВ. Це нове проектне рішення, яке забезпечило джерело резервного живлення власних потреб підстанції при відсутності у найближчому розташуванні ПЛ 35 кВ, з якого традиційно береться електроенергія при будівництві об’єкту та забезпеченні його власних потреб в подальшому.
Також, дотримуючись принципів відповідального бізнесу в частині мінімізації впливу на довкілля, на підстанції встановлено унікальну систему глибокої біологічної очистки стічних вод (Біопроцесор ЕКО-15, Україна) зі ступенем очистки стічних вод на рівні 98%.
У перспективі підстанція з її мережевою інфраструктурою є форпостом створення передумов у регіоні для безпечного відокремлення енергосистеми України від енергосистеми РФ після синхронізації ОЕС України з європейською мережею ENTSO-E.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/zaversheno-budivnytstvo-ps-500-kv-kreminska-na-pidstantsiyu-podano-robochu-naprugu/
 
 
 
В квітні 2020 року імпорт електроенергії з Росії не здійснювався

Імпорт електроенергії в квітні 2020 року
Імпорт електроенергії в Україну у квітні 2020 року склав 150,61 млн кВт-год, що в 3 рази менше, ніж у березні 2020 року.
В торгову зону ОЕС України, синхронізовану з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови, в квітні надійшло 2,7 млн кВт-год (менше 0,03% від загального виробництва електроенергії), що у 3,4 рази менше, ніж в березні 2020 року. При цьому, імпорт електроенергії з Росії протягом місяця не здійснювався, а з Білорусі зменшився в 2,9 рази (з 7,7 млн кВт-год до 2,7 млн кВт-год).
Також для забезпечення операційної безпеки в квітні імпорт у торговій зоні ОЕС України сумарно обмежували на 98% (з Росії – на 100%, або на 72 млн кВт-год, з Білорусі – на 57,06 млн кВт-год).
Нагадаємо, що на виконання Постанови НКРЕКП № 766 від 8.04.2020 р. пропускну спроможність міждержавних перетинів за напрямками Україна-Білорусь, Україна-Росія, Білорусь-Україна та Росія Україна було обмежено до 0 МВт з 12 квітня 2020 року по 30 квітня 2020 року.
Імпорт у торгову зону «острова Бурштинської ТЕС», що працює синхронно з європейським енергооб’єднанням ENTSO-E, в квітні 2020 року склав 147,9 млн кВт-год, що в 2,9 рази менше, ніж в березні 2020 року. Найбільше (102,94 млн кВт-год) електроенергії було імпортовано зі Словаччини (в 3 рази менше, ніж в березні).
Для забезпечення операційної безпеки «острова Бурштинської ТЕС» в квітні було обмежено імпорт зі Словаччини на 291,8 млн кВт-год.
Крім цього, в період з 08:00 7 квітня до 18:00 8 квітня 2020 року було додатково обмежено на 14,49 млн кВт-год імпорт електроенергії зі Словаччиною через проведення планового капітального ремонту ПЛ 400 кВ Мукачево-Капушани.
Експорт електроенергії в квітні 2020 року
Експорт електроенергії в квітні 2020 року становив 237,9 млн кВт-год, що в 3,25 рази менше, ніж у березні. Експорт за вказаний період був найменший за останні 3,5 роки, починаючи з вересня 2016 року (224,6 млн кВт-год).
Водночас, обсяги експорту в квітні перевищили імпорт на 58%. Найбільше  було експортовано до Угорщини (129,5 млн кВт-год, що в 3,3 рази менше, ніж в березні).
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/v-kvitni-2020-roku-import-elektroenergiyi-z-rosiyi-ne-zdijsnyuvavsya/
 
 
Відбулося перше засідання Експертної ради Мінекоенерго

В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець провела перше засідання Експертної ради Мінекоенерго, на якому було обрано керівництво ради, робочі групи і визначені пріоритети її роботи.
Головою Експертної ради обрали Сергія Чеха, заступником голови – Бориса Костюковського, секретарем – Олександра Трохимця. У межах ради створено сім робочих груп.
 Робочу групу з перспективного планування очолив Олександр Суходоля, робочу групу з питань функціонування ринку електроенергії – Олексій Нікітін, робочу групу з питань функціонування ринку природного газу - Леонід Уніговський,  робочу групу з питань функціонування ринку теплової енергії – Олександр Сігал, робочу групу з питань викопного палива, інших джерел енергії та інноваційних технологій - Наталя Дунаєвська, робочу групу з питань захисту довкілля та зміни клімату - Світлана Гринчук, робочу групу з питань проблем атомно-промислового комплексу і ядерної енергетики – Ольга Кошарна.
Ольга Буславець зазначила, що завданнями Експертної ради буде моніторинг проблемних питань, що виникли у сфері енергетики та захисту довкілля, напрацювання рекомендацій щодо їх вирішення, а також економічне моделювання і розрахунки, аналіз  документів з економічної точки зору.
«Хочу подякувати всім, хто сьогодні у часи кризи зголосився своєю працею і професійним досвідом підтримати Мінекоенерго і Україну в цілому!» - сказала в.о. Міністра.
https://menr.gov.ua/news/35331.html
 
 
НАЕК «Енергоатом» підтримує намір НКРЕКП змінити правила на ринку електроенергії

Завтра, 20 травня 2020 року, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) буде розглянуто рішення регулятора про внесення змін до постанови НКРЕКП від 8 квітня 2020 року №766. Це рішення передбачає, що учасники ринку у своїх заявках на балансуючу електричну енергію мають вказувати ціну не менше 95%  від ринку «на добу наперед» і не більше 105% від обмеження ціни на ринку «на добу наперед» на цей розрахунковий період.
НАЕК “Енергоатом” позитивно оцінює намір НКРЕКП, оскільки, як справедливо зазначено в обґрунтуванні до цього рішення, нинішній режим, в якому працює енергетична система України, «спотворює ринкові відносини» та потенційно стимулює інших учаcників ринку маніпулювати з продажем обсягів електроенергії. Це, в свою чергу, негативно впливає на виконання спеціальних обов’язків ДП «Гарантований покупець» щодо вчасного розрахунку з виробниками електричної енергії.
Саме тому фахівці НАЕК «Енергоатом» стверджують, що ухвалення заявленого рішення НКРЕКП допоможе запобігти маніпуляціям та не допустити спотворення цінової політики на ринку електричної енергії. А зволікання з ухваленням означеного рішення призводитиме до ще більшого зростання збитків не лише НАЕК «Енергоатом», а й інших учасників ринку, і насамперед – до недоотримання коштів державним бюджетом України.
http://energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/naek_energoatom_pidtrimue_namir_nkrekp_zminiti_pravila_na_rinku_elektroenergii-46032

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами